Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 345
  • 763
  •   1
Отговори
# 285
  • гр. Варна
Лепилото да е С 300

# 286
Мередит, днес имах работа в maniaprint и питах за листовете хартия. Казаха ми, че 80 гр. (общо взето нормална хартия за принтиране/копиране) им е най-тънката. Но казаха и че имат и оризова хартия, както и милиметрова хартия, които са по-тънки. Можеш да им звъннеш по телефона или да отидеш в някой от магазините им да питаш и да видиш на място.
В Гугъл ми излезе, че в Плесио предлагат рула и листове оризова хартия - 50 гр. В Слънчоглед също можеш да погледнеш - това ми излезе на търсачка, ти сигурно ги знаеш по-добре от мен, щом се интересуваш от тези неща.

# 287
Оризовата хартия може и да е тънка, но е остра и едва ли ще е много подходяща за декупаж.

# 288
Някой купувал ли е по-големи листи хартия за декупаж от А4. Иска ми се да сложа върху едно шкафче по-голямо изображение, но не намирам.

Здравете! И аз да се обадя. Simple Smile

В единия от двата магазина на Арт сървиз на Трапезица ( срещу ЦУМ) съм виждала големи декупажни хартии - А3 , нестандартни размери - 48/33 , 50/50 . Добре е да отидеш на място и да си избереш.  Мисля, че не е стандартната оризова хартия, която се ползва за чертежи. https://www.artservicebg.com/produkt-kategoriya/dekupazh/hartii-za-dekupazh/
А има и такива мотиви на А4, които можеш да залепиш един до друг няколко и да стане като едно цяло.

Правила съм абажур с декупаж ( от салфетки) преди няколко години, не е мръднал. Лепенето  и покритието ги правих с водоустойчивото лепило за дърво на Хенкел - Henkel Moment Waterproof ( да се внимава какво се купува, трябва да е водоустойчивото, че имат и влагоустойчиви с малка разлика в етикета ). Може леко разредено с вода, ако е гъсто и не се разлива добре, а остава на черти. Става безцветно при изсъхване и е доста здраво. Ползвам го за много неща.
https://tashev-galving.com/product/006%20DNK%20983/%D0%9B%D0%B5% … ment%20Waterproof

ПС Phloxx и за твоите мебели го препоръчвам. Имай предвид, че ако са по-стари, може да са лепени с туткал и не зная двете лепила дали са съвместими, ако не почистиш добре старото.

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 12:58 от Diorela

# 289
  • София
Ето облегалката на моят стол

(стои на балкона и е леко напрашен Flushed)

Играчка е разглобяването, но става.
Както писа Мандаринка има жлебове и втулки.

# 290
Както казах, не съм особено арт личност, но за спалнята, която сигурно е с голяма задна и предна табла с фурнир, бих предложила тапициране с един тънък пласт мемори пяна - примерно сантиметър, който може да се залепи с С-200 направо върху фурнира, без циклене, без нищо, а след това върху мемори-то да се тапицира с такер с някаква дамаска по избор - текстилна или изкуствена кожа, каквото си харесате.  Можете да боядисате с някаква боя в тон с тапицерията само тези летвите, обрамчващи таблите и страниците отляво и отдясно.
Момичета бяха пускали снимки на стари гардероби точно с фолио или дори май тапети бяха. Сега има всякакви тапети, дори се чудя тези флис тапети дали няма да се лепят по-лесно. Бяха боядисали само разделителните летви.  Изглеждаха много добре. Вече тоалетката и нощните шкафчета са с много малка повърхност и там ще е по-лесно да изшкурите и да пробвате боядисване или омасляване или нещо друго.

Баш такава е спалнята, но таблите са  с леко извити краища и не са правилни правоъгълници. По края има малко извито, като профил  и не знам дали ще се справя с тапициране.
Нещо такова:
само че, долната табла май е равна.
Като цяло идеята ми е да пробвам малко място със спирт да проверя какво е покритието. Ама като се замисля, каквото и да е,  да направя:
1-да зашкуря/изшлайфам колкото да изгладя неравностите
2-да мина с бороконтакт или някакъв друг грунд
3-да боядисам с акрилна боя- хвалите Сократес, на Витекс Aquavit eco/втората май по мога да я намеря в нашия град.
На прав път ли съм?
Скрит текст:
Цялото това обзавеждане се намира у майка ми и всички ми казват да ги изхвърля, ама аз пък искам да се пробвам. Ако не стане Даже мисля да ги боядисам с някакъв светъл цвят  Smiley

# 291
На този комплект най-красивото му е фурнира. При това съм убедена, че е напълно естествен - т.е от истинско дърво. Бих боядисала/лакирала гардероба от вътре. Бих сменила дръжките с нови, а външно другото бих оставила в натуралния му вид /евентуално с някакъв безцветен лак/ Но това си е моето виждане. Безумно харесвам белите, сини и др.вид боядисании мебели като ги гледам тук по вашите снимки. Но в къщи не бих обзавела така, защото имам спомени от селските мебели боядисани с блажна боя. За мен символ на градско и аристократизъм си остава естественото дърво.

# 292
  • БГ
Здравейте,
идвам да покажа как боядисахме с тебеширена боя прага във всекидневната който е с плочки.

Скрит текст:

# 293
Чудесно е станало, дали ще е издръжливо на изтриване, все пак ще се стъпва по него, мие......

# 294
Ами аз говорех от личен опит, гардеробът с фурнир от птичи явор ми е пред очите и в момента дори.
Да, фурнирът е естествен, а лакът - шеллак при мен. Има издраскан лак, не самият фурнир, плаче си за ново покритие.
Но такъв фурнир, такава форма на мебелите, такава визия са демоде. Отчитам красотата на естествения фурнир, но не ми харесва, не ми пасва на стила. Искам да го изхвърля, но не мога по разни лични причини, които не искам да обсъждам. 2-те спални, които ги няма вече, едната беше същата, като на Иванита, другата - подобна. Здрави, огромни, удобни, стават за семейство с 2 деца. Но се радвам, че поне тях успях да махна.

Иванита, не виждам хубаво на снимката, но това заобленото, ако имаш предвид обкантващият профил, летвите по ръба отгоре и отстрани на таблите, просто можеш да го боядисаш. А самите табли тапицирането не е толкова сложно - и дунапренът, и мемори-то са мекички, режат се лесно по формата, лепят се лесно, защото са меки и леки. А след това с дамаската играе такерът. Или дърводелските кабари, ако ти пасват на стила, който искаш да постигнеш.

Според мен е най-лесно с някакъв тапет да облепиш, не хартиени естествено, а някакви бършещи се. Или със самозалепващо фолио, както беше показан и гардеробът няколко поста по-назад. Може би единствено задната табла, там където се облягат хората, е по-добре с малко дунапрен/мемори и дамаска, за по-голяма устойчивост на замърсяване и възможност за почистване.

# 295
  • София
Чудесно е станало, дали ще е издръжливо на изтриване, все пак ще се стъпва по него, мие......
С вакса или лак отгоре може би ще е издръжливо.
Преди време гледах този канал в туба - https://www.youtube.com/channel/UCB3dhM7eFj86V6Moty9tuQg - и боядисваха под.

# 296
Иванита , родителите ми имаха такава спалня. Преди много години майка ми я беше боядисала с бяла блажна боя, а профилите отгоре - с кафява. Беше боядисала и гардероба така, вратата на стаята. Аз не обичам мебели от красиво дърво да са боядисани с боя, но не мога да не призная, че беше станало свежо и лесно за поддръжка.

Дръг вариант е да изшкуриш много добре и да минеш със светъл байц, за да изсветлиш оптически. А после може с безцветен лак. Може също само с лак във светъл цвят, защото байцването иска майсторлък.

# 297
  • БГ
Запечатахме с яхтен лак една ръка, но ще повторим когато се отправи времето, за да може да се проветрява, че много остра миризма има този лак Simple Smile.

# 298
  • DE
Сега се консултирах с ММ и се оказа, че са ги купили механизма от ибей. Но с малко ровене намерих тези в амазон, сигурно има и в други сайтове https://www.amazon.de/-/en/Fixkit-Sliding-Door-System-Electroplated/dp/B071D4QDL7

# 299
  • София
Сега се консултирах с ММ и се оказа, че са ги купили механизма от ибей. Но с малко ровене намерих тези в амазон, сигурно има и в други сайтове https://www.amazon.de/-/en/Fixkit-Sliding-Door-System-Electroplated/dp/B071D4QDL7

https://www.sorbe.bg/komplekt-mehanizam-za-plazgashta-vrata-200-sm-stomana-cheren

Общи условия

Активация на акаунт