Истанбул [тема 52]

• 65 543
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Варненска е.

# 541
Да варненска е .Имат доста добри оферти

# 542
  • София
Ние планираме да пътуваме за Истанбул на 11.09. Бяхме платили за екскурзия март и не успяхме да отидем. Сега мислим да се възползваме от платеното пролетта пътуване преди да е започнала учебната година.
Не съм направила още план какво да разгледаме и посетим, защото не знам кое е отворено, кое работи и т.н. Ще трябва да почета. Бях се информирала подробно пролетта, но вече съм забравила плана оттогава.
Петък и събота ще са ни целите дни в града, с две деца почти тийнейджъри.
Дайте, моля, някакви предложения кое ще е интересно за тях. Без чакане на опашки Simple Smile То сега едва ли ще има такива Simple Smile
Мисля си за аквариума, разходка с корабче...

Дали знаете това валидността на паспорта да е поне 5 месеца при провеждането на екскурзията изискване на туроператора ли е или на турските гранични власти? И удължаването на валидността заради пандемията с 6 месеца важи ли в случая?

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 21:15 от elita

# 543
Здравейте, някой ходил ли е тия дни до Истанбул?
Как е положението, планираме октомври да го посетим?

# 544
  • София
Дали знаете това валидността на паспорта да е поне 5 месеца при провеждането на екскурзията изискване на туроператора ли е или на турските гранични власти? И удължаването на валидността заради пандемията с 6 месеца важи ли в случая?
В Турция се влиза до последния ден на валидността, стига да се върнеш още същия ден. Wink Другото е презастраховане от страна на агенциите. Обаче удължаването на валидността на документите май важи само вътре в държавата. Ако някой знае нещо по този въпрос, и мен ме вълнува. Бяхме забравили, че ни изтичат документите и новите лични карти и шофьорска книжка ще са готови чак в края на септември. А то топлото време сигурно ще свърши дотогава. Sad Не бих отишла в Истанбул заради маските на открито, но се заглеждам за места в Европа без тестове, маски и карантини.

Приятно е, че отново започва планирането в темата! Heart

# 545
  • Русе
От Германия до България може с изтекъл срок на паспорт(става въпрос за дете) или изтекла лична карта, но само със самолет - от точка А до точка Б. Сестра ми си дойдоха предната седмица така. Питаха в консулството. Не знам обаче как ще е за Турция. Може би Външно министерство трябва да се пита.
Не помня дали в тази тема писах или в другите за Турция. Паспорта на съпруга ми изтичаше в края на април. Резервирахме екскурзия за Истанбул за 02.04. Всички агенции, които обиколихме в Русе държаха паспорта да има 3 месеца валидност. Отиде да подаде документи за нов и след 10 дена обявиха извънредното положение. Още ме е яд. Ей така, бадева го извади. Ползва го чак на 15-и август.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 22:32 от viki_1974

# 546
Преди около 2 седмици бяхме. Наблюденията са ми за Бешикташ и Шишли.
Мерят температура навсякъде където влизате, дори когато седнахме на кафе на открито ни измериха температурата и след това си поръчахме.
Маски носят  ...повече от  90% , от тях около 10-20% носът им е навън и единици носят маските като "лигавник".
Има дезинфектант навсякъде. Туристи нямаше, една идея по-разтоварено, но и доста магазинчета,кафененца имаше затворени.

# 547
  • където ми е най-добре
Положението е “жега” Smirk
шегата настрана. Повечето хора носят маските точно както и ние го правехме в БГ - под брадичка, под нос... на закрито се спазва и се слага маската. Определено е кофти в жегата. Измерва се температура, дезинфектанти има навсякъде. Повечето магазини и молове са с намалено работно време. На някои заведения менютата са в електронен вариант.

# 548
Удължаването срока на валидност на българските документи за самоличност с 6 месеца важи само вътре в страната. За да се пътува в чужбина (да се премине границата) трябва документа, с който се пътува да е валиден.

# 549
  • София
Удължаването срока на валидност на българските документи за самоличност с 6 месеца важи само вътре в страната. За да се пътува в чужбина (да се премине границата) трябва документа, с който се пътува да е валиден.
Благодаря! И аз така си мислех, но все пак таях някаква надежда, че не съм доразбрала. Simple Smile Ще трябва да чакам 28-ми септември. Simple Smile А случаят със сестрата на viki_1974 е друг. Предполагам, че са български граждани и затова са ги пуснали да се приберат в страната си с изтекъл документ. Един вид вирусът ги е заварил в чужда страна и не са могли да се приберат в срок.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 11:45 от Тaня67

# 550
  • Русе
Благодаря! И аз така си мислех, но все пак таях някаква надежда, че не съм доразбрала. Simple Smile Ще трябва да чакам 28-ми септември. Simple Smile А случаят със сестрата на viki_1974 е друг. Предполагам, че са български граждани и затова са ги пуснали да се приберат в страната си с изтекъл документ. Един вид вирусът ги е заварил в чужда страна и не са могли да се приберат в срок.
Така е български граждани са.
Но днес моя позната, която живее в Истанбул публикува във фейсбук, че на българската граница са правили проблем на тамошните български граждани за изтекъл срок на българските им документи за самоличност. Реално те от онзи ден могат да пътуват свободно, за да си ги подновят.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 16:25 от viki_1974

# 551
  • София
Какво е положението със Света София сега? Това, което прочетох е, че се посещава вече свободно, няма входна такса и има изискване за облеклото. Дали, когато няма молитва, откриват стенописите или стоят закрити през цялото време?

# 552
Здравейте, какво е положението на Капитан андреево?
В Истанбул има ли изисквания за маски?

# 553
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Какво е положението със Света София сега? Това, което прочетох е, че се посещава вече свободно, няма входна такса и има изискване за облеклото. Дали, когато няма молитва, откриват стенописите или стоят закрити през цялото време?
На предишните 1-2 страници е коментирано, има и видео как изглежда посещението сега.

Оглеждам се и аз за хотел, ако нещо ми допадне може и да отидем. Хем ми се ходи, хем не ми се ходи нещо...Положението ми е малко - хем сърби, хем боли, хем драго ми е...

Последно, задължително се носи маска навсякъде, нали?

# 554
  • Варна
Здравейте, какво е положението на Капитан андреево?
В Истанбул има ли изисквания за маски?
Кап. Андреево - тук утре ще е интересно как ще е.

http://www.ekonobil.com/kapikule-gumruk-canli-kamera

Истанбул - всички са с маски.

https://istanbuluseyret.ibb.istanbul/camera

Общи условия

Активация на акаунт