Карантина и ИП са две отделни неща.
Айде пак...ама вие двете с МериАн въобще не желаете да разберете, че карантината е част от извънредното положение. То бива, бива ама...цял закон има за Извънредното положение, вземете и го прочетете и се мирнете. В чл. 2 на този закон е записано, че "Министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон". В този смисъл, карантинните мерки се въвеждат и премахват по преценка на Министъра на здравеопазването, наредбите ги пускаха тук съфорумци, който иска да си ги намери.
Разсъждавай си, пиши си, но не сочи с пръст останалите, които не ти вярват, защото /ще си позволя да те цитирам по памет/ "има хора, които не са тъпи, могат и сами да разсъждават и няма нужда някой да им трие сол на главата".
Силно се надявам да си се ограмотила и относно това какво е хипертонията - болест или симптом.
Ей, ама то не бяха спорове и заяждания..
Merri_An, на мен ще ми позволиш ли да коментирам нормативни актове? Без да ги тълкувам, защото тълкуване на правна норма имат право да правят само органът, издал тълкувания акт и съда.
Всички сте прави в някаква степен. Карантината е вид ограничителна мярка, част от мерките, които могат да бъдат въвеждани по време на ИП. Като такава и за целите на сегашната ситуация, тя е дефинирана в Заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването като "задължителна домашна изолация".
Но като термин и мярка е въведена и съществува отдавна, в т.ч. и в други нормативни актове, много преди сегашната пандемия - пример - ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО, старата, и новата НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА и т.н.
Карантината е позната и прилагана от човечеството много отдавна - "Около 1020 г. Авицена пръв открива заразителния характер на инфекциозните заболявания и прилага карантината като ограничаващо действие против разпространението им." https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Позната е и в България от много години - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0
Тези съждения и норми ми дават основание да считам, че всички сте прави.