Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 552
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
Трите струговани части се движат леко нагоре-надолу. Мисля, че са вкарани в дупки в горната и долната дъга. Това ме кара да мисля, че и дъгите са закрепени по този начин отстрани. Стар мебел -направен за вечността Heart точно затова не ми се иска да го разглобявам напълно. Ако това е единственият вариант, по-скоро ще си ги ползвам така.
Ето снимка отзад. Единствената разлика е, че отзад под плата има съвсем тъничък мек пласт, отпред е по-дебело.

# 271
  • София
Разглобявахме миналото лято подобен стол.
Провери за винтове.
Дамската е с телбод от двете страни (поне на облегалката).

# 272
На мен, от снимките колкото виждам, ми се струва, че тапицираната част на облегалката е една, т.е. цяла, а не  от две части - на предната и на задната страни. Не мога да видя горната дъга как е вкарана в страниците, като в каналчета или не? Ако не са затворени отгоре, би могла да се извади, след нея и останалите части, да се постави тапицираната част, после другите и да се "сглоби". И за винтове огледайте внимателно, AnMary е права, би могло да има.

# 273
  • гр. Варна
Ето снимка отзад.
Скрит текст:
Явно облегалката влиза в улеи, които са в основата и дъгата. Не е това, което си мислех.

# 274
Лабрекс, pkol, Ан Мари, благодаря ви. Ако е както на снимките на Лабрекс, може и да се справя сама.
Лошото е, че от никъде не се вижда нито винт, нито телбод, нито следа от лепило, абе нищо. Просто двете повърхности се съединяват.
Също горната дъга не е в каналче, вероятно част от нея влиза в дупка в страничната част, не знам как се казва тази сглобка.

И аз мисля, че предната и задната тапицерия са едно цяло, което е притиснато между четирите дървени части.

# 275
  • Бургас
За голям формат декупажна хартия
https://armstrongshop.com/category/235/orizova-dekupazhna-hartia … olyam-format.html
Принципно за декупаж се използва много тънка (ниски микрони оризова хартия и се печатат с определени мастила), рядко поне в БГ има такива машини и те в по- голямата си част са в големи печатници, където се печатат големи тиражи....
Иначе може с подходящ принтер да се отпечата на качествени многослойни салфетки, като се раздели изображението на части и после при самото лепене се напаснат, за декупажа след отпечатванто се ползва само най-горния (най-добър и ярък) отпечатък, тоест салфетката се разслоява..
Проблема е, че не винаги изображението е достатъчно качествено и наситено....
Някои ползват и обикновенна принтерна хартия като след лепенето зашкурват крайчетата да се слеят и да не са толкова остро издадени (на мен не ми харесва), или след принтиране залепват принтираната част за мебелтта (съответно ако има значение за картинката може да се наложи да се принтира огледално) и след това с много мека гъба и с повечко вода могрят хартията и като се понакисне леко я изтъркват (само тази част от задния ненамастилен пласт, остава само най-тънкия принтиран  с мастилото пласт), този вариант обаче на мен ми харесва само ако е добре изпълнен и се положи лаково покритие отгоре, иначе седи все едно има леко полупрозрачен бял филм отгоре, все едно гледаш картинката през матова бяла повърхност..
Забравих да кажа, печата се на лазерен принтер, не на мастилноструен...

За поставяне на фолио, може да се ползва и кредитна или дебитна карта, увита в тънко памучно парче плат, да не дере фолиото и да не прецака картата...

red_balloon  много креативно и иновативно, интересно  свежо се е получило Simple Smile

# 276
Не може ли на столчетата да се смени седалната част с едноцветна материя, подхождаща на гръбчетата, а самия гръб само да се изпере?

# 277
Да, това също е вариант. Може би като сваля долната тапицерия, ще разбера нещо повече за закрепването на горната. Със седалката ще се справя, тя е стандартно закрепена.

# 278
  • DE
Опитайте да свалите седалката и може да има чалъм след това да се свали гърба.
Ние така направихме с два намерени на улицата стола Blush първите години в Германия нямахме никакво обзавеждане, а нямахме и много пари и се наложи да импровизираме Grinning Показвам по стъпки как стегнахме столовете.
Скрит текст:
Така изглеждаха като ги намерихме, седалката беше издънена, отстрани на стола се вижда дъската която мъжа ми отряза по шаблон и заменихме счупената. Тапицерията свалихме, за да се изпере, здрава е все още.

Така изглежда разглобения стол, свалихме целия ожулен лак с шкурка.

Тапицирахме с такер. Така изглежда вече готов, това са любимите ми столове, едни от най-удобните на които съм сядала.

# 279
Старата технология за сглобяване на подобни частни е следната - пробиват се еднакви отвори в двата дървени елемента. Съединяването става с дървена пръчка, залепена в двата отвора. Разглобяването по логика тр.да стане с прерязване на свръзката. За ново сглобяване - винтове или ново разпробиване, лепило и свързваща пръчка /мисля, че се казва дибла/. Не знам обаче може ли да се направи любителски или какъв вид майстор би се наел да го извърши.
Описаното сглобяване вероятно е на дървените дъги на облегалката. Тапицираната част обаче вероятно е само здраво притисната между тях.

Последна редакция: нд, 14 юни 2020, 15:43 от dariVale

# 280
Тези стари столове много често, естествено не винаги, са на жлеб и нут (надявам се да не бъркам термините), които са напъхани един в друг и са без винтове и пирони.
Ето на този принцип

Може да е и с дибли, но пак е на същия принцип.

Пробвайте да поразклатите страничните летви на стола - единият да дърпа на едната страна, другият на другата, с леко усукване, защото на сглобката са слагали понякога и лепило, но то обикновено е много изсъхнало вече и не е трудно да се поосвободи сглобката. Но първо, според мен, трябва да се свали седалката, защото тя придава стабилност на конструкцията. Огледайте добре отдолу на седалката за винтове или пирони. Ако има, най-вероятно има някъде, първо тях свалете.

Ако се получи, след това при сглобяването, е добре да сложите лепило С-200 в дупките, преди да сглобите. Изчаква се поне 24 часа след това да изсъхне хубаво.

# 281
Благодаря на всички за мненията и идеите! Май е точно така, сглобено е дърво в дърво, без метални крепежни елементи.

Дането, спомняш ли си как беше закрепена облегалката към горната част? Вие после как я закрепихте? Облегалката от какъв материал беше, фазер ли?

# 282
  • DE
Като свалихме седалката, облегалката се издърпва надолу, отгоре има жлеб в който влиза и на практика седалката  я повдига и затиска, не знам дали ме разбрахте Sweat Smile
Обикновен фазер е гърба.

# 283
Дането сигурно ще отговори, но и аз да кажа. Едни сравнително стари кухненски столове от евтините, бяха почнали да се разпадат точно сглобките. Просто дървото не е било изсъхнало достатъчно, като са ги правили (евтинджоси, това си е) и като е изсъхнало дървото и лепилото и те почнаха сами да излизат. Седалката, защото нашите бяха без облегалка, беше тънък фазер, който беше вкаран от четирите страни точно в такива жлебове/улеи. Та седалките ги сменихме с по-стабилни плоскости. Но за облегалката не би трябвало да има проблем, най-вероятно са по този начин и едва ли са счупени. По-скоро може да им сложите нещо омекотяващо. Ще кажа за Какаду, че аз там съм ходила и виждала. Имат тънки листове мемори - по 1 см., както и тапицерска вата. Аз купих такава и залепих на стара дъска за гладене, която дано скоро да демонстрирам. Изрязах я по формата на дъската и я залепих с С-200, да омекотява малко повече. Отгоре ще сложа калъф, купен от Лидъл. Та може да сложите нещо тънко омекотяващо под новата дамаска.

# 284
Дането, Мандаринка, благодаря! Разбрах какъв е принципа, може и при мен да има жлеб за облегалката, кой знае Grinning
Може наистина да сваля някак само плата и дунапрена, и да залепя нови, това също е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт