Вегетарианска тема 13- какво ще готвим по време на карантина

  • 29 131
  • 770
  •   1
Отговори
# 645
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Кимион, кориандър, инд.орехче - нещо, което подпомага храносмилането.

# 646
  • Мнения: 816
13- карантинно фатално тематична.
От мен картофени кюфтета със салата червено цвекло и морков.

Дали може да ми дадете рецепта за картофените кюфтета. Изглеждат много добре.

# 647
  • Sofia
  • Мнения: 5 113
Как така еритритолът не влияе на нивото на кръвната захар (поне това, което чета в нета)? Сладък ли е на вкус?
Изглеждат много апетитно тези трюфели Simple Smile
Не влияе, да. Доказано е. Ползвам го вече 5 години вместо захар.
Много хора с ИР, диабет и други заболявания го използват.
Има една статия от последните дни в сайта на кето бг, можете да я погледнете. Хората са направили замерване на кръвна захар след употребата на еритритол.

Днес идвам с една вкусна разядка за всички, които хапват млечни.
Кето халапеньо разядка


Има ли информация дали е вреден еритритолът? От България ли го купувате или от други държави? Виждам, че има в ЗЕЛЕН, но в амазон е малко по-различен.

# 648
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Не се води вреден. Въобще не се усвоява от тялото.

Вкъщи се редуват всички болни. Сега мъжът ми е хремав 🙄
По повода:
Лучена супа!!!
Мъфини
Крекери с ленено семе и едно местно сирене

За утре съм накиснала мунг боб.

# 649
  • София
  • Мнения: 5 007
То не се усвоява, ама сладкият вкус въздейства на панкреаса. Същото е и със стевията. Може да не се усвои инсулина, ама ако той циркулира в кръвта ми, през това без да има захар, по-добре да си ям захар с фибри и др. фитонутриенти.

Днес салата с моркови и кисела ябълка.
Утре пържени филии,
боб и чушки салата,
ориз със зеленчуци и боб.

В неделя кокоски за седмицата и блини за закуска. Другото ще го мисля.

# 650
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Как така да не се усвои инсулина ?! 🤔

Аз четах, че не вдига нивата на кръвна захар и инсулин.
Четах. Не ползвам.
Скъп ми идва и гледам да ям цели плодове като ми се яде сладко.

Днес съм много гладна, все ровя из кухнята!

# 651
  • София
  • Мнения: 5 007
Доколкото знам инсулин, който няма глюкоза или фруктоза, които да преработи, за да си свърши работата, може да направи какви ли не бели из кръвния поток. Както и да е.
Плодовете са си винаги за предпочитане, ако те гризна стръвта за захари.

# 652
  • Мнения: 9 152
asyalein, може да е заради пълнолунието. 😉

Днес готвих елда с карфиол, моркови, червена чушка, спанак и подправки.
Баница с тиквички
Плодова салата със зелен чай, фреш грейпфрут.

# 653
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
инсулина е хормон и има цяла верижна реакция след секретирането му. Нищо не съм чела за това как еритритолът влияе и т.н. - може да се разровя за някоя научна публикация тия дни.

Имам кокосово масло (2кг), които няма да е зле да ги употребя най късно до края на Декември. По принцип го ползвам за един шоколад който правя, но явно се е заседяло, или не съм погледнала кога изтичка като купих последните 3 буркана. По принцип 1 буркан е за 3 месеца, сега съм с 2, за 3 месеца. Та ако имате предполжения, моля споделете. Не обичам да правя каквото и да било ако е с повече от 5 съставки. С над 10 - нищо няма да направя Simple Smile

Днес сготвих боб супа, царевичен хляб и се засилих да правя една виган луканка, но установих, че нямам сухи домати, освен в буркан с олио, и купих, та утре ако не ме домързи, може да се напъна да я направя. Ето тази: https://xligon.com/vegan-lukanka/ За оформянето няма да е на луканка, ще е на нещо като бисквити.

Някой случайно да я е правил, или опитвал? Ние имаме проблем с храни които имат консистенция на месо, кайма и т.н. месно подобни. Та много би ми се искало тази да намя такава консистенция. Вкуса на луканка и месо вече сме ги забравили, но миризмата на някои месни ни дразни като например минаваме покрай щандовете за меса и салами. На печените месни, не ни дразни миризмата, не ни е неприятна. Но салами и меса ни меришат гнусно.

