Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 64

• 28 236
  • 766
  •   1
Отговори
# 75
Deskata8, явно с разширяване е по - скъпа пътека Wink

Няма такова условие над 2 диоптъра и секцио. Условията за секцио заради очи, са много повече от 2 диоптъра.

# 76
  • Пловдив
Deskata8, явно с разширяване е по - скъпа пътека Wink

Няма такова условие над 2 диоптъра и секцио. Условията за секцио заради очи, са много повече от 2 диоптъра.

Ми то моят е -3,75 и -3,50...Не знам,ще видим

# 77
Моите очила не са изписани от очен лекар,тъй като всеки път като ходя на преглед ми казва различни мнения. Единия път слагай очила бях с 0.5 на двете,не сложих след 4 години вече виждах доста размазано,опитвам при същата преглеждаме и казва нямаш нужда всичко е ОК. Е аз не виждам нищо на далеч. Отидох на една оптика където преглежда лекар и си направих очила. На едното -1.00,на другото  -0.75. Обясних на моята АГ нищо не каза и в картона не ми го пише. Днес ходих в болницата където ще раждам в отделението и говорих със старшата акушерка. Тя каза ,че е хубаво да имам преглед за да знаят лекарите какво да правят като отида. Другата седмица ще ходя да видим дали ще намеря някой да ме прегледа. А АГ вчера каза ,че след 8 април да чакаме бебето по всяко едно време. Май трябваше сама да си назнача някои прегледи и изследвания.

# 78
Хубаво е да отидеш,аз въобще не подозирах за този проблем,даже очила не нося.

# 79
Здравейте,
Може ли пускането на болничен от ЛКК в края на 5 месец да се счита като официално уведомление към работодателя за бременността и ако не какъв точно документ се представя, от кого се издава, какво съдържа и как изглежда?
Предварително благодаря.
Удостоверението се изважда от АГ, който те следи. Аз си извадих преди 3 дни. В него пише, че е установена бременност, в коя седмица си и кога трябва да започне 45 дневния болничен. На самия документ има изходящ номер. Аз в понеделник ще се обадя на моя работодател и ще му съобщя устно, след което ще му дам документа. Само, че в тази ситуация няма как да е лично.

# 80
  • Стара Загора
Здравейте, с детето излязохме за 1 час и сега имам болка в междукрачието наподобяваща силна мускулна треска когато ходя. Случвало ли ви се е? Бременна съм в 36гс.
Вече 2 часа лежа, станах до тоалетна и продължава да боли все едно съм била на фитнес и съм тренирала вътрешна част на бедра и имам мускулна треска.

# 81
Здравейте, търся съвет, защото съм притеснена! Направих си кръвен тест и стойностите на ЧХГ са 69.97. Последният ми цикъл започна на 05.03. Но, вторите чертички на тестовете ми избледняват. Това ЧХГ нормално ли е?

# 82
Направи си втори кръвен тест.

# 83
Decuto ,такава болка в междукрачието имам и аз ,като мускулна треска ,но не е силна .Но аз пък по цял ден седя на работа... и съм все още в 24 г.с
То това започна отдавна ,аз си мисля ,че са подготвителни разстягания и разширявания ...
Но не знам ,някой ако се допитвал по този въпрос с лекар ще ся радвам да сподели.

# 84
И аз я имам тая болка от 30 г.с някъде,движението помага.
От разтягането е,да.

# 85
Ужасна е тая болка. Аз ходих като патица от нея. Едва качвах стълбите.

# 86
Не е  е обходило да се разширяват заниците. Проверяват ми налягането на всеки два месеца!
Просто оглеждат дъната и мерят налягането или с въздух, или със същия апарат с който оглеждат дъната.

Явно говорим за различен вид изследване. При огледът с Голдман се разширяват зениците. Аз съм го правилана две места. Вътреочното налягане, което се мери с въздух, е друго изследване и разбира се, че при него не се разширяват зениците.

Ами според АГ над 2 диоптъра всички очни пишели за секцио и се очуди...И вика ще решим какво ще правим...дали и на друг лекар да ходя

Това не е вярно. Предпоставка за секцио са изменения в ретините, а не самия диоптър. Трябва добър офталмолог, а не АГ, който се меси в чужда сфера на работа. Но в България за щяло и нещяло препоръчват секцио, което е много порочна практика. На челно място в классциите сме по процент секцио точно заради такива "предпоставки"...

# 87
Едно и също изследване е. Говоря за преглед с голдман. Проверяват ме от 10 години, а от скоро през 2 месеца. За всичките тези години, са ми разширявали зениците само веднъж. Имам високо налягане и ме следят постоянно.

# 88
Нямам представа защо не са ти ги разширявали. Вероятно, защото го правят за да ти следят налягането. Но тук говорим за оглед на ретините с цел търсене на изменения, защото това е единственият начин късогледите, далекогледите и тези с астигматизъм бременни да разберат дали могат да родят нормално. При този вид преглед, зениците се разширяват!!! Има много информация по въпроса. Ето:
https://www.babyspace.bg/bg/промяна-на-диотъра-при-бременни-жени-и-родилки
Цитат
При прегледа на този тип заболяване се разширяват зениците със специални капки, безвредни за плода.
Скрит текст:
Ако сте късогледа или ако сте имали заболявания на ретината е важно  да съобщите този факт на вашия гинеколог. Той ще ви назначи преглед на очните дъна при офталмолог. При късогледство могат да се установят зони на изтъняване или променена структура на ретината, т. нар. дегенерации. В тези случаи могат да се появят малки дупчици в променената ретина - т.е. на места тя се разкъсва.  Ако в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло, с което е изпълнено окото се процежда през нея и я отлепва. Отлепването може да прогресира от крайните участъци на ретината до нейния център и зрението да спадне значително. В случай, че ретината се отлепи, може да се приложи лазер или операция. Ако проблемът не се диагностицира навреме от напъните при естествено раждане има опасност ретината да се отлепи. Ето защо е добре офталмолог да даде препоръка за начина на раждане – естествено или с Цезарово сечение. При прегледа на този тип заболяване се разширяват зениците със специални капки, безвредни за плода. Прави се специфично изследване на състоянието на ретината - оглед с леща на Голдман. Тази специална леща позволява да се огледа цялата периферия на окото, където се намират дегенеративните промени. Има дегенерации, които не водят до отлепване на ретината, но и такива, които са застрашаващи. Решението какво да е раждането се взема в зависимост от състоянието на дегенерациите (големината и броя им) и дали се установяват дупки.

https://drmayamineva.com/очни-заболявания/профилактичен-преглед-по-време-на-бре/
Цитат
Прегледът включва оглед на очните дъна, който се извършва на широка зеница
Скрит текст:
Всяка бременна жена, с установена рефрактивна аномалия (най-вече късогледство, но също и при далекогледство и/или астигматизъм), има нужда от консултация с очен лекар, който да даде мнение препоръчва ли се нормално раждане.

Самото късогледство или стойността на диоптъра не са определящи за преценката за начинът на раждане. Най-съществен показател е състоянието на периферната ретина и наличието на дегенеративни промени, които биха могли да доведат до нейното отлепване по време на раждането.

Прегледът включва оглед на очните дъна, който се извършва на широка зеница. Ако ретината е без промени, независимо от стойността на диоптъра, няма противопоказания от очен произход за нормално раждане. Възможно е, при откриването на минимални промени, те да бъдат обработени с лазер (ALC) и да се предотвратят усложнения по отношение на очите и зрението. Това е кратка процедура, която укрепва ретината и е важно да бъде навременна (до 30 г.с. от бременността), защото налага последващо проследяване.

Ако сте бременна и носите очила (или контактни лещи), прегледът при очен лекар с оглед на очни дъна е повече от препоръчителен.

https://medicine-bg.com/za-patzienta/polezno-razhdane-i-kasogledstvo-11.html
Цитат
При прегледа се разширяват зениците за около 50 минути със специални капки.

Момичета, статиите са полезни за тези от вас, които имат очни проблеми. Обяснява се в кои случаи се налага секцио. Обяснено е и за въпросния оглед с Голдман.

П.П. Копирах текста от първите две статии в скрит текст, защото линковете не могат да се отворят.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 00:12 от Happy_mommy

# 89
  • Пловдив
Мен ме прегледа с такава леща,долепи я до окото и някакви светлини ми светеха..Ще видя дали ще ходя за мнение при друг лекар..знам ли вече започнах да се притеснявам,..

Общи условия

Активация на акаунт