У дома ОСМОКЛАСНИКЪТ стои, мама и татко се молят училище да поднови

  • 27 560
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 1 403
Izida, няма да се плашиш! Гарантирам, че троха няма да остане. Поне 1 снимка направи Kissing Heart
Спунк, тези плетки да беше ги пуснала вчера. Още си разплитам ръцете от плетенето на козунакО! Heart Eyes

# 511
  • Мнения: 817
Приключих за днес! Утре агне и дроб сърма. Grinning


# 512
  • Мнения: 2 307
И аз съм готова, дъщеря ми направи козунака - забравила да го намаже с жълтък, но и така ще го хапнем, аз и малкия - яйцата Simple Smile

Скрит текст:




Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 16:02 от slavena

# 513
  • Sofia
  • Мнения: 5 113
Някой да ме информира на лични, когато в темата няма повече снимки на перфектни козунаци! И не защото не им се радвам, ами защото след като приключих с моите, не искам нито да виждам, нито вкусвам.
Получиха се на вид, на аромат, но на вкус - колкото се заричах да са истински сладки Великдениски козунаци,  не са. Първата партида изобщо не са сладки, а сложих захар по рецепта. Понеже опитах тестото и ми се видя недостатъчно сладко, на второто замесване сложих повече захар (близо 300гр на 1 кг брашно) Scream. Еми пак не са. Захарта ли не сладни толкова, идея си нямам (от Лидл е), защото дори отгоре, където поръсих обилно, пак не са сладки Rage
Понеже още дълги години ще сме заедно с вас, подсетете ме, че съм се зарекла повече това да не си го причинявам Hands Thumbsdown Да стана на ранина, да замеся с такъв мерак, да си върви всичко, както трябва и... Сега този по-несладкия ще трябва на торта да го правя (даже може отсега рецепти за "стар" козунак, няма какво да чакаме да минат 2-3 дни Laughing) По-добрата партида е "наречена" - на сестра ми и на две приятелски семейства, с които сме си най-близки още от студентските години. По-късно ще ги обиколя да им подам през вратата козунак и яйца.

# 514
  • Мнения: 817
Ани, спазих точно рецептата на Светкавица и си станаха достатъчно сладки. Само първото втасване ми отне повече време. Вкъщи консумираме кафява захар, но за курабиите и козунаците ползвах бяла "Сладея". Децата поискаха да им правя курабии през седмица. Оказа се много лесно, но амонякът ме довърши! Joy

# 515
  • София
  • Мнения: 1 112
Ние приключихме с яйцата. Добре, че взехме два вида бои, защото едните за нищо не ставаха. От 26 яйца, само 2 жертви. Козунакът втасва за втори път. Аз пия аперолче на терасата Simple Smile

Ани, аз старите козунаци ги оползотворявам с рецепта по следния начин: карамелизирам захар на дъното на кексова форма, редя филийки от козунака и заливан със смес за крем карамел и после пека на водна баня. После като изстине обръщам на поднос и става нещо като тортичка.

# 516
  • Sofia
  • Мнения: 5 113
petenka, Сладея си я знам, но в Лидл е някаква Захира. Ние в къщи рядко ползваме захар, даже е имало периоди да нямаме никаква и да дойде гост, да потърси захар за кафето и да нямам Relaxed Тази специално си я купих за козунаците. Използвах рецептата на Fairy Lady Heartpulse
Нейсе, или ще ги употребим, както Ян@ е описала (и с кроасани става това нещо), или с някакъв крем, 'щото пък ТЕ не обичат крем-карамел. Лошото е, че ММ иска да ограничи сладко и тестено, малката трябва да ги ограничи, наборът не близва такива неща, а аз избягвам категорично.
Абе само проблеми Laughing Такива да са ни ... Wink

