COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 489 423
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 545
  • Мадрид / София
Учени от университета в китайската провинция Чжъцзян откриха най-малко 30 щама на вируса, известен като SARS-COV-2, 19 от които са нови, съобщава в. "Дейли мейл".
Коронавирус пандемия

Някои от най-смъртоносните мутации са в Чжъцзян, както и в редица европейски страни. Най-силните щамове могат да генерират 270 пъти по-голям вирусен товар в сравнение с най-слабите вариации. По-слабите мутации са свързани с вариации, които са разпространени на много места в САЩ.
https://dnes.dir.bg/svyat/noviyat-koronavirus-e-mutiral-i-e-stan … rtonosen-v-evropa
Може ли някой да даде коментар за щамовете и мутациите?

В началото се пишеше за такава възможност, но бях останала с впечатление, че нищо не е доказано.
То какво излезе, че Ковид 19 е като ламя с над 30 глави, коя от коя по- смъртосна?
Гледах някъде табкица с щамовете на вируса, но не си спомням къде. Ще я потърся.

И какво излиза..., че инкубационния период е 10-14 дни? Нали казахте, че е 1-5 дни? Що ли на практика се получава разлика и не е единствен случай!

# 13 546
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нидерландия : Основните училища отварят на 11.05, като в началото е частично (една група разделена на две и или на смени или част в понеделник, другата вторник и т.н.).
Яслите отварят изцяло. Представиха резултати от изследване между деца до 12 годишна възраст. Случаите са били на деца заразени от възрастни, а не обратно. Персонала със симптоми е новата група, която може да бъде тествана.

Средните училища остават затворени до 1 юни. На практика ще сме отворени за 3 седмици в нашата провинция и очаквам да е само за деца, които нямат добри оценки.

Спортниге  клубове отварят за децата до 18 години. Задължително е да има повече възрастни, които  да следят за 1.5 метра разстояние.

Всички операции / терапии се възстановяват с предимство са онкологично болните.

Всички фестивали се отменят до 1 септември.

Ресторанти, фризьори, масажисти и т.н. остават затворени до 20 май. Все още няма да бъдат отворени за посещение домовете за възрастни и инвалиди.

Разходките са позволени и стимулират да се правят.

Рекордно малък брой нови случаи в интензивното и приети в болницата. Смъртните случаи, като бройка са повече, защото има от събота и неделя. Със същите темпове до края на седмицата ще паднат леглата в интензивното до 1000 и след това ни трябват още 300 по-малко, за да няма притеснения.

# 13 547
Аз добре знам как трябва да са в банки, супери и т.н., но е факт, че са безотговорни.
2 гишета и едното момиче с предпазни средства-маска, ръкавици. Другата до нея без нищо, че и болна май. Дано не ме е заразила, че сега на себе си се ядосвам, що не се махнах.
За поляка...в скрит текст ще го сложа, че ще ми дърпат ушите пак.
Може и да не е нещо, но е любопитно за мен поне.
Скрит текст:
Бях го чела и аз. Ако са ви интересни такива неща гледайте интервюто на Мон Дьо(така ли се пише ) от 13.04 със Силва Дончева. Линк не мога да сложа от таблета. Общо взето трима астролози съм слушала и прогнозите се припокриват.

