Вегетарианска тема 13- какво ще готвим по време на карантина

• 29 137
  • 770
  •   1
Отговори
# 630
Може ли рецепта за лимоновите сладки Harpalike?

Може ли да  напишете какви сладки и соленки прави които са подходящи за  носене в училище, че се изчерпах?

У дома - печени чушки с яйца и сирене, картофи на фрайъра, сандвичи за децата за училище, много салата домати - последното хубаво.

# 631
  • София
Нивеа, не са здравословни обаче. Никак. Мазни и сладки са. Но моето човече е слабо и си контролира количествата, та му позволявам радости като тези. Лимоновите неща са му любими, явно харесва кисела жилка да имат сладкишите.

Лимонови сладки:
110 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
1 яйце
180 гр. брашно (бяло)
1/4 ч.л. бакпулвер
1 щипка сода и 1 щипка сол
кората от един лимон (ако не е био лимонът, ползвам био лимонови сушени корички), лимонов сок - по рецепта е 2 с.л., но аз слагам повече
пудра захар за овалване на сладките преди изпичане

Стандартна процедура за маслени сладки: разбиване на маслото и захарта, добавяне на яйцето, лимоновите кори и сока. След това брашното с ползваните набухватели. Оформят се топчета, които се овалват в пудра захар.

Пека ги на не много висока температура и внимавам да не се изпекат твърде много - само леко да порозовеят и да не са твърде меки. Ако не са препечени имат леко дъвчаща се сърцевина.

# 632
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Нивея:

Крекери с овесени ядки. Сладък вариант с банан или ябълка, солен с настърган кашкавал
Рецепта нямам, на око ги правя.

Крекери от ленено семе, сусам, настъргано жълто сирене и подправки. Яйце за спойка.

Всякакви кифлички, банана bread, мини пай с пълнеж каквото е налично.

Днес правих “сладкиш” с лук. Излезна ширата и се яде към нея.
Тестото го направих с полента. Добре стана.

# 633
Днес пекох запеканка с настръргани паприка- тофу и червено цвекло, моркови, разбъркани с 3 яйца, подправки и доматена консерва. Отдолу постлах 1 ред юфка, а вътре подредих два реда капелети със спанак и рикота. Стана вълшебно.
Салата с настъргано колраби, моркови и червено цвекло, домати, лук и подправки.
Вечеря- елдени кюфтета.

# 634
  • The QC to be!!!
оранжава леща на каша. Трябваше да е гъста супа, но направих грешка като си мислех, че е от тази оранжава която се вари малко дълго, сложих я в тенджерата под налягане и излезе на каша Simple Smile  Запържих малко червен пипер и чубрица и ги смесих - стана невероятно ухайна, и на вкус е много хубава (има лук, чушка, домат, препечена суха сушка, моркови).  Единствено ми лиспваха пърленки за тази ухайна каша.

# 635
  • Русе
Салата от броколи по корейски

# 636
БЕйби, има един сушен, белен грах, който в тенджерата под налягане също става НС каша. С мента и лимон е супер.
Единствено музиката след това е смущаваща, но поне с мента ароматизирана 🤣

Бърза лютеница
Салата от краставици, сметана, лимон и чесън

# 637
  • на острова на мечтите
Днес зелен фасул с домати. За вечеря пак зелен фасул, но с домати на салата:grinning:
Първата тиква на тиган с малко масло.
Много грозде. Толкова е вкусно, че мога да ям до подуване...

# 638
  • The QC to be!!!
БЕйби, има един сушен, белен грах, който в тенджерата под налягане също става НС каша. С мента и лимон е супер.
Единствено музиката след това е смущаваща, но поне с мента ароматизирана 🤣

Бърза лютеница
Салата от краставици, сметана, лимон и чесън
знам го аз този грах! В Холандия правят една манджа с него, но слагат и месо в нея, или по точно колбаси някакви. Но без колбаси е върха - слагат и лима боб, и зелен грах, изобщо, както казва един познат хландец, това е манджа от полето - каквото имаме, това слагаме, но този грах е задължително в нея. Аз обичам такива кашести храни от бобови. Даже леко запечени още повече ми харесват. Има и някои зелени лещи които не се разкашкват. Боб мунг и той като го сложа в тенджерата под налягане и става на каша Simple Smile

Как я правиш твоята бърза лютеница? Както аз или по друг начин? Аз направих една от зелени чушки това лято да видя как ще е на вкус. Хубава е, но с червени чушки е по хубава.

danilu - сега на ден поне по 300-400 гр грозде без семки ям. Точно в сезон, супер е със сирене или крекери, а и с маслини го ям. Тиквата на тиган, но във фурна, или на котлона? Нещо като сотирана ли е?

# 639
Изпичам чушките на котлона. Докато ги беля, в мазнина слагам подправките и гася с доматите ( сега са моите от градината, иначе марк от туба за малко в олиото). Чушките ги пюрирам, но не гладко и пържа с доматите. Това е.

Холандската манжа е стампот 🤣
Като сложа по-малко вода в тенджерата със сушения хран и той придобива опечен вкус. Отдолу 🤣
Загаря просто.

# 640
Как така еритритолът не влияе на нивото на кръвната захар (поне това, което чета в нета)? Сладък ли е на вкус?
Изглеждат много апетитно тези трюфели Simple Smile
Не влияе, да. Доказано е. Ползвам го вече 5 години вместо захар.
Много хора с ИР, диабет и други заболявания го използват.
Има една статия от последните дни в сайта на кето бг, можете да я погледнете. Хората са направили замерване на кръвна захар след употребата на еритритол.

Днес идвам с една вкусна разядка за всички, които хапват млечни.
Кето халапеньо разядка

# 641
  • Някъде там
Ще ги пробвам в събота.Искам само да попитам течна сметана готварска , не сладкарска нали така ?

# 642
  • София
Праз на фурна с грах, моркови, чушка и малко ориз.
Пак ми се затъпиха ножовете. Искам да са много остри. Хич не мога с тъпи ножове да готвя.
Ябълки, грозде, орехи.
Салата градински домати, лук, зародиш и авокадо.

# 643
Здравейте и от мен!
Направих си пълнени камби с карфиолен ориз (със задушен лук и морков).
Някаква идея какви подправки да сложа, че да притъпя карфиоления вкус? Не че не беше вкусно, но липсваше нещо, за да стане още по-апетитно.

Последна редакция: пт, 02 окт 2020, 09:51 от e-gonna

# 644
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Червен пипер, кимион, домат, се сещам за сега

Общи условия

Активация на акаунт