Отговори
# 4 380
  • София
Даваха репортаж, че за зелените коридори пред Пирогов е празно, няма много или няма никакви желаещи.
Това е много неприятен факт и ми се струва следствие от погрешната информационна политика.
Ваксинирайте се, хора! Боледуването от ковид не е шега.

Отварянето на зелените коридори беше обявено от днес за днес. Много хора не разбраха изобщо, че ги има, а други вече са си направили някакви планове за почивния ден. То така не стават нещата. Толкова ли беше трудно в петък да се пусне, като информация в трите основни новинарски емисии и да се обяви, че ще бъдат отворени събота и неделя. Доста хора щяха да научат и да се ваксинират.

# 4 381
Днес баща ми го попитах какво ще правят, имат час през портала за 01.04.- аз им го записах,
каза не знам, ти каквото кажеш....Не знам мога ли да поема тази отговорност, той е с инфаркт, две коронарографии, взема лекарства за сърцето от 10 години. Направо не знам.
Проведи разговор с тях - от една страна рискове от болестта, от друга - рискове от ваксината и ги накарай сами  да решат. След подобно мое (в съвсем различна, но пак свързана със здравето ситуация) решение, баща ми си отиде. Много дълго живях под тежестта на вината.
Недейте така, има си лекари и за съвети, и за решения. И лични, и лекуващи, и приятели.

Дано сте прави за почивните дни и от утре да се засилят.

# 4 382
Шарлот ,
благодаря за споделеното!
В началото на октомври и двамата го прекараха вируса, техни близки починаха от вируса, така че не отричат че го има и че причинява смърт. Още повече, че докато ги "карах" по доктори и аз се заразих.
Затова и когато им споделих че се записвам за ваксината и те с охота се съгласиха.
Но дни след това избухна тази драма с АЗ и естествено леко се притесниха.
Много е рисковано, Но поне ще знам, че каквото е трябвало сме го направили.

# 4 383
  • София
Приятелка ми се обади , че е с положителен тест...както тя се изрази 'мамата си джаса...аз си мислех, че е като настинка..очните ябълки ме болят вече'. И това за човек на 30 години, който дори не е стигнал до болница още (дай боже да не стига). Само се надявам да устискам до втора игла, че мъжа ми работи с хора..там всеки ден капе по някой...колко пъти ми се е разминавало направо не ми се вярва...
Моето боледуване от Ковид през ноември уж също беше леко. Ама тия билки в очите и слепоочията си ги има вече четири месеца...А съм на 33, здрава, права. Без наднормено тегло, без придружаващи заболявания. Е, разказа ми играта тоя Ковид! Скоро ще се ваксинирам и аз.

# 4 384
  • София
Лекари всякакви, но накрая решението си го взема човек сам, защото всеки лекар има и някакво лично отношение по темата с вируса и ваксините, а често има и интереси, които клонят към определен съвет. Най-елементарно - ако самият той "не вярва" или не му се занимава с ваксиниране, по съвсем естествен начин ще внуши идея за неваксиниране. А сигурно има и такива, които не се интересуват от темата. Затова каквото и да каже някай, човек сам решава и сам поема рисковете, независимо какво реши.

# 4 385
Едно ново интервю с акад. Богдан Петрунов. Казва, че преди седмица в Англия е излязло изследване на 140 000 медици, че роднини на ваксинираните, са се разболявали по-малко. Също, че са доказали, че клетки още пазят спомена за първата коронавирусна вълна от 2002г., че може да се приеме за сега, че ваксините действат 1 година, както и други интересни неща. Каза, че очаква средата, края  на 2022г, пандемията да се успокои и да се превърне в епидемия, с локални огнища.
https://bnt.bg/news/akad-petrunov-seriozen-napredak-e-razrabotva … 4-293565news.html

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 20:20 от Diorela

# 4 386
Това е от сайта на АЗ: за никакви тежки случаи след 22 ден от 1ва доза. Полезни са ми тези дискусии с данни и статистики.

https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/cov … e-iii-trials.html

# 4 387
  • София
Днес баща ми го попитах какво ще правят, имат час през портала за 01.04.- аз им го записах,
каза не знам, ти каквото кажеш....Не знам мога ли да поема тази отговорност, той е с инфаркт, две коронарографии, взема лекарства за сърцето от 10 години. Направо не знам.
Моят баща със стентове и инфаркт взе решение и се ваксинира с Астра Зенека. Той нямаше претенции за ваксина, искаше вървата възможна. Честно казано нямаше търпение да пуснат системата. Самото заболяване би му причинило много повече бели, отколкото ваксината, точно защото засяга кръвносната система. След ваксинацията беше  вдигнал температура до 37. Като цяло много по-притъпена реакция, отколкото беше при мен.

Относно ваксините и заболяването. Пред очите ми бяха 3 случая на ваксинирани, прои това до десетия ден когато техни най-близки хора в доманинството се разболяха. Те също се заразиха, но не развиха сериозни симптоми. Едната жена имаше положителен антигенен от аптеката и леко главоболие, а другите хора (от друго домакинство) само загуба на обоняние. Доколкото виждам как коси тоя щам, един разболее ли се, натръшква всички най-близки.

И за статистиката да споделя за моя мъж, който се ваксинира вчера с АЗ. 26 часа след ваксинацията вдигна 38 градуса. Пи един парацетамол. Около 4 часа по-късно температурата седи 37,8, но той не се чуства зле. Просто усещането не е като при болест. Дадох му МИГ-400 сега да вземе да се свършва и утре да е свежарка Simple Smile
Не го боли нищо, леко мястото на убождане и то от днес. При мен също по-късно се появи.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 23:55 от Vache

# 4 388
Това е от сайта на АЗ: за никакви тежки случаи след 22 ден от 1ва доза. Полезни са ми тези дискусии с данни и статистики.

https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/cov … e-iii-trials.html
Възможно ли е човек да се зарази преди изтичането на тези 21 дни и да има дълъг инкубационен период вируса. Това би обяснило защо първият заразен го кара по-тежко, а жена му - примерно заразена след него - по-леко. Тоест при нея е минало повече време и е изградила имунитет? Нямам идея, но до колкото разбрах докторите му не са го сметнали за странно, или поне нищо подобно не са казали. Значи сигурно има медицинско обяснение, което не противоречи на ефикасността на ваксината. Като се замисля надали ако беше нещо особено щяха и да го погребат, сигурно щеше да има разследване.
Аз толкова невероятна ми се стори тази история, че питах мъжът ми 3 пъти, дали не е умрял от инфаркт. Защото може примерно да е имал леки симптоми на Ковид и да не го е убило това. Не знам, но въпросните хора са имали много контакти, включително и с родителите на мъжа ми, а най-вероятно и с детето. Искрено се надявам да пренасят по-малко заразата ваксинираните. Просто много се чудя сега ли да ходя да търся да се ваксинирам, да изчакам ли една седмица, изобщо с тази трета вълна голямо мазало стана.

AIDA_N Вие с Модерна сте се ваксинирали, нали така? Какви странични реакции имахте и ще съобщавате на производителя? Утре ще се обадя да питам с какво ваксинират и понеже от Модерна не съм се интересувала, поне да знам горе-долу какво да очаквам. В Бургас имаше Астра Зенека и Модерна май бяха предложили на моя мъж.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 21:46 от prolet_inchen

# 4 389
  • София
prolet_inchen, лека му пръст на вашия познат! Аз не разбрах, той е починал 6-7 седмица след ваксинацията, но колко време след ваксината се е заразил?

# 4 390
  • София
Току що се чухме с познат. Ваксиниран с Пфайзер и на 14 ден от ваксинирането позитивен на Ковид. Казва, че го кара леко, според него, благодарение на ваксината.

# 4 391
Относно въпроса за Модерна и Файзер.
Преди да избера се посъветвах с близка, която е завършила фармацевтични науки, лекарствено производство и био инжинерство в чужбина. Тя ми обясни разликите, но според нея различията, не могат да бъдат основание едната ваксина да бъде посечена за по-добра ат другата. ( но пък тя е твърдо за рнк ваксина за млади хора и такива с придружаващи заболявания) Тя е избрала за себе си Файзер.
При мен везните наклони това, че ваксината е тествана на по-млади хора ( 16г)  в сравнение с Модерна. В момента проследяват и 12-16г.
Втора доза ще получа 7 дни по-рано, което за мен беше от значение.
Липидите използвани в Файзер са по- стандартни и познати така да се изразя.
Баща ми от друго страна избра Модерна, защото има по-малко притеснения, че могат да бъдат допуснати грешки при съхраняването, заради по-голямото “количество” рнк и че производствената цена на ваксината е по-висока ( това в кръга на шегата ) Kissing Heart
Дали заради възраст или до организъм в обкръжението ми вече почти 5-6 човека с Файзер имаха доста дискомфорт дните след ваксината, двама с Модерна бяха свежи като краставички ( с повечко апетит от обикновенно само)

Приятелка ми се обади , че е с положителен тест...както тя се изрази 'мамата си джаса...аз си мислех, че е като настинка..очните ябълки ме болят вече'. И това за човек на 30 години, който дори не е стигнал до болница още (дай боже да не стига). Само се надявам да устискам до втора игла, че мъжа ми работи с хора..там всеки ден капе по някой...колко пъти ми се е разминавало направо не ми се вярва...

За все повече млади и здрави хора разбирам, че карат много тежко. Този новия щам освен по-заразен и е много по - тежък за младите според мен.
Аз също бера голям страх да не се разболея, защото ми се налага да се срещам с хора, голяма част от тях съм сигурна, че не спазват правилата, близките ми също са изложени на постоянни контакти, работят с пациенти, които поради естеството на процедурите не носят маски и се тревожа много, броя дните до 14 ми ден и след това до втората доза. Стискам палци да се опазим Hug

# 4 392
prolet_inchen, лека му пръст на вашия познат! Аз не разбрах, той е починал 6-7 седмица след ваксинацията, но колко време след ваксината се е заразил?
Това е големият въпрос, не знам отговора и честно казано и те надали знаят кога и как са се заразили.

# 4 393
  • на земята
Повярвайте ми много хора искат да се ваксинират,но с друга ваксина ,не с АЗ.
Всеки си преценя все пак здравословното състояние и всеки си преценя каква ваксина да сложи.Много лошо излъгаха народа ,че ще има достъпни ваксини и ще може да се избира ваксина.
И не ми говорете,да се бие каквато ваксина има,ами не е така.Много от хората са преценили,че на този етап здравословното им състояние позволява РНК ваксини.
Когато има достъпни РНК ваксини за всички,ще видите,че ще има много по голям брой ваксинирани.

# 4 394
  • София
Аз пък мисля,че при положение, че ваксините са безплатни и все пак ИМА достъп до някоя..който иска може да си сложи и цялото мрънкане (изключвам хората, на които по медицински причини се налага да им се сложи иРнк ваксина) е излишно.
Ами, ако бяха казали ' 50 лева ваксината-ако щете'.
В крайна сметка всеки поема някакъв риск. Аз избирам да сложа наличната ваксина с риск или без (то вече никой не знае) да се гътна от нея , от колкото да чакам 'нещо по-добро' и междувременно да се гътна от вирус.

Общи условия

Активация на акаунт