COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 128
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 125
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Да не се окаже накрая, че Китай далеч не е първата спирка на вирусът? Дано разберем.
Аз винаги съм била против отварянето на заведенията, още по против съм да е 1.5м разстояние, за това си мисля, че много хора едва ли ще ги посетят. Обаче КПП-тата не вършеха никаква работа, тях трябваше да ги поставят единствено по празниците, само тогава свършиха някаква работа.
А аз пък не съм против отварянето на заведенията. Поради няколко причини.
Първо, човек трябва да има избор. Видя се, че всъщност това е нещото, което и заради което се мрънкаше и тук, и навън през месеците ИП - че трябва да правим или да не правим всичко, което е решено от друг в името на нашето добро. Което "добро" от друга страна се разглеждаше и обективно, и субективно в зависимост от гледната точка на всеки индивидуално. Както се казваше - на всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите. На един му е важно здравето, на друг разходките, на трети фитнеса, на четвърти маникюра, на пети кръчмата....именно, според потребностите.
Второ, много и силно се надявам именно месеците ИП и сегашните последващи мерки за заведенията и ресторантите /които се променят ежедневно, но все пак/ да дадат урок на собственици, наематели, персонал, дори и държава, за това как трябва да се работи на такива места не само в условията на епидемия, а по принцип. Да си завишат критериите относно хигиена, качество на продукти и напитки, здравна култура на персонал, дори и манталитет на персонала. Дали това ще стане ще видим, но моето мнение по въпроса вече го писах - от утре заведенията ще се напълнят, плавно, поетапно, но посещаемост ще има.
Трето, хората, които наистина зависят само от този бизнес и разчитат на тези доходи - не само собственици, а и обслужващ персонал, не може да стоят без работа и доходи вечно. Именно това положение трябва да ги мотивира да са на ниво, ако искат да генерират и печалба, основно малките и семейни заведения с авторски менюта.
Четвърто, последно, но не и на последно място - отговорността за здравето ни е наша лична и персонална. Ако ние самите смятаме, че не е безопасно да посещаваме заведение или ресторант, няма да го правим. Защото така сме решили за себе си. Но това не значи, че заради нашето решение трябва да се ограничава свободата и на обществото. Ако всеки е отговорен - и клиенти, и персонал, и собственици, то заведенията са ни най-малкия проблем.
На фона на постоянните пристигащи болни от чужбина, които се придвижват с обществен превоз стотици километри до родните си места, лъжат и мажат, правят органите на маймуни, принуждавайки ги да издирват несъществуващи водачи на таксита дни наред, докато през това време истинските техни контактни дори и не подозират, че 300 км. в автобуса са седели до болен. И после са контактували със семействата и децата си, с близки и приятели, и така по веригата. Ромските махали, които "гърмят" една по една в различни краища на страната също, те са ни напълно достатъчни, на техния фон заведенията отново са най-малкия проблем. Или поне по-малкия. Старческите домове, домовете за деца...и още, и още.
С другото съм съгласна, но хайде да сложа едно много хубаво и кратко видео. Става въпрос за пристигналите от Амстердам на летището, какво казва жената във видеото, вижте, гледайте внимателно, кратко е. Казва, че като са слезли от самолета са искали веднага да отидат в болница, но никой не им обърнал внимание. Сега отговорните си мият ръцете с хората, а вината пак не е там! Това отново е  не свършена работа, никаква организация и дори минимален контрол на летището.
https://youtu.be/CQeC_fOOAZg
Това не е ли престъпно !!!
Дошли са болни щото в Амстердам ще ги лекуват циганите ама друг път.
Какво следва да покаже тоя запис ?
Че идват болни и трябва веднага да ги вземат и да ги лекуват във ВМА ли, че и осигуровки нямат  ?!
[/quote]

Аз не знам дали имат осигуровки или нямат, ако нямат трябва да си плащат. Но щом са тръгнали да ловят заразени е глупаво да няма адекватен контрол на летището. После щели да търсят контактни... глупости на килограм. То това търсене да не мислиш, че става без пари. То затова и търсенето им е "търсене"(да се чете за големи касички).

