Глас от Швеция: Ставащото в домовете за възрастни хора е просто ужасно
Не бива за всичко да обвиняваме коронавируса. Време е да си отговорим на въпроса каква е у нас, в Швеция, ситуацията с грижите за възрастните. Вече не от една година старци се оплакват, че за тях се грижат зле и са много самотни. Впрочем редица общини неотдавна решиха да изтеглят ресурси от тази сфера.
"Не мога да разбера защо всички така се удивяват, че коронавирусът се разпространява. Имаме лошо подготвен персонал без средства за защита, при това е на почасово заплащане. Това означава, че на тях не се плащат болнични, те не могат да си останат у дома, ако имат кашлица, тъй като няма с какво да си платят наема за жилището", констатира Ларс Линдберг.
Неотдавна Expressen съобщи за 80-годишната Биргит Фалк, която починала от коронавирус в дом за възрастни в Гьотеборг. Когато анализът показал, че има коронавирус, никой от персонала не посмял да влезе в стаята ѝ, за да провери как се чувства, твърди нейната дъщеря Мария Лим Фалк. Старците умират в своите постели самотни, за да се окажат после в полиетиленови чували и в заковани с гвоздеи ковчези. Ние наистина ли искаме смъртта да е такава?
Не знам дали наистина е така в Швеция и не знам как това изглежда в очите на самите шведи, но за мен това е отвратително, а приемането на подобни неща с философското "всички ще умрем" е цинизъм. И ако това са европейските ценности, които трябва да приемем и това е начина да "пазим възрастните" ... ще спра до тук.