Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истанбул [тема 52]

 • 35 138
 • 505
 •   3
Отговори
# 420
 • Варна
 • Мнения: 3 739
Отвратително!
Ни Русия, ни ЮНЕСКО имат значение, ни никой.
И това го правят същите, които лицемерно държат портрета на Ататюрк над главите си и продължават да твърдят, че следват заветите му.

Карие може и да не функционира като джамия... Тя всъщност била ли е някога такава?... Но е факт, че и там ремонтът се мотае от сума време.


Всичко, което се случва, още повече ме кара да се ядосвам на ситуацията в момента. Имам чувството, че след дългото принудително прекъсване на пътуванията ще заварим съвсем друг Истанбул. И той няма да ни хареса.

# 421
 • Варна
 • Мнения: 2 723
Разбира се , че е било джамия до 34 г. когато Ататюрк я прави музей . Минаретата си стоят ! А християнските стенописи са били замазани и открити след 34та. Християнските стенописи са с надписи на гъцки.Ние много не споменаваме , но византийската църква всъщност е гръцка православна църква с малкото изключение когато Константинопол е зАВладн от кръстоносците католици.И да Турция стремително се ислямизира и в Анкара вече са малко жените без забрадки.Тези които ходят само по средиземноморското крайбрежие не могат да го почувстват.А повечето от турците отдавна са забравили заветите на Ататюрк и даже не знаят , че основното което е направил е унищожаването на Отоманската ислямска султанска монархия и създаването на светска турска република.

# 422
 • София
 • Мнения: 557
...

Карие може и да не функционира като джамия... Тя всъщност била ли е някога такава?... Но е факт, че и там ремонтът се мотае от сума време.

...
И Карие след като първоначално е била църква, после е превърната в джамия.
Ако не бъркам, тя е станала музей през 1945г.
Фетие също е била църква, но при нея нещата са решени по различен начин - едната част и сега си е действаща джамия, а другата част е музей. Няма реално връзка между двете за обикновени хора - отделни са входовете.

Надявам се, че въпреки малоумните решения, Истанбул ще си остане същия!
Просто аз няма да подкрепя тази промяна, като не посещавам Света София.
Днес се зачетох в коментарите под указа на Ердоган, с който обявява резултата -  много, много ислямизиран народ вече надига глас. Нямаше нито един коментар против това решение... Вероятно тези, които са против, ги е страх да се изкажат.

# 423
 • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
 • Мнения: 1 852
Тъжно, много тъжно, но от нас нищо не зависи...

# 424
 • София
 • Мнения: 557
На 24-ти юли ще се отслужи петъчна молитва в Света София и след това ще бъде отворена за поклонение.
Това е...
Никой не можа да промени мерака на Ердоган, който обеща да я направи отново джамия преди доста години.

# 425
 • Варна
 • Мнения: 3 739
Петерки, по полека, моля!
Питанката ми не беше за Св. София, а за Карие.
Последната няма минареТА, а има едно малко такова. При нашето посещение беше в този вид и не съм имала възможност да я видя добре отвън, а честно казано ме интересува повече християнския ѝ облик, отколкото този от османския ѝ период. Освен това е превърната в музей чак през 1945 г.
Да, инфото за Карие ми е пропуск и не го скрих. А иначе в интернет сведения много...

П.П. Eiger, докато се натуткам да публикувам, си дала инфо, аналогично на това, което и аз намерих от бързия поглед. Благодаря!
Логично е да са превърнали всяка църква в джамия в онзи период...
За другото впечатленията ти се припокриват с моите.
Скрит текст:
Че ги е страх, страх ги е, ако изобщо ги има инакомислещите. Радостта е обяснима, обаче. В аналогична ситуация всеки народ би изпитвал радост, смятам. Въпросът е, че тя, както и действията на властта, далеч не се изчерпват с родолюбие и уважение към историята (макар и егоистично - само към тяхната) и религията.
И аз няма да искам да вляза, не защото е джамия, а защото ще знам, че там някъде са скрити онези красоти...
И изразът е точно "Тъжно!"! Шебечко, Flowers Hibiscus

Като казвам, че ще е различен...
Скрит текст:
Вече три-четири месеца в Истанбул няма туристи, изолират се неволно, забрадените вероятно са все по-голямо мнозинство, решения като обсъжданото неминуемо ще дадат своето отражение в мисленето и самочувствието на определени кръгове, а трудностите и озлоблението от икономическата криза, която и без това ги тресеше, също ще са дали своят отпечатък. Моля се да греша и по-рано от очакваното да можем отново да усетим любимата атмосфера и да стъпим на обичани места.

П.П.2 Последното е без коментар! Бърза! Кога ще имат избори пак?

# 426
 • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
 • Мнения: 1 852
Беличке, за нас като туристи едва ли ще има чак такава разлика. Парите не миришат, а за тях ние сме приходи. Отделен въпрос е, как неминуемо ще правим сравнение преди-сега, и как ще забелязваме някакви неща. Но както искаме да живеем в мирен свят, където всички са равни, трябва да свикнем и със забрадките.

