Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 361
  • 763
  •   1
Отговори
# 255
Има една шпакла за фолио, която се казва ракел и е специално за лепене на фолио. С едната страна избутваш балончетата, с меката страна после хубаво натискаш навсякъде. Ако повърхността е гладка се лепи много лесно даже. Отлепяш по малко, заглаждаш, после пак отлепяш малко, заглаждаш. Така лесто се избутват балончетата. Ако отлепиш целият лист наведнъж става мазало и посмъртно не можеш да се оправиш. Ако някъде е останал балон, който си пропуснала бодеш с карфица да излезе въздуха и натискаш хубаво с ракела. После не личи.
Ето ракел:
http://microasu.net/cart/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0 … 0%B5%D0%BB-orafol

# 256
Както казах, не съм особено арт личност, но за спалнята, която сигурно е с голяма задна и предна табла с фурнир, бих предложила тапициране с един тънък пласт мемори пяна - примерно сантиметър, който може да се залепи с С-200 направо върху фурнира, без циклене, без нищо, а след това върху мемори-то да се тапицира с такер с някаква дамаска по избор - текстилна или изкуствена кожа, каквото си харесате.  Можете да боядисате с някаква боя в тон с тапицерията само тези летвите, обрамчващи таблите и страниците отляво и отдясно.
Момичета бяха пускали снимки на стари гардероби точно с фолио или дори май тапети бяха. Сега има всякакви тапети, дори се чудя тези флис тапети дали няма да се лепят по-лесно. Бяха боядисали само разделителните летви.  Изглеждаха много добре. Вече тоалетката и нощните шкафчета са с много малка повърхност и там ще е по-лесно да изшкурите и да пробвате боядисване или омасляване или нещо друго.

Мередит, пробвай в Принт/копи център (в Мания принт съм виждала), навсякъде, където предлагат широкоформатен печат, имат хартия с по-голям размер, защото принтират примерно чертежи на цял етаж от кооперация.  Ако имаш някакво изображение, те направо ще ти го принтират върху по-големия размер.

# 257
Мер, може да пробваш и с тепети.

# 258
Някой купувал ли е по-големи листи хартия за декупаж от А4. Иска ми се да сложа върху едно шкафче по-голямо изображение, но не намирам.
Мяркала съм, но не помня в кой сайт. Мисля, че беше А3, ако ще е достатъчно като размер.

# 259
  • В градината...
Соц гардеробът е станал страхотно, особено като се има предвид изходната позиция. Мебелите трябва да се ползват до дупка и по възможност да се префасонират.

# 260
Аз пак ще попитам, може  да се е включил в темата някой нов.
Имате ли практически опит с боядисване на тапицирани мебели с тебеширена или подобна боя? Интересува ме, как се държи боята при активно ползване на мебелите - цапа ли, рони ли се?

# 261
  • София
Аз пак ще попитам, може  да се е включил в темата някой нов.
Имате ли практически опит с боядисване на тапицирани мебели с тебеширена или подобна боя? Интересува ме, как се държи боята при активно ползване на мебелите - цапа ли, рони ли се?
Без лак леко цапа, т.е. на моменти може да остави следа (по ръцете) като прах. Заглажда се (при непрекъснато опиране на предмет). Това е за мебели без лаково покритие.
В момента (т.е. когато имам време) боядисвам с боя Сократес върху тебеширената основа и повърхността става супер.

# 262
Ан Мари благодаря, имаш предвид дървените части, нали? Аз питах за самата тапицерия, но много глупаво си зададох въпроса Blush
Гледала съм клипчета, как боядисват тапицерията, например на кресло или диван, за да му сменят цвета. След боята изчеткват тапицерията и я минават с вакса.
Но се чудя, после тези мебели ползват ли се наистина активно за сядане, или стоят в някой ъгъл по-скоро като декорация.

# 263
  • гр. Варна
за спалнята, която сигурно е с голяма задна и предна табла с фурнир, бих предложила тапициране с един тънък пласт мемори пяна - примерно сантиметър, който може да се залепи с С-200 направо върху фурнира,
Идеята е чудесна, но бих използвал дунапрен с висока плътност и лепило за попивни повърхности на каучукова основа (опит от лепене на тапицерия на автомобил).
Скрит текст:

# 264
  • София
Ан Мари благодаря, имаш предвид дървените части, нали? Аз питах за самата тапицерия, но много глупаво си зададох въпроса Blush
Гледала съм клипчета, как боядисват тапицерията, например на кресло или диван, за да му сменят цвета. След боята изчеткват тапицерията и я минават с вакса.
Но се чудя, после тези мебели ползват ли се наистина активно за сядане, или стоят в някой ъгъл по-скоро като декорация.
За тапицерия тебеширената боя лично на мен ми се струва неподходяща. Особено ако тази мебел се използва активно. Боята няма да стои плътно между нишките и след време ще се изрони на места. Ще стои като протрито и на топчета.

# 265
Благодаря, и аз така мислех, но се надявах да греша. Боядисване на тапицерия звучи прекалено лесно, за да е истина.

Претапицирането е много сложно и няма да се справя. За кресло като моето гледах клипче, вадиха пълнеж, сменяха пружини, то е работа за професионалист.

Столовете са така направени, че за да сваля тапицерията на облегалката, май трябва да разглобя целия стол. Това няма да го направя. Пускам снимка на облегалката, отпред и отзад изглежда по един и същ начин.  Някой има ли идея как може да се претапицира без разглобяване? Много са стабилни и удобни, нямам намерение да ги сменям, само искам да ги освежа.

# 266
  • София
А някой ползвал ли е тебеширената боя с лак за мозайка на под. Дали е дълготрайно. За коридорче мисля да я ползвам

# 267
Цитат
Мередит, пробвай в Принт/копи център (в Мания принт съм виждала), навсякъде, където предлагат широкоформатен печат, имат хартия с по-голям размер, защото принтират примерно чертежи на цял етаж от кооперация.  Ако имаш някакво изображение, те направо ще ти го принтират върху по-големия размер.

Хартията за широкоформатен печат е много плътна и няма да стане. За декупаж трябва много фина хартия.

Соц гардеробът е станал страхотно, особено като се има предвид изходната позиция. Мебелите трябва да се ползват до дупка и по възможност да се префасонират.

Това уж беше временно решение, докато махнем гардероба и измислим как да обзаведем стаята, но сега толкова ми харесва, че нямам намерение да го махам. Да не говорим колко е стабилен и какво количество багаж поема

# 268
Скрит текст:
Благодаря, и аз така мислех, но се надявах да греша. Боядисване на тапицерия звучи прекалено лесно, за да е истина.

Претапицирането е много сложно и няма да се справя. За кресло като моето гледах клипче, вадиха пълнеж, сменяха пружини, то е работа за професионалист.

Столовете са така направени, че за да сваля тапицерията на облегалката, май трябва да разглобя целия стол. Това няма да го направя. Пускам снимка на облегалката, отпред и отзад изглежда по един и същ начин.  Някой има ли идея как може да се претапицира без разглобяване? Много са стабилни и удобни, нямам намерение да ги сменям, само искам да ги освежа.

Скрит текст:

Phloxx, разгледай по-добре дали няма начин да се свалят трите струговани части отгоре или дъгообразната част. Преди време, когато започнах да преправям столове, на мой познат подобни, се оказа, че долната част е залепена и той просто я изби. Пробва полека-лека, с нож си помагаше и свали тапицираното. Но би могло и с чопчета да е захваното, та е малко рисковано. Той с ножа някак повдигаше леко  плата и така видя, че е лепено, а чопчета нямаше. Малко на късмет го направи, но се получи. Иначе трябва да се разглоби столът. Или потърси дърводелец/тапицер, който работи добре. Във всеки случай хубаво разгледайте, може да откриете как е хваната тапицираната част.
Възможно е и нещо такова да е:
Скрит текст:

Т.е. от двете страни да се захваща подходящо изрязана /по старата става лесно, като се свали/тапицерия. Срещала съм опънат плат върху тънък шперплат, фазер, дори върху твърд картон с поставен слой тъничък дунапрен.
Друг вариант е с тапицерски габъри, но не знам дали ще подхожда на модела.

# 269
  • гр. Варна
Столовете са така направени, че за да сваля тапицерията на облегалката, май трябва да разглобя целия стол. Това няма да го направя. Пускам снимка на облегалката, отпред и отзад изглежда по един и същ начин.  
Според мен, се изважда само дъгата. Може ли снимка отзад.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт