Отговори
# 4 800
  • SF
Аз също познавам учители, които отказаха да се ваксинират първи и по списък. Дори във форума четох за учители, които се притесняваха да се ваксинират. Познавам и лекари, които не пожелаха да си сложат ваксина, защото не се знаело какво имало в нея. Някои от тях промениха мнението си, но не знам какво са решили в крайна сметка и дали са ваксинирани.

# 4 801
Нямам против да ваксинират първо приоритетни групи, но това понятие стана много разтегливо. Както попита една журналистка на брифинга, кои професии не са в трета фаза? Всички се ваксинират преди хората със заболявания! И откъде-накъде им пазят РНК ваксини? Някой попита откъде идва това мнение - ами от щаба така казват; от РЗИ ми отговориха така; няма РНК ваксини при ОПЛ, за записаните в регистъра и за зелените коридори. Защо не ги ваксинират и с Астра, нали уж е много добра?! Само набедена била, как не...

# 4 802
  • SF
От кабинета на моята лична лекарка ми казаха, че те ще ваксинират единствено и само с Астра Зенека, ако въобще ще ваксинират. Другите ваксини няма как да ги съхраняват.

# 4 803
  • София
Нямам против да ваксинират първо приоритетни групи, но това понятие стана много разтегливо. Както попита една журналистка на брифинга, кои професии не са в трета фаза? Всички се ваксинират преди хората със заболявания! И откъде-накъде им пазят РНК ваксини? Някой попита откъде идва това мнение - ами от щаба така казват; от РЗИ ми отговориха така; няма РНК ваксини при ОПЛ, за записаните в регистъра и за зелените коридори. Защо не ги ваксинират и с Астра, нали уж е много добра?! Само набедена била, как не...
Истината е, че това зависи от политиката на работодателя.
И всъщност, доста от приоритетните групи са ваксинирани именно с АЗ. Просто не се тръби за това.

# 4 804
Ами, толкова са ни приоритетите

# 4 805
Може да има някои с Астра, ако не са стигнали другите. Но пазят РНК за тях. При личните лекари има хладилници.Днес Кунчев и Кантарджиев казаха, че през април ще има уж и за тях, и че досега също имало, но малко. Тоест не е съхранението проблемът.

# 4 806
Не е проблемът в съхранението. Колкото е възможно повече от приоритетните се ваксинират с РНК, защото м/у двете дози има само 20 и няколко дни, т.е. достигат максималната си ефективност около месец и половина след 1 игла. При векторната това се случва едва след 3 месеца, т.е. двойно по-дълго време остават незащитени.
За съжаление и за приоритетните няма достатъчно заради забавянето на доставките, затова някои се ваксинират с АЗ.

# 4 807
  • София
Аз пак да питам, ако преболедувам Ковид 5 седмици след 1-ва игла с АЗ, нужно ли е да слагам и 2-рата доза и кога?

# 4 808
  • Wonderland
Аз пак да питам, ако преболедувам Ковид 5 седмици след 1-ва игла с АЗ, нужно ли е да слагам и 2-рата доза и кога?
Много добър въпрос. Аз лично не съм чела/чула медицинско мнение. Редно е  някой да разясни на хората, защото случаите на заболели след първа доза не са един или два.

# 4 809
  • при моите деца .....

Много странно, учителите получиха право да се ваксинират веднага след лекарите на първа линия. Оттогава ли чакат? Или тогава са завили на умряло как върху съсловието се оказва безумен натиск и те няма да приемат с тях да се прави експеримент? Не се заяждам, само питам, защото доста учители се заинатиха, и то на всеослушание, че няма пък и се отказаха. Тези, които се записаха, се ваксинираха още през февруари с Пфайзер и вече са с по две дози.
Аз само да уточня - получихме право да се ваксинираме след лекарите, но с каквато ваксина има.
Имам поставена първа доза на 12.02 АЗ, учителка съм....
Чакам втора....
Тенденциозно се споменава, че дошлите Файзер и Модерна са за приоритетите групи....

# 4 810
С АЗ се чака 4 месеца за имунитет. Теоретично, ако след 1 месец се ваксинираш с Модерна или Файзер, то втората доза е след месец, пак по-бързо ще добиеш имунитет.
За себе си съм решила, че бих си сложила Спутник - 3 седмици е времето между двете дози и дава добра защита.
В Сърбия е безплатно, ваксини има, а и през април започват производство на Спутник. Там хората избират между 5 ваксини, масово предпочитат Синовак, след него Спутник.

# 4 811
Моите впечатления за учителите са, че в общинските училища е слагана Астра, а в държавните Модерна. (За София)

# 4 812
Първата група учители бяха ваксинирани с Пфайзер. Те вече са с втора доза и следва да са изградили имунитет. Нямаше разлика между държавни и общински училища.

И нещо изключително съществено: с какво са ваксинирани 9 000 души? С тяхно знание ли са ваксинирани с "неизвестна ваксина"? Възможно ли е това да е станало по линия "зеени коридори"? Не може да се вдигне такава бройка от живеещи/пътували  до държави, поставящи нерегистрирана в ЕС ваксина.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 08:33 от Шарлот

# 4 813
С АЗ се чака 4 месеца за имунитет. Теоретично, ако след 1 месец се ваксинираш с Модерна или Файзер, то втората доза е след месец, пак по-бързо ще добиеш имунитет.
За себе си съм решила, че бих си сложила Спутник - 3 седмици е времето между двете дози и дава добра защита.
В Сърбия е безплатно, ваксини има, а и през април започват производство на Спутник. Там хората избират между 5 ваксини, масово предпочитат Синовак, след него Спутник.
Така е, но докато се чака за някоя друга ваксинираните се с Астра вече ще са сложили втората доза. Та и това го има.
Много добре направиха сърбите ама те не са в европейския съюз. Никой от съюза не се справя добре. Много се осрахме масово.

# 4 814
  • sofia
Може би за АЗ не толкова зле това с големият аванс между дозите. 20 дена след първата човек започва да има защита. Три месеца по- късно вече има прилична такава. Ако за всяка от ваксините периода на действие е 6 месеца, това дава на имунизираните с АЗ допълнителни 2.
За Сърбия. Браво на тях! Аз лично не бих си поставила китайска ваксина. То и руска не бих, ако имам избор.

Общи условия

Активация на акаунт