ВАКСИНИ - ТЕМА САМО ЗА вредата от тях - тема 37

• 235 233
  • 3 052
  •   1
Отговори
# 3 015
Аз боледувах от варицела на 24 г.
Началото беше , като при настинка/грип, леко повишена температура и отпадналост за един или два дни, после се появиха пъпките , не си спомням да съм изпитвала сърбеж.
Детето беше на 5 г., когато се разболя, имаше ужасно много пъпки навсякъде, вдигна висока температура, заради афти по езика.
Докато завехнат всички пъпки мина месец.

# 3 016
Ясно е, че при едни е било леко прекарване при други тежко, руска рулетка. Затова питам ако някой е ваксинирал себе си или детето си за евентуални странични реакции. Досега каквото съм изчела, не съм срещнала странични сериозни реакции, а доста добро покритие като цяло. Нищо общо с трикомпонентните.

# 3 017
Снаха ми кара на 40 плюс варицела. Беше ад. Приеха я в Инфекциозна болница,  без лице, буквално. Цялата й глава беше подута, очите затворени няколко дни. Хранеше се през сламка. Едва се оправи, лекуваха я цяла седмица в болница и после се възстановява дълго вкъщи.
Мъжът на братовчедка ми я кара също на 40 плюс. Висока температура, труп на леглото, болки в цялото тяло, пъпки вътрешни и външни, едва ходеше до тоалетна, едва преглъщаше. А има ваксини, кому е нужно всичко това?!

# 3 018
  • София
Ясно е, че при едни е било леко прекарване при други тежко, руска рулетка. Затова питам ако някой е ваксинирал себе си или детето си за евентуални странични реакции. Досега каквото съм изчела, не съм срещнала странични сериозни реакции, а доста добро покритие като цяло. Нищо общо с трикомпонентните.
Ваксинирах детето  (на 11) в края на юни. Две дози са, втората ще я слагаме декември.
Нямаше никакви странични реакции.

# 3 019
  • Deutschland/HE
Който е боледувал от варицела, на по-голяма възраст при падане на имунитета, може да развие Херпес Зостер. А това е много неприятно при възрастните хора. Скоро имах контакти с много млад човек, който го разви и беше в очите, а не обичайно по тялото.
Когато децата ми бяха малки, нямаше възможност за ваксина и я преболедуваха, без усложнения, но много неприятно.

# 3 020
  • Sofia
И аз ваксинирах моята на 2г. И след двете дози нямаше никакви реакции. В групата имаха Варицела - не е спирала да ходи, не се зарази.

# 3 021
Това, че при едни минава леко, не е гаранция, че и при други също ще мине леко.
Като цяло официалната информация е, че Варицелата се кара доста по-тежко при възрастните.

И аз така съм чувала, затова правят варицелени партита за деца. Събират ги заедно с болно дете, за да се заразят всичките и да изкарат варицелата като малки. 

ПС моят син я кара много тежко, беше около 4 -5 клас тогава, но я кара заедно с коклюш, писала съм. А дъщеря ми кара и двете съвсем леко.
Варицела е вирус, който остава трайно в организма и може да се активира след години като херпес зостер.

# 3 022
Благодаря за отговорите, за сега клоня да сложа ваксината, макар че ме е страх от странични реакции и като цяло съм против комби ваксините, защото те като цяло дават страшно много странични ефекти. Засега, макар и нова на пазара, за тази ваксина не съм чувала кофти странични ефекти. Смятам, че имам време да реша окончателно защото детето ми е още малко, на 2г, но като цяло клоня да я сложа преди почване на училище.

# 3 023
  • Deutschland/HE
Ваксината срещу варицела не е нова на пазара в световен мащаб, а само за Блъгария. На други места се слага от повече от 25г, ако не и повече.

# 3 024
  • Sofia
Смятам, че имам време да реша окончателно защото детето ми е още малко, на 2г, но като цяло клоня да я сложа преди почване на училище.
До тогава ще я е изкарала. Повечето деца я хващат именно в периода ясла/детска градина.

Моята ако не я бях ваксинирала на 2г, сега вече щеше да я е изкарала. Както писах по-горе, в групата й цъфна Варицела веднага след тръгването й.

# 3 025
Смятам, че имам време да реша окончателно защото детето ми е още малко, на 2г, но като цяло клоня да я сложа преди почване на училище.
До тогава ще я е изкарала. Повечето деца я хващат именно в периода ясла/детска градина.

