Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 036
  • 763
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Около 15 лв са повечето дамаски на Бибтекс. Обикновено доставят за 3 дни неналичните.

# 76
  • В градината...
В Русе магазинът беше по-скоро склад. Но купувах преди 6-7 г. Дамаската, която си взехме беше около 14лв./м.някъде.

# 77
  • там, където ми харесва
Ето тези столове искам да ги направя бели , но преди 3г. ги лакирах. Сега не знам трябва ли да ги шкуркам и дали ще хване бялата боя?Също искам да ги тапицирам.

# 78
  • Варна
Принципно и теоретично - трябва да се шкури.
Има обаче специфични неща , които може да се преценят на място.
Доста потребители пишат ,че като се намаже с грунд или основа - няма проблем. Но зависи от конкретните условия.
Ако не се шкури остава риска да не се получи качествено.
Не знам какво толкова е страшно това шкурене : ))))
Минете с шкурка.  Може да не е яко жулене, а колкото да съборите и "пречупите" първия повърхностен слой, за да има после добър контакт с новата боя.

После трябва хубаво да оберете праха от материала и да обезмаслите.
Има значение на каква основа ви  е бил лака - водна или разтворител.
За качествено боядисване има значение контакта с повърхността и да няма прах и мазнини.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 11:12 от BVAR

# 79
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Дружно със семейството на малката щерка преправихме комплект подобни столове и маса. Лакът беше от старите с разтворител. Моя задача беше шкуренето на столовете, на ръка, до положение на току що излезли от дърводелския цех. Масата си я шкуриха те, предимно с машина, като на краката не са се старали много. После са минали с бяла боя, на водна основа, със запазване видимостта на шарките на дървото, и без да имат особени претенции към изпълнението си. Дунапрен и дамаска си взеха от фирмата, която им направи дивана. За дунапрена бяха дали размер, на който да им го нарежат. Дамаската е същата, като тази на възглавниците на дивана. Сами си облякоха седалките, с ръчен такер. Никой от тях преди това не е правил нищо подобно. Даже мога да кажа, че с това откриха за какво се ползват ръцете, освен за почесване. Laughing  Joy Joy
Слагам снимки преди и по време, докато шкурях. Краен резултат показвам толкова, колкото намерих налични в момента на компа, че не сме в един град и няма как да снимам комплекта.
Скрит текст:

# 80
Здравейте момичета. Имам пдч плоскост с размери около 60/180,  която искам да използвам за гръбче на кухненски кът. Въпроса ми е с какво монтажно лепило/силикон/ мога да я залепя на стената. Благодаря ви.

# 81
  • Габрово
Здравейте момичета, чета Ви когато инам време и съм правила малки експерименти със стари гардероби и шкафове. Нищо аууу 😁. Сега ми в тази карантина ми остана повече време и съм извадила ето тия колела:
Та се нуждая от Вашата помощ. С какво да ги обработя. Първо да ги мина с шлайф??? Имат много дупчици от наядено - да ги запълня с кит лк??? И накрая да ги лакирам??? Ако някой има желание да помага с насоки ще съм благодарна.

# 82
  • Варна
Първо ги минете с разтвор на калиев перманганат според мен. Ако може ги накиснете в разтвора. Ако не - с фъскало ги напръскайте обилно, После да се оставят да изсъхнат хубаво. След това може да се шлайфа. Минете ги с кокосово масло - то е естествен антибактериален агент. Пак да изсъхнат и тогава лак. Дупчиците дали няма да изчезнат с шлайфането? Може да останат като ефект след лакирането.  Може да се пробва с праха от шлайфаното и лепило да се направи каша и да се запълнят.

Последна редакция: пн, 27 апр 2020, 22:28 от BVAR

# 83
А какво ще правиш с колелата? Стана ми интересно.

# 84
Дано да не са останали дървояди в колелата. Защото с тях, с колелата, могат да бъдат направени много идейни неща, само фантазия да има и търпение.

Няколко пъти гледам по Flea market flip да правят холни маси от такива или други индустриални колела. Набучват колелото на основа някаква стабилна, а отгоре слагат стъкло. Ефекти при обработката на дървото/метала - според въображението.

# 85
  • Габрово
Дано да не са останали дървояди в колелата.
А как да разбера дали са останали? И как да се справя с тях?
Иначе точно за маса го глася едното, а другота за саксии. Но всичко е само като желание от моя страна, а дали ще се справя 😁 е друг въпрос.

# 86
  • Габрово
Първо ги минете с разтвор на калиев перманганат според мен. Ако може ги накиснете в разтвора. Ако не - с фъскало ги напръскайте обилно,
Калиевият перманганат каква роля играе? С цел да потумнеят ли?

# 87
  • В градината...
Профи, яко шкурене е паднало. Но твоите столове са една идея по-стилни.
Калиевият перманганат оцветява. Баща ми го ползваше да потъмнява дърво. Разтворът трябва да е много слаб.
Колелата от каруца са ми малко от онова време, когато всеки правеше разни битови кътове в стил повече поп-фолк, отколкото фолк. Затова трябва да се внимава с тях.
Намерих идея за пейка
http://mehani.mebeli.ws/products_photos/3707/189_big.jpg
http://zavedenia.zonasportbg.com/products_photos/3707/193_big.jpg
Цветарник
https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BB%D … Q7EqqCKuqL_iCM%3A
Поставка за бутилки
https://www.google.com/search?client=firefox-b-m&biw=360& … s=mobile-gws-lite..

# 88
  • Варна
Не за потъмняване, а като фунгицид. Да убие ако има плесени или бактерии.

# 89
Да, доста красиви неща могат да станат, особено ако имаш двор или по-голям балкон.

Общи условия

Активация на акаунт