# 13 548
  • на 4-ия етаж до асансьора
От 24 заразени с ковид от завода, само 1 е със симптоми. Кой знае колко още хора си го носят без да знаят.
А сестрата от Видинската болница, която обяви, че безотговорните хора били виновни, за епидемията там да каже, къде ако не в болница да ходят болните? И как се опазват безотговорни медицински лица.
Твърдя, че не медицинските лица а работодателите им са безотговорни.
Значи според Вас мили дами аз съм длъжна да си закупя всякакви предпазни средства за да бъда на поста си пак за Вас? О.к. да сметнем. Значи за един работен ден минимум 4 маски, един шлем, 8 бр. калцуни, едни очила, един защитен костюм, няколко еднократни престилки и неизвестен брой еднократни ръкавици. Умножаваме го по 11 дни / защото нещата за многократна употреба ще си ги стерелизирам в къщи понеже не ми дреме, какво ще лепна на 70+ годишната си майка, детето или мъжът ми/. Отделно на това не смятам и дезинфектантите. Да не броим и това, че ръкавиците се сменят след всеки пациент за да пазиш следващите- не себе си. Не смятам и това, че след всеки подозрителен за covid-19 цялата екипировка се сменя / къде ще му излезе сметката така идея нямам/.
Моля Ви кажете ми пак, че съм безотговорна и че няма проблем да си купя нещата необходими ми за да работя в болница! Харесва ми освен НОЩ и хората да ми казват колко съм тъпа и безотговорна 'щото в медицината няма хоум офис!

# 13 549
  • Варна
Германците отмениха Октоберфест !

# 13 550
  • в страната на чудесата
Директорите на 80% от болниците трябва да бъдат сменени. Що ли се съмнявам...

# 13 551
  • София
От 24 заразени с ковид от завода, само 1 е със симптоми. Кой знае колко още хора си го носят без да знаят.
А сестрата от Видинската болница, която обяви, че безотговорните хора били виновни, за епидемията там да каже, къде ако не в болница да ходят болните? И как се опазват безотговорни медицински лица.
Значи според Вас мили дами аз съм длъжна да си закупя всякакви предпазни средства за да бъда на поста си пак за Вас? О.к. да сметнем. Значи за един работен ден минимум 4 маски, един шлем, 8 бр. калцуни, едни очила, един защитен костюм, няколко еднократни престилки и неизвестен брой еднократни ръкавици. Умножаваме го по 11 дни / защото нещата за многократна употреба ще си ги стерелизирам в къщи понеже не ми дреме, какво ще лепна на 70+ годишната си майка, детето или мъжът ми/. Отделно на това не смятам и дезинфектантите. Да не броим и това, че ръкавиците се сменят след всеки пациент за да пазиш следващите- не себе си. Не смятам и това, че след всеки подозрителен за covid-19 цялата екипировка се сменя / къде ще му излезе сметката така идея нямам/.
Моля Ви кажете ми пак, че съм безотговорна и че няма проблем да си купя нещата необходими ми за да работя в болница! Харесва ми освен НОЩ и хората да ми казват колко съм тъпа и безотговорна 'щото в медицината няма хоум офис!
Ами сърдете са на работодателя си, защото аз също си купувам сама предпазните средства, плащам си осигуровки и пускам смс-и пак за вашата защита. Търсете си правата, а не да обвинявате болните, че са дошли да ви карат да си вършите работата и са ви заразили. Ми те може да не са знаели от какво са болни.

# 13 552
  • Мадрид / София
Намерих таблиците. Мутация на Ковид 19 от началото му:

И от февруари насам:

И цялото видео (на испански), в което се разглеждат наличните данни за това от къде е произлязъл вируса.

С две думи: няма ясни данни от къде и как се е появил, нито как е попаднал в човека. Във всички теории има част, която може да ги потвърди, но и част, която не ги потвърждава.

# 13 553
А, има има, само че пациентите са "хоум" , а офисът не иска да ги преглежда като са със симптоми. Абе аз слушам непрекъснато че нямате това или онова, чак дезинфектанти нямало. В нашата служба дето не сме лекари дезинфектанти има осигурени. Ма защо само по форумите и по ФБ звучат тия слова, вие контакт с ръководството си нямате ли? Точно сега му е времето да си поставите исканията. И не го приемай лично, но имам позната, която е недоволна, че нямало маски да преглежда, а сподели, че си била взела една кутия за у тях. Ми...една кутия са 100 маски, всеки като си вземе за у тях и няма да има да.