Моята ако не я бях ваксинирала на 2г, сега вече щеше да я е изкарала. Както писах по-горе, в групата й цъфна Варицела веднага след тръгването й.
Детето ми няма как да посещава нито ясла, нито градина. Както писах малко по-назад имам официален отказ от ваксините пред РЗИ с платена глоба. Имаме само първите ваксини на 2 месеца и след това реших да прекратя тази лудост.

# 3 026
Аз изкарах варицела на 27 и тъй като не знаех, че е варицела, а имах слаба Т заразих близки студенти, а те се прибраха в общежитието си на 400 км. ... Та общо взето се опасявам, че заразих много хора. Всички изкарахме варицелата леко и нито един не е стигал до болници и последици. И да, интересувах се за всеки заразен около мен и в общежитието та не говоря на общо основание.

Трябва да кажа обаче, че аз имам херпес по устните от момиче, а варицела с пъпки навсякъде /ни един белег/ изкарах на 27. Момичетата, които заразих бяха изплашени да нямат белези по лицата - нямат.

И още нещо - дъщеря ми е на 19 - имаха варицела няколко пъти в групата и няколко пъти в училище. Тя не се зарази макар да не съм я махала от часове.

Няма да се повтарям и да пускам отново материали, но има достатъчно информация и медицински изследвания, че доброто преболедуване на варицела може да създаде имунитет, който да предпазва от рак.  Има и достатъчно информация, че някой медици прогнозират, че това масово ваксиниране създава "фалшив имунитет" към варицела и какви там щели да бъдат последиците - който го интересува да си намери инфо.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 20:56 от the Дорис

# 3 027
Аз изкарах варицела на 27 и тъй като не знаех, че е варицела, а имах слаба Т заразих близки студенти, а те се прибраха в общежитието си на 400 км. ... Та общо взето се опасявам, че заразих много хора. Всички изкарахме варицелата леко и нито един не е стигал до болници и последици. И да, интересувах се за всеки заразен около мен и в общежитието та не говоря на общо основание.

Трябва да кажа обаче, че аз имам херпес по устните от момиче, а варицела с пъпки навсякъде /ни един белег/ изкарах на 27. Момичетата, които заразих бяха изплашени да нямат белези по лицата - нямат.

И още нещо - дъщеря ми е на 19 - имаха варицела няколко пъти в групата и няколко пъти в училище. Тя не се зарази макар да не съм я махала от часове.

Няма да се повтарям и да пускам отново материали, но има достатъчно информация и медицински изследвания, че доброто преболедуване на варицела може да създаде имунитет, който да предпазва от рак.  Има и достатъчно информация, че някой медици прогнозират, че това масово ваксиниране създава "фалшив имунитет" към варицела и какви там щели да бъдат последиците - който го интересува да си намери инфо.
Благодаря, за жалост не всеки изкарва варицела така леко, а с доста тежки последствия. Пневмония и сериозен спад на имунитета и херпес зостер, при възрастни хора пък може да е смъртоносно. Инфекцията не е за подценяване, а е много честно срещана, което поставя на кантар ползите и минусите от ваксиниране. Две дози осигуряват доживотен имунитет доколкото чета, така че не виждам как може да е "фалшив и временен". Изследванията за рак доколкото съм се ровила наскоро са за морбили не за варицела. Благодаря отново за споделеното.

# 3 028
the Дорис, дано не се разболява дъщеря ти. Синът ми не се разболя от варицела, въпреки че никога не съм го спирала от градина, когато имаха болни дечица ( тогава тази ваксина не е била задължителна и не е ваксиниран). Разболя се преди 2 г. на 23 г. в разгара на ковид кризата. Една седмица го лекуваха от ковид по телефона, докато се  изпъчи целият и го изпратих на консултация в Инфекциозна болница. Неприятно беше.

# 3 029
Ако ще я пази от рак нека го изкара си мисля.

Аз имах пневмония след варицелата. Тя не е като другата пневмония, а се получава, защото си имал и мехури и в дроба. Няма тежки кашлици и т.н. Мина и замина доста бързо.

Всъщност имунитета от варицела не е доживотен. Това ми обясниха като се разболях и недоумявах, защото според майка ми и бабите съм боледувала от варицела, като дете. Стабилният имунитет бил 14 години. Какъв имунитет ще изградиш и какво там ще отидело в ганглиите, където се съхранява имунната памет за боледуването зависело от силата, с която боледуваш. Та точно за това  ваксинирането се смята за "слаба" превенция.
Преди писах - има например ваксина с херпесен зостер вирус, която се поставя директно в меланома и е с много висок процент излекуване.

Общи условия

Активация на акаунт