Отговори
# 4 395
  • на земята
Ами аз това казвам всеки си решава за него си.
Просто споделих,че подведоха хората с избор на ваксини,затова така се случиха нещата.
Това на мрънкане ли прилича? Коя ваксина е по добра РНК или другата ще се разбере тепърва.
Който иска да се ваксинира с наличната,който е преценил ,че иска РНК ще чака ,според мен другия месец ще има налични всички ваксини.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 11:01 от _лаленце_

# 4 396
Претенциите за конкретна ваксина в 90% от случаите са лигавщини. Ясно, че е важно да ваксинираме лекарите бързо и, че има хора с лекарски показания за една или друга ваксина. За останалите е по-скоро въпрос на престиж да се доберат до нещо труднодостъпно.

Да не говорим, че както в момента маса народ се бори за иРНК, в началото огромна част от същите ги плюеха като нови, недоказани, “чипиращи” и какво ли още не. Сега изведнъж само с такава могат да се ваксинират. Вярно ли? 😉

В семейството ми има ваксинирани и с двата вида ваксини, одобрени в БГ. Никой не се е дърпал и не си мерим...ваксините на вечеря. Всички защитават на 100% от тежко протичане и смърт.

# 4 397
  • Швейцария
Тук в Швейцария здравните власти в момента са поръчали само иРНК ваксини. Астра Зенека още изобщо няма разрешително, защото според тях данните засега не са достатъчни, а Джонсън и Джонсън я разрешиха, но няма да я поръчват, защото не е толкова ефективна. Ако някоя фирма иска да си я поръча за служителите, е разрешено. Аз им се доверявам и виждам, че имат някакви причини да се въздържат, които може би ние не ги знаем. Затова искам да ваксинират майка ми само с иРНК ваксина. Тя е със сърдечна операция и инсулт и лекарите й я посъветваха същото.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 23:58 от JennyBG

# 4 398
  • София
Ужас! Какви са тия ревове за избора на ваксина. Има и сега избор. Който иска Модерна и Пфайзер чака, който не иска да чака се ваксинира с Астра Зенека, това си е избор. Никой не ви е обещавал непрекъсната наличност от всички одобрени ваксини навсякъде. Братята ми зад океана до лятото няма да могат да се ваксинират с каквато и да било ваксина, камоли да избират между три. Защото там първо ваксинират определени групи от хора. Нито те, нито децата им (част от тях пълнолетни) влизат в групите. Тук има налична поне една ваксина свободно и безплатно и пак някой мрънка. Аз ако трябваше да избирам щях да се ваксинирам със Спутник, но нея я няма и се задоволих с подобната на Астра Зенека. Не мрънкам, просто си чакам моята ваксина следващия път. И чак пък да е ясно коя ваксина е по-добра... това ще стане ясно след десетина години. Сега подобни твърдения са смешни.

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 23:59 от Vache

# 4 399
Аз не съм съгласна, че това да си се запознал, проучил и посъветвал със запознати лица и лекари и в последствие да имаш предпочитание е лигавщина и прищявка. Напротив това е за уважение. Загрижен си, постарал си се, научил си разни неща, информирал си се, взел си решение... все хубави неща. Всеки има право на избор. Друг въпрос е че да имаш право на избор се бърка с това да получиш, това което искаш на момента. Право на избор си е също и да вземеш решение да изчакаш препарата, който предпочиташ, когато той не е наличен. За съжаление както с много други неща не винаги достъпа е лесен. Както една потребителка каза, трябва да се радваме и че има една ваксина, която в момента е достъпна,а след месец сигурно и 3те. Който е направил информиран избор и за себе си, сигурен е какво иска и не е притиснат от обстоятелства и болести нека си го чака. Не е редно да се гледа негативно на това, че някой има предпочитания с какво да бъде ваксиниран.
Да се превръщат ваксините обаче в някаква мода от хора, които нямат и идея за какво става въпрос е абсурдно и не трабва да се случва. Всяка ваксина е по-добре от ковид това е ясно.

# 4 400
И аз смятам, че всеки е в правото си да избира дали да изчака или да се ваксинира с наличното.
За себе си реших, че по-добре да изчакам, мъжа ми изкара вируса още през март миналата година, ваксиниран е вече с две дози. Мисля, че и аз съм го изкарала (само със загуба на обоняние), и макар да нямам антитела разчитам на клетъчен имунитет. Имах преди време доста високи Т-клетки, установени при ин витро опити.

# 4 401
  • Швейцария
На мен не ми се е случвало и лекар да ми натрапи някaкво лечение. Той казва какви варианти предлага, обяснява ми всички ползи и рискове и аз си решавам кое е най-добре за мен. Защо с ваксината да не е така? Всеки има различно здравословно състояние и то трябва да се вземе предвид.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 03:29 от JennyBG

# 4 402
На мен не ми се е случвало и лекар да ми натрапи някaкво лечение. Той казва какви варианти предлага, обяснява ми всички ползи и рискове и аз си решавам кое е най-добре за мен. Защо с ваксината да не е така? Всеки има различно здравословно състояние и то трябва да се вземе предвид.

Защото с ваксината пазите не само себе си но и допринасяте за успешната борба с пандемията на цялото общество. Ако не сте го разбрали досега. Затова е лигавщина, наистина. Защото докато не се ваксинираме всички, няма да се отървем от тази смъртоносна напаст. Защото всеки човешки живот ще тежи на съвестта ни докато не достигнем праг от поне70% от населението с антитела. Освен това ваксината очевидно ще стане сезонна, нищо не пречи следващия път да се ваксинирате с каквото искате, ако има. Сега просто се ваксинирайте, за да не умират повече хора. Толкова ли е сложно за разбиране?

# 4 403
  • Швейцария
nolii, аз и моето семейство сме ваксинирани. Не си чела темата очевидно, но аз вече съм с втора доза и съм писала как е минало, за да дам информация на хората, които се притесняват. Съгласна съм с всичко и точно затова съм се ваксинирала в момента, в който получих дата. Не съм имала никакви съмнения и бях една от първите записани. Но как да обясня на болната си майка, че определена ваксина няма да й навреди, след като е говорила с лекаря си за нейното състояние и той изрично я е посъветвал коя ваксина е по-добрата за нея специално. Аз не съм лекар и тя няма да ми повярва. Не се и наемам да оспорвам неща, за които не съм учила. Аз мога ли да й дам 100% гаранция, че нищо няма да й стане? Не мога. Ще се мъча да я запиша за иРНК възможно най-бързо и това е, което мога да направя. Не бих нарекла страха на хората лигавщина, особено ако имат сериозни заболявания, които ги притесняват, и търсят мнение на лекар.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 05:22 от JennyBG

# 4 404
Nolii, ще си позволя да квалифицирам мнението ви като патетично. Нямате право да наричате съмненията на другите лигавщина, най- малко не ги познавате лично. Вие с медицинско образование ли сте?

# 4 405
  • Козлодуй
nolii, хич не ме интересува че света ще се спаси след като ме боли толкова много - ваксинирана съм с АЗ и много ме боли кръста и врата от страната на ваксинирането ако имах избор щях да се ваксинирам с Пфайзер но сега се примирявам с АЗ ако се наложи преваксиниране след 2 години задължително ще избирам Simple Smile

# 4 406
nolii, хич не ме интересува че света ще се спаси след като ме боли толкова много - ваксинирана съм с АЗ и много ме боли кръста и врата от страната на ваксинирането ако имах избор щях да се ваксинирам с Пфайзер но сега се примирявам с АЗ ако се наложи преваксиниране след 2 години задължително ще избирам Simple Smile
С Пфайзер също има такива странични реакции. Една позната беше на легло. Гадно си е ама какво да правиш. Боледуването е по-гадно, повярвай. Чувствах се 2 седмици като прегазена, нямаше нещо, което да не ме болеше и симптом, който да нямах в изобилие. Извадих късмет, че не стигнах до болница, защото имах и задух по едно време, та се тъпках с антибиотици.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 08:23 от Уейв

# 4 407
  • София
Не разбирам това натрапване на АЗ и това отношение към хората, които не я искат, а са решили да чакат иРНК ваксини. В крайна сметка освен, че ваксинацията е по желание, избора на ваксини също. Всеки, не само има право да реши каква ваксина да си сложи, но и да си поеме отговорността за това свое решение. Радвам се, че всеки ваксиниран споделя с каква ваксина е, какви са страничните ефекти, през които е преминал и т.н. - това е много полезно за всички. Обаче този тон, с който се пише към хората, които искат да изчакат иРНК ваксини по желание, вече става прекален.

# 4 408
Ами, то е един вид загриженост, защото човек докато чака, може да се разболее и няма гаранция как ще го изкара. Уж младите по-леко, ама при мен не беше леко. Ако може това да се избегне с която и да е ваксина, приветствам да си я бие възможно най-скоро. Особено ако си ходи на работа и има контакти с хора. Офисите са развъдници.

# 4 409
  • Варна
Вчера слушах един от създателите на една от руските ваксини (не Спутник, друга, не запомних името).
Та човекът каза, че при по-младите хора има по-бурна реакция след първата доза защото имунната система им е силна, а съответно, при по-възрастните тези реакции са по-слаби. Каза да не се притесняват хората, било нещо нормално.

Общи условия

Активация на акаунт