Отговори
# 2 835
И на мен ми прави впечатление, че непрекъснато се говори за пострадали от АЗ и чат-пат от Пфайзер, но за Модерна и приказка не се чува. Аз точно с нея искам да се ваксинирам (по няколко причини) и пак забелязвам, че някак за нея нищо, ама нищо не се чува. Тук там някой със странични ефекти и това е.

Да не би Модерна да те прави и безсмъртен? 😜

Ами аз съм ваксинирана с Модерна. При мен нямаше никакви странични ефекти, но от хората, с които ни поставиха заедно ваксина имаше и такива с доста тежки реакции.
Като гледам какво се пише и тук, с другите две ваксини положението като странични реакции е същото.

# 2 836
Така,да ми е честито-погледнах си картончето,ваксинирана съм с партида ABV5300...на 19.02. при ЛЛ в IVДКЦ Пловдив.ММ и майка ми са ваксинирани с друга партида и на друго място-ММ на 23.02.,а майка ми на 24.02. в б-ца Пълмед Пловдив.Ами,жива съм още,добре съм...за сега...
Съветвам те да не се поддаваш на паниката. Аз също съм ваксинирана с ваксина от въпросната партида, както и още няколко съфорумки, с които се преброихме вчера в другата тема. Ами добре сме си.

# 2 837
Доколкото четох случаи на тромбози има съобщени и след Пфайзер и Модерна, описани в медицински журнали, но не се превърнаха в сензация както случаите с АЗ.
Търговска война ли е какво е, не знам, но от самото начало се търси начин да се компроментира АЗ може би защото е много по-достъпна, евтина, лесна за съхранение.
Как се доказва връзката на подобно събитие с ваксината не знам, но засега твърдят, че случаите на тромбози не са по-чести отколкото сред общата популация. Дали е така...В крайна сметка живота не спира, хората се разболяват, получават тромби, инфаркт и какво ли не, всеки ден и понякога това съвпада с времето на ваксината...
Дори и да има минимален риск ваксините да предизвикват тромби, това едва ли е само при АЗ, камо ли при конкретна партида...

# 2 838
Добре, ако всички ваксини ускоряват кръвосъсирването, не би ли било разумно да се предписват кръворазреждащи след ваксинация, подобно на заболелите от коронавирус? Така няма ли да се минимизират вредните последици?

# 2 839
Има ли такъв ефект, да ускоряват кръвосъсирването?

Аз също смятам, че срещу Астра Зенека се води негативна кампания защото е евтина и лесна за съхранение.

# 2 840
  • София
В България няма много от другите ваксини. А властта си е наумила, че яростно трябва да се ваксинира и това, а не мерките, ще спре епидемията. Едно обаче не изключва другото, но в предизборни времена сме....

# 2 841
От къде знаете в България какво има и да има точно на вас ще кажат Simple Smile Да предполага се, че трябва да спрем ако нещо не е наред. Има и други ваксини...

Логика и "бръснач на Окам" - спряха зелените коридори поради изчерпване на ваксините. Е, след като са се свършили (и то все АЗ слагаха), защо трябва да мислим, че някой е заделил от въпросната партида за да му остане и да злодейства после???

# 2 842
Около 90% от проверяваната партида на АстраЗенека вече е поставена у нас - https://offnews.bg/zdrave/okolo-90-ot-proveriavanata-partida-na- … ena-u-747635.html
Партидата е получена още на 12.02.

# 2 843
  • София
Публично беше оповестено, че ваксините са тествани и всичко е наред. И сега какво стана? Пак публично излезнаха и казаха друго за АЗ

# 2 844
Публично беше оповестено, че ваксините са тествани и всичко е наред. И сега какво стана? Пак публично излезнаха и казаха друго за АЗ

Има така наречените "типови изпитания" и изпитания на конкретно изделие. Може да е тествана рецептата на Кока кола и да е казано, че всичко в нея е наред, но това не пречи да ти бутилират бутилка с останала сода каустик вътре и да получиш сериозни изгаряния. И този дефект няма общо с одобрението на типа. Та предполагам, че ако има нещо в тази партида, то е от такъв вид - грешка в технологията, а не пропуск в тестването.

