Отговори
# 5 670
Ако количествения тест е отрицателен, то няма смисъл да се пуска този за неутрализиращи антитела (втория ред). Досега рових да чета, питах и в лаборатория.
Първия тест отчита количеството антитела изобщо, включително и тези насочени към spike протеина, но не само. Втория тест (VNT) показва процентно колко от тези анитела са неутрализиращи т.е предпазват от заразяване.
Мъжът ми днес си пусна отново тест (количествен) 36 дни след АЗ и отново няма анитела. Лаборантката каза, че в такъв случай няма смисъл от другия тест защото няма какво да отчете.
Ще се надява на втора доза явно. Ако и след нея няма антитела вече не знам какво се прави. Чакам някой специалист да каже след колко време може да се постави друга ваксина, но нямам яснота по въпроса. Май няма и да има.
След първата доза АЗ мъжът ви имаше ли някаква реакция или никаква?
И втори въпрос - защо подценявате клетъчния имунитет? Значи ли, че няма такъв, ако антителата са нула?!

Имаше реакция за по-малко от 24 часа - мускулни болки, отпадналост и Т до 37,4.
Доста четох за клетъчния имунитет. Всички изследвания, на които попаднах твърдят, че за ефективен имунен отговор се изисква И хуморален имунитет. т.е при първа среща с вируса е нормално организма да изгради и антитела. След време те спадат и тестовете вече може да не ги откриват, но при следваща среща с вируса имунитета се задейства и анителата се образуват много по-бързо (те реално дори не са изчезвали просто ги няма в кръвта, но "рецептата" за тях се пази в органи на имунната система (лимфни възли, далак и т.н.)). След като обаче човек изобщо никога до този момент не ги е изградил, то няма какво да го предпази при следваща среща с вируса. Иначе нямаше да има смисъл да се изследват неутрализиращи антитела.
В съседната тема Лейка писа, че вече изследват клетъчен имунитет и досега не са имали случай на човек, който да няма анитела, а да има клетъчен имунитет, което се потвърждава и от изследванията, които четох.
Останалото са просто чесане на езици и клавиатури за успокоение на хората. Явно има хора, които просто не изграждат имунитет след тази ваксина (то и при другите има, но по-малко), което обяснява и тежките случаи при ваксинирани.

# 5 671
Обадиха ми се от центъра за ваксинация, че имат налична само АЗ. Имам час в неделя, за София 🙁
Не би трябвало да мислим за вида ваксина, точно сега.
Но, ако не сте убедена, че не ви пука,  се запишете за друга.
Психологическата бариера, че нещо ни плаши, не е добре.
Целта на ваксината е да сме здрави, не полудяли и поболяли се от  страх.
Записах нов час, категорично не желая Астра, имам тромбофилия и не ми се рискува.

# 5 672
Аз това го знам Simple Smile Въпросът е дали двете дози на Спутник са различни. Това не ми се вярваше... Аз досега мислех, че в една доза има и двата аденовируса и както при АЗ втората доза е бустерна. Всъщност и в предаването, което гледах не е ставало дума за две различни дози на Спутник. А за това, че дозата се разделя на две, за да не тормози и без това напрегнатата ни с какво ли не имунна система.
Едит: Сега потърсих и видях, че действително са два различни компонента, които се прилагат през 3 седмици
Аденовирусите са само носители/преносители на ДНК на вируса /по точно на част от него/, която трябва да бъде доставена в клетката, която пък да изработи съотвената част, която да активира имунната система и да се създаде имунитет срещу възможността на вируса да навлилиза в клетките и да причинява инфекция.
Дозирането се определя от прозводителя. Може да е равно, може и да е различно.

# 5 673
Здравейте.
Трябва ли преди ваксинацията да се направи тест за антитела? Вкъщи всички изкарахме нещо средата на март с идентични симптоми - главно обилна хрема, дращене в гърлото и 1-2 покачвания на температурата.
Има ли тук хора с автоимунни заболявания, които са се ваксинирали и нямат влошаване на състоянието?
Ваксините, с които ще се ваксинираме, вероятно ще са РНК.

