COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 184
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 750
  • София
Флип, кажи тогава като човек с юридически познания - когато е обявено ИП в държавата как стои въпросът с нормативните актове и това какво има право и какво няма право да направи изпълнителната власт?
В момента с моите правни познания виждам, че при ИП изпълнителната власт има право да издаде заповед, каквато тя прецени, че е нужна според ситуацията. И тя издава - ограничава движението на автомобилния трафик при определени условия. Това е.
Призивите бяха преди заповедта в четвъртък вечерта, но ефект не дадоха. Затова дойде ред на заповедта. Тогава ще-неще, населението трябва да я изпълнява. Всъщност призивите бяха хорада да спазят предишната заповед с КПП-тата.

# 12 751
  • София
Флип, София си БЕШЕ затворена. Не беше препоръка, не беше призив. Беше затворена за всички, с изключение на няколко варианта, за които се попълваше декларация.
За ходене на гости при мама, за туризъм и за прекопаване на селската градинка е забранено. И всички, които са излезли онзи ден, са го знаели много добре и са попълнили лъжливи декларации, че отиват по работа.

Това е чудесно, Бърди, значи със същите декларации хората трябва да се върнат обратно.
Освен ако случайно МВР не е успяло да разследва всеки един от тези хора за действията му през тези два дни и не е събрало нужните доказателства за лъжливост. Това били колко, пет хиляди ли, десет ли? Успех.

А ако идеята е просто София да се затвори окончателно, това можеше да стане и без смехотворни заплахи - просто затваряме. Колко държави го направиха.

Да, естествено, че голяма част от хората са излъгали, аз не падам от Марс, за разлика от онези, дето очаквали "разум" от народ, който ги е избрал Wink Да бяха се срамували, че са били преметнати в четъвртък, вместо да дрънкат оръжие.

# 12 752
Погледнах сайта с данните. Има някакъв лъч надежда, като че ли от Италия и Испания по отношение на новите случаи. Но Турция и Русия нещо катерят кривата и то доста бързо. Тези из арабския свят, уж топло ( на което са надяваме, че убива вируса) праскат по много случаи. Саудитска арабия праска по 1000 случая всеки ден
Русия специално тестват супер ударно и предполагам, че това е причината за главоломното покачване. Имат почти 2 млн теста. Реално, ако сметнем дела на заразените спрямо броя на тестовете, той е 2.3%. При нас е около 3%. Съизмеримо е, просто те са на друго тестово ниво.

# 12 753
Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Когато призива остане не чут и най-вече неразбран, се преминава към следваща стъпка.
И колко коли щеше да е ок да излязат от София? Ако бяха излезли 100 вместо 150 примерно ок ли щеше да е? Къде е критерия?
Ще излязат толкова, колкото се налага. Да излязат с измислени претекст и фалшиви декларации не е наложително.

В извънредно положение Щабът можеше да каже: твърде много хора напуснаха София, затова занапред я затваряме. Еднолично и без обяснения. Или с обяснението "спасяваме вашите баби и дядовци", но без продължение, просто дотам. Без тарикати, актове, глоби (което е пълна пунта мара), без детински номерца и заплахи, без сърдити чичовци от телевизора, без да ти обясняват колко си лош, задето си направил нещо, което никой не ти е забранил да правиш.
Съгласна с това. Още от началото комуникацията на щаба не е добра и действията не са прости, ясни и категорични. Всяко нещо, което може да бъде тълкувано или има безброй изключения не е ефективно.

# 12 754
На мен ми е по-интересно, каква е логиката, да се карат хората, които пътуват ПО РАБОТА, да изчакват прословутите прозорци от 6 до 8 и от 18 до 20 часа. Какво значение има този човек кога ще влезне/излезне от София? Ако мине през КПП в 15 часа вместо в 18 каква е разликата? Защо е нужно хората да висят след работа като мръсни котета на пътя, вместо да си почиват вкъщи?

# 12 755
Аз одобрявам стигмата върху хуканлите из страната, и се надявам да са били една идея по-обрани в контактите си и са заразили по-малко хора. Мисля, че говоренето по темата помогна и на местното население да си дооформи позицията по въпроса.

# 12 756
  • София
Според мен всички тези, дето ги гледах по бнт и обясняваха как са отишли да си взимат децата от бабите, са излъгали в декларациите на излизане. Друг е въпросът как семейство с три деца на задната седалка успява да заблуди полицая, че отива по работа, или да се погрижи за роднина.

# 12 757
  • При семейството си
За какви призиви говорите не мога да разбера? Минаването през КПП-тата с цел разходки и по неуважителни причини доколкото знам не е разрешено, а за попълване на декларация с невярно съдържание се носи наказателна отговорност. Не мога да повярвам, че хора, които прекараха последния месец в мрънкане срещу ограниченията, сега смятат, че тарикатите и заобикалящите правилата и законите нямат никаква вина, виновни са единствено властите, които не са наложили още по драконови мерки. Joy

Компетентно мнение за наказателната отговорност:
https://m.dnevnik.bg/analizi/2020/04/19/4056305_nakazatelniiat_k … za_nespazvane_na/

# 12 758
  • Bulgaria
Според мен всички тези, дето ги гледах по бнт и обясняваха как са отишли да си взимат децата от бабите, са излъгали в декларациите на излизане. Друг е въпросът как семейство с три деца на задната седалка успява да заблуди полицая, че отива по работа, или да се погрижи за роднина.

Вероятно по-голямата част са излизали с постоянен адрес в провинцията, но за мен също е голяма тъпотия защо са допуснали заради 1 човек да се изнесат цели семейства, които очевидно ако искаха да прекарат времето си в провинцията, щяха да заминат на 13.03., а не 1 ден преди Великден.

# 12 759
За какви призиви говорите не мога да разбера? Минаването през КПП-тата с цел разходки и по неуважителни причини доколкото знам не е разрешено, а за попълване на декларация с невярно съдържание се носи наказателна отговорност. Не мога да повярвам, че хора, които прекараха последния месец в мрънкане срещу ограниченията, сега смятат, че тарикатите и заобикалящите правилата и законите нямат никаква вина, виновни са единствено властите, които не са наложили още по драконови мерки. Joy

Така е, но българинът не го е страх от наказание, защото в повечето случаи на ход са вратичките и измъкването. Те си отиват по адреси ( или не знам как са ги пускали), връщат се по работа. Всички работодатели на мои близки направиха такива декларации още след 13.03. И  наистина си отиват на работа още във вторник, както и досега си влизат и излизат. Законно.
Ако ще има забрани, нека да няма изключения, излизане на хиляди автомобили и нощни извънредни брифинги, които всъщност нищо не казват.
Не може да се оправдават с нечия безотговорност. Ако заповедта беше точна и ясна- забрана ( няма лични автомобили, коридори, декларации), щяха ли 5000 коли да напуснат София? Нито една не трябваше, освен неотложните.
Днес пак слагаха лентичките в парка( бяха скъсани от вчера), 90% от минаващите бяха без маски, майка с деца минава под тях, хора с маски в ръцете, вчера даже в хипермаркета се разкарваха с маски под брадите... Хората разбраха, че контрол няма, мислят си, че вирус няма и виждат, че въпрки говоренето, мерки няма.

# 12 760
  • София
Тези, дето аз гледах, били с адрес в Младост 1. Кой знае как са излезли.
Или мъжът с лк в Костенец, жената в София.

# 12 761
  • Bulgaria
Тези, дето аз гледах, били с адрес в Младост 1. Кой знае как са излезли.
Или мъжът с лк в Костенец, жената в София.

Тези може и на работа да са отивали в провинцията. Покрай ИП може и нова мода да се наложи - отивам на работа в провинцията, а не от провинцията в София. Smile

# 12 762
Точно тези, които не вярват че има вирус, първи ще ревнат, ако се разболеят. Вой до небесата ще надигнат, ще занимават и телевизиите дори.

# 12 763
Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Това беше изключително интересно четиво, благодаря. Съгласна съм с почти всичко написано, такива са и моите наблюдения. Единственото, което бих могла да допълня и ми се стори, че авторът не споменава е възможността да се намери ефективно лекарство.

Именно - мисля, че целенасочено звучи апокалиптично. Авторът явно е много начетен човек, но леко ми навява на лузър, който иска да депресира и останалите. Аз съм оптимист - дори сега има няколко медикамента, които дават изгледи за ефикасност. Отделно се е скъсал от писане и много народ ще му прескочат труда.

# 12 764
  • София
Друг е въпросът как семейство с три деца на задната седалка успява да заблуди полицая, че отива по работа, или да се погрижи за роднина.

Именно, точно за това говоря и аз. Щом са излезли петчленно семейство с декларация, че таткото отива по работа, значи няма никакво основание да не могат да се върнат по същия начин. От работа Simple Smile
За всичко друго има производство: административно или наказателно, и за двете, особено пък за второто, са нужни доказателства. На око не става.
Да не говорим за неудобния въпрос кой носи отговорност за излизането на "нарушителите" и как така не ги е преценил на отиване по същия начин, по който ще ги преценява на връщане.

Ето това ме дразни. Дрънкането на глупости. Всеки вече го е ударил през просото и си приказва, както му дойде. Писна ми от тия сценарии - чувалите, невижданата ярост, после емоционалната струна, после пък сърдити, ще се глобяваме и в затвора ще се вкарваме. Цялото ни управление е някакво шоу за пред медиите. Да вземат да направят нещо по въпроса с гетата вместо това, и/или по въпроса с болниците, защото една прозяпана вътреболнична инфекция ще сбъдне чувалите за нула време. По болниците сигурно трябва да се тества всичко живо, от портиер до директор, по два пъти на ден, ама къде ти. Здравен патронаж някакъв да бяха измъдрували за всички с лека температура, които се пържат по домовете си, за възрастните хора, за ромите. Спешната помощ - не ми се отваря тази тема, поне две дами писаха в тази тема от първо лице, че там е ужасно положението. Има сума ти работа, а на НОЩ, ГЕРБ и всичките други поне половината им време минава в театро.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 00:12 от Flip

Общи условия

Активация на акаунт