# 13 554
  • Варна
Лошото е , че вече предвиждат и втора вълна на заразата ,  а то с първата сме още доникъде Sad

# 13 555
А тези мутации колко точно се различават една от друга? И това е важно да се отбележи, защото тая хубава графика не ни дава никакви особена информация. Освен, че е хубава. И аз мога да направя такава, това ми е работата...

# 13 556
  • София
Една от малкото реални задачи на НОЩ би трябвало да е да не допуска заразени медици (и не само медици, а друг персонал, работещ в болници) да ходят на работа. Вътреболничната инфекция е гаранция за италиански сценарий у нас. Единствената превенция е масовото ежедневно тестване в болниците, вкл. на лекари, сестри, друг персонал и пациенти, както и осигуряването на ЛПС за всички работещи в здравната система. Но тестването е по-важно. Лекар може да се зарази навсякъде, и в магазина, и в транспорта. Въпросът е тази зараза да не бъде прехвърлена към вече болните хора, каквито по презумпция се лекуват в болница и пак по презумпция имат и други здравословни проблеми.
Очевидно нищо подобно не се прави. Очевидно вината не е на медиците, нито на гражданите, отишли при медиците. Дали от НОЩ не си вършат работата, или ръководствата на болниците са толкова немарливи, или и двете едновременно, аз не знам. Но проблем явно има, след като вече в две болници се установяват развяващи се дни наред неидентифицирани навреме инфекции.
Призовавам НОЩ да престанат да раздават магистрална справедливост и да ни се цупят на нас, безотговорните, а да си заслужат заплатите спешно и да гарантират, че повече прозяпани инфекции сред медицински персонал и работещи в болници няма да има.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 21:22 от Flip

# 13 557

"Видин, 21 април /Валери Недялков, БТА/
Във видинската МБАЛ "Св.Петка" са постъпили 155 073 лева от дарения за борба срещу заразата от коноравирус до 16 април, съобщават от здравното заведение. Освен това 26 дарители са предоставили лични защитни средства, медицинска апаратура и пакети с хранителни продукти за персонала на болницата в рамките на месец. Прокуристът на видинската болница д-р Ивета Найденова разпространи благодарствен адрес до всички дарителите на МБАЛ "Св.Петка".

Това не е "нищо". Не си спомням кой ден Мутафчийски изброяваше какво е предоставил логистичния център към щаба за болниците в Монтана, Видин и Враца. По памет говореше от три до пет тона спирт, по около петдесет хиляди маски и повече.
И това в най западналия край на България.
Не знам къде работите ,ама чак такава немотия не вярвам да е каквато ни я описвате.

# 13 558
А тези мутации колко точно се различават една от друга? И това е важно да се отбележи, защото тая хубава графика не ни дава никакви особена информация. Освен, че е хубава. И аз мога да направя такава, това ми е работата...
Според линка от по- напред, уж някои от най-смъртоносните мутации са в Чжъцзян, както и в редица европейски страни. А от по- слабите мутации, в САЩ.
 Остава въпроса с коя мутация е заразен човек, когато е дал положителен тест и дали това се проверява изобщо.
Как и дали се вписва в протокола на лечение.
Дали за всички мутации важат еднакви свойства на заразност, виралност на частиците във въздуха и по различните повърхности и т.н.

# 13 559
  • Bulgaria
Има ли държава, която е успяла да се спаси от вътреболнична инфекция? На мен ми се струва невъзможно, тъй като само с маска и ръкавици няма да се предпазят, а видяхме, че във всяко отделение може да попадне заразен. Освен това мен много ме притесняват тези фирми подобни на шивашкия цех. Та, само те са достатъчни да запълнят целия капацитет не само на плевенската болница, а на половин България ако се наложи да се хоспитализират, това са 1000 човека, а с контактните им колко ще станат? Още колко такива фирми има в България?

Общи условия

Активация на акаунт