COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 422
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 21 345
Катерица, да не си в Байерн? Нашият министър на образованието (НРВ) е заплашил, че ако в сряда не се вземе някакво общо решение за отваряне на детските градини, НРВ ще започне сама да си ги отваря.

Васиту, постнах линк по-нагоре.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 15:12 от Gabito1504

# 21 346
  • Другата България
Аз имам някаква надежда, че ресторантьорите ще се чукнат по главите, че не им е проблема двата метра, а гнусните кухни, долнокачествените продукти и лошото обслужване. Поне ще имат върху какво да помислят, докато се чудят защо няма клинети.
Никаква надежда нямам аз за това. И не мисля, че ще се случи.
Те толкова са "зажадняли" за работа, че дори и в началото да има някакво подобрение на условия и хигиена, то ще е краткотрайно предвид факта, че оборота и печалбата са на първо място. Всички неща са навързани, ама малко са тези, които мислят за тях.

# 21 347
  • софия
Аз си мисля и друго за кафенетата и ресторантите - представям си как мият съдовете, та дали няма и от това да става заразяване? Може да го измислят да е с еднократни прибори и чашки и чинийки, ама малко ме съмнява.

# 21 348
Единствено се открива нова линия за корупция.
Нищо повече нама да се случи.

# 21 349
  • София
Лили, няма смисъл. Те вярват в доброто, ние сме черногледите, които не могат да преценяват реално ситуацията и само чертаем апокалиптични картини.
И като вярваш в апокалипсиса, какво ще ти помогне? Можеш ли ти и ние да направим нещо различно и да го предотвратим? Не можем да легнем да мрем, така че посрещаме всеки нов ден, радваме му се, пък каквото сабя покаже 😆

Напротив, от нас зависи как ще се развият нещата, още ли не сте го разбрали? Да, можем да направим много неща, за да го предотвратим, но не и с това мислене.
Добре де, ти лично какво можеш да направиш - да спреш хората да пътуват, излизат по заведения, на разходки....Или да накараш ББ да затвори държавата? Не можеш, така че си действаш по твоя си план и се надяваш да минимилизираш щетите. От глобално вайкане файда няма.

# 21 350
Скрит текст:
Изобщо не ме притеснява струпването на хора на открито, ако има метър дистанция между тях.

Излезли са окончателните резултати от теренното проучване в окръг Хаинсберг, Германия. Смъртността е 0.37%, 20% от заразените не проявяват симптоми.
Може ли линк към проучването?

Разбира се, само че е на немски и е на страницата на Уни Бон, не съм търсила в оригинал:
https://www.uni-bonn.de/neues/111-2020
Благодаря, беше ми интересно да го прочета.
Плашещо е, че процента безсимптомни е толкова малък, сравнен с данните досега. Не пише, или поне аз не видях, какъв е процента на леките симптоми. Надявам се да направят и по-обхватно проучване. Все пак тук много пъти имаше спор дали 1000 души са достатъчно за екстраполация към голямо население. Можеш ли да дадеш данните за заболели, критични и смъртни само за съответния град?
Проучването за щата Ню Йорк е също толкова малко в съответствие на населението (почти 13 мил., взетите проби са 15 000) и показва доста по-различна картина. Все пак нормално е в различни държави да има различна смъртност, това е валидно за повечето вирусни инфекции.

Допълвам се: в линка пише нещо много важно, което сме го обсъждали тук. Всеки здрав трябва да се смята за заразен, заради безсимптомно предаване. Мерките трябва да се съобразят с това.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 15:27 от Neko.fukakai

# 21 351
В Австрия днес се завръщат само матурантите и учениците, които завършват образователна степен тази година. Мутафчийски не за първи път си измисля. Вчера и Борисов обясняваше как в Австрия чакаме с месеци за преглед, ама ей на аз вчера реших, а днес отивам да се прегледам:)

# 21 352
Съпругата на алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно преди две години в Хималаите - Радослава Ненова, повече от месец доброволства като парамедик в Александровска болницa и участва активно с медиците на първа линия в борбата с #Ковид19. Очи в очи с болестта, тя черпи опит и поука, че: "Ничий живот не е просто статистика. Никой не бива да бъде изоставян в най-тежките моменти. Никое добро не е напразно! Човек се разбира какъв е не във времето, а в ситуациите".

https://m.24chasa.bg/novini/article/8535951

# 21 353
Преди малко надникнах в сдружението на хората с ревматични заболявания и видях следното съобщение на председателя на сдружението

Здравейте!
Информация за всички постъпващи в клиниката по ревматология към УМБАЛ"св.Иван Рилски": PCR тестът, който се изисква при хоспитализация може да бъде направен на място.Пробата се взима от старшата сестра в клиниката, но това трябва да става до 12 часа на обяд.По служебен път пробата се изпраща в лабораторията в УМБАЛ "св.Иван Рилски" (това е специална лаборатория).Резултатите са готови в рамките на 4 часа.Пациентите заплащат 40 лв, останалата част от сумата заплаща болницата.Относно необходимостта от хоспитализация се консултирайте с лекуващите ревматолози.

Та, значи, ето ти още едно парично поточе към Здравната каса...
Няма лошо да пазим лекарите, както и другите болни, които са отишли да се лекуват. А на мен кой ще ми гарантира, че доктора, който ме преглежда по 3-4 пъти на ден не е заразен, без да знае от другаде? Струва ми се особено перверзно да отида някъде да се лекувам и да ме заразят, а аз да си платя за тази чест. Не, не че някой ще го направи нарочно. Но си е съвсем нормално житейско положение.

ПП Но пък не трябва да се нарушават правата на влизащите от близо и далече, като се затварят в карантинни центрове, щото те имат пълно право да се щурат където им падне. Нито пък трябва да плащат за тестове, ааа, нали ние сме тук, за да плащаме и да пълним всякакви продънени каси.

# 21 354
Катерица, да не си в Байерн? Нашият министър на образованието (НРВ) е заплашил, че ако в сряда не се вземе някакво общо решение за отваряне на детските градини, НРВ ще започне сама да си ги отваря.

Васиту, постнах линк по-нагоре.
вашия министър на образованието да вземе да се самоуволни ; -)

# 21 355
Аз си мисля и друго за кафенетата и ресторантите - представям си как мият съдовете, та дали няма и от това да става заразяване? Може да го измислят да е с еднократни прибори и чашки и чинийки, ама малко ме съмнява.
А ако видиш...Sob аз поне на 4-5 заведения в годините съм връщала чаши с червило или друго недоизмито а 1-2 пъти и прибори. Не може и на вас тук да не се е случвало поне веднъж...Особено малките кафета и кръчмички...не няма да описвам.И го знам лично видяно-имам приятелки които работеха на такива места-не ЕЖК.

# 21 356
В Австрия също днес излезе проучване за разпространението. Изводите са, че:

В най-засегнатите региони съвсем малко хора са добутали до имунитет, а в другите да не говорим.

Неоткритите случаи са много по-малко от очакваните.
В обобщение: в далечината.не се виждат и наченки на стаден имунитет. Поздрави на Мангъров!

# 21 357
  • Варна
Скрит текст:
Пикът на заразата е преминал в почти цяла Европа, България е изключение

Първоначалната вълна на предаване на covid-19 в Европа премина своя пик, като България е единствената страна, която все още има увеличение на случаите, заяви днес директорът на Европейския център за контрол на заболяванията.

Във видеоконференция с Комисията по обществено здраве на Европейския парламент Андреа Амон посочи, че най-новите данни показват, че „очевидно първоначалната вълна на предаване вече е достигнала своя връх, с общ спад“ в броя на случаите на заразяване в страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство плюс Обединеното кралство и понастоящем „има само една държава с увеличение на разпространението и четири без съществени различия“.

Призована от депутатите да посочи въпросните държави, директорът на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) уточни, че страната, която все още има възходяща крива на честотата на предаване, е България, докато четирите други страни в които „няма съществени различия“ по честота на предаването през последните 14 дни са Полша, Румъния, Швеция и Обединеното кралство.

https://www.archyworldys.com/peak-surpassed-in-almost-all-of-eur … -is-an-exception/
https://www.time24.news/t24/2020/05/peak-surpassed-in-almost-all … an-exception.html

Много ми е чудно къде я видяха тази растяща крива в България?! Поредното необосновано и преднамерено изказване... Не виждам кой знае каква разлика между графиките на посочените четири страни и нашата, освен еднодневния пик при нас на 24 април. Да не говорим, че има и други, изглеждащи по подобен начин, напр. Унгария.

# 21 358
Принципно всяко едно заведение е длъжно да мие съдовете в миялна машина. Там градусите са достатъчно високи. Вече дали го правят е друг въпрос, но се съмнявам, че в нормални заведения някой търка на ръка.

# 21 359
В Австрия също днес излезе проучване за разпространението. Изводите са, че:

В най-засегнатите региони съвсем малко хора са добутали до имунитет, а в другите да не говорим.

Неоткритите случаи са много по-малко от очакваните.
В обобщение: в далечината.не се виждат и наченки на стаден имунитет.
Добре де, не разбирам...как очаквате стаден имунитет да се изгради за 2-3 месеца, при всичките рестриктивни мерки по света?
За стаден имунитет може да се говори/търси в страна, която не е приложила никакви мерки, а е оставила всичко на самотек, на принципа "да става каквото ще".А не знам да има такава държава....
Да се говори и очаква стаден имунитет при отчитани само десетки случаи на ден, е несериозно.

Общи условия

Активация на акаунт