COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 810
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 470
  • Bulgaria
Сериалът "Ковид 19" тряска всеки турски /индийски сапунен у земята.
Днес разбрах от телевизора, че UK установили множество тестове, че са им доставени заразени. GrinFrowning
Отказвам се вече да мисля и се пускам по течението.

Пак е добре, че са разбрали. Тук ако дойдат заразени сигурно няма и да разберат, докато не се изпозаразят.

# 1 471
О, и по весело ще става, скоро ще почнат да хвърчат и обвинения към държави , че може и искри... Каквото и да правим , нещата вместо да се влошават, стават трагични. И е добре да се преосмислят много политики, свързани с Китай, ЕС и т.н. Вижда се, че много мерки не работят. И още нещо - методологиите на статистиките ще се сменят към по благоприятни скоро... Бих се обзаложил на това!
Сериалът "Ковид 19" тряска всеки турски /индийски сапунен у земята.
Днес разбрах от телевизора, че UK установили множество тестове, че са им доставени заразени. GrinFrowning
Отказвам се вече да мисля и се пускам по течението.

# 1 472
Четох, че епидемията ще се погаси от само себе си ако R0, падне под 1.  R0 за тази болест е около 2.5-3.
С мерките за социална изолация да кажем намаляваме коефициента с 50% или повече. С носенето на маски от всички, навсякъде - да приемем че намалява вероятността за зараза с други 50%. Ето как с комбинация от тези мерки коефициентът може да падне под 1 и епидемията след определен период се очаква да изчезне.
И колкото по-навреме се вземат тези комбинирани мерки по-бързо изчезва епидемията.
Какво значи "да изчезне". Къде да изчезне. Вируса да се изпари ли или всички вируси по цялата Земя да умрат. Нито вируса ще изчезне, нито ще спре да заразява хората. В момента в който хората излязат навън, вируса ще е там и ще ги чака. Нали не си мислите, че вируса е вода и ще се изпари някъде и ще изчезне.

Затова ми е много интересно мнението на доста потребители тук, че като се затворят вкъщи и ще се разреши проблема.
Докато няма лечение и ваксина заразяването е неминуемо и за 80% от хората няма проблем да го изкарат. Важното е другите 20%  да бъдат адекватно следени, лекувани и да има места в болницата за тях. Колкото повече хора го изкарат този вирус, толкова по-добре за възстановяване на нормалния ритъм на живот.
Капсулиране между четири стени не помага. В един момент ще се излезе навън и се почва същото.
Презумпциите Ви са безпочвени.
Изолацията ограничава контактите и разпространението.
НЕ МОГАТ "другите адекватно да бъдат лекувани", ако броят на НУЖНИТЕ да се лекуват е астрономически.
Та затова и изолацията.
КАПСУЛИРАНЕ У ДОМА помага- да се спре хоризонталното разпространение, и да може тези, които реално имат нужда от помощ- да могат да я получат.

Ако има дневно 3000 нови- 45-50 ще се нуждаят от интензивно лечение.
Ако има дневно 30 нови,1 до 5 ще имат нужда от лечение.

Къде ще намерите 45  машини за изкуствена вентилация в... хм ...Габрово... англо-саксонската мафия в Бг ЛИКВИДИРА почти всички инфекциозни клиники в Бг... оставяйки ги без пари. Или, оставяйки ги да "предишват" за предсмъртно.

# 1 473
Болните умират в домовете си, защото никой не ги преглежда, докато са в началото на болестта:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/smyrt-vkys … -covid-19-6107859
Ще си спестя коментара, защото е много черноглед.

Ужасно е, пък нека някой ми обяснява, че мерките ни били достатъчни. Защо трябва да достигаме до такива моменти?

По думите му

много смъртни случаи е могло да бъдат избегнати ако хората по домовете си са могли да получат навременна спешна помощ,

но лекарите са изнемогвали, не са имали достатъчно маски и костюми, както и са били изтощени от неспешни повиквани за домашни посещения.

Ох тия наши изнемогващи лекари. Значи книга мога да напиша за тях. Пък ЛЛ най-изнемогнали са винаги...

# 1 474
По повод тестовете и възможността да нарастват все повече. Не знам дали на някой му направи впечатление в началото като не бяха сигурни в резултатите и повтаряха тестовете. После четох един лекар каза, че му е отнело две седмици, да се научи да ги прави правилно. Мутафчийски преди време също спомена, че към момента на разчетените тестове на ВМА вярва безусловно, оттук си правя извода, че при някой лаборатории не е така и се налагат повторения. И аз искам повече тестване, но изглежда процеса не е толкова прост, колкото ни се иска. Обучените са малко, дано и има достатъчно специалисти, които да бъдат обучени. Не съм чула и личните лекари досега, да са изпратили някого на тест с грипоподобни симптоми. РЗИ, както се разбра от случая в Русе, също не са взели проби на всички контактни. Другото е, че не се знае кога ще пристигне голямото количество. Та за мен проблемът е навсякъде - има си пътеки за действие, в които я ЛЛ, я РЗИ, а често и болниците са слаби звена и оттук, и от нямането, проблемът става сериозен.
Наистина може да се опита с приложението на смартфоните, така може би ще е по изпълнима практиката в Германия за посещение по домовете. Ако има достатъчно лекари де, защото ако се влоши ситуацията всички ще са в болниците. Германия си е Германия.

# 1 475
  • Street of Dreams
Болните умират в домовете си, защото никой не ги преглежда, докато са в началото на болестта:
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/smyrt-vkys … -covid-19-6107859
Ще си спестя коментара, защото е много черноглед.

Ужасно е, пък нека някой ми обяснява, че мерките ни били достатъчни. Защо трябва да достигаме до такива моменти?

По думите му

много смъртни случаи е могло да бъдат избегнати ако хората по домовете си са могли да получат навременна спешна помощ,

но лекарите са изнемогвали, не са имали достатъчно маски и костюми, както и са били изтощени от неспешни повиквани за домашни посещения.

Не е тайна, че никоя страна не е подготвена откъм медицински капацитет. Българските също ще изнемогват и ще се провалят, ако хората я докарат до медицинска помощ.
Тях никой не може да ги вини - просто всеки трябва да е наясно какво ще стане, ако сам не се пази и да пази другите. После и да плюеш по държавата, все тая.

Между другото, какво стана с медицинските работници, дето щели да напускат? Надявам се да са напуснали. Дезертьори, изнудвачи и нагнетяващи обстановката и тн в най-трудния и напрегнат момент на никого не са му нужни.

# 1 476
  • Bulgaria
Докато си спорим тук дали са ни добри мерките или не... гледам във фейсбук една групичка от около 10-тина човека си качват снимка прегърнати от един язовир. Хората отишли на риболов.

# 1 477
  • Street of Dreams
Докато си спорим тук дали са ни добри мерките или не... гледам във фейсбук една групичка от около 10-тина човека си качват снимка прегърнати от един язовир. Хората отишли на риболов.

И точно ей такива, дето не ги лови, скоро ще викат - Алоу, Държавата! Искам апарат за обдишване! Ехо, чува ли ме някой? Простаци такива, за нищо не ставате!

# 1 478

Ами то след "луда крава", "птичи грип", "чума по свинете", "чума по дребния добитък - кози и овце", саде един риболов им остана, а и .....COVID-19.

# 1 479
  • Там,където се събуждам щастлива.
До момента, в който няма ваксина: Всички изолирани в апартаменти и къщите си. Спадат заболелите, спадат умиращите. Съответно е позволено вече преминаване от една държава в друга. И идва лицето Х от страна, където някъде си вируса съществува (вирусите не изчезват ей така) и го носи в себе си, а няма симптоми, че да го спрат на границата / летището. . И този Х има досег с лицето М, което е стояло месеци затворено и не е изкарал вируса. Да, социална дистанция може да се пази, ама не може всичко да се дезинфекцира по сто пъти на ден.

Та какво ще става тогава?

# 1 480
  • BG
Може ли да помоля да спрете да цитирате всевъзможни по дължина чаршафи, има спойлер, използвайте го.

# 1 481
  • Mediterraneo
Живея в малка община в Испания. В последните дни поименно започнаха да изказват съболезнования в социалните мрежи на близките на починали от ковид служители на реда и медици. Не мога да споделя ентусиазма от намаляващите тук случаи на заразени. Тъжно е и страшно, когато виждаш снимките на хора, с които доскоро си се поздравявал в магазина, с послание RIP...
От терасата си виждам в далечината общинската болница. През последните седмици паркингът е пълен по всяко време на денонощието. Онези, снимащи клиповете с празни болници в Испания, да заповядат тук. И двете частни болници са претъпкани.

# 1 482
Имам въпрос,надявам се да ми помогнете.И се извинявам,ако ви се стори глупава питанката ми,но не съм много наясно, въпреки,че чета темата почти от-до.Ако в частните лабораториите има от тези,надеждните тестове,защо хората не си правят?Съпругът ми сега като се прибере може ли да си направи и би ли показал дали е заразен,без да има симптоми.
И още един въпрос.Той ще кацне в София на 24.04.Все още незнам как ще се прибере до Русе,но не виждам просто логиката,ок,поставят го под карантина,ама докато стигне до в къщи...че той дори и да не е болен може да се разболее.Та,как се организира прибирането на човек пристигащ от чужбина(в случая Холандия),от летището в София,има ли някакви конкретни разпоредби или дето се вика и такси може да си хване?
И последно,имаме 4 деца,ще се карантинираме  с трите.Четвъртото ще стои при родителите ми,тъй като преди 9 г.имаше злокачествен тумор и съответно много химиотерапии.Но се чудя дали след толкова години все още имунната му система не е ок или се е възстановила?Т.е.доколко трябва да се притеснявам за него заради този вирус (защото той не излиза,но аз ходя до магазина,а и родителите ми излизат веднъж в седмицата).

# 1 483
Попаднах на нещо интересно - кой как тества с обобщена информация за държавни и частни болници. Около 1/5 от диагностицираните са от частни лаборатории. По този повод - ако сте болни, живеете в град, където правят такива изследвания и можете да си позволите да платите - направете го!
https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/04/05/40506 … sa_platili_za/amp

# 1 484
MK_, всеки си има глава на раменете, някой да мисли, някой за украса. Ако спазваш мерките за себе си и за семейството си, не толкова страшно. Човек накрая стига до извода, че не всички могат да бъдат в безопасност, а само по-разумните. Аз си излизам и на работа си ходя, но не ми е притеснено, защото се пазя и нямам камикадзета около мен.

Общи условия

Активация на акаунт