Истанбул [тема 52]

• 65 974
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Емка, третата снимка. Жълто-зелена къща. Фламингото е най-вляво, до вратата, вероятно на парапета.
И аз го търсих. Добре, че уточниха цветово къщата, иначе...
Втората къща и аз съм я виждала при ходенето ни до Карие и веднага я познах. Не помня в кой цвят е била тогава, а и не знам дали имам снимки. Беше едно от ония "придружени" пътувания и добре, че бе споделено с Добруджанка и сие, че иначе не знам как щях да изтърпя. После пихме кафе в Молла ашкъ...
А това Карие... Дали ще доживеем да отворят и частта, която бе в реставрация... И да я видим...

# 136
  • София
Емка, третата снимка. Жълто-зелена къща. Фламингото е най-вляво, до вратата, вероятно на парапета.
И аз го търсих. Добре, че уточниха цветово къщата, иначе...
...
Тази къща май кой видял - видял. На последното стрийт вю е с нов цвят, че и фламингото липсва.

# 137
Даже по-хубава е станала. 😀
И стълбите много арт. 😀

И още Кузгунджук...
https://www.instagram.com/p/B_2ucUkB_tR/?igshid=3aeppnvduk84

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 20:48 от pepel_ot_rozi

# 138
  • Варна
Пепелче много красиви неща пускаш : )

Нещо за Св. Георги, което не знаех - бил покровител на Истанбул.
Скрит текст:
Цитат
Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23 април 303 г. по нов стил или 6 май 303 г. по стар стил) е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

Това , че и на Москва е покровител е също любопитно.

# 139
  • Sofia
Извинете, че внесох смут с "фламингото". Понеже съм виждала къщата на живо, снимала съм я, поствала съм я и веднага я разпознах като "къщата с фламингото", както съм си я нарекла в главата. Изобщо не обърнах внимание, че на фотоса в инстаграм, самото фламинго почти не се вижда, сори. После пък нямах възможност да отговоря, но гледам, че всичко сте изяснили Simple Smile  Даже и нова информация има, браво. Харесва ми повече в сегашния й вид, преди беше бая кичозна, но пък атрактивна за снимки. 
Друго да питам - има ли оптимисти, че към септември ще може да посетим любимия град?!

# 140
  • Варна
Аз!
Много се надявам!
Скрит текст:
Но не знам дали ще имам възможност да отида. И това съвсем ми разваля настроението.
Доколкото разбрах от Добруджанка, засега планът е да отворят хотелите този месец за техни граждани, а през август - за чужденци. Обаче щели да отсяват, ако се налага. Можело да приемат само туристи от нерискови държави. Та, зависи и при нас как ще е.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 22:17 от beljata

# 141
  • София

Друго да питам - има ли оптимисти, че към септември ще може да посетим любимия град?!
Ние на 10 юли ще сме в Истанбул за два дни, след  което летим за Анталия,  а след това от 21 до 25 юли сме отново в любимия ни град преди да се приберем в България.
Трябваше да сме в края на май и юни в Турция, но прехвърлих резервациите за юли, за да може да отворят границите.
Днес направих и новите резервации на хотели, като анулирах старите.
Лошото е че за юли цените са доста по-високи отколкото за май и юни....

# 142
  • Варна
Роже, и си сигурен, че ще можете да пътувате?
Или се надяваш?

# 143
  • Варна и...духом на Босфора
Беличке,данке.
Преди е по-хубав къщата,сега скучна и бозава,ама язе съм по шаренийките,деИнтересни са къщите около Карие,да,и района надолу,към Кафенето от Езел.МоллаАшкъ.

Роже,няма мачувИ,майка,няма интрига..
Все още.
Ей на Бундеслигата ши почнИ,без публика.Ама ей сега да имашеДжиро...Оххх.
Роже,ти майко,пъпа ти в Анталията фърлен.
Тъй де,амчикак.
Ади иди,и ши докладваш тука.

# 144
  • София
Роже, и си сигурен, че ще можете да пътувате?
Или се надяваш?
сигурен съм, че ще пътуваме. След като съм платил и самолетни билети, и хотели в последните два дни. Ще може да се пътува още от средата на юни, но до 14 юли е възможно да продължи 14 дневната карантина и затова решихме след средата на юли да пътуваме. Нямаме поводи за безпокойства, че няма да се пътува.
Вчера бе сертифициран и отворен първия хотел в Белек- Риксос премиум. В средата на юни ще се възобновят и чартърните полети и автобусните екскурзии за тези, които пътуват с агенции.

