Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 383
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
Боя и лак. Гледаш боята и лака да са на водна основа. Търсиш лак със съответния финиш.

# 361
# 362
  • София
Марулета, става страхотно. Браво👍👍👍.На една крачка си да го докараш да стане като долните шкафове. Ако ти се играе, още малко по-смело го минеш с шкурка на шлайфа най-малко 180, можеш да извадиш фладъра и после само безцветен лак. Не ползвай шкурка с малки номера, защото се надира фурнира много. Хартиените лепенки ги тампонирай с мокра гъба. Намокряш я малко, изстискваш колкото да не тече от нея, задържаш гъбата върху хартийката за  5-6 секунди така че да попие.Махаш, изчакваш минута-две и остъргваш мокрото с шпакличка. Може да не стане от първия път, та пробвай така още веднъж-дваж. Дали ще боядисваш или лакираш, е хубаво да премахнеш следите от тях. Все пак това ти е лице на мебел. Задължително и шкурката трябва да играе там. Иначе после колкото и ръце да слагаш, все ще изкачат. Ако има следи от лепилото🤨, го пришкурвай на ръка , без много да натискаш, така че да махнеш само този слой.
Ако можеш върти шкафа, за да работиш с машината на хоризонтална повърхност. Т.е.ако работиш на вратичките, го сложи да легне на гръб. Така няма да те болят ръцете от напрежението да държиш, направляваш и да оказваш натиск върху машината. Ще да работиш плавно и шкафа няма да ти танцува и да го избутваш. Не пропускай да минеш и крачетата на шкафа. 😃
На долните вратички, ако махнеш дръжките ще ти е по-лесно да работиш.
Близо до пантите на вратичките може да го минеш с шкурка на трупче. Горе на рамката на плота, вътрешния ъгъл също така. 
Преди да боядисваш или лакираш, хубаво го избърши с влажна кърпа от праха, иначе след година-две или три, ще почне да надига лак/боя и да се цепи. Все пак в кухните винаги е по влажен въздуха и температурните амплитуди са по-резки. Колкото и да включваш абсорбатор, да отваряш прозорци това е кухня.
Отново Браво за постигнатите резултати👍👍👍👍

# 363
Върху импрегнант за дърво на маслена основа може да се маже лак за паркет и какъв трябва да е?

# 364
Аз не съм стигнала още до гардероба и леглото, но това сътворих набързо в работата
Скрит текст:

Скрит текст:
Шарките много  не съвпадат, но бяха парчета дамаска. Като за първи път и общо ползване добре станаха☺

# 365
Иванита - как тапицирахте облегалката - вади ли се без да се разглоби целия стол?

# 366
  • София
Върху импрегнант за дърво на маслена основа може да се маже лак за паркет и какъв трябва да е?
... Доколкото съм чувала е, че  всеки има някакъв водоустойчив консервант (нали затова е импрегнант) , но не върху всеки може да се боядисва с каквото си искаш. То може де, ама резултата... 😄😄😄
Виж какво пише на етикета.

# 367
Иванита - как тапицирахте облегалката - вади ли се без да се разглоби целия стол?
Да. И облегалката и седалката са прикрепени с винт. Тапицирах ги както си бяха със старата дамаска и дунапрен.

# 368
Феодора, много благодаря!направо ми давате криле да продължа,защото като го гледам снощи си викам "Егати грозния шкаф!". мисля вратите да ги свалим и да сменим дръжките и пантите-сега са от онези дългите ,по цялата врата .Мислех да сменя и крачетата,но се отказах.Дори тях и още някоя част мога да оставя кафеви-като акцент.Някоя лайсна да речем.
     Само не разбрах каква боя да търся-на водна основа?А после лак?Ще ходя в темакс,в нашия град това имаме,а там разбират колкото мен.