# 5 674
След 28 дена би трябвало да няма проблем да се постави друга ваксина.

Лили, имаш предвид друга ковид ваксина? РНК примерно? 28 дни след втора доза АЗ?

Да. Но все пак не е лошо да се консултираш с някой лекар.

# 5 675
Много Ви благодаря, значи и при други не е имало нищо. При мои познати след Пфайзер казаха, че нямат реакции, но като ги поразпитах по-подробно, се оказа, че са имали лека болка в ръката или поне по-различно усещане като лягат върху нея. А при мен абсолютно нищичко като усещане дори🤔 Не че искам да имам, но наистина се чудя дали са я били в мускула или не са стигнали до него (дебела ми е ръката). Другото, което ме тревожи, е, че нямаше лекар. Само сестри, които не ме питаха нищо, не обясниха нищо, не ми измериха кръвното...абсолютно нищо. А по телевизията слушам и чета отзиви, че хората ги разпитват подробно, преглеждат ги...Какво информирано съгласие, като никой и две думи не каза.

# 5 676
И на мен никой не ми е мерил кръвно, не ме е преглеждал. Попълних разни листовки дали пия лекарства, имам ли заболявания и т.н И това беше.
И двата пъти даже не усетих как ме боцнаха и се чудех наистина ли ми е поставена ваксината, защото не гледах.

# 5 677
И на мен никой не ми е мерил кръвно, не ме е преглеждал. Попълних разни листовки дали пия лекарства, имам ли заболявания и т.н И това беше.
И двата пъти даже не усетих как ме боцнаха и се чудех наистина ли ми е поставена ваксината, защото не гледах.
Поне са ви питали за заболявания и лекарства. Явно са имали изготвен въпросник.

# 5 678
Да, дадоха ми въпросник, който да попълня.

# 5 679
  • София
Ако някой се интересува за Токуда- на моя близка звъннаха току-що да потвърдят часа за понеделник и казаха, че поставят само АЗ.

# 5 680
  • I want it all and I want it now.
АЗ има навсякьде без записване кьм зелените коридори, поне в София.
Интересно е кьде са другите ваксини?

# 5 681
Здравейте.
Трябва ли преди ваксинацията да се направи тест за антитела? Вкъщи всички изкарахме нещо средата на март с идентични симптоми - главно обилна хрема, дращене в гърлото и 1-2 покачвания на температурата.
Има ли тук хора с автоимунни заболявания, които са се ваксинирали и нямат влошаване на състоянието?
Ваксините, с които ще се ваксинираме, вероятно ще са РНК.

На въпроса дали трябва да се прави тест за антитела преди ваксинация, отговорът е не. Не е нужно и не е изискване.

А това, което сте изкарали, изобщо не звучи като коронавирус.

# 5 682
Искам и да попитам има ли между вас някой, който се е ваксинирал с Пфайзер и няма абсолютно никаква реакция, никакво усещане или каквото и да било минимално поне. Започнах да се притеснявам дали правилно ми е сложена ваксината, не усещам нищичко, дори в ръката, където е поставена.
Да, аз. Имам антитела.

# 5 683
  • София
АЗ има навсякьде без записване кьм зелените коридори, поне в София.
Интересно е кьде са другите ваксини?
Част от другите ваксини ги раздадоха на личните лекари, а с останалата част продължават да ваксинират служители на различни фирми, които са подали списъци, някъде има и по РЗИ та, имам приятели ваксинирани с Пфайзер записани чрез електронния регистър, но не и в София.

# 5 684
  • София
Може ли да споделите къде в момента ваксинират с РНК ваксини.

Няколко момичета споделиха, че ЛЛ са се свързали с близките им за РНК ваксинация в близките дни. За кои градове става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт