COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 199
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 315
Фанфанито, ако се бяхме затворили в периода 13-30 март според теб сега нямаше да има заразени ли ? Блажени са вярващите.

# 15 316
Поправих те за това, че реално някои от нещата, които си написала, че не работят, всъщност си работят по един или друг начин.

Училищата като място, където физически са децата, когато родителите работят - не работят. Така че "един или друг начин" не устройва хиляди активни хора в случая.

Очевидно е, че "такива са обстоятелствата". То и по време на война е така.

Но айде да не се преструваме, че "ми то какво толкова не работи" и прочие.

Явно обстоятелствата ще са трайно променени, но това не значи, че не трябва да се мисли как мерките да засягат най-малко хората и да се обясняват и прилагат интелигентно.

# 15 317
Поредният тоталитарен опит за управление с еднолични декрети и от днес:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/24/rd-01-236.pdf
Глупост след глупост - твори се на кило. Работи се направо на инат.

Е, в Германия и Франция маските стават задължителни в магазини и обществне транспорт, как очакваш тук да ги отменят. Няма да стане. И след 13 май пак ще ги носим.
В Щатите маските също стават задължителни в 7 щата : https://en.as.com/en/2020/04/20/other_sports/1587416562_211518.html

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 00:21 от Не се сърди, човече

# 15 318
Поправих те за това, че реално някои от нещата, които си написала, че не работят, всъщност си работят по един или друг начин.

Така че "един или друг начин" не устройва хиляди активни хора в случая

Явно обстоятелствата ще са трайно променени, но това не значи, че не трябва да се мисли как мерките да засягат най-малко хората и да се обясняват и прилагат интелигентно.

Точно това е проблемът според мен. Хората още си мислят, че има вариант, в който всичко да си ги устройва като преди. На този етап - няма. И както ти го каза - обстоятелствата ще са трайно променени. Според мен, хората трябва да почнат да мислят и сами как могат да се адаптират най-лесно към ситуацията сега и възможните бъдещи, защото съдейки по западните настроения, еми, нормално в смисъла, в който го разбирахме досега - няма да има скоро. Ще има промени, за добро или лошо. Ще трябва да си търсим ново "удобно"

# 15 319
Уф, не знам за какво продължавам да четя и да пиша в темата...
Може да е за последно.
Първо - размисъл за ситуацията в Симитли. Пътуват в началото на март кмет и шофьор за мач в епицентъра на заразата. Най-вероятно шофьорът е карал колата и за това е бил там.
Кметът има среща с шеф на футболен отбор, който после почива от короната. Прибират се. След това шофьорът се разболява, никой не реагира, дори жената на кмета, която е ЛЛ с най-голямата пациентска листа в общината, и с голяма вероятност да е и на шофьора.
След което шофьорът влиза в болница, а кметът, гукал си с починалия футболен бос, е с отрицателен тест. А сети ли се някой да му направи тест за антитела? Какво е правила през цялото време лекарската, жена на кмета (не може да не е знаела къде е ходил, Най-вероятно е проявил преди време леки симптоми). А ако тя също е безкимптомен носител, колко пациента е запазила?
Второ - за проследяващите гривни. Отдавна трябваше да ги има масово у нас. И не е нарушение на нечии права, а пазене на обществото.
Не знам на колко в темата говори нещо името Петър Нордхук. До преди няколко години може би най-известният норвежец, спечелил много медали от световни първенства и олимпийски игри. Когото в пика на известността му го хванаха да кара пил (не е ранил или убил никого). И си ходи няколко месеца с електронната гривна за проследяване, без да се оплаква от това!
Трето -, днес четох за някакъв сладур в Смолян под карантина, който три или четири пъти го прибирали с полиция от различни населени места в областта!
Аз съм от хората, които ненавиждат да им задават правила, но сега е различно и трябва да се съобразяваме с тях, за да не стане много по-зле за всички!

# 15 320
Преди няколко дни, нали излязоха 13 човека с положителен PCR тест. Може би за други става въпрос.

# 15 321
Преди няколко дни, нали излязоха 13 човека с положителен PCR тест. Може би за други става въпрос.
Това не съм го знаела. Сега мисля, че е ново изследване. Абе като цяло там имат и без това малко служители, та ако се окажат с много положителни, не знам.

