COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 851
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 530
Има разписани инструкции от министъра на труда какви мерки за безопасност да се вземат, нелепо е това.

# 13 531
  • София
В клона, в който ходих последно, момчето на гишето каза, че са им дали предпазни средства.Вярно, не беше много доволен от типа маска, но все пак са им дали. Предполагам, че някои служители не ги носят на своя глава, също както и служители по хипермаркетите не ги носят или ги носят колкото "аксесоар", както се изразява Мангъров.

# 13 532
Р. Кох и италианците са препоръчвали въздържане от аутопсии, поради опасност от заразяване. Наскоро германците са оттеглили това предписание. Предполагам българин - Александър Цанков, ръководител на Отделението за Аутопсии в Университетската болница в Базел, е натрупал опит с 20 такива. В най-малко от случаите е имало възпаление на дробовете. Установено е нарушение в микроциркулацията в дробовете, кислородът не може да се транспортира, дори и да бъде подаван.
В Хамбург имат опит с 100 случая, но не споделят подробности.
По повод на дилемата дали се умира с или от корона, Цанков казва "Всички тези пациенти вероятно щяха да живеят по-дълго, може би един час, може би един ден, може би една седмица, или една година'.
https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/corona-obduktionen-103.html

# 13 533
От 24 заразени с ковид от завода, само 1 е със симптоми. Кой знае колко още хора си го носят без да знаят.
А сестрата от Видинската болница, която обяви, че безотговорните хора били виновни, за епидемията там да каже, къде ако не в болница да ходят болните? И как се опазват безотговорни медицински лица.

Ами и сестрата от Видин и лекарят от Видин, София и от къде ли не , са си мислели същото като много хора тук, че "ооо това на мен не може да се случи"...
Жалко за усилията и даренията на толкова много хора за да се осигурят защитни облекла, маски, спирт и какво ли още не. Защото съм сигурна че и доста указания имат как да разпознаят, как да диагностицират и как да се предпазят.
Жалко и за усилията на още по голям брой хора да ни предпазят от самите нас и нашата безотговорност.

# 13 534
  • гр. Варна
Може ли някой да даде коментар за щамовете и мутациите?
Коментар не мога да направя, но отново поствам линк към геномните последователности в света,
които са докладвани. Към момента са  4661. Има анализи и добре оформени графики
https://nextstrain.org/ncov/global
Скрит текст:
Тук анализирахме 723 публично споделени генома COVID-19. Сравнявайки тези вирусни геноми един с друг, можем да характеризираме как COVID-19 се движи по света.

В този доклад подчертаваме, че вирусът е въведен и циркулира в много части на земното кълбо. Да знаеш дали и до каква степен COVID-19 циркулира на местно ниво и как мерките за смекчаване могат да забавят разпространението, изисква добро познаване на местната динамика на огнището. Това от своя страна изисква широко тестване. Това подчертава важността на бързото тестване със силен акцент върху забавянето на местните предавания.

В актуализациите за тази седмица отчитаме:

Доказателство за пътуванията, свързани с пътувания до много части на света.
Много места с скорошно представяне могат да очакват, че случаите ще се разширят в рамките на 4-8 седмичен период. Те трябва да се подготвят сега.
Много места, които наскоро прилагат мерки за социално дистанциране, могат да очакват, че случаите ще се натрупват в краткосрочен план, но новите случаи вероятно ще плато и спад в средносрочен до дългосрочен план.
Тестването както за активни инфекции, така и за възстановени лица ще бъде от жизненоважно значение за справяне с тази епидемия.

