Истанбул [тема 52]

• 65 527
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Рали, в изброените места маските на открито задължителни ли са? Май бях прочела, че е само за Истанбул.

# 586
Днес бях да си вадя паспорт и ми казаха, че имали неофициални информация, че от октомври пак затварят границата( нещо като Гърция), някой от вас имали някаква информация?

Аз лично не вярвам на информация от типа този казал, онзи рекъл. Вчера един клиент от Румъния каза, че при тях се говори, че щели да слагат КПП-та в България и затова половината Румъния беше във Варна тези дни...

# 587
Днес бях да си вадя паспорт и ми казаха, че имали неофициални информация, че от октомври пак затварят границата( нещо като Гърция), някой от вас имали някаква информация?

Надявам се да не е истина.

# 588
От вчера в цяла Турция са задължителни маските на открито. Но по морето било по-разхайтено. В област Анталия не бяха, в област Мула бяха задължителни през цялата пандемия – следя там едни британски групи за Олюдениз във ФБ – пишат, че турците всички го спазвали това (и персонал, и туристи), британците не съвсем.
На заведение и плаж може без маска.
Почивката ни трябва да започне в Калкан (Анталия), поне се радвах, че там няма маски, ама нъц, греда. То не че много хора има там...
Бе да идем, вече с маска, без маска - търпение нямам...

А за затваряне на граница попитайте министъра на здравеопазването, може и той да не знае. Всички останали са от агенция ЕЖК.
И границата с Гърция не е затворена.

# 589
  • София
Благодаря, Маслинке! Още не сме ходили на море и много се колебаех за едно късно септемврийско турско море, но заради маските се отказвам.

# 590
Рали, в изброените места маските на открито задължителни ли са? Май бях прочела, че е само за Истанбул.
Аз така и не разбрах документално дали са задължителни, но да - 99% от хората носеха маски и на открито, а за закрито да не говорим. Дори доста хора носеха маски и пътувайки в колите си - макар и  от 1 семейство...
Първия ден (в Чанаккале) с почуда гледах колко са стриктни и навън са с маски. Отдавах го по-скоро на тяхно някакво чувство на   изпълнителност, но пред нас полицията направи забележка на хора, които си носеха маските като лигавници. Не глобяваха, но категорично и красноречиво очакваха да се носят. Така, че най-вероятно са задължителни и на хартия. В хотелите, в които бяхме за по 1 нощувка транзитно изискваха маските да се носят докато си слагаш храна на закуска, както и в общите части на хотела. В Кушадасъ обаче в хотела си беше разградена нива, малко хора носеха и то само докато вземат храна.
А какви красиви маски имат, че и евтини. Поне се запасихме с маски Simple Smile

# 591
Ей тук около градския плаж на Олюдениз един с маска не съм видяла. В област Мула (по полуостровите около Мармарис; след Фетие) и към Калкан има такива забутани селца, дето надали много контрол ще има. Плажовете са малко камънак, но... трябва някак да се стигне до там...с маска.
Три пъти бях на нашето море това лято – е, не ми стига, искам си Турция. Трудно ми е с маска да ходя, но ще се жертвам. Четох за хотелите в Олюдениз, че персоналът по цял ден е с маски и латексови ръкавици в жегата, горките хора. Тук в Созопол примерно един сервитьор с маска не ни обслужи никъде.

# 592
Да, с маски и ръкавици са персонала навсякъде, поне моето впечатление е такова. И минавайки границата на връщане -друг свят все едно. От нашите митничари даже и за парлама не носеше никой. А този на гишето даже и ни кашляше в лицата. Какво да говорим... Уж ориент, ама са изпълнителни хората. Ние сме банда без команда, разхайтена работа...

# 593
  • София
Как стои въпросът с пазаруването с кредитни карти? По пазарите ясно, че не може, но в магазините практика ли е? Някакви такси взима ли банката?

# 594
Да, с маски и ръкавици са персонала навсякъде, поне моето впечатление е такова. И минавайки границата на връщане -друг свят все едно. От нашите митничари даже и за парлама не носеше никой. А този на гишето даже и ни кашляше в лицата. Какво да говорим... Уж ориент, ама са изпълнителни хората. Ние сме банда без команда, разхайтена работа...
Няма да забравя как се връщахме за първи път с влака от Истанбул и след преминаване през турската граница (в около 2-3 часа през нощта) в едно тъмно диво поле влакът спря и явно там се качи митническа проверка (граничният контрол се осъществява по-късно на гарата в Свиленград). Тропа ни на вратата един чичо, облечен с домашен пуловер, без никакви опознавателни знаци и ни пита дали имаме нещо за деклариране. На въпроса ми какво точно, отговаря „пари-мари, злата-млата“... Това че е митнически служител се досетихме сами с богатото ни въображение... Grinning Защото с този вид може да е всякакъв.
Всички сте виждали колко стегнати и спретнати са служителите в Турция.

# 595
Боже, представих си цветно тази мила родна картинка Sweat Smile

# 596
Розова маслинка, това беше едно от първите неща, които ни направиха впечатление при първото ни посещение в Турция.
Млади спретнати в добра физическа форма служители на митница, полиция, жандармерия, парамедици...
За нашите разплути катаджии  и исие нищо няма да кажа. Да не говорим, че Март месец единия митничар  на МТ си изпроси календар от багажника ни ... беше на магазин за дрехи втора ръка... на жена му и трябвало такъв...дали не можело да му го дадем...
Иначе в Истанбул маските са задължителни дори и навън. 90% и повече се спазва( има и такива които ги носят като лигавник и такива с носът навън).

elita, най-правилна информация ще получите от банката си ( ние сме на уникредит-дебитна и нямаме такси понеже е ... как се казва дъщерна с турска банка, но от доста хора чух, че някой банки имат сериозни такси на ПОС терминал)

А за затварянето  на границата ... Божа работа... Колкото се знаеше лятото кога ще паднат PCR- тестовете...
Но мен ме притеснява това, че във Варна са пристигнали контейнери за КПП-та... вътрешният ни министър отрече, че е фалшива новина по ТВ-то, но инфото ми е от патрулки.... та поживьом па видим...

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 17:25 от Кris_80

# 597
Таня, точно прочетох, че кметът на Едирне 😀 апелира към българите да спазваме правилата - маски навсякъде и дистанция 1,5 м. 😀И ни чакал с нетърпение. 😀
И като ме кани, аз отивам на 19.09.  хем като репетиция за Истанбул.
Чудя се дали да не си купя шлем поне за в автобуса, че с тези маски...

# 598
  • Русе
Таня, точно прочетох, че кметът на Едирне 😀 апелира към българите да спазваме правилата - маски навсякъде и дистанция 1,5 м. 😀И ни чакал с нетърпение. 😀
И като ме кани, аз отивам на 19.09.  хем като репетиция за Истанбул.
Чудя се дали да не си купя шлем поне за в автобуса, че с тези маски...
В ДеФакто продават шапка с козирка и шлем Wink

# 599
Ооо, няма да пропусна. 😀

А, като стана въпрос за Дефакто 😀 да питам, дали вече са на вълна есенно- зимни колекции.
В нашето Уайкики още продават летни парцали, явно куцат с доставките.
Аз отивам само на разходка, че не ме свърта вече, но за дрешки винаги имам апетит. 😀

Общи условия

Активация на акаунт