# 15 322
Фанфанито, ако се бяхме затворили в периода 13-30 март според теб сега нямаше да има заразени ли ? Блажени са вярващите.
Не знам дали съм права и дали има полезен ход, но...не е това датата за мен.
Някъде края на февруари трябваше да затворим, да дадем срок на нашите граждани в чужбина някъде 2 седмици да кажем да се връщат и затворим дори и за тях. Само транспорт-внос и износ да минаваше , но..до границата, пръскане и дезинфекция и с наши камиони и хора навътре в страната.
Дори си мисля, че при такива мерки и с тези малки нива в началото на заразата нямаше да спираме училища, бизнес и т.н. Нямаше да се наложи, защото при нас е внос заразата и се видя, че огнища нямахме. Банско и ски курортите можеха да се затворят превантивно за 14 дни-да. Другото си работи.
Така си го представях, не знам дали съм права. При това положение нямаше толкова да губим всички и пак можехме да шаваме в границата на държавата поне. Работните места щяха повечето да се запазят, хората нямаше да губят пари, ресторанти, фитнеси, кафета и т.н. да работят. Дори моловете не виждам причина.
Които българи се връщаха задължителна карантина и после навън свободно.
Може би износа щеше да пострада, но пак нямаше икономически да сме така зле.
Най-важното по-малко заболели, по-малко пострадали и изобщо...

# 15 323
  • София
Защо обвиниха проф. Асена Стоименова за нейните интервюта относно това, че може да се достигне до недостиг на лекарства? Доколкото знам в доста държави има вече такъв.

Фармацевтичната група на ЕС: Оттеглете обвиненията срещу проф. Асена Стоименова

https://www.actualno.com/society/farmacevtichnata-grupa-na-es-otteglete-obvinenijata-sreshtu-prof-asena-stoimenova-news_1456336.html

То освен, че го има в доста държави, е и постоянно явление. Винаги има някое лекарство, което липсва. Дори е заложено в ЗЛПХМ - кого трябва да уведоми снабдителя, че конкретното лекарство няма да го има...

Иначе отговорът на защо е - защото вирусът ще отмине, но главният прокурор ще остане Simple Smile
Зачекна се темата за генеричното заместване в аптеките и това засегна доста  парични интереси и това е следствието

# 15 324
  • Другата България
Това не съм го знаела. Сега мисля, че е ново изследване. Абе като цяло там имат и без това малко служители, та ако се окажат с много положителни, не знам.
Пловдив.
Това със заразения един медик е във Пловдив, ЦСМП Пловдив.
Там ги започват сега масово. София минаха от ред, там има 11 или 12 мисля доказано заразени.

# 15 325
Не знам дали съм права и дали има полезен ход, но...не е това датата за мен.
Някъде края на февруари трябваше да затворим, да дадем срок на нашите граждани в чужбина някъде 2 седмици да кажем да се връщат и затворим дори и за тях. Само транспорт-внос и износ да минаваше , но..до границата, пръскане и дезинфекция и с наши камиони и хора навътре в страната.
Дори си мисля, че при такива мерки и с тези малки нива в началото на заразата нямаше да спираме училища, бизнес и т.н. Нямаше да се наложи, защото при нас е внос заразата и се видя, че огнища нямахме. Банско и ски курортите можеха да се затворят превантивно за 14 дни-да. Другото си работи.
Така си го представях, не знам дали съм права. При това положение нямаше толкова да губим всички и пак можехме да шаваме в границата на държавата поне. Работните места щяха повечето да се запазят, хората нямаше да губят пари, ресторанти, фитнеси, кафета и т.н. да работят. Дори моловете не виждам причина.
Които българи се връщаха задължителна карантина и после навън свободно.
Може би износа щеше да пострада, но пак нямаше икономически да сме така зле.
Най-важното по-малко заболели, по-малко пострадали и изобщо...
При вас е внос заразата? А при нас?

# 15 326
Пловдив.
Това със заразения един медик е във Пловдив, ЦСМП Пловдив.
Там ги започват сега масово. София минаха от ред, там има 11 или 12 мисля доказано заразени.
Ясно, аз помислих, че е за София, но все едно. Дано нямат други положителни в Пловдив.

# 15 327
Скрит текст:
Скрит текст:
Докато този вирус обикаля наоколо, няма как да вървят бизнесите, за които плачете.

Ние плачем? Т.е. на теб ти е тотално безразлично какво се случва с тези хора или изобщо с живота на сънародниците ти, за които са настъпили драстични промени.

Искам да кажа, че е двоен аршин да призоваваш всички да са съпричастни с уязвимите групи и да ги пазят - и в същото време с лека ръка да отхвърляш проблемите на тези, които с голяма вероятност и да се разболеят, ще изкарат вируса на крак, но никой не ги пита.

Ако искаме съпричастност, тя трябва да е двупосочна.
Не ми е безразлично, просто аз не съм човек, който обича да спори със съдбата, особено за неща които вече няма как да се върнат. Вие живеете в някаква самозаблуда, че ако ги няма мерките, от другата страна стои това, което беше досега и реално единствено мерките (а не вируса) са пречката да се върнем там, където бяхме. Другата ви самозаблуда, при това доста грозна и цинична е, че ще можете да си оперирате бизнесите, докато умират по няколко хиляди човека на ден и че ресторантите и кафенетата ще се препълнят, докато навън върлува такъв вирус. Не знам наистина как си го представяте това като дори в либерална Швеция вече има много фалити. Т.е. мрънкате срещу съдбата и си го изкарвате на тези, които искат да запазим цивилизоваността на нашето общество и да решим тази криза, без да прибягваме до геноцидни решения, които даже не са решения.

Безразлично ти е. Тук въобще не опира до туризма само  и до бизнесите свързани със свободното време на хората. Как си го представяш четиричленно семейство, в което единия родител е останал без работа. Вероятно има и такива, които и двамата родители да са останали без работа - колко семейни бизнеси има, ще изкарат месец, два, три и после, сметките си вървят, храна трябва, децата и те си искат своето, а някой от тях се разболее - откъде пари за лекарства, като сложиш и стреса и са готови.
Никаква цивилизованост няма  в бедността, а това твоето е цинично отношение.  Никаква цивилизованост няма в извънредни мерки, независимо от обстоятелствата. Цивилизованост означава вървене нагоре, а не дълбаене надолу и сриване на съществуващи неща.

И най-накрая вземи научи какво значи геноцид и употребявай думите правилно.

# 15 328
По повод изказването на Кунчев (а и не само), че всички медици имат защитни облекла.

https://slivensega.wordpress.com/2020/04/24/%d1%81%d0%bb%d0%b8%d … 1%8a%d0%b6%d0%b0/

Във фейсбук циркулират все повече постове на лекари по този повод.

# 15 329
  • София
Скрит текст:
Докато този вирус обикаля наоколо, няма как да вървят бизнесите, за които плачете.

Ние плачем? Т.е. на теб ти е тотално безразлично какво се случва с тези хора или изобщо с живота на сънародниците ти, за които са настъпили драстични промени.

Искам да кажа, че е двоен аршин да призоваваш всички да са съпричастни с уязвимите групи и да ги пазят - и в същото време с лека ръка да отхвърляш проблемите на тези, които с голяма вероятност и да се разболеят, ще изкарат вируса на крак, но никой не ги пита.

Ако искаме съпричастност, тя трябва да е двупосочна.
Не ми е безразлично, просто аз не съм човек, който обича да спори със съдбата, особено за неща които вече няма как да се върнат. Вие живеете в някаква самозаблуда, че ако ги няма мерките, от другата страна стои това, което беше досега и реално единствено мерките (а не вируса) са пречката да се върнем там, където бяхме. Другата ви самозаблуда, при това доста грозна и цинична е, че ще можете да си оперирате бизнесите, докато умират по няколко хиляди човека на ден и че ресторантите и кафенетата ще се препълнят, докато навън върлува такъв вирус. Не знам наистина как си го представяте това като дори в либерална Швеция вече има много фалити. Т.е. мрънкате срещу съдбата и си го изкарвате на тези, които искат да запазим цивилизоваността на нашето общество и да решим тази криза, без да прибягваме до геноцидни решения, които даже не са решения.
Какви са тези няколко хиляди умиращи на ден дето фантазираш? Това в България ли си го представяш? Защо спекулираш със страха на хората? Или си говориш ей така...

Общи условия

Активация на акаунт