COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 150
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 330
_silence_, за вас не знам))
Извинявай, не помня къде си сега, в коя държава.
Навсякъде е "внос", ама ние бяхме така да се каже опазени и се видя до сега. Нямаме толкова заболели и пика не искам да съм права, но мисля предстои тепърва. ((  " При вас", там сте демократи, изчаквахте, а и вече бяха поразени страните ми се струва повече от България. Ние поне взехме някакви мерки и дори без толкова случаи, ама после се.....А можехме да приключим. Дори още летят самолети чета до Италия, до Англия ...не са спрели напред-назад. Не го разбирам това и се ядосвам. Не искам никой да ограничавам, ама така мен ме ограничават. Те нека си гледат интереса, ама бъркат в моя.
Аз съм за крайни и стриктни мерки, но съм за кратки и от всички спазвани. Така..аз губя , защото другите... то и вие губите де. Всички губим.

# 15 331
просто аз не съм човек, който обича да спори със съдбата, особено за неща които вече няма как да се върнат.
Ти/може на "ти", нали? Simple Smile/не си, но други са...такива хора. Има и такива!

# 15 332
Не ми е безразлично, просто аз не съм човек, който обича да спори със съдбата...

Ама сериозно ли?? А ако ти кажа, че съдбата на старите хора е да умират - пак ли няма да спориш? Защото и това е гледна точка, ако решим, че за някои групи хора като бабите или сервитьорките, примерно, няма да ни пука.

Така че - или ни пука за всички и спираме да гледаме отвисоко на техните проблеми, а се опитваме да помогнем - или всеки да се оправя, без да е длъжен на останалите.

# 15 333
  • При семейството си

Не ми е безразлично, просто аз не съм човек, който обича да спори със съдбата, особено за неща които вече няма как да се върнат. Вие живеете в някаква самозаблуда, че ако ги няма мерките, от другата страна стои това, което беше досега и реално единствено мерките (а не вируса) са пречката да се върнем там, където бяхме. Другата ви самозаблуда, при това доста грозна и цинична е, че ще можете да си оперирате бизнесите, докато умират по няколко хиляди човека на ден и че ресторантите и кафенетата ще се препълнят, докато навън върлува такъв вирус. Не знам наистина как си го представяте това като дори в либерална Швеция вече има много фалити. Т.е. мрънкате срещу съдбата и си го изкарвате на тези, които искат да запазим цивилизоваността на нашето общество и да решим тази криза, без да прибягваме до геноцидни решения, които даже не са решения.

Ти пък с кои точно се асоциира, чак кризата ще решаваш. Не е грозно и цинично да обясняваш на някой, който може и да няма възможност хляб да си купи днес, да не "мрънка" срещу съдбата си, ами ей така да не спори с нея, ако може и да не яде.

П.С. Финансово не съм засегната изобщо от ИП. Най-близката ми приятелка, обаче, жестоко-да почти нямат средства за хляб.

# 15 334
Това са човешки съдби...Друга моя позната трябваше да е вече в Слънчев бряг, всяка година е там камериерка, на сина ми съученици също се издържаха от работа в една агенция за речно корабоплаване , и те останаха в нищото.Мой роднина също се надяваше да го извика строителна фирма да започнат голям обект - нищо не стана, накъдето и да се обърна виждам такива хора.На тях кой ще помогне питам ?
Мария, толкова си права. За съжаление в БГ никой не мисли за този тип хора в момента. Нито управлението, нито пък диванните проповедници го разбират.
Вчера вечерта загледах конферентно включване на министър Караниколов. Попитаха го как държавата ще подпомогне безработните и хората без доходи заради ИП (визираше се репортаж за семейства, които не са уволнени, но са в принудителен неплатен отпуск за времето на ИП). Това същество отговори, че първо - това положение си било така за цяла Европа и той какво да направел и второ, да се замислели тия хора имало ли нещо по-важно от здравето. Тоест, посланието беше, трайте там лигльовци, мислим за здравето ви. Нямаше и бегъл опит да имитира загриженост за поминъка на хората.
Окопали са се вкъщи министърчетата и грижа нямат, даже ги жалим на брифингите, че и те не вземат заплати.
Щом са въвели ИП са длъжни да помислят и за доходите, но те не искат. Ще свирят до край на струната на вината и на насъскването между хората.

И в какво е права Мария, моля?

Само в това, че на хората живота им се разбърква към много лошо. За нищо друго.
Камериерката може да си отиде в Слънчев бряг, но какво ще прави там, като не идват туристи? На кого ще оправя леглата? Ангелкова ясно обясни: никой не си е отменил резервациите за лятна почивка, защото хората още се надяват, но никой не се записва. Като видят ,че още има болни, и тези, дето са се записали, ще се отпишат.
А този от строителния бранш кой му пречи да строи? Никой, освен тези ,които няма да си купят жилище тази година, защото смятат да си задържат парите за по-важни нужди като например храна и сметки.
Или пак една стрина, дето настояваше заводът за ауспуси, където тя си вади хляба да работи? Ми ще го отворят, какво пречи? Ама на кого ще си пордават ауспусите, като германците не работят и няма да им ги купят?
Същия рев и за магазините. Да ги отворят. Ми, добре, ще ги отворят, но кой ще тръгне да си купува нещо различно от храна, след като нито работи, нито ходи накъде, нито пък знае кога ще има пак пари?

Трябва да изчезне този вирус. Или да се лекува. Или да има ваксина. Вече да не е опасно. До тогава все ще е така.
Има и друг вариант. Всички държави да отворят и да започнат пак да работят, все едно че нищо няма. Ще започнат да се заразяват масово. Всички хора ще боледуват дълго. Някои ще умрат. Няма да има кой да работи, защото работещите ще бъдат дълго болни. Много деца ще останат без да има кой да се грижи за тях за дълго. Други ще останат без родители. Пак ще има същите загуби икономически. Но ще се добяват и човешките.

# 15 335
За бизнесите накратко. Да се замислим каква част от фирмите биха оцелели в по-затруднена обстановка по принцип. Не много голяма, нали? Една криза, един вирус, едно покачване на банковите лихви и ... до там. Според мен държавата трябва да подпомага бизнес, който или е от изключителна важност за страната например от типа транспорт (самолетна компания, БДЖ, автобусни линии, и т.н), или има нужда само от малко помощ, за да оцелее в тези времена. Да не се залъгваме, че има много фирми, които или работят в сивата икономика, или просто са си на загуба и е въпрос на време да хлопнат кепенците. Тези фирми не би трябвало да получават държавна помощ и логично ще отпаднат в тези кризисни времена.

Без фитнес зали, нощни клубове, барове и безчетен брой ресторанти можем да живеем. Тези сред тях с трайна и стабилна светла икономика, които изпитват временно затруднение, би трябвало да получат финансова помощ от държавата известно време. Ето, Норвегия например ще променя експресно някакъв закон, за да спаси авиокомпанията Norwegian от фалит. Въпросната компания вече е съкратила над 1000 пилота и друг персонал в съседните държави, целта е да се избегне фалит, защото се счита, че това е важна фирма с важна обществена функция. Хиляди фирми са кандидатствали и получили някаква сума от държавата, хиляди са получили отказ за държавна помощ. Не знам точно критериите, по които се решава кои фирми са одобрени и кои не, но предполагам, че има връзка с обществена значимост и икономическо състояние по принцип.

На много хора в България им е и ще им стане много трудно. Тези, които са затънали в заеми до шия, кредити и ипотеки, потребителски заеми с безумно високи лихви - на тях ще им се види нанагорно. Те са живели с голям риск досега и са били много уязвими за нестабилни икономически времена. Мнозина ще останат без работа или ще трябва бързо да се преквалифицират и да работят нещо друго. Надявам се, че голяма част от хората имат някакви спестявания и ще успеят да се справят като преосмислят личната си икономика и разходите, отрежат разходи, където могат и както се казва на хубав български - си простират краката според чергата.

Но повечето хора по един или друг начин ще бъдат засегнати. Важното е да се запази трезва мисъл, да се мисли как и къде се харчат пари и да се изчака бурята да отмине. Защото тя ще отмине и ще дойдат по-спокойни времена, но ще мине време и ние всички трябва да се подготвим. И ще е хубаво ако междувременно се мисли задружно за общите интереси, защото всички сме в кюпа.

# 15 336
Понеже аз съм долната съфорумка, която написа, че в Италия и Испания карантината не действа както се очакваше, искам да поясня:
Целта на упражнението е да се сведат новите случаи до 500-600 дневно. Само така ще могат здравните служби да проследяват и изолират новите случаи. Даже се съмнявам и с такава цифра да се справят. 5 седмици след налагане на такива строги ограничения, трябваше да са постигнали повече.

И това не го казвам с някакво злорадство или задоволство!

# 15 337
  • София
И в крайна сметка всичко се свежда до основния въпрос, който нищи Тесла. Колко е реалния процент смъртност? Мерките адекватни ли са спрямо реалния процент смъртност? Там е разковничето и там е решението, но отговор на този въпрос не се търси усилено и това е най - тревожното и най - странното.

# 15 338
  • София
Лелеле...днес цели нови 91 случая!!!
Защо толкова много?!?!?

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 15:31 от Не се сърди, човече

# 15 339
  • София
Защото наизлязоха доста случаи от плевенския завод, заразени медицински работници от Видин, Пирогов и Света Ана май беше другата болница.

# 15 340
Защо толкова много?!?!?
Фалитът, безпаричието са факт. Оцеляваме физически психически духовно - всякак.

Защото хората пътуват, не им дреме, не се пазят и се подиграват на мерките и щаба. Тия мерки не се отнасят за тях. А, и маските се носят под брадичката.

Вие си мислите, че кризата е предизвикана от мерките, от мен или който там си нарочите, а не от вируса.

Вирусът е причина за мерките. Мерките са причина на много хора да им е зле. Следователно непряко вирусът е причината. Но мерките са това, което директно удря по хорските джобове. Без мерките вирусът ще вилнее и кой оцелее, оцелее. Но здравната система ще рухне от раз и много хора ще умрат, защото няма респиратор, лекар, сестра, място в болницата и адекватно и навременно лечение. Икономическите последствия са големи независимо коя стратегия се избере.

# 15 341
Защо толкова много?!?!?
Защото се тества много повече от преди 2 седмици.
Ако утре направят 3хднешните тестове, то и заразените ще са много повече от днес.

# 15 342
Докато този вирус обикаля наоколо, няма как да вървят бизнесите, за които плачете. Ако почнат да умират по няколкостотин или хиляди човека на ден, дори да няма никакви мерки, няма как да очаквате всичко да си върви както преди. Накрая пак ще стигнем до мерките, че дори и по-тежки и рестриктивни, но с разликата, че ще сме изгубили много животи.
Няма по-голяма заблуда от това, че ако вдигнем мерките от другата страна ни чака това, което беше досега. Единственият вариант за разхлабване на мерките е да успеем да поставим епидемията под контрол. Мисля, че СЗО съвсем точно са изброили какво точно означава това.

С данъците от малките и средни бизнеси, за които "плачат" хората, се плаща за мерките, за които вкупом ревете тука. 
Хич ли не се усещате, че със затварянето на бизнеси и масовите фалити се реже клончето, на което сте кацнали и си мислите, че ще си векувате на него!?
Няма как да стане тази работа - пресъхне ли кранчето -  приключва се и с мерките искате или не.

# 15 343
...Собствениците на ресторанти и бизнесмени би трябвало да предвиждат такива неща и да имат резерви....
Посочи ми един хотелиер или ресторантьор из цялото земно кълбо, които да е предвидил световна пандемия и почти пълно спиране на отрасъла. Кой е предвидил "такива неща"?
И ако българският бизнесмен е тъп олигофрен(и българския гражданин също), то тогава Мариот (над 6000 хил хотела) защо не го предвидиха? Защо не си задържаха служителите си, а ги съкратиха и пуснаха в 3 месечни отпуски? Защо не са направили фонд "пандемия".
И авиокомпаниите и туроператорите? Къде бляха 80-90 години, а не допуснаха, че може да има пандемия?

Никой, никъде без значение ресторантьор, обущар или играч на фондовата борса не е могъл да предвиди "тези неща".

# 15 344
С приключване на мерките тези бизнеси няма да се върнат на нивото от преди К-19. Не знам какъв туризъм например смятате, че ще развивате докато градите "стаден имунитет". Но няма лошо, продължавайте да спорите със съдбата.

Единственият шанс да се върнем към нормалност е да поставим епидемията под контрол, това е истината.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 23:44 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт