Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 378
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
  • В градината...
Виждам, че вече са постнали линк към сайта.
Там има страхотни неща, които ги няма другаде. Внасят от Турция.

# 346
Аз скрина бих го зашкурила леко, за да се надере и после боя и лак. Или тебеширена боя и лак, но с такава още не съм работила.

# 347
И аз мисля, че шкуренето ще развали идеално гладкото покритие на шкафа. Според мен грунд и боя (спрей) за нов идеално гладка повърхност. Но пък със спрей (пробвах се наскоро) не е толкова лесно да се работи, трябва си опит.
Друг вариант е да се говори с фирма/дърводелец, те да пребоядисат професионално в работилница.
Лицевите панели могат да се направят с някакви геометрични фигури по шаблон на фона на новия цвят, ще стои много интересно и разчупено, според мен. Но ще си е играчка.

# 348
Мен ми се струва, че скринът не е дърво, а някакви плоскости. Затова си мисля, че няма смисъл от шкурене, а само грунд и боя или тебеширена боя. Евентуално с фина шкурка да се зачекне гланцът, но би трябвало и само с грунд да стане.

Боя махах наскоро с Дунав. Не мирише, но трябва да се работи с ръкавици, защото щипе.
Боята шупва и после с шпатула се остъргва, а накрая измива.
При мен обаче цветът на дървото се промени там, където махах с препарата. Преди това частично бях махнала боята с шлайф. В моя случай беше стара маса, която омаслявах в тъмен цвят и не си личи, но ако беше в нещо светло, оцветеното дърво можеше и да прозира.
На втората снимка зеленикавото по края е оцветяването, въпреки че намазах навсякъде с препарата, след като видях, че се получава така.
Скрит текст:

Аз имам един въпрос за декупажа на мебели. След като се мине с лепило ц200, отгоре запечатва ли се с нещо? Пробвах да направя едно шкафче и установих, че лакът разтваря лепилото, съответно накрая не го запечатах с нищо, а го оставих само с ц200 в часта с фигурите.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 09:11 от Дъждец

# 349
  • В градината...
С Дунав не става на петна. Става, ако не се измие добре. Киселината се осапунява с боята на маслена основа. Сместа, която пада, стои точно като сапун. И затова добре трябва да се измие.
Показвала съм - пистолет, Дунав и шкурене

И после бяло Осмо

# 350
Тоест махала си една част от боята с шкурка и една част с Дунав на тези снимки ли?
Не е от миенето със сигурност, защото съм мила масата навън с маркуча с търкане с гъба. Освен това няма как да измия само една част от масата, а друга да остане толкова фрапиращо неизмита.
Петната ясно станаха още при реакцията с останалата боя, а там, където боята беше изшкурена, препаратът нямаше с какво да направи реакция и петна не се образуваха.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 09:22 от Дъждец

# 351
  • София
Привет, Lindea Simple Smile
Този скрин си изглежда като от ПДЧ материал. Рамката на челата на чекмеджетата може и да е с естествени дървени летви, но в никакъв случай, това не е скрин от естествено дърво.
Ако тръгнеш да го шкуриш или шлайфаш с машина (не е препоръчително), го направи на дъното (отдолу) на малка площ (10кв.см.), за да не съжаляваш. Вадиш чекмеджетата и обръщаш цялата рамка да легне на горния плот. Дали е шкурене или боядисване задължително отдолу на дъното. Ако нещо се обърка, и не става, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го запечатай с лак за дърво ( за целта може и спрей ), за да не поема естествената влага от въздуха и да цъфне с времето. Също и за експеримента с боядисването да е отдолу.
Имай предвид, че ако боядисваш с гланцова бяла боя, а скрина ти е близо или срещу прозорец, в началото ще те кефи, но в последствие може да почне да те дразни, без да разбираш защо. Бликовете и отблясъка ще ги виждаш щеш не щеш и с периферното зрение. А плота след време ще се позахаби, надраска, било от забърсано с парцала за прах, било от седящите предмети отгоре. (Огледай се колко от повърхностите са гланцови... И колко са мат или сатен....)
За боядисването ползвай  малко валяче (около 10см), но не дунапренено. Ако имаш място с вътрешен ъгъл, с четчица. Челата на чекмеджетата също с четка, като предварително махнеш дръжките.
За обесмасляване преди боядисване, може с разредено меглио да го минеш веднъж и после да го обършеш.
За грунд може да използваш и поразредено С200 (пак валяче), като внимаваш да не залепне или полепне нещо.

Каквото и да правиш, го пробвай задължително отдолу на дъното.

# 352
  • Бургас
За декупажа има лакове за декупаж на водна основа мат и гланц стандартните и отделно на някои фирми има сатен и супер гланц (има някаква разлика, но не чак фрапантна), не съм пробвала с обикновен лак на водна основа дали става...

# 353
  • В градината...
Винаги ми остава някаква боя, която не мога да махна и шлайфам. А и от манипулациите, особено при работа с шпаклата, се налага шкурене.

# 354
  • София
За дръжки бях запазила два сайта
santana-bg.com/
https://kolosbg.com/

Нямам спомен от кой от двата поръчвах миналата година Flushed
Иначе смених дръжките на шкафовете в кухнята и спалнята.

# 355
Благодаря ви за насоките! Надявам се днес следобед да имам време да започна с моя шкаф.
   И на едни столове съм хвърлила око,така си стоят неизползвани,а ми е жал да ги хвърлям.

# 356
  • София
За дългите дръжки, т.е. тези които са с два винта, премерете разстоянието между отворите на старите дръжки. Това за размера.
Като сменяхме нашите ММ се поизмъчи малко и в началото каза, че съм купила дръжки с грешни размери.
То щот е по-лесно аз да съм виновната Simple Smile

# 357
Здравейте, искам да попитам с какво мога да боядисам масички от ИКЕА от евтините серии, които са бяла и черна. Благодаря предварително.

# 358
Lack масичките от IKEA на практика можете да префасонирате както ви хрумне, те са легендарни Joy
За вдъхновение, ако потърсите в Pinterest или Google "lack table Ikea hack", ще ви излязат много идеи, хората правят интересни неща с тях.
Аз исках преди време да си поиграя с една, но щерката имаше резерви Joy, а за нея я бях поръчала. Още си е скучно бяла

# 359

Изшкурих.Остава да махна белите лепенки,може би докато се прибера децата ще ги изчистят.
Искаме да го боядисаме в бяло,да има гланцов ефект,защото кухнята е бял гланц и временно ще стои там.Ето

Кафевият цвят трудно ще го докарам.Кажете ми какви да са следващите стъпки,моля!

Общи условия

Активация на акаунт