# 369
  • София
Марулета, ще следя с интерес преобразяването, защото мен ме чака абсолютно същият шкаф. Стъклените витринки си му стоят. Мисля да му боядисам плота и страните в бяло, а вратичките да ги изшкуря като теб и да ги лакирам с матов тъмен лак (палисандър или тъмен орех) или с Бохемит естетик да ги омасля и после да ги покрия с лак на водна основа мат. Все още се чудя за вътрешността. Изкушавам се да я направя синя, но пък да не стане някоя яка шарения.
И един въпрос. Една мила чистачка ми съсипа гардероба с белина. С кой акъл го е чистила така, при положение, че той си беше идеален, не знам. Моля, дайте идея какво да го правя. Вратичките са естествен фурнир, матови са. Челата на чекмеджетата са си дърво. Според вас с по-тъмен лак ще се покрият ли петната или и под него ще се белеят? Трябва ли да шкуря до припадък целия гардероб? Дайте идея за боя / лак, които все пак да позволяват на шарките на дървото да се виждат.
В какъв цвят бихте го боядисали плътно? Бяло или слонова кост? Както се вижда на снимката, от горния ред вратички е успяла да мине с парцала и ъгълчето на крайната в ляво:(

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 10:29 от Skiorche

# 370
Марулета, аз бих те посъветвала да не сменяш пантите, ако не са счупени. Тези старите по цялата дължина са си доста добри панти, дори да възникне проблем - лесно се оправя (развинтен винт примерно). Шкафовете в кухня по принцип са по-натоварени от шкаф/секция в хол, да речем. А тези стари панти са яки. Ако искаш да изшкуриш/боядисаш под пантите, няма проблем да ги свалиш и след това пак да ги сложиш. Различните видове панти може да наложат дялкане/пробиване или някакво допълнително нагласяне по дървенията, за да паснат. Имай го предвид.

За дръжката - там е ясно, че една нова дръжка ще придаде съвсем друг вид на шкафа.

# 371
Марулета, много е хубав шкафа! Ще стане чуден, малко работа му трябва.

# 372
  • София
Марулета, махането на пантите, ще доведе до луфтове, а отвътре все ще е прашасал  (особенно долните). Горната вратичка може да почне да се отваря мистериозно сама 😃 при леко побутване или чукване на шкафа 😄, определено няма да са духове. Като идея, може да откачите вратите за да бъдат изшкурени отделно, което ще е по-добре и по-качествено, а и рамката няма да пречи. Самите панти, след демонтажа, махнати изцяло, само частта която се вижда отвън, може да я минеш с водна шкурка 800 така че месинга да блесне. За да се запази блясъка, може да го лакираш и с безцветен лак за нокти. Малка четка, лесно за работа на малки площи, и не ми се разтича.
Дръжки винаги може да се купят, но тези са хубави дървени. Опитай да ги изшкуриш, а отгоре, само връхчетата на кръговете. Така ще стане светло тъмно кръг. Можеш да се заиграеш и със стари цветни лакове за нокти.
Току що прочетох поста на Ман_дарин_ка, абсолютно е права. Този тип панти са си много добри, но ако тръгнете да ги сменяте, ще влезнете в приключение докато бъдат напаснати новите...
Не всичко ново е добро и качествено ...

Това е дясна панта с лак Сократис

А тази лявата е с безцветен лак за нокти

Един приятел керамик му извадих душата да ми направи една дръжка и да има пънче за шпилка - тази. 

В нашата кухня за 6 години, това което е лакирано с лак Сократис сатен за интериор, помътня и потъмня, а на места е на петна.

# 373
Здравейте група, имам нужда от съвет. Как мога да поправя драскотините по масата ни, получени при преместване на жилище? Смятам, че е полирана с гланц.

# 374
Здравейте група, имам нужда от съвет. Как мога да поправя драскотините по масата ни, получени при преместване на жилище? Смятам, че е полирана с гланц.

Ако не са много дълбоки си направи разтвор от равни части зехтин и оцет, и намажи драскотините с памучен тампон. Изпробвано е, работи!
Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт