Отговори
# 3 030
Абсолютно недоказуемо е доколко ваксината може да е причината за нечия смърт скоро след ваксиниране. Може да има само подозрения. И не всички влизат в новините, имам такова познато медицинско лице. Дори близките и дума не дават да се каже, че ваксината може да има отношение, цялото семейство са лекари. Затова не бих си слагала грях на душата да агитирам в каквато и да било посока, дори и най-близките. Всеки ще си срещне съдбата - едни чрез ваксината, други чрез вируса.

# 3 031
EliG, спокойно. Все пак тези случаи, за които се коментира, са много рядко.
За твое спокойствие, изследвай си  съсирването на кръвта, пусни си ПКК и ги обсъди утре  с ЛЛ.
Колко висока Т?

soul81 и аз имам чувството, че откакто Австрия предположи връзка с ваксината, все повече започна да се съобщава за други случаи.

# 3 032
[video][/video]
Има ли някой в темата с по-сериозни реакции след АЗ? Знаете ли група, тема, в която това се обсъжда?
Ние се ваксинирахме в петък точно преди да спрат. Малко повече от 24 часа бяхме с много висока температура, сега сме с главоболие и отпадналост, и болка в ръката. За капак чета всички тези статии и съм на път да се побъркам...

Във ФБ в групата Ваксини, има няколко жени, които споделят за доста по-дълъг период на оплаквания.
Родителите ми също се ваксинираха в петък, днес само мястото на ваксинацията ги боли. Майка вчера  не можеше да си вдига ръката от болка, а през нощта я втресло, потила се е, не е мерила температура. Каза все едно влак ме е газил. Баща ми само с болката в ръката.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 18:46 от stasha_s

# 3 033
Има ли някой в темата с по-сериозни реакции след АЗ? Знаете ли група, тема, в която това се обсъжда?
Ние се ваксинирахме в петък точно преди да спрат. Малко повече от 24 часа бяхме с много висока температура, сега сме с главоболие и отпадналост, и болка в ръката. За капак чета всички тези статии и съм на път да се побъркам...
Не се побърквай, просто пий Т понижаващи /аналгин/ и се пази много, поне 2 седмици.

# 3 034
  • Пловдив
Аз съм за ваксина утре за 08 часа, през портала съм регистрирана.
Нямам допълнителна информация какво ще стане, посочила съм ваксина различна от АЗ.
Попълних си Декларацията и се чудя какво да правя.
Усещам лека болка в гърлото и сякаш тръпки ми лазят по гърба, а вирусът мисля го изкарах в началото на ноември.
Едвам уговорих родителите ми да ги запиша и тях/имат часове за 26.03./, а сега направо съм объркана.
И аз съм в същата ситуация - записана съм през портала за утре във ВМА, също съм посочила иРНК ваксина. На страницата на ВМА не намирам никаква информация дали ще има ваксинация за записалите се. На сайта на портала пише, че се прекратява временно записването поради проблема с Астра Зенека и нито дума какво става със записалите се за други ваксини. Не знам какво да правя

Нали е спряна временно ваксинацията с АЗ?
 EliG, много хора споделиха за същите неща. Ако искаш, обади се на ЛЛ за съвет.

# 3 035
Абсолютно недоказуемо е доколко ваксината може да е причината за нечия смърт скоро след ваксиниране. Може да има само подозрения. И не всички влизат в новините, имам такова познато медицинско лице. Дори близките и дума не дават да се каже, че ваксината може да има отношение, цялото семейство са лекари. Затова не бих си слагала грях на душата да агитирам в каквато и да било посока, дори и най-близките. Всеки ще си срещне съдбата - едни чрез ваксината, други чрез вируса.

Сега след тези ваксини ли?

# 3 036
Странични ефекти на ваксината Pfizer
(Седмичен доклад на правителството на Обединеното кралство)

Дата: 4 март 2021 г.
Скрит текст:

* Кръвни заболявания: 2033
 * Сърдечни заболявания: 1032
 * Вродени патологии: 3
 * Нарушение на слуха: 713
 * Ендокринни нарушения: 10
 * Очни заболявания: 1242 (12 са слепи)
 * Болести на стомашно-чревния тракт: 9360
 * Общи заболявания: 26 391
 * Чернодробно заболяване: 17
 * Нарушения на имунната система: 466
 * Инфекции: 1863
 * Щети: 393
 * Продължаващи разследвания: 965
 * Метаболитни нарушения: 525
 * Нарушения на мускулната тъкан: 11 565
 * Тумори: 20
 * Нарушения на нервната система: 16 107
 * Свързани с бременността: 29
 * Психични разстройства: 1235
 * Бъбречно-пикочни заболявания: 187.
 * Репродуктивна система: 338
 * Респираторни заболявания: 3575
 * Кожни заболявания: 6042
 * Съдова болест: 992
 * Убити: 212
 * Медицински и хирургични процедури: 45

Източник https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … adverse-reactions

Практически няма начин това да са доказани последици от ваксината. Може да са регистрирани заболявания след слагане на ваксина, но дали тя ги е причинила е съмнително. Не вярвам ваксината да причини инфекции например, просто няма как.

Има и вродени патологии? Сега последно вродени ли са или причинени от ваксината?
В целия доклад имаше отбелязани дори хемороиди...това е несериозно.
Със сигурност има сериозни реакции от ваксините, но подобни доклади не могат да бъдат доказателство за такива защото всеки, на който му се е случило нещо, заболяло го и т.н. го е съврзал с ваксинацията, а реално няма как да бъде доказано, че е от нея.

# 3 037
Сега след тези ваксини ли?
Да. Жената беше преболедувала вече. Няколко месеца по-късно се ваксинира. В отлично здраве. Скоростно влошаване с печален край.

# 3 038
  • София
EliG, спокойно. Все пак тези случаи, за които се коментира, са много рядко.
За твое спокойствие, изследвай си  съсирването на кръвта, пусни си ПКК и ги обсъди утре  с ЛЛ.
Колко висока Т?

Мъжът ми до 38.3, аз до 38.8, дъщеря ми до 39.3. Пиехме панадол и нурофен. Сега ще звъня на личната. Просто не зная при това все още ограничено ваксиниране, доколко тя ще си е съставила мнение за реакцията.
пп. Благодаря за групата във фб. Там има доста отзиви на ваксинирани.

# 3 039
Има как да се докаже дали нещо е свързано с ваксината или не е и по-горе съм обяснила как. Ако нещо се причинява от ваксината, то ще се види в статистиките. Всичко друго са празни приказки.

Ели, това са напълно нормални реакции, които показват, че и тримата сте реагирали добре на ваксината. За АЗ не се тревожи - буря в чаша вода.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 19:06 от LillyM

# 3 040
Колко сериозни са опасенията за безопасността на ваксината AstraZeneca?
Въпроси и отговори:

https://www.irishtimes.com/news/health/how-serious-are-the-astra … oncerns-1.4509941

Доклад на Норвежката агенция по лекарствата (EMA) подробно описва четири нови доклада за сериозно съсирване на кръвта при възрастни след ваксинация с AstraZeneca. Д-р Glynn подчерта, че не е направено заключението, че има някаква връзка между ваксината и тези случаи, но че като предпазна мярка и в очакване на допълнителна информация, NIAC препоръчва временно отлагане на удара. 
В изявление по обяд NIAC казва, че „до момента HPRA не е получавала съобщения за подобни събития като тези в Норвегия. Към днешна дата в Републиката са били дадени над 117 000 дози от ваксината AstraZeneca Covid-19, отбелязва тя.
Световната здравна организация заяви, че няма причинно-следствена връзка между ваксината и съсирването на кръвта.

Има ли съобщени нежелани реакции тук?
Да. Последният доклад за безопасността на ваксините от HPRA установява, че до 25 февруари е получил 954 съобщения за предполагаеми нежелани реакции от уреда AstraZeneca. Десета или повече от предполагаемите нежелани реакции са главоболие, мускулни болки и болки в крайниците, гадене и хора, които се чувстват зле и страдат от треска.

По-малко от 10 процента от предполагаемите нежелани реакции включват променен вкус, кашлица или затруднено дишане, световъртеж или повишен сърдечен ритъм, болки в ставите, повръщане, слабост, умора, студени тръпки и усещане за горещо и студено и изпотяване. HPRA каза, че това са типични странични ефекти и по-голямата част са леки до умерени и по-късно са разрешени.

HPRA е получил малък брой съобщения за кръв, но нито един от тях не е от естество, подобно на предупрежденията от Норвежката агенция по лекарствата

Скрит текст:
Ваксината AstraZeneca е една от четирите разрешени за употреба срещу Covid-19, но държавата временно е спряла администрацията си поради възможни здравни опасения за нея.

Какво представлява ваксината AstraZeneca?

Както е известна, ваксината Oxford-AstraZeneca е една от четирите ваксини, разрешени за употреба срещу Covid-19 в държавата. Останалите са произведени от Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson или Janssen, чийто удар е току-що разрешен от Европейската агенция по лекарствата миналата седмица.

Как действа AstraZeneca jab?

Ваксината действа по различен начин от mRNA ваксините Pfizer и Moderna, които инжектират част от генетичния код на коронавируса в тялото, за да провокират имунен отговор. Ударът AstraZeneca е направен от отслабена версия на вирус на обикновена настинка, който е променен така, че да прилича на коронавирус.

Той не причинява заболяване, но веднъж инжектиран, той учи имунната система на организма как да се бори с коронавируса, ако е заразен. Установено е, че само един изстрел от ваксината е силно защитен, намалявайки шансовете за тежко заболяване и хоспитализация с повече от 80 процента.

Защо е в новините сега?

Заместник-главният медицински директор на държавата д-р Ронан Глин заяви в изявление в неделя сутринта, че след нова информация, получена от Норвежката агенция по лекарствата в събота вечерта - и след дискусии с Регулаторния орган на здравните продукти (HPRA), държавният надзорен орган по лекарствата - The National Консултативният комитет по имунизацията (NIAC) препоръчва прилагането на ваксината AstraZeneca да бъде временно отложено.

Защо е взето това решение?

Доклад на Норвежката агенция по лекарствата (EMA) подробно описва четири нови доклада за сериозно съсирване на кръвта при възрастни след ваксинация с AstraZeneca. Д-р Glynn подчерта, че не е направено заключението, че има някаква връзка между ваксината и тези случаи, но че като предпазна мярка и в очакване на допълнителна информация, NIAC препоръчва временно отлагане на удара.

Колко сериозни са опасенията за безопасността на ваксината?

Проф. Карина Бътлър, председател на NIAC, заяви в неделя, че NIAC е "абсолютно възхитен" от "доказания ефект" на ваксината AstraZeneca и нейните ползи за предотвратяване на сериозни ефекти от Covid-19.
Тя каза, че в Норвегия е издигнат „сигнал за безопасност“ относно „четири сериозни, много редки, много сериозни съсирващи събития“, които обикновено не биха могли да се очакват, но отбеляза, че „проблеми със съсирването се случват на хората, независимо дали получават ваксината“ . Тя се надява, че тези доклади са само свръхреакция и че ще бъде взето решение относно безопасността на ваксината в рамките на седмицата.

Очаква се допълнителна информация от EMA през следващите няколко дни, включително преглед на случаите в Норвегия.

В изявление по обяд NIAC казва, че „до момента HPRA не е получавала съобщения за подобни събития като тези в Норвегия. Към днешна дата в Републиката са били дадени над 117 000 дози от ваксината AstraZeneca Covid-19, отбелязва тя.

Д-р Глин заяви пред радио RTÉ в неделя, че няма доказателства, че AstraZeneca е причинила „необичайния клъстер“ в Норвегия, където има „много сериозна“ и „много рядка“ съсирване на кръвта в мозъка на хората на 30 и 40 години. , разпространението на тази ваксина беше на пауза като предпазна мярка, особено защото трябваше да се дава на хора на възраст между 16 и 69 години със сериозни заболявания и които са изложени на риск от много тежко заболяване от Covid-19.

Какво точно се случи в Норвегия?

Норвегия съобщи в събота, че още трима здравни работници, всички на възраст под 50 години, които са получили ваксината AstraZeneca, са били лекувани в болница за кървене, съсиреци и нисък брой на тромбоцитите.

Норвежката агенция по лекарствата заяви, че подобни инциденти са регистрирани и в други страни. Норвегия спря разпространението на тази ваксина в четвъртък, което накара Дания и Исландия да последват примера им. Европейската агенция по лекарствата разследва. Световната здравна организация заяви, че няма причинно-следствена връзка между ваксината и съсирването на кръвта. Понастоящем поне 10 държави са прекратили употребата на ваксината AstraZeneca.

Какво се случва сега?

Д-р Глин каза, че NIAC обсъжда въпроса допълнително в неделя. Министърът на здравеопазването Стивън Донели заяви, че временното спиране е „предпазна стъпка“ и че правителството ще предостави актуализация след заседанието на NIAC.

Какво трябва да правят хората, които са получили ваксината AstraZeneca?

Д-р Глин каза, че не е необичайно хората да се чувстват уморени, мускулни болки или треска, след като са получили ваксини Covid-19. Той посъветва хората, че ако се чувстват зле повече от три дни след получаване на дозите на AstraZeneca или ако забележат сини петна по кожата си, трябва да се консултират с лекарите си.

Министерството на здравеопазването каза, че това са редки събития, които обикновено се случват в рамките на 14 дни след ваксината. HPRA призова лекарите и обществеността да съобщават за всякакви странични ефекти на ваксините Covid-19.

Какво се случва с хората, които трябва да получат ваксината AstraZeneca?

Главният клиничен директор на HSE Колм Хенри каза, че на здравните работници и хората със заложените здравни състояния, които трябва да получат убождането, ваксинациите ще бъдат спрени. Ваксинациите на хора над 70 години ще продължат с ваксините Pfizer и Moderna.

Ако AstraZeneca не може да бъде даден, какво означава това за разпространението на ваксината в държавата?

Това би забавило още повече разпространението. Вече има многократни закъснения и прекъсвания на обещания график за доставка от AstraZeneca. До края на първата седмица на март около една пета от всички дози ваксини, доставени на държавата - 122 400 от 613 650 - са ваксини срещу AstraZeneca.

Правителството е изчислило, че те ще съставляват 21 процента от ваксините, които се прилагат между април и юни, така че ще бъде сериозен проблем за правителството, ако тези ваксини не могат да бъдат използвани. Това би направило държавата още по-зависима от останалите три разрешени ваксини - или други ваксини, разрешени в ЕС през следващите седмици и месеци. Това би породило допълнителен натиск върху правителството да намери алтернативни доставки.

Колко ваксини обеща AstraZeneca?

Британско-шведският производител на лекарства обеща на ЕС 90 милиона дози до края на март, но намали това до 40 милиона миналия месец поради производствени проблеми. Това намали това до 30 милиона миналата седмица, оставяйки Ирландия с около 45 000 по-малко ваксини.

Трудностите с доставките на AstraZeneca вече бяха накарали държавата да намали зависимостта си от ваксината от 40% на 20% от запасите. Правителството все още разчиташе на стабилни доставки от компанията като част от плановете си да увеличи разпространението на ваксините до 250 000 ваксини седмично от април.

Кой е получавал ваксините AstraZeneca?

Откакто е въведена, ваксината се дава най-вече на здравни работници, тъй като NIAC препоръчва да се предпочитат mRNA ваксините Pfizer и Moderna за над 70-те години поради недостатъчни доказателства за ефективността на удара при възрастни хора.

Последното издание на HSE, даващо разбивка на ваксините Covid-19, показва, че към сряда, 10 март, на хората са били приложени около 109 352 дози AstraZeneca, в сравнение с 442 485 ваксини Pfizer и 18 554 Moderna към тази дата.

Има ли съобщени нежелани реакции тук?

Да. Последният доклад за безопасността на ваксините от HPRA установява, че до 25 февруари е получил 954 съобщения за предполагаеми нежелани реакции от уреда AstraZeneca. Десета или повече от предполагаемите нежелани реакции са главоболие, мускулни болки и болки в крайниците, гадене и хора, които се чувстват зле и страдат от треска.

По-малко от 10 процента от предполагаемите нежелани реакции включват променен вкус, кашлица или затруднено дишане, световъртеж или повишен сърдечен ритъм, болки в ставите, повръщане, слабост, умора, студени тръпки и усещане за горещо и студено и изпотяване. HPRA каза, че това са типични странични ефекти и по-голямата част са леки до умерени и по-късно са разрешени.

HPRA е получил малък брой съобщения за кръв, но нито един от тях не е от естество, подобно на предупрежденията от Норвежката агенция по лекарствата.

# 3 041
  • London
Спокойно. Аз и в цикъл бях......та две в едно. Сега си пия бирата и си свиркам.

Имаше болка в ръката 2 дни. Температура 37.5....за час първата нощ, обща отпадналост и втрисания за 24 часа. На втория ден пак отпадналост, имах много обилен цикъл та и това може да е повлияло. Не съм имала никакви странни симптоми от рода на задух, сърце и прочие.....Тук ти казват след дозата да пиеш парацетамол, на втория ден също. Аз с две половинки изкарах двата дни. На третия вече си правех йогата и пиех пивото. А и това з алкохола е мит казаха тук, питах изрично. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 3 042
  • Бургас
Аз си откарах до Събота вечер, а се ваксинирах в Четвъртък: висока температура, втрисане, болки, гадене, кожата ми пареше. Не можех да си върша ежедневните неща, само лежах. Днес все още ми е отпаднало и ми е замаяно на моменти.

Забелязах, че 15 минутки след като ме боцнаха ми загорча в устата. Нямам представа каква е връзката, но определено се случи.

Абе от всичко написано на листовката си закачих по много Simple Smile

# 3 043
MeMyself, съжалявам, теб явно бая те е поразтресло, направо половин грип си изкарала. Ще е интересно да пуснеш едни антитела по-нататък.

# 3 044
  • Бургас
MeMyself, съжалявам, теб явно бая те е поразтресло, направо половин грип си изкарала. Ще е интересно да пуснеш едни антитела по-нататък.
При мен не беше голяма изненада, защото съм с такава имунна система. Няма чуждо тяло, вирус, ваксина и т.н, което да ми понесе. Дори собствените си деца носих с 300 зора и една кофа системи да ми успят имунитета. Не търпя дълбоки пломби, обеци, дори тампон.
Клетките ми убийци са над норми, та не е изненада. Последната ТД ваксина ми причини също доста зор.
Но определено ще пусна едни антитела.
Брат ми и той беше като мен, но една идея по - добре.
Яд ме е само, че минах преди ММ и сега го е шубе, а той се дърпаше и преди това. Simple Smile

Мисълта ми беше да не се стряскат хората, ако не мине за 24 часа.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 20:27 от MeMyselfI

Общи условия

Активация на акаунт