Отговори
# 4 665
Важно уточнение: в Канада нямат случаи на тромбози. Спират я за младите като "мярка за предпазливост" заради съобщения от няколко европейски държави.
Друго важно уточнение: Канада са поръчали сигурно най-много ваксини на глава от населението и вероятно няма да имат проблеми да намерят заместители.

# 4 666
Честно казано, се съмнявам да я спрат, ако те самите нямат никакви съмнения (съмнителни случаи). И при нас беше така - министърът сипеше хвалебствия за тази ваксина на брифинга и каза, че е напълно безопасна и няма да я спират, въпреки тревожните съобщения от Европа. А малко по-късно същия ден я спряха - след случая в нашата страна.

# 4 667
Честно казано, се съмнявам да я спрат, ако те самите нямат никакви съмнения (съмнителни случаи). И при нас беше така - министърът сипеше хвалебствия за тази ваксина на брифинга и каза, че е напълно безопасна и няма да я спират, въпреки тревожните съобщения от Европа. А малко по-късно същия ден я спряха - след случая в нашата страна.

Е можеше да прочетеш защо я спират преди да коментираш.

„Съществува значителна несигурност относно ползата от предоставянето на ваксини AstraZeneca срещу Covid-19 на възрастни под 55 години предвид потенциалните рискове“, каза д-р Шели Дийкс, заместник-председател на Националния консултативен комитет по имунизацията.

Дийкс заяви, че актуализираните препоръки са се появили на фона на нови данни от Европа, които предполагат, че рискът от образуване на кръвни съсиреци сега е потенциално толкова висок, колкото един на 100 000, много по-висок от този на един милион риск, за който се е вярвало преди.

„Въпреки че все още вярваме, че ползите за всички възрасти надвишават рисковете, не се чувствам комфортно с "вероятно". Искам да видя повече данни да излизат от Европа, за да знам точно какъв е този анализ на риска и ползата “, каза Реймър.

Health Canada заяви, че не са получавали никакви съобщения за образуване на кръвни съсиреци в Канада, а главният медицински съветник на отдела д-р Суприя Шарма заяви, че все още вярва, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

„Нямаме притеснения за тези, които досега са получили ваксината“, каза д-р Дейвид Уилямс, главен медицински директор на Онтарио.

https://www.theguardian.com/world/2021/mar/30/canada-suspends-us … or-those-under-55

Както вече казах, те при тях не са забелязали нищо, реагират на данни от Европа (всъщност само Германия) нито знаят дали има риск, нито са сигурни какъв точно е този риск. Спират докато научат повече, което в някои случаи може да е разумно, но в условия на пандемия е проява на свръхпредпазливост, която не винаги е оправдана.

В България случаят нямаше нищо общо със случаите на много редки тромбози, които се разследват в Европа.

# 4 668
  • Швейцария
Днес се ваксинирах с Moderna. Има ли други ваксинирани с нея? През какви неразположения преминахте?
Aз и ММ сме с Модерна. След първата доза нищо, освен болка в ръката. След втората доза и двамата с температура 39 градуса и силна треска. Отшумяха за 24 часа. ММ не можа да отиде на работа на следващия ден. При хора над 80, които познавам, не е имало никакви реакции и след двете дози. А аз бях писала и тук, че мен все едно влак ме беше газил. Но бързо мина и не е никакъв проблем да се изтърпи с 2-3 пъти взимане на парацетамол.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 07:31 от JennyBG

# 4 669
Според вас домашните тестове за антитела дават ли достатъчно обективна информация?
Месец преди първата доза на ваксината си направих домашен тест, който беше отрицателен и общо взето му се доверих, че не съм се срещала с вируса. Сега почнах да се съмнявам доколко изобщо може да се разчита на такъв тип тестване и дали няма да ми дойде много втора доза и да се появят някакви свръхреакции, ако евентуално съм изкарала без да разбера.
При мен за кратко след първа доза Pfizer имаше леко усещане за схващане в ръцете и лицето, веднага след поставяне на ваксината, но го отдадох на паника.
Не ми се ходеше по лаборатории точно преди ваксина, но се чудя днес дали да не го направя. Или отново да вземе някакъв домашен тест... Има ли количествен?
Ваче, викаш поне пушачите с цигара в ръце да се гътнем Simple Smile

# 4 670
  • Швейцария
Amanda.D, мен и температурата не ме спря да пуша. Значи не съм била толкова зле. Аз бих си сложила (и си сложих) втората доза, то иначе няма смисъл и от първата. Според мен дори да си карала вируса, втората доза няма да ти навреди. Все пак питай лекар. ЛЛ на свекърите им каза да си я слагат, въпреки че те са разболяха дни след първата доза.

# 4 671
Жени, Simple Smile
Кантарджиев каза да ядем домати, защото съдържали ликопен и пречат на съсирването на кръвта:smile:

# 4 672
Аманда, при мен домашен тест излезе положителен за ИгМ. После два теста в Рамус бяха отрицателни.  Имах симптоми, но не знам карах ли го.
След ваксина хич не бих разчитала на домашен. Направи си такъв за неутрализиращи антитела.

# 4 673
  • София
Когато у дома боледувахме, след това аз и децата си бяхме с тестове, положителни за IgG. Мъжът ми излезе отрицателен. В лаборатория също се потвърди, че няма антитела.
Та, в нашия случай тези тестове са си съвсем точни.
Не разбирам защо продължавате да пълните гушите на лабораториите с тези тестове за антитела след ваксина. Сто пъти се обясни, че липсата/наличието на антитела не значи нищо. Само си давате парите...Какво ще направите ако имате антитела? Ами ако нямате? И в двата случая нищо.
По-горе бях постнала обяснението на д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн.

# 4 674
  • на пъпа на Златията
Колежката има бучка след 20 дни. Не ми се вижда кой знае каква драма. А антителата какво общо имат с бучката?

Лекарството не се е резорбирало в организма, а се е капселовало  в бучката, може би?.

# 4 675
  • София
Колежката има бучка след 20 дни. Не ми се вижда кой знае каква драма. А антителата какво общо имат с бучката?

Лекарството не се е резорбирало в организма, а се е капселовало  в бучката, може би?.
Моля?!?

# 4 676
  • на пъпа на Златията

Моля?!?

Задавам въпрос. Защо се получава бучка??

# 4 677
Весето, аз бих се притеснила, ако са прекалено много преди втора доза. Но така или иначе реших нищо да не правя. Каквото , такова.

# 4 678
[quote author=Amanda.D link=topic=1197367.msg42593758#msg42593758 date=161716553
При мен за кратко след първа доза Pfizer имаше леко усещане за схващане в ръцете и лицето, веднага след поставяне на ваксината, но го отдадох на паника.
Не ми се ходеше по лаборатории точно преди ваксина, но се чудя днес дали да не го направя. Или отново да вземе някакъв домашен тест... Има ли количествен?
Ваче, викаш поне пушачите с цигара в ръце да се гътнем Simple Smile
[/quote]
Домашните тестове не вършат работа за тестване на антитела след ваксина. По-голямата част от тях търсят реакция срещу N-протеина (обвивката) на вируса, а васкината стимулира създаване на антитела само срещу S-протеина (шипа).

Аз искам да питам за мнение дали е безопасно според вас да гостуваме на родители? С мъжа ми сме ваксинирани с първа доза на АЗ преди почти 6 седмици, родителите ни също със същата ваксина пак преди 6 седмици. Детето на 12г.на ДО от 3 седмици, аз обаче ходя на работа в офис...Ужасно сме се затъжили, половин година не сме се виждали.

# 4 679
Бучката вероятно е механична реакция на самото убождане. Лекарството няма как да се "капсулова" 😉

Общи условия

Активация на акаунт