Да преправим старите мебели с любов - тема 36

• 74 354
  • 763
  •   1
Отговори
# 300
Man_darin_ka,  Diorela, не знам и аз вече.Rolling Eyes . Обаче не мисля, че ще се справя с тапицирането, а и честно казано не мога да си го представя как, къде  ще подвия дамаската и ще мина с такера.
А и ако тапицирам спалнята, нощните шкафчета, гардероба, как пък тях да ги обработя, та да се вържат. Ще мисля тези дни.
Все пак ще я изшлайфам и според това, което се покаже/сътворя, ще мисля отново в движение.
Благодаря за идеите.
То се разбра, че нищо не разбирам от реновиране и обзавеждане, та ще ме прощавате.Flushed

# 301
Иванита, всички, които са показали разни красоти, са имали първи път. И първия път всички сигурно са се страхували дали и как ще се справят. И те са питали и са се колебали.
Давай смело и впрягай допълнителна сила, ако можеш, че шкуренето си е доста  и съвсем физическа работа.

# 302
Здравейте, имам въпрос, относно препаратите за премахване на боя. Доколко ефективно свалят? Никога не съм ползвала, а искам да пробвам върху едни маси, които се оказа, че за от много красиво дърво. Проблема е, че по крачетата им има дребни орнаменти, които с шкурене няма как да изчистя. Дали ще ми свърши работа някой по-силен препарат? Мисля, че масите са боядисвани само с бои на водна основа.

# 303
Привет, тъкмо съм в процес на сваляне на боя от интериорна врата с такъв вид препарати...

Тези двата, които аз използвах (единият е на Vitex, другият не помня, защото изхвърлих опаковката), си искат търкане с шпатула след това, за да се свали размекнатата боя. В моя случай са около 4-5 пласта - сред които има и блажна, има и акрилна (мисля). На места се налага да повторя, че и потретя. Може би на мен ми липсва техника, но мисълта ми е, че ако трябваше да търкам орнаменти, щях да се озоря ужасно, плюс че има шанс да ги нараня с шпатулата. Може би може да се търка с четка и така да е по-удобно, но каква четка?

Дано се включат и други с опит в това или препоръка за по-ефективен препарат.

# 304
Според мен препарат е добре да се използва за окончателно почистване след другите методи(пистолет с горещ въздух + шпакла и шкурене).

# 305
Иванита, аз също мисля, че естественият фурнир а чарът на тези мебели. Аз бих байцнала с нещо, ако чак толкова искам да сменя цвета. Има различни цветове байцове, които придават цвят на дървото, като естествената шарка се запазва. Но това се прави на свален лак. Можеш да го свалиш с виброшлайф или на ръка с шкурка. Мисля,че има даже бял байц. Разгледай. И след като изсъхне - матов акрилен лак. Съхне бързо, не мирише и не блести.

Или, ако не ти се занимава да байцваш - директно цветен лак за дърво. Само, че трябва да потърсиш такъв, който може да се ползва на закрито. Да не се натровите. Те също запазват шарката на дървото, като придават различен цвят. Мисля, че ще стане много хубаво!

# 306
Аз преди години свалях с препарат (единственият тогава на пазара) няколко слоя блажна боя от дограми. Препаратът беше със сода каустик в него. Веднъж, вече багдънясала от умора, трябваше да си долея от препарата в съдчето, което използвах, и тръснах металната кутия. Оказа се, че не бях затворила хубаво капака и като пръсна тази ми ти сода каустик по мен. Добре че бях с очила и с 2 скока влязох в банята да се поливам. Тогава приключих с препарата и свалянето на боята. Колкото беше свалена - толкова, продължих с шлайфане.

Та мисълта ми е - четете хубаво състава и упътванията на тези препарати, слагайте си шлемове, очила, ръкавици, да не стане беля за едното нищо. При внимателно използване съгласно указанията не би трябвало да има проблем, но все пак си изисква повишено внимание.

# 307
  • В градината...
Боя на маслена основа - горещ въздух, после "Дунав", накрая шлайф с едра шкурка и финализиране с фина шкурка.

