Томболи, игри, конкурси и подаръци, анкети (97) - април 2020

• 136 721
  • 2 441
  •   1
Отговори
# 2 085
Момичета,
аз понеже много играя и не се оплаквам от спечеленото сега се оказва, че трябва да подам декларация по чл. 50, нищо че данъка ми е платен от организатора. Не ми е проблем, защото на мое име имам ПИК към НАП и подадох електронно, но съм играла и за майка ми и за свекито и сега те си ползват наградките, но ще трябва да попълвам декларации и да се редят те /щото е лично евентуално и за ПИК и за декларацията/ а опашката е към 2 часа чакане при нас.
За ГудМилс и уреда без мазнина - подададох и платих НЕ внесения от организатора данък,
За Отново на училище и PS4 от Марс няма информация / колежката ми го спечели/
За Чупа Чупс и кецовете също трябва да се внесе данък Rolling Eyes

Много ме е яд на тъпотията ми, да повярвам, че в България нещата се случват от първия път без проблеми и не проверих по-рано, но както и да е.
Ако искате си проверете вашите профили, за да не ви глобят, защото някой организирал игра не си е свършил нещо от работата. За тези с ПИК е лесно - Справка за доходи от нетрудови отношения и там излизат подадените към НАП награди.

# 2 086
  • при късмета
И в кое приложение на декларацията подаде информацията за доход от награди?

# 2 087
И в кое приложение на декларацията подаде информацията за доход от награди?
Аз вярвам на споделеното от Ма ко относно данъците, а и все пак в закона е написано, че организатора плаща данъка и по свое решение може да го изиска от печелившия при получаването на наградата. Никъде не пише, че спечелилият трябва да внася данък. Поне това разбрах от закона и споделеното в групата по въпроса.

# 2 088
В играта на София Мел имаше печеливши от 2018 и около 20 печеливши на 2 януари 2019, когато вече бяха в сила новите промени. Аз спечелих на 2 януари, но ми пратиха служебна бележка за декември 2018 г. Естествено им писах един гневен имейл и ми отговориха, че нищо не дължа и да си хвърля служебната бележка. Имам го черно на бяло и мога да докажа, че вината е тяхна, ако не са декларирали данъка. Но бях единствената, която се оплака тогава от този проблем. Другите не им се занимаваше и бяха склонни да си платят данъка. Наистина хабя време и нерви да се занимавам с некоректни организатори на игри, но ще се чувствам далеч по - гадно, ако се примирявам.

# 2 089
Наградата е комплект книги от поредицата "Български исторически приказки и легенди":
https://www.facebook.com/SoftpressBooks/photos/a.350909581688334 … ype=3&theater

# 2 090
Не казвам, че не вярвам на някого, казвам, какво ми казват в данъчното. Всеки сам за себе си да прецени какво да направи. Аз не искам за 19 лв данък да ме глобят.
В приложение 6 попълних данните, които ми излизат в справката за доходи. Само че не код 602, както беше преди, а код 606. Изплатения от организатора Кока Кола данък добавих на втория ред, не помня какъв член пишеше, но на първия ред за внесен данък не го приемаше.

# 2 091
  • при късмета
Ето тук не са цитирани, само точки и алинеи от закона, а е ОБЯСНЕНО като за първокласници (да не кажа друго). За последен път казвам, НИЩО НЕ ДЕКЛАРИРАТЕ. Кой разбрал, разбрал, аз търкам клавиатура втора година, повече няма какво да обясня

Цитат
2.1. Каква е промяната?

При облагаемите награди, обхватът на които посочихме по-горе, от 01. 01. 2019 г. е въведен нов начин на данъчно третиране – облагане с окончателен данък 10 на сто върху брутната сума на придобитите облагаеми парични и предметни награди (чл. 38, чл. 14 и чл. 46, ал. 1 от ЗДДФЛ). (За наградите придобити през 2018 г. се прилага старият ред.)

Съгласно този нов начин задължението за деклариране, удържане и внасяне на данъка да е изцяло при платеца на дохода – предприятие или самоосигуряващо се лице:

той удържа данъка при предоставяне на наградата:

-   независимо дали е в пари или натура и

-   независимо дали се отнася за местно или чуждестранно лице и

-   независимо дали лицето е малолетно или непълнолетно.

Както вече посочих по-горе при предоставяне на подаръчен ваучер доходът се счита за придобит на датата на получаването му от физическото лице. (Виж разяснение № М-24-37-4 от 06.06.2017 г. на ЦУ на НАП – б.а. определянето на момента на придобиване на дохода съгласно ЗДДФЛ не се модифицира в зависимост от начина на данъчно облагане.)

той декларира и размера на дължимия данък за всички награди всяко тримесечие в Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ в срок до края на месеца следващ тримесечието, в което доходът е придобит от физическото лице (чл. 55, ал. 1 и чл. 56 от ЗДДФЛ);

той го внася в същия срок (чл. 65, ал. 7 от ЗДДФЛ). Платецът на дохода би могъл да поеме данъка за своя сметка, най-вече когато става въпрос за предметни награди, но доколкото става въпрос за поемане на чуждо задължение, внесеният за сметка на платеца данък няма да бъде разход, признат за данъчни цели по реда на ЗКПО.

до 28. 02. на следващата година (т.е. за наградите, придобити през 2019 г. до 28.02.2020 г.) той следва да декларира изплатения доход и удържания данък в Справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ, за което следва да разполага с данни за всяко от наградените лица, необходими за попълване на Справката по чл. 73 от ЗДДФЛ (чл. 73, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ).

Доколкото става въпрос за облагане с окончателен данък (а не за авансово облагане), извършено от платеца на дохода, получателят на дохода не декларира придобитата награда в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, (чл. 52, ал. 1, т. 4 от ЗДДФЛ).
Последното изречение е най-важно

Сега влязох и с моя ПИК, още нямам нищо подадено за 2019.
Боби, казах ти и преди това. Звънни на националния телефон на НАП и обясни случая, какъв ти е дохода, какво са те накарали да попълниш и за какъв доход да подадеш декларация. Затова на служителката системата не е искала по кодове да приеме информацията, защото е декларирано неправилно. В цитираното ясно се вижда, че този доход се декларира с декларация по чл. 55, а не по чл. 50. Една цифра разлика, ама физическите лица могат само и единствено по чл. 50 да подават, по 55 НЕ МОГАТ.
Поне един некадърник ще си тръгне от НАП, защото заради такива хората са безкрайно заблудени. Надявам се да си тръгне. Да не говорим, че и декларацията те е накарала без служебна бележка да подадеш, мисля, че беше казала, че нямаш. Така, че просто нещо си написала, т.е. декларирала и платила по свое желание, а НЕ ЗАЩОТО ЗАКОНА ТЕ ЗАДЪЛЖАВА

# 2 092
Игра за  торта за Гергьовден от Торти Чочко
https://www.facebook.com/tortichochko1/?__tn__=kCH-R&eid=ARC … Fup5E&__xts__
  • =68.ARCGrmrII4hsWbtzSw4msK-ahV9-rVPIazHKRGAk0e7P97BnBfwap4TdUPHrm6BxVoE6hm0YEoCCATPelRBwq54qND1WUo_JqnLYxbo3MBo_7dXQfexuBM9TzlPF5DqhJ8V4lYdv1_xlO9fIUIAy_zVBcfIbD8y5m9ozOxGiyUlK19A3LzDXOwqw_9E_ja4a4QJon1DnLkZBoaK6Z3hSlObHHtLBkIYmg1-EZXTk4yvmep7vBuoE2lRbGRrn9eA-lzQb-SzJOrP13ww0_3GsIdCFcdP836jbeSTJxqO80C4wZ4yl0zj8mGiQgiLP-tHHo1-zrRdV54XA_s4iLgs

# 2 093
  • при късмета
И още нещо. Ако имате ПИК, не се подвеждайте по справката по чл. 73. Т.е. от ред "Справка за изплатени доходи /трудови и различни от трудови/ на физически лица (за период от 2019 г.)" всичко е информативно и, ако някой не е внесъл данъка, това не ви касае. Това НЕ Е задължение, това е само и единствено справка. Ако имате задължения, които са възникнали с ваше или без ваше знание, то си има отделна директория и тя е "Справка за задълженията и плащанията". Имате задължение само и единствено, ако е там. Предишната директория, не отразява задължения и от нея няма как да възникнат в другата

# 2 094
  • оттам, откъдето започва България
Просто се изненадах, че и от двете игри нищо не дойде. Мислех, че поне едната ще си получа. Замислям се, че наистина до Шумен не им се праща

bubulina_baby, всички награди, които съм спечелила до момента, съм ги получила, т.е. не е проблемът в града. Най-бавно ми пристигна една книга, която бе изпратена с БГ пощи.
ма ко, е права, свържи се с организатора и сигнализирай, че не си получили пратките.

# 2 095
Момичето от кашикари ви писа, че е спечелило. Показаха я във видеоклип и пак има завистници дето не вярват. Много сте ми забавни.

# 2 096
Добавили са ми точките за думата на Икеа. Но нещо не мога да се ориентирам как да платя с тях?

# 2 097
Тази отстъпка от Икеа не се ли изяжда от цената за доставка?

# 2 098
Мда,и аз това се чудя.Дали да поръчам нещо за 10лв,като доставката ми е 6лв.

# 2 099
Мда,и аз това се чудя.Дали да поръчам нещо за 10лв,като доставката ми е 6лв.
На мен доставката ми е 4лв. Но аз така или иначе щях да поръчвам. Та всъщност един сушилник ще ми дойде 6лв. надолу

Общи условия

Активация на акаунт