# 654
  • Мнения: 1 366
Аз съм купувала готова веге "луканка" на базата на цвекло и слънчогледово семе и един куп подправки. За мен е страхотно попадение.  Няма вкус и консистенцияцна месо, но ако асоциираш някои от подправките /напр. кимион/ с истинска луканка, може и да не ти хареса.

# 655
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Baby, ако бурканът не е отварян, няма проблем да премине датата.
Скоро пробвах презрял банан, кокосово масло и какао. Всичко блендирано. Добре стана. На банан по 1сл кокосово масло, пълна.
Също топинг за сладолед: кокосово масло, олио, какао и по желание подсладител по избор и някаква есенция. Сега е хладно и евентуално трябва да се затопли леко преди ползване.

Я кажи как правиш шоколада.

Аз правих веднъж от любопитство една веган луканка, май точно с червено цвекло и сл.семки.
На мен ми допадна на вкус, аз обичам добре подправени храни, но на консистенция не ми допадна и не съм повторила. А и доста занимавка беше.

Миризмата на колбасите обикновено идва от пушеното или edelschimmel, та според мен няма опасност да ти стане гадно.

Червено зеле с ябълка, към него ориз
Мунг боб на яхния с много зеленчуци
Мляко с ориз
Паста Ал олио
Ще питам днес домочадието дали искат за утре мекици.

# 656
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
ginger37 благодаря!

Ася, благодаря! Шоколада е от кокосово масло, какао на прах, мед (или друг подсладител, ползвала съм сироп от агева - с него по ми харесва), вода и мляко на прах (ползвам ето това: https://www.reformhausshop24.de/unsere-markenwelt/primavita/frem … ulver-500g/a-5373 С други съм пробвала пълномаслени не ми хареса), слагам всичко заедно и водата да е топла за да може кокосовото масло да се разтопи. По време на блендирането се стяга. После може и в хладилник и извън хладилник да го държиш. За пропорциите - едно време ги знаех, сега са на око вичко, но горе долу на 1 ч.ч. кокосово масло, слагам 1 ч.ч. равна от млякото, какаото и подсладителя на вкус - започни с по малко какао (1с.л.) и после увеличи ако не ти е достатъчно шоколадово. Водата - към 1/2-2/3ч.ч. (тук може да се увеличи ако е прекалено гъсто и не може да се разбие добре, или ако си сложила много вода, тогава добавяш малко повече от сухото мляко и какаото).  Пробвах със соево мляко на прах, но или не улучих с правилното соево мляко на прах, или просто не става с него. Не съм провала с други виган млека на прах. А все се каня и с друга да опитам и все отлагам, защото ако не стане хубаво, ще трябва да го правя на нещо друго. А то си стават поне 350-400 гр хубав течен шоколад да се яде с лъжица като крем. И в какво да го употребя... ще ви питам тогава пак Simple Smile Но да те предупредя, това е много адиктив - а какви хубави килограми се слагат от него..... на 3 пъти този шоколад мога да го изям. Ако не се спирам да го правя, ще съм минала 100 кг вече одавна.

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 21:23 от Baby*

# 657
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Имам два тестера АМ, освен с тях да пробвам 🤣
Всичко мазно и сладко е адиктив.

Отивам да пържа мекици, за мен кайзершмарн с нахутено брашно.

# 658
  • Мнения: X
Това е почти рецептата за течен шоколад от едно време, нали? Само дето се слагаше масло. Много го обичах. Сега ще ме подкукуросате да си направя, обаче и аз нямам сухо мляко. Вчера ходихме до съседна Франция и можех да си купя, но кой да се сети. А там навсякъде има, и козе и овче даже.
В един магазин подаряваха кристали за воден кефир, взех си. Simple Smile

# 659
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Поправка за водата-по скоро е към 1/2 до 2/3 от чашата в зависимост колко течен искаш да е, Пробвай с АМ ако няма какво да ги правиш. Но мисля вкуса на АМ е малко солен, или греша?

Синьо, нещо такова беше, но мисля се слагаше мляко, а не вода, и пудра захар.

Ето го част от днешния, сложих му червени боровинки и го ядох с грозде! Шоколада не е много сладък, перфектно беше с това изключително сладко грозде. Сложих 4 лъжици какао, обичам го по горчив. Но това е нов вид какао което реших да пробвам, някакво обезмаслено, и не ми хареса много!

Общи условия

Активация на акаунт