Отговори
# 5 655
Идвам да споделя след втора доза Спутник, поставена вчера. Както и първия път, реакцията ми е доста силна - днес съм с 38.5 и болки в тялото като при грип. Пия парацетамол на всеки 4 часа.
И аз имам познати със Спутник и те съобщават, че са имали реакции 2 пъти. Обяснили им, че това е заради различния аденовирус - всеки път имунната система реагира на нов аденовирус, а не както при АЗ втората доза да е със същия аденовирус и образно казано имунната система вече се е "запознала" с него на първата доза.

# 5 656
  • София
Баща ми нямаше абсолютно никакво реакции след първа доза Пфайзер.
Втората предстои в сряда.
Аз съм боледувала ноември, но също нямах нищо по-различно от лека болка в ръката.

# 5 657
Ако количествения тест е отрицателен, то няма смисъл да се пуска този за неутрализиращи антитела (втория ред). Досега рових да чета, питах и в лаборатория.
Първия тест отчита количеството антитела изобщо, включително и тези насочени към spike протеина, но не само. Втория тест (VNT) показва процентно колко от тези анитела са неутрализиращи т.е предпазват от заразяване.
Мъжът ми днес си пусна отново тест (количествен) 36 дни след АЗ и отново няма анитела. Лаборантката каза, че в такъв случай няма смисъл от другия тест защото няма какво да отчете.
Ще се надява на втора доза явно. Ако и след нея няма антитела вече не знам какво се прави. Чакам някой специалист да каже след колко време може да се постави друга ваксина, но нямам яснота по въпроса. Май няма и да има.

# 5 658
Точно така - понеже при Спутник се ползват два различни аденовируса при двете дози, реакции обикновено има и след двете дози.

# 5 659
  • София
Идвам да споделя след втора доза Спутник, поставена вчера. Както и първия път, реакцията ми е доста силна - днес съм с 38.5 и болки в тялото като при грип. Пия парацетамол на всеки 4 часа.
И аз имам познати със Спутник и те съобщават, че са имали реакции 2 пъти. Обяснили им, че това е заради различния аденовирус - всеки път имунната система реагира на нов аденовирус, а не както при АЗ втората доза да е със същия аденовирус и образно казано имунната система вече се е "запознала" с него на първата доза.
Че те в Спутник не са ли едновременно и двата вируса или всяка доза е различн? Не ми се вярва...

# 5 660
След 28 дена би трябвало да няма проблем да се постави друга ваксина.

# 5 661
Скрит текст:
Че те в Спутник не са ли едновременно и двата вируса или всяка доза е различн? Не ми се вярва...
Два различни са.

# 5 662
След 28 дена би трябвало да няма проблем да се постави друга ваксина.

Лили, имаш предвид друга ковид ваксина? РНК примерно? 28 дни след втора доза АЗ?

# 5 663
Съмнява ме толкова бързо човек да може да си сложи друга ваксина. Вчера попаднах на едно изказване, че след втората доза АЗ дават сертификат. Ако човек се откаже от нея, респективно се отказва от такъв и няма напр.да може да иде в Гърция.

# 5 664
Обадиха ми се от центъра за ваксинация, че имат налична само АЗ. Имам час в неделя, за София 🙁
Не би трябвало да мислим за вида ваксина, точно сега.
Но, ако не сте убедена, че не ви пука,  се запишете за друга.
Психологическата бариера, че нещо ни плаши, не е добре.
Целта на ваксината е да сме здрави, не полудяли и поболяли се от  страх.

# 5 665
Малко лаишки ще предам това, което ми казаха - 2 различни аденовируса били, защото са човешки. Т.е има вероятност тези аденовируси да са били вече "познати" за хората от предходни короноподобни вирусни заболявания. Та с двата различни вируса се опитвали да намалят тази вероятност. Това било и обяснението на АЗ да използва аденовирус на шимпанзе, защото няма вероятност този аденовирус да се окаже познат на човешката имунна система и така тя ще може да изгради адекватни антитела и съответния имунитет.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 15:26 от Safiren

# 5 666
  • София
Ако количествения тест е отрицателен, то няма смисъл да се пуска този за неутрализиращи антитела (втория ред). Досега рових да чета, питах и в лаборатория.
Първия тест отчита количеството антитела изобщо, включително и тези насочени към spike протеина, но не само. Втория тест (VNT) показва процентно колко от тези анитела са неутрализиращи т.е предпазват от заразяване.
Мъжът ми днес си пусна отново тест (количествен) 36 дни след АЗ и отново няма анитела. Лаборантката каза, че в такъв случай няма смисъл от другия тест защото няма какво да отчете.
Ще се надява на втора доза явно. Ако и след нея няма антитела вече не знам какво се прави. Чакам някой специалист да каже след колко време може да се постави друга ваксина, но нямам яснота по въпроса. Май няма и да има.
След първата доза АЗ мъжът ви имаше ли някаква реакция или никаква?
И втори въпрос - защо подценявате клетъчния имунитет? Значи ли, че няма такъв, ако антителата са нула?!

# 5 667
  • София
Малко лаишки ще предам това, което ми казаха - 2 разлини аденовируса били, защото са човешки. Т.е има вероятност тези аденовируси да са били вече "познати" за хората от предходни короноподобни вирусни заболявания. Та с двата различни вируса се опитвали да намалят тази вероятност. Това било и обяснението на АЗ да използва аденовирус на шимпанзе, защото няма вероятност този аденовирус да се окаже познат на човешката имунна система и така тя ще може да изгради адекватни антитела и съответния имунитет.

Аз това го знам Simple Smile Въпросът е дали двете дози на Спутник са различни. Това не ми се вярваше... Аз досега мислех, че в една доза има и двата аденовируса и както при АЗ втората доза е бустерна. Всъщност и в предаването, което гледах не е ставало дума за две различни дози на Спутник. А за това, че дозата се разделя на две, за да не тормози и без това напрегнатата ни с какво ли не имунна система.
Едит: Сега потърсих и видях, че действително са два различни компонента, които се прилагат през 3 седмици

# 5 668
Ваче, не - в първата доза е един аденовирус, а при втората доза - друг.

# 5 669
  • София
Т.е. искате да кажете, че стойността на втория ред е зависима от първия?  Ако на първия ред има стойност по-ниска от референтната (за първи ред), на втория ред може да има стойност над референтраната (за втори ред)?

Не мисля, че при (-)стойности на първи ред има смисъл да се гледа втори Simple Smile Ние очаквахме положителни, затова пуснахме и двете.
Така ми обясниха: доколкото разбрах, имитират заразяване и броят какъв процент от наличните антитела реагират. Вторият резултат излиза след повече от 24 часа.
Аз си сметнах като балък, че 55% от 37.4 е повече от 22.5% от 47.8 Simple Smile
Все тая. Надяваме се при ваксинирания да се увеличават стойностите, особено след 2-ра доза (ако я има и т.н.), а при преболедувалия решихме, по съвет на лекари, да изчакаме до късно лято и да слага ваксина тогава, след нова проверка на антитела и ако са намалели. С идеята да има шанс за ваксина срещу новите варианти.

Общи условия

Активация на акаунт