# 2 845

Все още нищо не е станало, не бързайте със заключенията. Засега никой не е обявил ваксината за опасна. Просто някои държави са решили да спрат ваксинирането с нея докато тече проверката. На 3 милиона ваксинирани има 22 случая на тромбоза...на същия брой неваксинирани числото ще е подобно.
Те в началото доста държави решиха да не я прилагат и на хора над 55 години, в последствие се оказа, че няма проблем и си е ефективна и при тях.

# 2 846
  • София

Има така наречените "типови изпитания" и изпитания на конкретно изделие. Може да е тествана рецептата на Кока кола и да е казано, че всичко в нея е наред, но това не пречи да ти бутилират бутилка с останала сода каустик вътре и да получиш сериозни изгаряния. И този дефект няма общо с одобрението на типа. Та предполагам, че ако има нещо в тази партида, то е от такъв вид - грешка в технологията, а не пропуск в тестването.

Защо не се ли тестват всички партиди по един или друг начин?

# 2 847

При някои неща е възможно тестване на всяко изделие (телевизор например), но при лекарствата не става. Затова има драконовски мерки за технологична дисциплина и логиката е, че ако веднъж нещо е станало добре, после ако се повтарят 1:1 всички стъпки, с абсолютно същите суровини, резултатът пак ще е същият. Именно затова при лекарствата има специални системи за качество. Иначе без съмнение може да се провери дали една партида е замърсена, например, като се отвори едно шишенце и се тества. Ама да се открие някаква хипотетична грешка, която евентуално причинява тромбоза, е нереално. Замисли се от колко време се говори за тази партида? От толкова се и тества дали има нещо и резултат още няма. Как си го представяш това в завода? Хем на разследващите им е много по-лесно - знаят какво да търсят, докато един качествен контрол ще има безброй варианта за тестване и...ще се налага да се правят типови изпитания на всяка партида:-) Не става просто. И това важи за всички лекарства, не само за ваксините.

# 2 848
Здравейте!
Сутринта около 11 часа се ваксинирах с АЗ и 4 часа по-късно съм вече с 37.4 темп. Някой имал ли е толкова бърза реакция? Обикновено хората споделят, че около 10-12 часа след ваксината започват грипоподобни симптоми.
Освен това съм с ускорен пулс и ми прескача сърцето вече няколко часа, но не знам дали е от ваксината или по-скоро от страх какво ще ми стане:)
За инфо, ако има значение,  на 34г. съм.
Взех си валидол и закрепих положението за малко, но на моменти ме обзема паника.
Как сте днес?

# 2 849
  • София

При някои неща е възможно тестване на всяко изделие (телевизор например), но при лекарствата не става. Затова има драконовски мерки за технологична дисциплина и логиката е, че ако веднъж нещо е станало добре, после ако се повтарят 1:1 всички стъпки, с абсолютно същите суровини, резултатът пак ще е същият. Именно затова при лекарствата има специални системи за качество. Иначе без съмнение може да се провери дали една партида е замърсена, например, като се отвори едно шишенце и се тества. Ама да се открие някаква хипотетична грешка, която евентуално причинява тромбоза, е нереално. Замисли се от колко време се говори за тази партида? От толкова се и тества дали има нещо и резултат още няма. Как си го представяш това в завода? Хем на разследващите им е много по-лесно - знаят какво да търсят, докато един качествен контрол ще има безброй варианта за тестване и...ще се налага да се правят типови изпитания на всяка партида:-) Не става просто. И това важи за всички лекарства, не само за ваксините.

Те така или иначе ще трябва да излезнат с някакво становище. Иначе в един завод примерно за ел. прекъсвачи се тестваше всяка партида и брак имаше много, но се и тестваше. Но тук не говорим за телевизори и ел.прекъсвачи, а за човешки животи таа нещата трябва да са по строги.

Общи условия

Активация на акаунт