Отговори
# 3 135
Обаче бабите не са в 1,2 и 3-та група, а чак в четвърта.

# 3 136
  • София
Не само бабите. Хората с хронични заболявания също са четвърта група.

# 3 137
То групата с жизненоважните длъжности скоро няма да свърши. За мен критерият в тази група е неясен.

# 3 138
  • София
Да, и не разбирам каква е логиката да ги пазят.
Досега още не съм чул и разбрал защо и на какво основание за 1-3 група трябва да са РНК ваксини, а за 4-5 група и всички останали - Векторни?

За изборната администрация - разбрахме, уж за защита преди 4 април.

Според мен истината е, че просто не могат да смогнат да доставят до всеки център РНК ваксина, това им куца. А, че не е толкова от значение коя фаза каква ваксина ще получи.

# 3 139

Досега още не съм чул и разбрал защо и на какво основание за 1-3 група трябва да са РНК ваксини, а за 4-5 група и всички останали - Векторни?

На мен също точно това ми е чудно.

Трябва да отбележа, че в нашата болница, част от ваксинираните лекари и друг медицински персонал, са избрали да изчакат АЗ и са с нея.

# 3 140
прави ли се тест, който едновременно показва дали го караш в момента и дали имаш антитела? кръвен?
или трябва отделни?
и как се казват?
мисля да ходя до бодимед, че ми е най-близка.
или от аптека?

# 3 141
Отделни са.

PCR или анти-генен за текуща инфекция.
Тези се взимат от нос/гърло с тампон.

Количествен тест за SARS-CoV-2 IgG за отминла инфекция (но трябва да са минали поне 21 дни от първия симптом). Тези се работят от серум (взима се кръв от вена).

# 3 142
Според мен лекарите трябва бързо да придобият имунитет и затова да се ваксинират с Пфайзер. Но  който имаше желание вече го направи. Тези дето не са искали в началото и са предпочитали да изчакат, спокойно могат да бъдат ваксинирни и с АЗ. За изборната администрация също да си пазят втора доза. Не виждам причина останалите групи да бъдат ваксинирани с РНК, в момента н доставката. Всичкото това пазене на РНК ваксини за наши хора ми идва в повече. И редно беше първо да ваксинират възрастните хора, както е в другите държави.

# 3 143
  • София
Лекари, учители, изборна администрация. За други май не се сещам Thinking

# 3 144
Много медицински лица, заразени с Ковид през ноември, в момента нямат вече антитела и са заявили че искат ваксина, това също трябва да се отчете. Но като цяло сутринта по Нова чух, че сме заявили 18 милиона ваксини, от които през първо тримесечие със зор ще получим към 500 000. Това ми се видя супер странно, какво пропорционално разпределение, какви неща не знам. Даже и да изключим Санофи от сметката, пак не излизат числата ама никак.

# 3 145
А има ли някаква информация, при какви заболявания не е подходяща Астра Зенека?
Мъжът ми е разбрал, че не е добре при автоимунни, но не знам колко е чул-недочул.
Също така, има ли някаква информация за ваксините и вродената тромбофилия, как се съчетават?

# 3 146
Писахме многократно - тези ваксини, които имат най-малък интервал м/у двете дози, т.е. по-рано достигат максималната си ефективност, се слагат на първите групи, защото са най-рискови.
Ако се ваксинират с векторната, пак ще получат същата защита, но 3 месеца по-късно. При тях всеки ден е от значение, затова логиката е да им се сложи тази, която дава по-бърза защита.

# 3 147
  • София
Писахме многократно - тези ваксини, които имат най-малък интервал м/у двете дози, т.е. по-рано достигат максималната си ефективност, се слагат на първите групи, защото са най-рискови.
Ако се ваксинират с векторната, пак ще получат същата защита, но 3 месеца по-късно. При тях всеки ден е от значение, затова логиката е да им се сложи тази, която дава по-бърза защита.
Това просто не е съвсем коректно. Втората доза на АЗ е разтегната във времето (3 месеца) именно, за да се повиши още повече имунитета, който би се достигнал, ако втората доза се постави на ден 28.
Иначе,  3 до 4 седмици след първа доза АЗ се достига минимум 70%. Имаше и потребители из темите, които си бяха качили антителата.
Така че, не, не приемаме това, ако това е отговорът на държавата. За изборната администрация - как да Е, приехме го. Но останалото не е е съвсем точно.

# 3 148
  • София

За изборната администрация - разбрахме, уж за защита преди 4 април.

Ми и за другите групи така. Преценили са, че им трябва бърза защита. Кой, как и защо е преценил, едва ли ще разберем. Положението е такова, каквото е. Тоест, лошо. Който страда толкова много за любимите РНК ваксини, търси връзки. Порталът се оказа само за АЗ.

# 3 149
Ronald, според клиничните изпитания максимална ефективност (81%) при АЗ се постига, ако доза 2 се постави след 12 или повече седмици.
Да, може да се сложи и по-рано, но ефективността ѝ е по-ниска (55%).
https://www.bgonair.bg/a/4-world/218481-vaksinata-na-astrazeneca … -sled-12-sedmitsi

Иначе наистина след 1 доза дава защита, но е далеч под максималната, затова е най-добре да се спазват препоръчаните срокове.

Общи условия

Активация на акаунт