Уоу, доста скоростно, чак светкавично. А как ще става посещението след тази промяна? Пак билети или?

# 427
 • Варна
 • Мнения: 3 739
Забрадките не са ми проблем, Шебечко!
Аз съм споделяла и преди, че там джамиите ми харесват, а езанът не ме дразни (понякога се плаша, от тази поносимост, да не кажа по-силна дума... интерес..). Изобщо, малко неща ме дразнят, напълно толерантна съм. Дразни ме простащината, ама тя повече ми боде тук. Като отида там, уважавам и се съобразявам с тяхната религия, обичаи, разбирания. Както очаквам и идващите тук да го правят.
В случая "забрадките" са илюстрация на едни процеси, които не са ОК. Защото едно е мюсюлманската религия, друго е ислямизацията. Но, в крайна сметка, те си го избраха. Докато не ни засяга пряко, можем само да им се радваме.

# 428
 • Мнения: 5 288
Добро утро!
Днес под една снимка на Света София в ИГ се за четох в коментарите.
От никнеймовете не мога да преценя точно, но повечето коментари на хора с нетурски имена бяха като нашите, но с турските за съжаление се радват, слагат знаменца, а имаше и глупаци, злорадстващи срещу гърците.
И да ви призная честно за първи път изпитах разочарование от турците.

Беличка, аз пък ужасно се дразня на забрадките, защото го приемам като насилие над жените и като подигравка с битките за равноправие през годините.

И само да вметна, че тази година банданите са хит в модата.😀

# 429
 • Варна
 • Мнения: 2 723
Моята баба никога не сваляше забрадката от главата си ! И самите забрадки са нещо съвсем различно от ислямизацията на Турция ! Св. София е само епизод. Ататюрк много отдавна е забравен в същноста си.Над 10 г. съм работил с турци родени и учили там - за Ататюрк знаят твърде малко и то само за  воените му подвизи Sad

# 430
 • Мнения: 5 288
Това, че някои от нашите баби са носили забрадки не променя мнението ми за забулването.
В онези времена и нашите жени не са били считани за равни на мъжете.
Забрадката при мюсюлманските жени мисля, че носи съвсем друго послание.
Пък и градските баби не носеха забрадки, а селската ми баба я слагаше само като мете двора. 😀

Не споря, само споделих моето усещане при вида на  забрадена жена и още повече на младо момиче.
Приемам го като лична обида както и да звучи.

# 431
 • София
 • Мнения: 1 063
Добро утро на всички от любимия ни град. Истанбул независимо от пандемията и вирусите ни посрещна отново усмихнат и слънчев. Градът си е все същия- необикновен и красив. Не е по-различен от това, което познаваме. Абсолютно същия си е. Дори на мен ми се струва, че е още по-хубаво да се разхождаш в него без тълпите туристи, блъсканиците и невъзможността да дишаш. Сега просто липсват опашките. Пътуваш спокойно в метрото и трамвая. Хапваш от същия симид и кестени. Влизаш в същите заведения, които обичаш. Можеш спокойно да посетиш любимите си или непознати места. Да откриваш ревниво скритите му тайни и да се любуваш на това, което много малко места в света могат да ти дадат - историята и съвременността в едно цяло. Защото наред с тайните на Валиде хан преоткриваш и панорамата на 21 век, и борбата на целия свят за Св. София и един супер модерен, космополитен и  невероятен град,  който винаги ще обичаш--Истанбул.

# 432
 • Russe, Ruse, Bulgaria
 • Мнения: 47
Браво, Роже!

# 433
 • Варна
 • Мнения: 3 739
Завидях! Неблагородно!
Най-вече за липсата на тълпи.

Чудесно е, Роже! И как поетично си се вдъхновил...

Приятно и лежерно да ви е!
Чакаме снимки!

С маски ли ходят?


Петерки, забрадките на баба ти и по-голямата част от тези в Турция нямат нищо общо помежду си. "Забрадка" в случая използвам вместо да изброявам хиджаб, нихаб, бурка, фередже. Неслучайни са кавичките. Ама който разбрал - разбрал.
Оттам нататък какво знаят турците ни го каза сто пъти. Не претендирам да знам, а и не твърдя за обикновените хора... Прост народ много и навсякъде. Говоря за властимащите. Навсякъде са го закичили, а на всяка крачка го тъпчат.
Виси ли навсякъде? Виси!
Празнуват ли сто празника, свързани с него? Празнуват!
И що?

Имам надежди още, заради Истанбул.

# 434
 • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
 • Мнения: 1 852
То вече стана ясно от дискусията, но забрадките са обобщени, а и изобразяват един процес. И се ползват за парадиране, за принадлежност, за праведност - който трябва да го види го вижда. Защото не е едно и също да се возиш в автобус към Балат и към Бостанджъ.

Интересно е, че нашата "приятелка" с рецептите Айшенур е забрадена, а сестра й не е. А не е, като да е живяла все в Анадола - в Ню Йорк е живяла сумати години...

Общи условия

Активация на акаунт