COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 685
Скрит текст:
Скрит текст:
Не обсъждахме ли поне 2 пъти в тази тема именно тромбозата, до която е възможно К19 да доведе? Помня, че имаше дами с линкове от чужбина, че докладват такива случаи..помня, че и казах (май точният ми цитат беше) "уфф, мразя тромби".

Това НЕ се отнася само до ковид, много вирусни инфекции повишават риска от инфаркт, инсулт, емболия в рамките на месец-два след "оздравяване". Включително обикновеният грип.

Знам, баба почина в следствие на белодробна тромбоемболия, баш след изписване от болница,  но тук темата не е ли ковид и не говорим ли за лекарка с коронавирус? Аз лично се придържам към темата.
Според мен има връзка с темата понеже ако тестовете не са достоверни е възможно да не става дума за ковид а за други заболявания, които нормално цииркулират

Защо да става дума за друго, при положение, че обявиха официално, че Е била лекувана от Ковид, в Св. Анна, накрая е дала 2 отрицателни теста (както си е по протокол, за да бъде обявен някой за здрав и да го изпишат от болницата), изпратена е вкъщи и се е влошила внезапно. Това си го обявиха сутринта на брифинга (секретарят), в последствие и Мутафчийски го изкоментира същото. Останалите свободни съчинения нямам идея от къде дойдоха. Не съм окей със спекулации точно в такъв момент, когато точно и ясно си го казаха хората..2 пъти.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/mutafchijski-trevozhno-e-che-poc … -za-covid-19.html
нали преди малко писаха че е лекувана от вирусна пневмония, не ковид и била с два отрицателни pcr теста, после някой добави че при бърз тест преди да почине е излязла положителна. В този случай или pcr тестовете не са показателни за всеки етап от заболяването или като цяло тестовете не са показателни.

Sparkles, кой какво обявил, в кой сайт - не знам. Аз прочетох официалната информация на 2ма от НОЩ, която е ясна, изслушах им и интервютата и вече написах каква е тя, освен това Мутафчийски каза, че жената е една от първите заразени с коронавирус в ЦСМП-София.  Лекувана е в Св. Анна . След 2 отрицателни теста е изписана. Този линк, баш с тази информация, си е пуснат и в групите на ЦСМП - никой от колегите й не опонира на написаното. Само ние тук общо взето си търсим под вола теле и опитваме да изкараме, че ми не пък! не е била заразена..Не го разбирам това, спирам да дискутирам. Срамно ми е някво. Светъл й път Sad

# 20 686
  • Бургас
Еми, супер значи. Купона започва с пълна сила. Язък, че времето няма да е идеално, за да е пълен пакет с екстри. Ако отворят и моловете, какво повече да искаш? Кеф ти кафенета, кеф ти у молу. Чета в социалните мрежи и масово това се разбира, като че ли е приключило всичко и нещата са ток и жица. Живеещите по морето, на които им беше под нивото да плажуват там и ходеха в Гърция или изобщо не ходеха, сега са големи мераклии и са на стартова линия от утре. Някой софиянци никога не са стъпвали на Витоша, но утре ще са първи планинари. Преди в парковете 10 човека на кръст правеха тренировки, сега всички ще се изсипят да тичат. Нещата са като с църквите на Великден - никой от тези хора не беше болезнено религиозен и на никой не му беше жизненоважно да е там. Важното е купона да тече.

# 20 687
Тесла, PCR могат да дадат фалшиво отрицателни резултати, но не и фалшиво положителни.
Специално за хламидия могат или поне са били манипулиране при познат. Оплаквания от лумбаго, които не минават, некачествена рентгенова снимка показваща възпаление на синувиална става, ортопед който праща при позната в болница за да види, тя праща в някаква лаборатория (впоследствие се оказва че там има оплаквания от фалшиви пср резултати), положитеен pcr тест на човека за хламидия. Следват кръвни - отрицателни, ямр - ставата не е възпалена, има дискова херния. Дали лабораторията / теста не са читави или са комбина с лекаря за да точат касата с престой в болница?... След тази лаборатория млади жени са минавали ненужна лапароскопия на маточните тръби и после разбират че не са имали хламидия.

# 20 688
Не мисля, че в България се проверява качеството на внесените медицински маски и по-специално на тези с висок клас на защита. Производителят  трябва да предостави сертификат за тях, но в случая с Китай дори и сертификатът не е гаранция винаги. Не случайно някои държави тестват маските и започнаха да ги връщат на китайците. Повечето от произведените в България маски (от новите  фирми) не се обявяват като медицински, защото не са сертифицирани съобразно установения стандарт.

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 15:32 от van4eto86

# 20 689
  • София
нали преди малко писаха че е лекувана от вирусна пневмония, не ковид и била с два отрицателни pcr теста, после някой добави че при бърз тест преди да почине е излязла положителна. В този случай или pcr тестовете не са показателни за всеки етап от заболяването или като цяло тестовете не са показателни.

Точно така разбрах и аз, затова и коментирах, че всяка вирусна пневмония би могла да доведе до тромбоза (ако това е правилният термин), т.е. не е доказано, че лекарката е била болна именно от ковид. Не знам защо има толкова противоречива информация за този случай.

# 20 690
  • Bulgaria
Ако PCR тестовете пропускат определен % от вирусоносителите, то тогава имаме сериозен проблем. Сещам се веднага и за децата, които имат симптоми подобни на "Кавазаки", но само част от тях са с положителен тест.

# 20 691
Китай продължават да ни заливат с некачествена стока. Интересно, в България дали някой проверява качеството на маските, защото в доста държави имаше недоволство, че не са качествени и не предпазват. Защо не питат такива неща журналистите, а се занимават с пейки и тревички.
Ирландия преди време получи голяма пратка персонални средства за защита, част от които бяха негодни за употреба.
https://www.irishpost.com/news/hse-issues-ultimatum-china-delive … pe-ireland-183020

# 20 692
Тесла, PCR могат да дадат фалшиво отрицателни резултати, но не и фалшиво положителни. Т.е. ако пропуснат смъртен случай, това не води към намаляване на смъртността, а точно обратното. Ето ти нещо конкретно:
0,16% от цялото население на град Ню Йорк вече е починало от К-19 на  база само тези доказани с тест. Реалните смъртни случаи са всъщност много повече от това. Т.н. ниска смъртност от К-19 не отговаря на фактите от реалността, а мнозинството от учените я поставят в диапазона 0,5-1,5%, останалите са единици.
не съм лекар но според прочететното в мрежата без да претендирам за достоверност, създателят на теста е смятал че могат да дадт фалшиво положителни резултати в зависимост от амплификацията и избраните референтни стойности, което показва че могат да се манипулират, също е смятал че не трябва да се прилагат за вирусни заболявания, сега колко е прав надявам се учените да знаят какво правят
Протоколът за PCR теста е на проф. Дростен, от Берлин и НЕ, той НЕ смята подобно нещо. Тестът е 100% специфичен и единствената възможност за фалшиво положителен резултат е намърливост на този, който е правил теста!

# 20 693
Коронавирус: Колко време отнема да се възстановиш?
Известно е, че повече от един милион души по света са се възстановили от коронавирус, според университета Джон Хопкинс. Но пътят към пълно здраве не е един и същ за всички.
Времето за възстановяване ще зависи от това колко сте болни на първо място. Някои хора ще се отърват от болестта бързо, но за други това може да остави трайни проблеми.
Възрастта, полът и други здравни проблеми увеличават риска от по-сериозно заболяване от Covid-1
Колкото по-инвазивно е лечението, което получавате, и колкото по-дълго се провежда, толкова по-дълго е възстановяването.
Ами ако имам само леки симптоми?
Повечето хора, които получават Covid-19, ще развият само основните симптоми - кашлица или треска. Но те биха могли да изпитат болки в тялото, умора, болки в гърлото и главоболие.
Кашлицата първоначално е суха, но някои хора в крайна сметка ще започнат да кашлят слуз, съдържаща мъртви белодробни клетки, убити от вируса.
Тези симптоми се лекуват с почивка в леглото, много течности и облекчаване на болката, като парацетамол.
Анализ на китайската информация от Световната здравна организация (СЗО) казва, че средно са необходими две седмици, за да се възстанови.
Ами ако имам по-сериозни симптоми?
Заболяването може да стане много по-сериозно за някои. Това се случва около седем до 10 дни от заразяването.
Трансформацията може да бъде внезапна. Дишането става трудно и белите дробове се възпаляват. Това е така, защото макар имунната система на тялото да се опитва да се противопостави - всъщност реагира и тялото преживява колатерални щети.
Някои хора ще трябва да бъдат в болница за кислородна терапия.
Възстановяването може да отнеме две до осем седмици, като умората продължава.
Ами ако се нуждая от интензивна грижа?
Според СЗО, един човек на 20 ще се нуждае от интензивно лечение, което може да включва упояване и поставяне на вентилатор.
Ще отнеме време, за да се възстановите от всяко интензивно или критично лечение (ICU), без значение какво заболяване. Пациентите се преместват в редовно отделение, преди да се приберат вкъщи.
Д-р Алисън Питар, декан на Факултета по интензивна медицина, казва, че може да отнеме 12 до 18 месеца, за да се върнете към нормалното си състояние след всякакви критични грижи.
Прекарването дълго време в болнично легло води до загуба на мускулна маса. Пациентите ще са слаби и мускулите ще отнемат време, за да се натрупат отново. Някои хора ще се нуждаят от физиотерапия, за да ходят отново.
Поради това, през което тялото преминава в интензивно отделение, има и възможност за делириум и психологически разстройства.
"Знаем, че на пациентите отнема значителен период, потенциално месеци, за да се възстановят."
Но е трудно да се обобщи. Някои хора прекарват сравнително кратки периоди в критична грижа, докато други се вентилират седмици.
Коронавирусът ще повлияе ли на здравето ми дългосрочно?
Не знаем със сигурност, тъй като няма дългосрочни данни, но можем да разгледаме други условия.
Синдромът на остър респираторен дистрес (наречен Ards) се развива при пациенти, чиято имунна система преминава в свръхстеж, причинявайки увреждане на белите дробове.
„Има данни, че дори пет години по-нататък хората могат да имат непрекъснати физически и психически затруднения“, казва г-н Twose.
Д-р Джеймс Гил, личен лекар и преподавател в Медицинското училище в Уоруик, казва, че хората също се нуждаят от психично здраве, за да подобрят възстановяването.
"Затрудняваш дишането, тогава лекарят казва:" Трябва да те поставим на вентилатор. Трябва да те приспим. Искаш ли да се сбогуваш със семейството си? ".
"ПТСР [посттравматично стресово разстройство] при тези най-тежки пациенти не е изненадващо. За много от тях ще има значителни психологически белези."
Остава възможността дори някои леки случаи да оставят пациенти с дългосрочни здравословни проблеми - като умора.
Колко хора са се възстановили?
Получаването на точна цифра е трудно.
Към 1 май университетът Джонс Хопкинс съобщава, че повече от 1021 000 души са се възстановили от 3,2 милиона души, за които се знае, че са били заразени по целия свят.
Но страните използват различни методи за запис. Някои не публикуват данни за възстановяване и много леки инфекции ще бъдат пропуснати.
Математическите модели са изчислили, че между 99-99,5% от хората се възстановяват.
Мога ли отново да хвана Covid-19?
Има много спекулации, но малко доказателства за това колко е устойчив всеки имунитет. Ако пациентите успешно са се преборили с вируса, те трябва да са изградили имунен отговор.
Доклади на пациенти, които са заразени два пъти, може просто да се свеждат до тестове, които неправилно записват, че са без вируса.
Въпросът за имунитета е жизненоважен за разбирането дали хората могат да бъдат реинфектирани и колко ефективна може да бъде всяка ваксина.
https://www.bbc.co.uk/news/health-52301633

# 20 694
Ако PCR тестовете пропускат определен % от вирусоносителите, то тогава имаме сериозен проблем. Сещам се веднага и за децата, които имат симптоми подобни на "Кавазаки", но само част от тях са с положителен тест.
Пак без да съм медицинско лице и пак не за вирус, а за бактерия като хламидията, според степента на навлизане на бактерията тестът ще е положителен ако се вземе материал от нивото до което е навлязла. В случая с ковид при по-късното засягане на белия дроб, т.е. по-дълбоко навлизане може да е отирцателен от носоглътката но да е положителен в храчка.

# 20 695
На лекарката е взета проба за PCR след смъртта. Mутафчийски каза друго интересно - има заразени в Италия които могат да се диагностицират само с бронхоскопия, т.е. с нормален тест не се вижда заразата. Аз лично съм силно притеснен от това което се случва с НОЩ и мерките, мисля, че прекалено рано си повярваха, че всичко е под контрол, дано да не съм прав. Според мен трябваше да изчакат края на ИП а не така да прибързват да охлабват защото народът вече съвсем се е разпуснал и не се пази.

# 20 696
Тесла, PCR могат да дадат фалшиво отрицателни резултати, но не и фалшиво положителни. Т.е. ако пропуснат смъртен случай, това не води към надценяване на смъртността, а точно обратното, това значи, че истинската смъртност е подценена. Ето ти нещо конкретно:
0,16% от цялото население на град Ню Йорк вече е починало от К-19 на  база само тези доказани с тест. Реалните смъртни случаи са всъщност много повече от това. Т.н. ниска смъртност от К-19 не отговаря на фактите от реалността, а мнозинството от учените я поставят в диапазона 0,5-1,5%, останалите са единици.
Подчертаното точно води до надценяване на смъртността от Ковид ако се осланяме на ПСР тестовете.

Чак до 1,5% ме съмнява да стига истинската смъртност. Защото:
Как SARS-CoV-2 обиколи света и се върна отново в Китай
https://clubz.bg/98042-kak_sars_cov_2_obikoli_sveta_i_se_vyrna_otnovo_v_kitaj
Не може на едно място да е 0,4% (Исландия), според тяхното ПСР тестване, а това е държавата която тества най много в света на глава от населението (изкл. държавата джудже Фарьорските о-ви) което само по себе си е много висока смъртност, около 5 до 10 пъти грубо казано по висока смъртност от грипа (0,05-0,1), което в комбинация с бързото разпространение и заради високата му заразност, прави вируса особено опасен с потенциала да убива по 30,40 пъти повее хора на година от грипа, и заради по бързото си разпространение, освен по високата си смъртност. Но не може на друго да е почти 4 пъти по висока, освен ако не говорим за значими мутации на вируса. А според учените има много мутации на вируса но те не са значими. До 1/100-на от неговият геном. Т.е. говорим все още за един и същи вирус по света. По нататък няма да е така, с времето вероятно мутациите ще стават по значими. За да е на едно място смъртността 4 пъти по висока от на друго, говорим за различни щамове, които според учените още ги няма. Всички множество мутации са незначителни към тези момент.

Да, знам че Исландия е специфична че голяма част от заразените са млади, само 5% над 70, а и поначало те са една от най младите държави в света, само 9% от населението им е над 70. Което значи че заради тези специфики на друго място може да е доста по висока (0,7, айде да кажем пряко сили 0,8, или 2 пъти по висока) но не чак близо 4 пъти. Защото когато вируса стигне до много голям брой хора такива случайни отклонения да зарази само млади, или само стари, се елиминират. Те са възможни когато стигне до малко хора, и тогава може да обхване само определена група в о-вото и да даде значими отклонения в смъртността няколко пъти. Затова мен ме съмнява че ако вируса обхване достатъчен брой хора, смъртността му ще излезе извън границите 0,4-0,7%.

Аз така или иначе след изчисленията си за Исландия минах на страната на високата истинска смъртност. Но тези изчисления са базирани на ПСР тестването на Исландия. Ако приемем че тези тестове са неточни, а даже е още по голям проблем подчертаното в твоя пост, то тогава истинската смъртност е възможно да е много по ниска.

Остава обаче силният довод с Ню Йорк, за да са починали 0,15% от цялото население, ако смъртността му е ниска то повече починали там не трябва да има защото там вече са достигнали до стаден имунитет, обаче ако е в диапазона 0,4-0,7 тогава е заразена все още малка част от населението (10-25%)

# 20 697
Не съобразих, че може да се има предвид откривателя на методиката.

Днес тя има общо с оригиналната само принципно, технически е на съвсем друго ниво. Генетиката, като наука е на съвсем друго ниво и по света PCR тестове се използват широко за диагностика на патогенни заболявания.

# 20 698
  • Bulgaria
Аз лично съм силно притеснен от това което се случва с НОЩ и мерките, мисля, че прекалено рано си повярваха, че всичко е под контрол, дано да не съм прав. Според мен трябваше да изчакат края на ИП а не така да прибързват да охлабват.

Абсолютно съм съгласна и съм сигурна, че ще дадат заден, въпреки че, голяма част от хората тук мислят, че не е възможно. Когато разпрастранението започва да става неконтролируемо, няма друг вариант. А, за контролируемо можем и да си говорим, когато имаме горе-долу овладяна ситуация и когато се научим да спазваме дистанция и не се събираме по 20 човека на бира.

# 20 699
ББ изплю всъщност камъчето да не се чудиме за брифингите - някои от нас вика бяха разпитвани от прокурори. Значи както и предположих - създават страх в населението и са ги натиснали.

Общи условия

Активация на акаунт