# 13 535
  • BG
Много сте писали, докато ви изчета. Мерси за линка с Мангъров, в прав текст си го каза човека, че у нас скриниг няма да се проведе въпреки обещанията.
Четох в дира за заразен онкоболен пациент, дали е същият, за който вчера говорихме  https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/otritsatelni-barzi-testov … nitsa-ivan-rilski, заразени са общо 4 пациента и 12 мед.  лица., и то в Иван Рилски. А искат да подновяват плановите операции

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 01:22 от Не се сърди, човече

# 13 536
В Словения мислят последната година в гимназиите да започнат да учат на 01.05 май. Тук има информация на словенски. https://www.gov.si/novice/2020-04-18-izjava-ministrice-prof-dr-s … vanju-na-daljavo/

# 13 537
  • Bulgaria
"Китайски синдром" в Англия, смъртните случаи се оказаха повече от обявяваните.

https://www.manager.bg/svyat/smrtnite-sluchai-ot-covid-19-v-angl … enite-do-10-april

# 13 538
Аз добре знам как трябва да са в банки, супери и т.н., но е факт, че са безотговорни.
2 гишета и едното момиче с предпазни средства-маска, ръкавици. Другата до нея без нищо, че и болна май. Дано не ме е заразила, че сега на себе си се ядосвам, що не се махнах.
За поляка...в скрит текст ще го сложа, че ще ми дърпат ушите пак.
Може и да не е нещо, но е любопитно за мен поне.
Скрит текст:

# 13 539
Ама аз не мога да разбера какво се разшава цялата държава баш като се вдигнаха случаите на заразени. При три случая всичко замръзна, при близо 1000 - планови операции ще правят и детски консултации. Другото което ме дразни - при личния лекар в дните без вторник и четвъртък. Ми остават три дни седмично и то ако влезеш в график. А при спешност? Има пандемия, ако вдигнеш температура? Генералът снощи по БНТ каза, че леките се лекуват с каквото дойде за температурата и кашлицата /симптоматично/. Ако има нужда от нещо друго - болница. Да де, ама тук всички пишете че ЛЛ изписва антибиотик по телефона. Значи ако успееш да му ангажираш вниманието, ЛЛ ще те лекува по телефона. Тези дни се сетих за едно приложение за виртуални преглети Healee. Мисля да пробвам, плащаш преглед и те съветва специалист онлайн. При тези условия не е за пренебрегване и тази възможност.

# 13 540
Другата до нея без нищо, че и болна май. Дано не ме е заразила, че сега на себе си се ядосвам, що не се махнах.

А може да е алергия, синузит и т. н. Съмнявам се, че прекият и шеф в клона на банката ще я пусне да работи без маска и ръкавици с подозрение за корона.

# 13 541
Ох, Фани, не знам как да се оправя човек с такива хора? Rage

# 13 542
В офертомат има ваучери за онлайн прегледи, на някои места организират и безплатни...може би е удачно за някои хронични заболявания, дето си ги следим и знаем от 100 години, ама за остри състояния не знам.

# 13 543
  • София
Нали за Банско в един репортаж имаше точно един възрастен лекар, който консултираше пациентите онлайн, май по скайп. Официално телемедицината съществува отдавна, практикува се, най вече при проследяване на назначена вече терапия. А това за антибиотика по телефона, пак е по-добре така, те вече си знаят лекарите какво да изписват, макар че в нормални обстоятелства хокат пациентите, че не можело да стане преглед по телефона и да изписват антибиотик.
Мен един ЛЛ по една от телевизиите ме поиздразни - не могли били да реагират. Хубаво де, не можеш да реагираш точно сега, точно тази седмица, но можеш да вдигнеш телефона и да се обадиш на някои от подлежащите на ваксина бебета и да разбереш, да си направиш график! Голяма скатавка.

# 13 544
  • в страната на чудесата
Нали за Банско в един репортаж имаше точно един възрастен лекар, който консултираше пациентите онлайн, май по скайп. Официално телемедицината съществува отдавна, практикува се, най вече при проследяване на назначена вече терапия. А това за антибиотика по телефона, пак е по-добре така, те вече си знаят лекарите какво да изписват, макар че в нормални обстоятелства хокат пациентите, че не можело да стане преглед по телефона и да изписват антибиотик.
Мен един ЛЛ по една от телевизиите ме поиздразни - не могли били да реагират. Хубаво де, не можеш да реагираш точно сега, точно тази седмица, но можеш да вдигнеш телефона и да се обадиш на някои от подлежащите на ваксина бебета и да разбереш, да си направиш график! Голяма скатавка.
Профилактичните прегледи, имунизациите, консултациите се плащат отделно...

Общи условия

Активация на акаунт