# 22 126
Нещо ми е объркано. Поетапно сваляне на мерките - за 24 часа свалиха всички мерки и почти определиха началото на туристическия сезон. Сега вече икономиката ще хвръкне. Защо беше нужно ИП, да спазваме правила и т.н.!
Както обикновено, всеки се спасява сам, но да подпомогнем туризма и ресторантьорите. Защо да го правим!

Има текст в проектозакона, който снощи беше представен, че ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика, заяви Вълчев.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maturite-shte-sa-na-1-i-3-yuni-iz … s-na-15-i-17-yuni
И децата ги подкараха като тестовете, представителна извадка, ще определи нивото на образованието.

# 22 127
  • Пловдив
Ами да задължат всеки, който се прибира да прави тест за собствена сметка. Ако не желае стои в карантина. И ако я нарушава карантината, и се окаже болен, всичките му контакти пак се тестват за тяхна сметка. Всеки върви и ръси зараза, без дори да знае, без да предупреждава лекари.....Всеки, който има безразборни контакти в големи компании, особено със завърнали се от чужбина, се приема за потенциално заразен. И същите тези като отидат на лекар премълчават удобно тази информация. Пак отиваме там, че всичко опира до съвест и отговорност. И не, няма как да се обособят болници сомо за ковид. Абсурдно е. И абсолютно невъзможно, но не ми се пише защо. Дълго е. А и все едно няма как да бъде разбрано. Ама българинът е много ербап да създава организазия в сфери, от които нищо не разбира.

# 22 128
Същата тази ромка на следващия ден каза че че дъщеря й като кацнала в София й се обадила.Тя й казала да отиде в болница,но дъщерята нямало да може да се оправи къде да отиде и ще си хване такси до селото.А на таксиметровия е казала че й е лошо от полета.Та два дена плетоха лъжи.ако искаше щеше да отиде директно в болницата с вече хванато такси.
Същата работа и с тия с автобуса.Лъжат,мажат....държавата им крива,дискриминирани,бля,бля

# 22 129
Строителство до 15.06,  изобщо неограничена от ИП дейност,  несекващи  държавни поръчки и препиши и мене, Попе за ддс 5%.
Ако не друго, то в това ИП излезе на светло кой е най-приближения до Баце бранш.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 20:08 от Фръц!

# 22 130
  • на пъпа на Златията
Българските къщи  са окрадени изтърбушени . Тия работят , направили са си къщи палати  не плащат осигуровки . Тук българите се  вият и едва свързват двата края . Оставили са  родителите си  в старчески домове  , за да могат да си отгледат и изучат децата и са тръгнали по света и сигурно и плащат . Ако си спомняте едни деца изведоха  родителя си и го откараха в Токуда .  . Това трябва да се спре.
Тоя дето се оплаква че  не са го изследвали  що е оставил баща си в дом?

На мен ми се струва че някои от тук списващите политизират  проблема .
 Срамно е!
Аз се досещам как тия хора в старческия дом са се заразили , както и  оня с децата .
За да не се излагаме пред света  Главния Прокурор се прави на интелигентен и казва че няма виновни  във Видин
Сопрете се малко с критиките към управлението и Генерала.

.

# 22 131
  • Другата България
Утре е най-"ромския" от всички ромски празници, много повече тачен и почитан от Банго Васил дори.
Започнали са от днес с подготовката, нима някой смята, че утре, та и до седми сутринта няма да са струпани по много, ама наистина много, навсякъде по махалите, всичкото това  гарнирано с неограничени количества алкохол и печени агнета, съпроводено с обичайните децибели музика и ромски ритми? Някой наистина ли смята, че който и да е от всички роми ще мисли за мерки, ще спазва дистанция, ще има маски? Удобно вече няма и КПП-та, всички "удобства" са осигурени. Има и идват и доста приходящи, от други градове, от други махали. Ще се омешат едно хубаво, ще се напият още по-хубаво, ще се сбият, ще се изпотрепят някъде, ще реват за полиция и линейки както всеки път, изобщо-нищо ново под слънцето, и от петък наново ще са сред нас, останалите. Кой може да спре това?
Заради него и писах за заведенията. Никакъв проблем не са на фона на горното.

# 22 132
Добре де, а защо все от Нидерландия пристигат заразени?

Някакъв проблем ли има там? Странно е че оставят положително тествани да си летят насам-натам. Това е въпрос, който следва да се уреди по дипломатически път.

И как така са без осигуровки? Там как работят? Ясно е, че няма как да се контролира всички, ама чак на такова ниво не съм чула другаде да се разрешава работа без здравни. Тези хора нелегални ли са били там?

# 22 133
Май и балове се стягат?Сега моя клиентка каза че другата седмица ще правят събиране с близки около 30 човека защото детето не може да не бъде уважено.12 години се е старало..
Ми...изумявам..

# 22 134
Аз няма нищо против да си пътуват хората обаче да се спазва карантината както и  да бъдат задължително с ЛПС + дистанцията. Това всичко ако се спазва няма да имаме проблем с разнасяне на заразата.                                                                   

# 22 135
Както се вижда, огнища се оформят в институции за възрастни хора и услуги за деца с увреждания. Най-уязвими групи.

Махат мерки, но не и вируса. Имам предвид “ необходимите” кафета, ресторанти, събирания. Маските също почват да изчезват, този път от лицата на хората.
Дали в закона, който предвиждат ще регламентират работата на социалните услуги по време на пандемия, дали да отварят ( защото в много от тях се работи дистанционно в момента с потребителите), как да отварят, как да работят с тях. Има центрове, които се посещават през деня, а тези които ги посещават имат други контакти. А за  живеещите в институции, какво ще предприемат за тях?

# 22 136
  • София
Добре де, а защо все от Нидерландия пристигат заразени?

Някакъв проблем ли има там? Странно е че оставят положително тествани да си летят насам-натам. Това е въпрос, който следва да се уреди по дипломатически път.

И как така са без осигуровки? Там как работят? Ясно е, че няма как да се контролира всички, ама чак на такова ниво не съм чула другаде да се разрешава работа без здравни. Тези хора нелегални ли са били там?
Ами Калинка да каже сезонните работници как са осигурени в Холандия. Разбра се, че в Германия не ги осигуряват при престой до 135 дни.

# 22 137
Както се вижда, огнища се оформят в институции за възрастни хора и услуги за деца с увреждания. Най-уязвими групи.

Махат мерки, но не и вируса. Имам предвид “ необходимите” кафета, ресторанти, събирания. Маските също почват да изчезват, този път от лицата на хората.
Дали в закона, който предвиждат ще регламентират работата на социалните услуги по време на пандемия, дали да отварят ( защото в много от тях се работи дистанционно в момента с потребителите), как да отварят, как да работят с тях. Има центрове, които се посещават през деня, а тези които ги посещават имат други контакти. А за  живеещите в институции, какво ще предприемат за тях?
По принцип първите и най-строги мерки трябва да са насочени на там, а след това да се налагат мерки към здравото население. Когато започнат да "падат" мерките е редно първо да паднат тези към здравото население, а след това и към уязвимите......

# 22 138
И тук да попитам, че никъде не намирам информация, моловете отварят ли на 14 ти или не? Работата ми е свързана с това, но дори колегите не са наясно.

# 22 139
Май цялостно няма да се отваря, т.е. както е било до сега.
Скрит текст:
„Молове, кина и театри са може би най-рискови от гледна точка предаване на заразата, защото събират много хора в едно затворено помещение. Да не говорим, че климатизацията често е един от факторите, който подпомага предаването на заразата. С радост ще ги пуснем, когато преценим по съвет на учените, на лекарите, че рисковете са по-малки“, обясни вицепремиерът.
от тук : https://www.monitor.bg/bg/a/view/kpp-ta-padat-utre-molove-i-teat … -zatvoreni-200281

Общи условия

Активация на акаунт