Отговори
# 4 695
Една доза също дава някаква защита, все едно сме с Джонсън. Аз пък имам чуденка защо Джонсъна е еднодозова с 60-70 % защита. Такива са данните на Астра след първа доза, но слагат и втора. Защо така?

# 4 696
Не е ли много рано отсега да мислите за края на май, началото на юни дали ще се ваксинирате с втора доза АЗ? Дотогава много информация ще излезе допълнително. Като наближат датите за втора игла, ще има повече яснота.

# 4 697
Трябваше до сега публични личности да се ваксинират с АЗ пред ТВ, а не да внушават  - за нас приоритетните РНК, за вас другите сме поръчали достатъчно АЗ.
Само, че сме в ерата, където имаме достъп до новини от телефона в ръката си,  не знам как ще постигнат масовото желание за ваксина от края на февруари.

Вчера като бях при ЛЛ, то го побърках, тоя човек, след като си поставих ваксина, та, ми сподели, че пациентите му са или положителни или със симптоми на панически атаки от всичко каквото ги залива.

# 4 698
Брат ми е в САЩ, там хората нямат вяра на РНК ваксините и се боят от тях, защото не се знае какви може да са дългосрочните последици, докато на нормалните векторни ваксини се знаят, а именно, че няма такива.
А това с тромбозите, казаха по БНТ, че сред хората без ваксини имало също толкова, че и повече тромбози. Това, че си ваксиниран, не те прави безсмъртен, нито ти гарантира, че няма да се разболееш от нещо друго или че до живот няма да получаваш тромбози.
На мен втората АЗ ми се пада след средата на май (тогава ми е 12та седмица след ваксиниране) и аз ще си сложа втората доза, но и до тогава кой знае още какви изследвания и информации ще излязат.

# 4 699
Vache, добър въпрос и мен ме вълнува, но отговори не открих. Все пак може би има известна логика рискът да е по-малък.

Иначе не мога да се съглася, че липсата/наличието на антитела не значи нищо. Знам теорията за Т-клетъчния имунитет, но той не изключва наличието и ролята на антителата. т.е. при първа среща с вируса (заразяване или ваксинация) е нормално да се образуват и антитела. След време нивата им в кръвта намаляват и вече може да не се откриват при тестовете, но при следващата среща с вируса  Т-клетките реагират и активират антителата (ако последните избощо не са изработени какво ще активират?). След като според последно проучване 97% от хората развиват антитела след първа доза на АЗ, какво е обяснението за останалите 3%? За мен, че вероятно просто не са реагирали на ваксината. Много ще се радвам някой да ме опровергае, но достатъчно обосновано, защото мнение написано във фейсбук, пък било то и от лекар, някакси не ме успокои никак.
А кой може да те опровергае, ако не лекар?? Какво значение има, че е написано във Фейсбук?? Това, което той пише, са научнообосновани факти. Разбира се, всеки има право да не им вярва.
И да попитам отново. Какво ако имаш антитела? И какво ако нямаш??

Как какво? Ще знаеш дали си защитен или не си?! Пълната липса на антитела може да означава, че човека изобщо не е отговорил на ваксината. Няма да е нещо нечувано, няма 100% ефективни ваксини. Редно е тогава да се реваксинира с друга може би след известно време.
Иначе защо изобщо се ваксинираме ако няма никакво значение дали имаме защита или нямаме?
Аз научнообосновани факти, които да твърдят, че нормално след първа доза човек да няма никакви антитела не намерих. Нали не очаквате д-р Аспарух Илиев (или друг лекар) да каже "Ами да, просто не сте отговорили на ваксината, малшанс", нали всички ще креснат тогава, че ваксините са неефективни и т.н. Много по-добре е да се говори, че въпреки липсата на антитела имате мистичен клетъчен имунитет, който ви пази от тежко протичане (НЕ доказано!).
Но да, всеки да вярва в каквото иска.

# 4 700
  • София
Не е ли много рано отсега да мислите за края на май, началото на юни дали ще се ваксинирате с втора доза АЗ? Дотогава много информация ще излезе допълнително. Като наближат датите за втора игла, ще има повече яснота.
Не за всички е толкова далеч. Моите близки трябва да се реваксинират преди Великден.
Алина, да, когато не искаш да видиш нещо, няма да го видиш, колкото и доказателства да получиш. Продължавай да се тестваш за антитела. Wink

# 4 701
Весето, ако ти е удобно, сподели след ваксинацията как са нещата при тях.

# 4 702
По антителата може да се съди за имунния отговор към ваксината, иначе дали си защитен, зависи от какво. При заразяването играят и други фактори като например дозите, на които се излагаш, така че не може да се отговори еднозначно.

Но по принцип целта на ваксините е да научат тялото да разпознава инфекцията и да се бори с нея и при нужда бързо да произведе нужните антитела, а не просто да има антитела, които да чакат  вируса в засада така да се каже. Аз поне така го разбирам.

# 4 703
  • пустинята Гоби
Дали ще има зелени коридори този уикенд, някой знае ли?

# 4 704
Veseto*, там е работата, че НИКАКВИ доказателства не съм получила.
Иначе аз антитела си имам, благодаря. Не смятам да ги изследвам повече в скоро време. Но разбира се, вече съм проверила дали имам, иначе не виждам смисъл от ваксинирането.

LillyM, точно де, че по наличието на антитела може да се съди дали е имало имунен отговор към ваксината. След като няма никакви антитела това не е ли ясно какво означава?
Иначе, определено количество на антитела не гарантира, че няма да се заразиш вбъдеще, но поне може да го изкараш без усложнения (нали това е целта). А когато няма антитела и ваксината ти е подействала като физиологичен разтвор, кое точно ще пази от усложенения?

# 4 705
  • София
Иначе аз антитела си имам, благодаря. Не смятам да ги изследвам повече в скоро време. Но разбира се, вече съм проверила дали имам, иначе не виждам смисъл от ваксинирането.
А ако нямаше какво щеше да направиш?

# 4 706
  • София
Да докладвам, извън темата за кръчмите. Писах, че бях в близък контакт с болен, доста дълго. След 2 дози Модерна съм. Е, ден 10 - никакви проблеми и отрицателен тест. Освен това, тест за антитела - 55000, при референтни над 50.

# 4 707
  • София
Е не всички са за края на май Simple Smile Аз съм за 4 май някъде

# 4 708
А ако нямаше какво щеше да направиш?

Мъжът ми няма. Пиша за пореден път - важно ми е да знам имаме ли някаква защита, нямаме ли. Ще преценя кога да си пусна детето на детска градина примерно и дали да посещавам рикови места. Не е ли ясно? Ние поне се пазим. Ако човек си живее все едно няма вирус, то тогава сигурно за него няма значение дали има антитела или не, но ние си работим сами, хоум офис и имаме възможност да си ограничим контактите много. А и ще дишам по-спокойно така да се каже. Иначе защо да се ваксинираме въобще?

# 4 709
Не знам за антителата след ваксина, но мога да дам пример за след боледуване. Моя колежка беше болна през октомври/ноември. Преди около два месеца си направи тест за антитела и нямаше почти никакви. В лабораторията са й казали, че въобще не е защитена. Преди три седмици един след друг се заразиха 5 колеги. Тя имаше контакт с всички, бюрото й е на по-малко от метър  от бюрото на един от колегите, който боледува най-тежко.  Мислеше, че се е заразила, но не... Обяснявам си го с клетъчен имунитет.
Разбира се има случаи на повторно заразяване, но си мисля, че не само антителата са важни.

Общи условия

Активация на акаунт