# 308
  • София
JoyfulCompany, искрено ти съчувствам.
Химията за сваляне на боя е голяма беля...
"газ, чорапи, наметало"...
В магазина не ти казват, че е ефикасно,... ама за един слой... 
 Мазане, чакане, стъргане с шпакла, пък не е станало, хайде отново мазане...
Преди 5години сваляхме боята от две врати, на тоалетната и на кухнята. Вратите за 80години не знаеха колко боя носят, но след всичко, на финала станаха страхотни.
Още помня всичко в подробности. В голямо приключение се вкарахме. Мъжът ми купи УЖ добра химия, УЖ да си спестим мръсното и миризмата от изгорялото от работа с пистолета. ... Добре че намаза само едната срана, на една врата и ... много бързо разбрахме, че сме се прецакали, ама много сериозно. На вторият ден искаше да довърши намазаната страна с пистолета, и за малко не се отровихме. Другата врата и двете каси ги свалихме с пистолет с топъл въздух за един ден. Докато махне боята с химия, три дни му отне, а когато стигна грунда - вече искаше да сменим вратата, но я довърши и тук-там си има следи...
Химия никога повече!!! А ако се гледа и домашен любимец в дома,... Горкото животинче...

Това е страната мазана с химия (с китваното, дупка вследствие работа с флекс с шкурка)

На третата снимка в горната част е най-достоверно като цвят на вратите и касите.

# 309
Та мисълта ми е - четете хубаво състава и упътванията на тези препарати, слагайте си шлемове, очила, ръкавици, да не стане беля за едното нищо. При внимателно използване съгласно указанията не би трябвало да има проблем, но все пак си изисква повишено внимание.
Предупреждението е съвсем разумно. Тези, които ползвах, слава богу не съдържаха сода каустик. На този от Vitex пише, че съдържа 1,3-Диоксолан. Като цяло се води силно запалим, дразнещ лигавиците, опасен за плода (това не знам дали само от вдишване) и замърсяващ подпочвени води. Аз работих без ръкавици, поразтвори ми лака за нокти. На кожа - след известно време започва леко да пари и трябва да се изплакне с вода и сапун, но нямам изгаряния или каквото и да е. Имам домашни любимци, не са получавали зачервявания на очи или нещо.

Но - каквото каза Феодора. С дни, с дни свалям боя, истина е. Вече приключвам и пак ще иска малко шкурене. Sweat Smile Много исках да боядисам на чисто, че наслоена стара боя ме потриса - една малка неравност да има, след 10 слоя става супер очевидна, пък люспене, пък стари цветове отдолу... бляк!

Ще използвам случая и за мое питане - някъде виждали ли сте да се продава подобно фолио за стъкло:

Може и онлайн, може и чуждестранен сайт. Нещо ми легна на сърцето. Вместо да ми вее на соц (едно време имахме тапети със сходна шарка в умопомрачителни зелено-кафяви нюанси), ми вее на скандинавие.

# 310
В рекламна агенция ще ти го направят фолиото.

# 311
  • София
В Баухаус има избор на фолио и каталог, но трябва да се гледат на място. Не всичко е в сайта.
В Практикер също има избор.

# 312
Преди доста години свалях много напластена боя от едно старинно легло с много орнаменти. Мисля, че препарата се казваше Дунав, но не си спомням добре.  На вилата, бях го изкарала навън, на открито. препарата се намазва и се чака да разяде боята. После се измива обилно с вода и търкане с четка, шпакла. И аз мажех където е останала боя, изчаквах и с маркуча поливах и търках. Но беше слънчево и дървото не успя да се напои с вода, защото бързо съхнеше на слънцето. Така успях да се справя и с най-трудно достъпните места на резбите.

След години исках да свалям напукана боя от чамови врати. Купувах всякакви препарати, вкл. и този същия, но нямаше ефект. Явно вече е развалена формулата.

# 313
В Баухаус има избор на фолио и каталог, но трябва да се гледат на място. Не всичко е в сайта.
В Практикер също има избор.
Скрит текст:
Благодаря, не знаех, че не всичко е в сайта, ще отида на място. Бях прегледала Бриколаж, Практикер, Домко и UK-ския амазон без успех.

# 314
В търсене на фолиото попаднах на тоя материал. Май не е фолио, а е правено с нещо винилово.....испанският хич не ми е сила.

Общи условия

Активация на акаунт