Отговори
# 2 535
  • София
Жалко. Исках голямата дъщеря да се ваксинира, но явно ще почакаме лятото да навърши 18. Благодаря ви за отговорите.

# 2 536
  • SF
Защо всички предпочитате Спутник? С какво сте чули или чели, че превъзхожда останалите ваксини?

# 2 537
Кои всички предпочитаме? Ваксината е векторна, с човешки аденовируси, но са различни в първата и втората доза и се счита, че е по-удачен вариант, отколкото тази на АЗ, която е с две еднакви дози. За превъзходство не зная, чувала съм че е една идея по-удачна от АЗ заради различния състав на  дозите през двата пъти на прилагане.

# 2 538
Поне Астра Зенека превъзхожда, защото вкарва два различни антигена с различните дози, а Астрата един, което казват, че е много хитро. Почват комбинирано да ги прилагат, засега май само експериментално, но смятат, че ефекта ще е много добър.

# 2 539
  • София
Мисля, че е въпрос на време да оженят оксфордската със спутника, стига да стане комбинацията с редуването.

# 2 540
Точно така. Ако имаше АЗ изобилно и втората доза ми беше гарантирана, може би нямаше да мечтая да я заменя с каквото и да е. Но при тази изцепка на производителя вече започвам в главата си да въртя какви ли не варианти с цел по-добра защита. И ми хрумна, че може да ни предложат втора игла със Спутника поради липса на АЗ. Всичко обаче е в сферата на вероятностите. Някой по-напред беше написал, че да се избира между трите одобрени ваксини в момента е като да избираш Мерцедес, Ауди и БМВ. Много вярно според мен.

# 2 541
Тези, които "похвалихме" руската ваксина вече сме с 1 доза от Астра Зенека. Аз лично сложих първата ваксина, която беше налична, защото за мен най-добрата ваксина е сложената ваксина и разликите между ваксините са реално по-малки, отколкото хората си мислят. Всички ваксини са изключително добри в предотвратяването на тежко заболяване и смърт, почти 100%.
Руската ваксина и Астра Зенека са почти едни и същи, но с някои малки разлики. Руската ваксина е малко по-хитра и използва за 2-те дози 2 различни човешки аденовирусни вектора, докато Астра Зенека и за 2-те дози използва аденовирусен вектор от шимпанзе. Това създава някои проблеми с имунитет срещу вектора, т.е. тялото реагира и може да унищожи ваксината преди аденовируса да успее да достави генетичния материал от ковид до клетките, което намалява ефективността. Оттам дойдоха и проблемите на Астра Зенека докато си нагласят интервалите между двете дози.
Затова Астра Зенека започнаха проучвания за комбинирането на 1 доза Астра Зенека и 1 доза Спутник. Предполага се, че това ще повиши ефективността. Такива проучвания има и за 1 доза АЗ и 1 доза Пфайзер.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 20:43 от LillyM

# 2 542
Предпочитат Спутника защото я няма още. Един вид много искат да се ваксинират ама пък точно желаната от тях ваксина я няма. Язък Joy (това за тези дето я "чакат" и с друго няма да се ваксинират)
Иначе сериозно - освен двата различни вектора в двете дози, за които вече са обяснили, други предимства не съм чула/чела да има.

# 2 543
  • Варна
Чета темата от време на време, затова на знам тук ли е мястото да попитам някой знае ли дали във Варна някъде ще поставят ваксини идната седмица, без ЛЛ, без да си пенсионер. 

# 2 544
  • около Варна
Да се отчета и аз, тази седмица сложих втора доза Пфайзер. Странични реакции нямах и при двата приема, освен болка в ръката. Организацията при ваксинирането е ужасна (Варна), всъщност организация няма, пълен хаос, струпване на народ, караница пред кабинета. Влязох и излязох за по-малко от минута със събличането, няма време за обяснения, чак се притесних после, че не питах дали правилната ваксина ми сложиха, но свърши вече 😀

# 2 545
  • София
Вчера ЕМА е одобрила руската ваксина Спутник и се очаква скоро да започне доставка в ЕС. Междувременно аз се записах за ваксинация за 18ти март (със Спутник). Да кажа отново, изкарах вируса през януари, но въпреки това ще се ваксинирам.

На 4 март са започнали прегледа. Не видях все още да е одобрена. И къде се записахте за Спутник?

# 2 546
Потребителят обясни, че живее в Русия.

# 2 547
  • на пъпа на Златията
Фаучи казал че руската ваксина е добра.

# 2 548
  • София
Жалко. Исках голямата дъщеря да се ваксинира, но явно ще почакаме лятото да навърши 18. Благодаря ви за отговорите.

Пробвай да я запишеш в списъка при ЛЛ. Той не е към системата.

# 2 549
  • София

Пробвай да я запишеш в списъка при ЛЛ. Той не е към системата.

Благодаря за съвета, ще я попитам, макар лл да твърди, че освен до АЗ, до друго не може да се добере Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт