Отговори
# 6 090
  • При семейството си
Браво, нинче, ти с Файзер ли си?
След 2 доза?

Да, с Пфайзер. Това е резултат на 7-ми ден след втора доза.
Simple Smile

А след първа доза тества ли ги?

# 6 091
  • София
Да споделя нещо интересно.
Казвала съм, че по принцип съм против изследването на антитела след ваксина, особено след първа доза, но сестра ми си ги следи, та явно наистина антителата не са всичко.
Нейните антитела след ваксинация спадат с времето.
Три седмици след ваксината имаше 88 единици при референтни стойности до 13, а днес - 4 седмици по-късно има резултат 54.

# 6 092
С автоимунно заболяване съм (витилиго) от фирмата ни предлагат ваксинация с Пфайзер какво ще ме посъветвате?Подходяща ли е?Ще се допитам и до ЛЛ благодаря.

# 6 093
  • на село
С автоимунно заболяване съм (витилиго) от фирмата ни предлагат ваксинация с Пфайзер какво ще ме посъветвате?Подходяща ли е?Ще се допитам и до ЛЛ благодаря.

И аз съм с витилиго, в събота се ваксинирах с Пфайзер, въобще не съм го мислила, каквото такова, едва ли точно за нашето автоимунно заболяване, някой ще знае как ще реагира организма.
Иначе имах болка в ръката на мястото с убождане само при движение, вече нищо не ме боли.

# 6 094
Данните на MHRA, която е британската здравна регулаторна агенция

тромбоза + тромбоцитопения при АЗ е 1 на 255,000, а при Файзър е 1 на 7,25 милиона.

Шефката на MHRA Д-р Рейн казва, че ползите и риска са по-балансирани при по-младите, затова в Британия ще предлагат различна ваксина от АЗ на лица под 30 годишна възраст. Не ми звучи логично това за търговски войни, след като самите британци излизат с тази информация. Аз съм с първа доза на АЗ от 25 февруари и сега в началото на май ще си сложа втората на АЗ, въпреки че съм в групата под 30 години, риска от усложнения е много малък, но мисля че за първа доза е добре да има някакви ограничения и на определени групи да не им се предлага АЗ, още повече, че почват да идват големите пратки с иРНК ваксина.

Допълнителни данни от професор Ражкумар

"1.Ваксина Astra Zeneca и кръвни съсиреци. Обобщение.
Редки форми на кръвни съсиреци плюс ниски тромбоцити. ~ 60% включват мозъчни вени. Почти всички след 1-ва доза.
Риск (UK MHRA): 1 на 250 000 души
Риск (EU EMA): 1 на 100 000 души

Риск от смърт: 20-25% от хората с тези съсиреци са починали
2.Приблизително половината от смъртните случаи във Великобритания (11 от 19) са на възраст под 50 години.

Ползите от ваксината Astra Zeneca според регулаторите изглежда надвишават рисковете при всички, с изключение на тези под 30-годишна възраст.
3.Докато кръвните съсиреци се срещат с определена скорост в популацията, това, което е необичайно за тези съсиреци, е асоциацията с ниски тромбоцити. Тромбоцитите помагат за образуването на кръвни съсиреци, а когато тромбоцитите са ниски, има риск от кървене да не се съсирва.

Ниското ниво на тромбоцитите в контекста на кръвни съсиреци е необичайно.
4.Този тип комбинация от ниски тромбоцити и кръвни съсиреци се среща при уникални условия в медицината: някои пациенти, изложени на хепарин. Може да се появи и при хемолитично-уремичен синдром, тромботична тромбоцитопенична пурпура, а понякога и при синдром на антифосфолипидни антитела.
5.Необичайното местоположение (мозъчни вени и вени, отвеждащи червата) и появата заедно с ниски тромбоцити правят тези съсиреци, свързани с ваксината, подозрителни за истинска връзка. И научен пъзел.
6.Появяват се нови данни, че механизмът на съсиреците може да включва антитела, генерирани (вероятно от ваксината), които са насочени към тромбоцитен фактор 4 (PF4), подобно на процеса, който се случва при някои хора след излагане на хепарин
7.Подобни констатации са докладвани и в отделна серия от случаи.
И в двете серии всички пациенти са имали антитела срещу PF4.
8.Познаването на механизма има значителни последици:

-можем да успеем да установим кой е изложен на риск
-потенциално да се разработи скринингов тест за идентичност на хората, които трябва да получат различна ваксина от Astra Zeneca
-наблюдавайте и лекувайте съсиреци по-добре, за да предотвратите смърт.

Правим прогрес
9.Имайте предвид, че ваксината Astra Zeneca не е одобрена в САЩ. Но това е една от най-важните ваксини за по-голямата част от света. Като такива решенията за рискове и ползи, взети от регулаторните органи във всяка държава, и как те ясно се съобщават на своите граждани е изключително важно.
10.Тъй като самият COVID е свързан с кръвни съсиреци, както и с тромбоза на централния венозен синус (вж. По-долу), възможно е антителата, които генерираме срещу шип протеин (естествена инфекция или ваксина), да реагират с PF4. Надяваме се, че скоро ще имаме данни за точни механизми.
11.Защо това се случва при Astra Zeneca, а не при Pfizer / Moderna е неясно и може да е свързано със специфичните засегнати епитопи.
12.За тези, които се интересуват от други механизми, хипотезирани от авторите на
@NEJM документите са:

1) Силният имунен отговор, предизвикан от ваксината, може да доведе до образуване на автоимунни антитела към PF4
2) Свободната ДНК във ваксината образува имуногенен мултимолекулен комплекс с PF4

https://mobile.twitter.com/VincentRK/status/1381359461441417217

# 6 095
Проблеми с кръвното имах и аз. На 4-ти ден след първа доза Файзер вдигнах 140/100, така два-три дни, свалях го и пак се покачваше. Не е нещо необичайно за мен, случва ми се от време на време, но рядко и обикновено не се повтаря следващия ден. Говорих с ЛЛ, тя каза, че най-вероятно е реакция от ваксината. За протокола -на 36 г. съм, с нормално тегло и без завишен холестерол и други заболявания.
Между другото днес си пуснах изследване на антитела, 170 при референта граница >10. Днес ми е 20-ти ден след първа доза, след два дни трябва да слагам втора. Дали тези антитела биха ме предпазили от заразяване?

# 6 096
Пази имунитета, не антителата.

# 6 097
Гадамер, много хубав резултат!
С каква ваксина си?

# 6 098
С каква ваксина си?
И аз да питам какъв е теста освен ваксината.
Аз пуснах този на Пирогов първия, дето Роланд мисля ми каза за подходящ.
-ВИРУСНЕУТРАЛИЗИРАЩИ anti-SARS Cov2 RBD IgG чрез ELISA

# 6 099
  • София
От фирмата ни осигуряват коридор за втора доза (с АЗ сме) другата седмица. Повечето колеги сме на 9та седмица, някои са на 6та. Правело се поради неяснотите с ваксината и евентуалното й ограничаване в ЕС. Аз ще съм на 9та седмица, чудя се да си я сложа ли или да чакам до 12та седмица, но дотогава кой знае какво ще е, дали ще я има въобще...
Значи и нашата фирма да си чака коридора. На първата доза ни казаха, че ще се свържат с нас за втората.

Ние с мъжа ми не сме имали проблем с кръвно и пулс от АЗ. И двамата ги следим по принцип. Но чух, че позната с Файзер се е чуствала много зле след ваксината, пулса й е бил много висок.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 23:12 от Vache

# 6 100
  • София
Моите близки, които се ваксинираха с АЗ (около 10 човека), не са имали такива проблеми. Само слабост и температура до 38 за няколко часа.

# 6 101
  • Отвъд алеята зад шкафа
С каква ваксина си?
И аз да питам какъв е теста освен ваксината.
Аз пуснах този на Пирогов първия, дето Роланд мисля ми каза за подходящ.
-ВИРУСНЕУТРАЛИЗИРАЩИ anti-SARS Cov2 RBD IgG чрез ELISA

В Токуда правих теста, за същите антитела е IgG S1/RBD чрез CLIA метод. Ваксината е Комирнати.

# 6 102
Приятелка на майка, около 60г, й се оплаква от високо кръвно след втора доза Файзер, не се чувствала добре, като цяло.

# 6 103
Докато зацепя коя беше Комирнати 🥴

# 6 104
Баща ми (~70год) имаше реакция със сърцебиене след Модерна - притеснителна че да отиде на лекар - дадоха му лекарства за сърцето и за разреждане на кръвта. Това в САЩ.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 07:41 от Одри++

Общи условия

Активация на акаунт