Вегетарианска тема 13- какво ще готвим по време на карантина

  • 29 182
  • 770
  •   1
Отговори
# 240
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Синьо благодаря. Прясна коприва ли ползваш сега? Моята стана огромна.

Данилу, вчера пусках фурната, но не го бях разбъркала. Да видим дали уикенда ще успея.

Аз не вярвам да слагат мед в почвата, те златни ще излезнат тези домати.
Аз съм имала чери и бяха сладки. Без мед и захар.

# 241
  • Мнения: 1 638
И моите черита сладнят в сравнение с други сортове домати.
Тези дни правих копривена супа- всъщност и лятото ни се услажда. Косим и излиза нова нежна. Сложих листа седмолист и лобода.
Салата от цвекло и моркови- пресни
Сарми от листата на цвеклото
смути с ягоди и банан
Бланширани аспержи
Таратор
Печен сладък картоф с чили, кориандър и кимион на зърна
Овесен шоколадов пудинг- вече няколко пъти приготвям
Започнах с лимонадите от бъз, още не е в пълeн разцвет и тепърва предстои да приготвям разни неща с цветовете му.

Какво да приготвим с цветове от бъз



Галет с вишни

# 242
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 364
Паста konjac с доматен сос.
Яхния с патладжан и картофи. Плодова салата.

# 243
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
запеканка от чушки, гъби, патладжан, кашкавал и яйца. Крем брюле, но без запечената захар от горе, нямам горелка. Имаше една и от месеци вече не знам къде точно е сложена... Не ми се купува нова, рядко го правя. Салата от мариновани гъби с кисели моркови, магданоз и копър - чудесна стана, много лека.

И една импровизация на гараш торта. От горе сложих червени боровники само по края, следващия път ще сложа между блатовете и изцяло от горе. Кисалия им вкус е перфектен за толкова тежка (за мен само) торта.

# 244
  • Мнения: 9 992
Тортата изглежда чудено.
Да се похваля какво си купих днес. Пюре от фурми. Тъкмо заглеждах едни за сурова торта и го видях.

Много удачно ми се струва да не беля и махам костилки. Ще докладвам и на вкус как е.

# 245
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Тортата изглежда супер.
Между блатовете има ли крем?
Намери ли смлени орехи? Аз я правя с бадеми, защото орехите стават на масло когато реша да ги меля...🙄

Аделинда, много евтино 😀

Данилу, пастата от коняк има ли вкус? Засища ли?
Много й се чудя, че е доста скъпа за 97% вода 🤐

Зелена салата с аспержи на тиган
Томме сирене с ябълка
Кайзершмарн

Снощи разбърках тестото за хляба.

# 246
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 364
Вкусна е! На мен ми харесва, но наистина е много скъпа. Уви, рядко я намирам тук. Не е 97% вода!?
Снощи чечина. Все по-добре ми се получава.
Днес зелен фасул.

# 247
  • София
  • Мнения: 5 246
Бейби, браво за тортата.
Аделинда купавала съм сироп от фурми- много е гъст и се захаросва ако стои по дълго. Невероятно вкусен. Но беше отдавна и не в БГ. Този пастет как ще го ядеш?
Днес - манджа с  коприва,
вегетарианска руска салата , пресни черешки.

# 248
  • Мнения: 9 992
Мисля да го смеся със смлени ядки за блат за торта или сурови бонбони

# 249
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сладкиш с пащърнак, отгоре страчатела топинг от извара и закв. сметана
Lizza  - пица с блат от ленено семе за детето, за нас със сметана, лук и меко сирене
Задушени броколи и аспержи
Хлябът на Baby, 100% елда.
На консистенция и форма супер, вкусът е специален...😆

# 250
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ася, крема е от лешников тахан (купен, само лешници, нищо друго няма добавено) и черен разтопен шоколад. Орехите ги сложих в чопъра, и станаха добре. Не намирам смлени орехи, но в чопъра стават много добре. Ти с какво мелиш орехите?
Скрит текст:
Този чопър се чудя кога ще се развали... един ден, опитвайки се да направя песто с него, той спря. Рекох си, най после, сега имам основание да го хвърля и да си взема Витамикс или Блендтек полупрофесионални и да мога да си правя сама тахани. Но не, оказа се, че имал защита да не прегрее и явно съм го ползвала по дълго и той загрял! Ползвам го по няколкоп пъти на седмица вече 7 години! Чакам и чакам и чакам да се скапе и той работи! А докато работи, не ми се иска да купувам още една джаджа, място вече няма къде да държа всичко.

Да, хляба от елдено брашно е със специфичен вкус, за това у нас, само аз го ям. Но виж, става по същата рецепта и с други всички брашна които съм пробвала. Какво друго брашно ползваш? Може да си направиш сама брашно от овес от овесени ядки (те са безглутенови нали), и да направиш по същата технология хляб. Тогава би трябвало да е по близо до пшеничен хляб на вкус.

Последна редакция: нд, 17 май 2020, 23:47 от Baby*

# 251
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Baby, aз пробвах в мелачка за кафе, там си смилам подправките, както и лененото семе. Но орехите станаха около ножа на масло.
Имам едно като ренде за пармиджано, върти се един барабан и стърже, може би с него ще стане. Но калифорнийските орехи от магазина са много мазни. Сравнено с тези, които събирам. Ама нямам вече събрани.
Твоята торта доста ядкова.
Аз крема го правя от жълтъци на водна баня, масло и какао.

Иначе аз правя кето хлябове, безглутеновите брашна са много въглехидратни, аз съм намалила въглехидратите.
Елденото брашно го смесвам с ядки за пандишпан или с протеинов прах за панкейкс. Рядко ползвам само него.
В хлябовете го слагам за спойка.

# 252
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ася, мелничката за кафе мисля е неподходяща за ядките защото оборотите ѝ са много високи, и за това стават на тахан. Но може да пулсиращ с нея и по малко завъртвания. Блатовете са от орехи, белтъци, малко тръстикова захар сложих и 2 лъжици брашно. Може и без брашното, но има по голяма вероятност да се счупят като ги вадя. И Орехите не са на баш най ситно смлени защото с чопъра трябва да отварям, да ги бутам, да го тръскам, не ми се занимава с такива пипкави работи. Аз го пуснах за има няма 30-40 Сек на два пулса и каквото такова. Станаха много хубави. Ако бях сложила повече захар са си 100% ореховки. Жълтъците ги сложих в крем брюлето, и за това ми останаха белтъци. Предния път на ореховка ги направих с намерение да я режа (една голяма цяла в силиконова форма), но сега се сетих, че има един черен виган шоколад който беше 400 гр и мм не го яде, а седи от миналата пролет, от Испания го бях донесла (и една бадеми оваляни в кафе и те седят от тогава). Та реших да го употребя в гараш тортата. От виган го направих на вегетариански, разтопих го с мляко. Ще я подбутваме май тази торта поне седмица. На мен ми е изключително тежка и макс по едно малко парче с кафе или чай мога да изям на ден.

# 253
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Няма тежка, при нас изчезва бързо.
Сега имам аквафаба и може довечера да направя пак.
До сег пробвах с половината белтъци, половин аквафаба, да видим какво ще стане.

Преди две години бяхме в Испания в едно малко градче с три фабрики за шоколад. Всички ги обиколихме и навсякъде шоколадът беше с друг вкус, не като този, с който сме свикнали.
В Белгия също не бях очарована от вкуса и там бяхме в една фабрика. Много ми са мазни пралините им.

Супа с аспержи смятам да правя.

# 254
  • Мнения: 9 152
Днес ще правя коприва, левурда, моркови, лук и ориз.
Вчера ядохме просо на тиган със зеленчуци ( чушка, праз, морков, грах), а за вечеря баница с тиквички и кисело мляко.
Между храненията- плодове и напитки.

Общи условия

Активация на акаунт