Роже,няма мачувИ,майка,няма интрига..
Все още.
Ей на Бундеслигата ши почнИ,без публика.Ама ей сега да имашеДжиро...Оххх.
Роже,ти майко,пъпа ти в Анталията фърлен.
Тъй де,амчикак.
Ади иди,и ши докладваш тука.
Аййй, Редеми, йок, няма мачуви майка.
И финала го преместиха май за края на август. Та и на него няма да ходим.
Ама те и моите червени от Пуул отпаднаха...
Хахаха, амчи направу позна. У Анталия мий фърлен пъпа. Август пак шъ фъркам с децата натам...
Еххх, Редеми, чок гюзел, чок гюзел и Стамбул и ранътъ и сичко, майка...

# 145
  • Варна
Добре, Роже!
Хубаво е човек да е оптимист.
Дано!
Само не разчитай на платени билети и хотели, защото от март насам милиони имаха такива.
За жалост никой не знае какво ще е положението след два месеца и всяко решение е предпоследно.
Да не забравяме, че за да пътуваме, трябва ние (ЕС) да отворим граници, трябва и Турция да отвори границата си за нас и от двете страни да няма задължителна карантина... Та не е като да няма куп условности.

Последна редакция: ср, 06 май 2020, 23:06 от beljata

# 146
  • София
beljata , абсолютно си права!
Никой не знае какво ще е след два месеца. Моите разсъждения са, че икономиката не може да не работи в продължение на 4-5 месеца.
Няма как да се случи. А туризмът е изключително важен  за икономиките на Турция и България.
А че вирус ще има и тогава няма спор.
Но дали ще стоя в София или в Истанбул е все тая.
Дори там ще се чувствам по-спокоен, че се изпълняват противоепидимичните мерки отколкото разюздаността тук. Като гледам на живо Витошка и на лайв камерата Истиклял имам чувството, че ние сме 80 милиона, а турците 7 милиона, а не обратното.
Права си и за самолетните билети и хотели.
Все още не съм успял да отменя единия Истанбулски хотел за юни, че го резервирах директно през резервационната им система без право на анулиране, пък цената му е .... брррр.
Изгарят ни и юнските самолетни билети до Анталия и обратно.
Добре поне, че морските хотели оправих, че там са по-големи сумите... и без това ми се наложи да резервирам в началото на май за юли при положение, че преди това бях направил резервациите през септември. Разликата в сумите е доста, ама няма друг начин...

# 147
  • Варна
То и аз нямам кой знае какви притеснения дали съм там или тук от гледна точка на опасност/предпазване. С тази разлика, че тук съм си у дома, а там да пазя хотелската стая не ми е мечта.
Но не зависи от нашите желания и предпочитания нищо.
Това, което казваш за Витошка е илюстрация на процесите, които ме карат да се притеснявам, че скоро няма да сме "нерискова" държава. А турския туризъм и икономика могат и без нас.
Щом като там се говори за чужденци от август, явно все пак засега слагат предпазливостта пред интересите.
Ужасно ми е неприятно да говоря така. Предпочитам обаче да съм подготвена за по-негативния вариант и да се надявам на по-позитивен.
Наистина се надявам всички да можем да пътуваме възможно най-скоро и вашите юлски планове да се осъществят!

# 148
# 149
  • Варна
... Моите разсъждения са, че икономиката не може да не работи в продължение на 4-5 месеца.
Напълно съм съгласна, но работата е там, че икономиката ни реално не е спирала работа, нито е ограничавана по какъвто и да е начин, напротив, даже е и стимулирана. Говоря за масовата ни икономика, заводите си работят, само хотелите и ресторантите го отнесоха, както и децата ни с дистанционната имитация на образование. Повечето мерки бяха просто за да се ограничават правата на хората, като КПП-та, маски, забраназа разходки из паркове и т.н., но стигне ли се до заводите, там няма никакви мерки.
Така че, това положение може да продължи и няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт