Отговори
# 4 815
Нали се надяват за период на защита поне една година, защо се споменават само шест месеца?

# 4 816
  • sofia
Нали се надяват за период на защита поне една година, защо се споменават само шест месеца?
Давам като примерен този период. Така или иначе, ваксините се поставят отскоро.

# 4 817
Аз пак да питам, ако преболедувам Ковид 5 седмици след 1-ва игла с АЗ, нужно ли е да слагам и 2-рата доза и кога?

Слагате си втората доза по график.
Отлага се, само ако сте болна и в карантина към датата на втората игла.

При дългия период между двете доза на АЗ, вероятно много хора ще се разболеят. Това не е неочаквано - ваксината пази от тежко протичане, не от заразата. Досега няма информация специално от производителите - ако се разболеете след първа доза, не слагайте или отлагайте втората. Същото важи и за РНК, само там дето периодът е по-кратък и затова има вероятност да се застъпят втора дата и карантина. И втората доза след пълно оздравяване.

# 4 818
При дългия период между двете доза на АЗ, вероятно много хора ще се разболеят. Това не е неочаквано - ваксината пази от тежко протичане, не от заразата. Досега няма информация специално от производителите - ако се разболеете след първа доза, не слагайте или отлагайте втората. Същото важи и за РНК, само там дето периодът е по-кратък и затова има вероятност да се застъпят втора дата и карантина. И втората доза след пълно оздравяване.
Това не е ли противоречие! Хора, които са боледували, се препоръчва да си сложат ваксина няколко месеца след като са оздравели, но хора боледували между двете дози могат да сложат втора доза  по график или веднага след оздравяване /АЗ дава достатъчно дълъг период за последното/.

# 4 819
На Запад май няма такава препоръка за изчакване за ваксина след КОВИД, а само да не сте болни/в карантина, ако искате да се ваксинирате. След оздравяване и без чакане на месеци - може да се ваксинират желаещите.
Препоръката за изчакване май я има преобладаващо в България, в чуждите източници на информация не съм я срещала, както и в цитираните по-горе.

П.П. Четох, че в началото се е препоръчвало след КОВИД-инфекция да се изчаква 90 дни за първа ваксина, но това е било в началото и с оглед да се даде приоритет на незащитени и неболедували за ваксина, като се е имало предвид, че боледувалите имат някакъв имунитет. После тази препоръка за 90 дни отпаднала и съветват хората да не чакат "твърде дълго".

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 09:24 от Free Soul

# 4 820
Припомнете ми ако е споменавано тук - кога са ваксинирани първите хора с одобрените ваксини на клиничните проучвания? Тоест откога се наблюдава защита при ваксинирани хора без заразяване?

# 4 821
  • През девет планини в десета...
Ако се налага седмица след първа доза на АЗ да се ваксинира срещу тетанус дали е опасно?

# 4 822
  • Далечният изток
Специално Модерна в листовката си дават отлагане на ваксинацията за период от 4 седмици след положителен тест за ковид или след като са забелязани симптомите на ковид. За Файзер не съм срещала такава информация в листовката.

# 4 823
  • Бургас
Ако се налага седмица след първа доза на АЗ да се ваксинира срещу тетанус дали е опасно?
едва ли, аз си слагах противогрипна есента и лична ми каза да отида и за ваксина за тетанус, само да изчакам да мине малко време

# 4 824
Питай лекар, за по-сигурно. Налага се, в смисъл си се наранила и има риск от тетанус? Ако е така, това е много опасно, много страшно и би трябвало да се имунизираш срещу тетанус, непременно.

# 4 825

Препоръката е да се изчакат поне 14 дни, след ваксината, но, ако има причина и се налага, най-добре се консултирайте с лекар.

# 4 826
Специално Модерна в листовката си дават отлагане на ваксинацията за период от 4 седмици след положителен тест за ковид или след като са забелязани симптомите на ковид. За Файзер не съм срещала такава информация в листовката.

Може ли линк?
Аз намерих една листовка, но там не намирам подобна информация, може би е на друго място.

Листовка с информация за пациента

Кратка характеристика на продукта

# 4 827
  • Далечният изток

Може ли линк?
Аз намерих една листовка, но там не намирам подобна информация, може би е на друго място.

Листовка с информация за пациента

Кратка характеристика на продукта

https://www.hse.ie/eng/services/news/newsfeatures/covid19-update … ion-bulgarian.pdf на страница 7

# 4 828
  • София
Ваксинирах се на 10 ти март ,днес си взех тест от аптека
Интересна работа или не съм изчакала времето, сега поглеждам теста и

# 4 829
Благодаря.
Да, препоръката е за ваксина след пълно излекуване.
Цитат
Имам COVID-19 сега, трябва ли да се ваксинирам?
Не. Трябва да отложите ваксинирането, докато се възстановите от COVID-19.
Направете това: поне четири седмици след като сте забелязали симптомите; или четири седмици след позитивен тест за COVID-19.

Същата препоръка я има и за Пфайзер и АЗ, изчакване на 4 седмици за пълно излекуване:

Това всъщност не са официалните листовки на производителите, а листовка на  Ирландското правителство.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 10:37 от Free Soul

Общи условия

Активация на акаунт