# 517
  • София
  • Мнения: 2 130
Прекрасни козунаци представяте. Моите винаги стават малко прегорели отгоре защото все се страхувам да не са сурови. То още не знам дали пак не са, но има един малък, той е за тестване днес. Другите - утре и насетне. Ще пусна снимки евентуално като разбера как са на вкус, за да добавя тази информация. От 10-тина години може да не съм пекла в София козунаци...не си познавам фурната за тях. Взе, че изгоря тези дни и лампичката....😔

# 518
  • София
  • Мнения: 4 585



Така плета аз. Току-що изваждам тавите. Половината във форма за мъфини

У нас децата не ядат козунак. Всичкият е за мен Wink

# 519
  • Мнения: 817
Днес гледах клипче на Звездев, че капва малко прясно мляко в жълтъка за да не прегаря. Така и направих. Дори не се наложи да слагам фолио.

# 520
  • София
  • Мнения: 5 684
Ааа, я виж, каква хубава раздумка си имаме. Аз купих козунак. С всичките ми мераци да направя не успях днес, може би утре ако не ме домързи.
Ние днес излизахме. Греховно излизане на тайна полянка и през таен път, около тайно манастирче. На което в началото бяхме само ние, но после дойдоха още няколко коли, семейства накацали на повече от достатъчно разстояние от нас. Постояхме цял един ден. Направо имам чувството, че въздуха и слънцето са ми изпили силите. Толкова изморена се чувствам. И щастлива. Иначе яйцата боядисах в четвъртък, не станаха нещо особено, но пак да има шаренко на масата.
Агънце ще печем утре със съпружието. Взехме си цяло от провинцията, дреболийките и чревцата сега ги варя, за да мога утре да направя дроб сърмата.

# 521
  • Мнения: 2 741
Ей, че хубаво са ви се получили!
Моите ще дойдат от свекърва ми. Утре мм ще им носи разни неща и ще ги вземе.
Отказах се да меся, много въртене в кухнята ми се събра.
Може баница да направя, у нас се изяжда светкавично.

# 522
  • София
  • Мнения: 6 308
Ани, другия път сложи повече плънка. За 500гр брашно аз ползвам кутия локум, шепа сушени плодове и ядки. Ами то си е лекоп одсладен хляб иначе.
Не съм му голям любител на козунака и аз, но баница много обичам.

# 523
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 836
Anik, да, по принцип толкова захар се слага, защото ако е повече, тестото няма да втаса. Затова после се вкарва захар/шоколад в плънката, отгоре също захар. Може да разтопиш шоколад и да ги полееш. Има и още една хитрина, на 500 грама брашно, когато тестото е омесено, може да добавиш 100 грама мармалад и леко да омесиш колкото да се разнесе. Аз на моето вчера добавиш домашен рачел от тиква, подарък от една приятелка на свекърва ми. Мммм, уникален.

Dimitrina73, аз от 3 години пека на фурна с изгоряла лампичка, че и еклери съм пекла. Няма да се плашиш, не мой ни спря една изгоряла лампичка.

Аз с моя квас, вчера цял ден месене, оставих за първо втасване снощи в 19 часа и втаса чак към 15 часа днес, тогава оформих двата козунака и сега ги чакам да втасат, а тестото едно на балони, на балони. Та реших и едно обикновено козуначено, с мая да направя. И направих мини козуначета във формите за мъфини, с по едно бадемче отгоре и тях сега ги чакам да втасат. Изобщо, очертава се да пека към 22 вечерта. С набора ще гледаме филма "Внедрени в час" по кино нова и ще печем.

Относно агнешкото в кварталната месарница свършило пред ММ и той купил агнешки кюфтета и наденички. Супер съобразителен:))))

# 524
  • София
  • Мнения: 1 087
Браво на всички майсторки на козунаци Hands Clap
Аз да си призная само яйца боядисвах, а козунак купих и чакам  утре домашен от свеки.
Прекрасен Великден в къщи пожелавам на всички и нека вашите яйца са най  - здрави Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт