У дома ОСМОКЛАСНИКЪТ стои, мама и татко се молят училище да поднови

• 28 128
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Аз ще боядисвам утре яйца, а козунак ще прави дъщеря ми - по рецептата на Ирина Тенчева, това ще е трета нейна рецепта, която правим вкъщи - хляб и едни соленки - ами страшно са сполучливи, затова и за козунака ще й се доверим, щом и jenap са я пробвали надявам се и нашите да станат Simple Smile.

# 496
Аз почти натворих козунака от рецептата на пакетите брашно на СофияМел. Сега съм го оставила да втасва. И преди съм я правила и беше сполучливо.
Преди две-три години си купих яйцеварка. Варя на пара, няколко пъти по седем яйца. Творчеството ще бъде утре сутринта.
Моята яйчна салата е с равни части забъркано кисело мляко с майонеза и добавям черен пипер и сол.

# 497
Не знам за солта, но за първи път и аз забравих да сложа. Варих на един ред в две тенджери с двойно дъно, съответно 20 и 10 яйца. Марля или кърпа не сложих. Миналата година марлята така взе да се издува след завиране, че яйцата си ходеха из тенджерата. Тази година нямам нито едно пукнато. Blush

# 498
Аз подозирам, че моите са били пукнати  преди варенето. Докато ги миех, с изтънялата си кожа усетих 4 спукани и ги отстраних. Навярно са лашкали корите с яйца при реденето на щанда. Иначе изпълних всичко написано - дебела тенджера, платнена подложка, обилно сол, темперирани от вечерта....

# 499
  • Sofia
Аз знам, че сол се слага, за да се белят по-лесно. От 36 яйца, сама си счупих едно сварено, защото го изпуснах. Може черупките да са били здрави, но единственото, което направих беше, че не ги оставих да врят активно (бяха около час на стайна температура преди това и ги наредих горе-долу плътно на два реда в голяма тенджера).

Офисът на ММ е на един от изходите на София. Минава КПП сутрин и вечер и не стои на работа от 8 до 18. Клиентите също трябва да преминават КПП-то, за да стигнат до него. Абсурд да спазват времевия прозорец. Confounded Той снощи се прибра възмутен от гледката по автомагистралата. Егати народът сме...

Ние изгледахме на обяд за n-ти път "Форест Гъмп" - наборът не го беше гледал и много му хареса.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 17:28 от aniK

# 500
Знам, че е досадно, ама...

Малко се поозорих тази година, че нямах мая на Д-р Йоткер, но се получи.Втора година го правя.И щом аз го правя, дето съм далече от кулинарията,значи всеки може.Яйцата утре.
Сънчо, младежът учи в училище по компютърни науки, Варна към ТУ.Аз имах много резерви и още имам, но с ДО са наистина много креативни ,вкл и филолозите

# 501
На мен не ми е досадно! Blush Имам продукти за 50 козунака - всякакви и за всякакви рецепти. Все още се двоумя, дори триумя измежду избрани рецепти. Искам да нещо изпитано от лаик в правенето на козунаци и да се меси ръчно, тъй като нямам пекарна. Blush Снощи сънувах курабийки - и тях ще правя за първи път, и след съня си избрах рецепта. Тази вечер е ред на козунака. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 502
Мдааа, това имах в предвид - някои спазваме правилата, други са на принципа "те па ше ми кажат"... и после ще се питаме що ги ручахме жабетата....
Имаме къща на морето, където по традиция винаги се ходи за Великден, едно да се изчисти и подготви къщата за лятото, друго да изядем агне по роднински, аз се гмуркам също, чакам го цяла зима това време....е, в къщи сме си, щото сме тъпи сигурно.
Ай наздраве

# 503
Моята рецепта, написана по-напред е ръчна, лесна, обясниха ми я колежки с лист хартия как се меси, сгъва и плете.За две неща съм казвала аз мога, може всеки-едното е каране на ски, на 30 г се научих, другото са козунаците, тук не обаждам възраст.Но нито съм спортист, нито кулинар , ама никак.Светли празници!

# 504
  • София
Много съм доволна от първата част. Децата се включиха активно, особено каката. Месихме и удряхме към 1 час. Докато тя месеше успях и да измия всичко.., неусетно мина времето.
Надявам се и втората част да мине добре.
Лека нощ

# 505
  • София
И ние утре ще боядисваме яйцата и ще месим козунак. За 20 години, откакто сме заедно с мъжа ми, за пръв път ще сме си в София за Великден. Винаги ходим на селото, където живеят свекърите. Там се боядисват селски яйца, пече се ангънце, а пък аз отговарям за козунаците. Мъжът ми е в сферата на сигурността, спокойно можехме да минем с неговата служебна карта през КПП-то и да си изкараме прекрасно на село, но изобщо не сме си го и помисляли. Свекър ми е с хронична обструктивна белодробна болест и двамата са на години със свекърва ми, селото е малко и обезлюдено и е малко като резерват, само това остава да им занесем зараза. Моите родители също не живеят в София. И тях не сме виждали от 2 месеца, но майка ми преди няколко години преживя тежка операция, после химио, отделно е с астма, така, че пътуванията ще почакат.

И ние обзаведохме терасата на хола и терасата на детските стаи. И двете тераси са западни, следобед напича здраво, но предвид очакванията да се седи още в къщи, решихме да си направим мини-градинки. Купихме 2 маси и 4 стола, сега изнесохме и цветята и си стана прекрасно за сутрешно кафенце и следобедно аперолче или джин с тоник.

# 506
  • София
Цял ден умувам дали да се "сърдя" на хората, излезли от София, или да приема, че всеки има причина (основателна за себе си) да иска да се прибере при семейството си. Не са само желанията за агнешко на теферич, макар че те са на фокус и се преекспонират. Малко ми идва странно и отношението към всички нас - говорят ни назидателно, сърдят ни се за всичко, непоследователност в определянето и спазването на мерките от страна на Щаба. Честно казано, обидно ми е да се отнасят към нас като към напълно безсъвестни хора (не че и такива няма), но ми е трудно да приема, че заради шепа хора се слага печат на 2 млн души в София. Затварянето на София след среднощно заседание (неясно що се проведе посред нощите) е меко казано нелепо. Кога затвориха града - след като всички, които бяха решили да излязат, излязоха. Какво значи - до второ нареждане. Липсва ми критерий, срок, мотивация... Какво ще спечелят хората, ако глобят или затворят определен брой завръщащи се - хазната ли ще се напълни или е с цел сплашване на всички?... Спазвам правилата, но искам да са ясни и последователни, а не ще "ходите с маски", "не, маските не са задължителни", после пак са задължителни, пазарите се затварят, после се отварят, после не работят през уикенда, а само в работните дни като че ли вирусът е на чиновническо работно време. И не мисля, че всички в София сме заразоносители и само като ни видят, цяло село ще се зарази. Напротив, в малките населени места или не се спазват изобщо мерките от извънредното положение, или са проформа.
Пожелавам ви светли празници. Да ви е топло и уютно, където и да сте.
Утре ме чакат боядисване на яйца с щерката и проба за месене на козунаци. Hug

# 507
  • В средата на времето
Направих първия козунак...Като за начало мога да си пиша четворка  - забравих солта, прекалих с плънката, не успях да го сплета като хората, но това изобщо се оказа без значение при печенето, защото той така се наду и то не много равномерно, че в момента изобщо не личи, че е било плитка, камо ли че е била нескопосана такава...Rolling Eyes  А така хубаво го замесих и втаса идеално, но и аз като власите - на финала се удавих...Иначе на мирис го докарах. Simple Smile Следобяд ще правя втори опит.
С боядисването на яйцата нещата също не протекоха гладко: плюс - успях да сваря всичките бели яйца без да счупя нито едно. Минус - купих перлена боя от Кауфланд, в едни такива моливчета, дето се затоплят, капеш в ръката и мажеш яйцето. Миналата година ползвах подобна и всичко стана перфектно. Сега тръгнах да боядисвам...боята не може да покрие яйцето. Не става плътен цвят, бялото се вижда...все едно няма подходяща основа. Аз разбира се друга боя не съм взела. Пратих съпружието под тревога да търси някаква. Дойде той с едни капсули, разтворих ги във вода. Всички цветове станаха много добре, само червените не се получиха. Червените ми яйца в момента са по-светло и по-тъмно розови...Но както се казва в такива случаи - важното е да сме живи и здрави. Simple Smile

# 508
Приключих курабиите- 5 тави. Станаха много вкусни. Преди малко сложих и двата козунака да се изпекат. Направих ги по рецептата на Светкавица - един чист и един с плънка. Близо  два часа и половина чаках първото втасване на тестото. През това време пекох курабийките. Сега да видим козунаците. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 509
  • София
Аз така ги плета.

Общи условия

Активация на акаунт