COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 529
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 400
Скрит текст:
Aз се ядосвам, че коктейлът от 50% истини и 25% брутални лъжи и 25% премълчавания на Мангъров се приема така безкритично.
При стаден имунитет ще има изключително много collateral damages, т.е. хора, които ще умрат от други неща, защото точно в момента няма да има здравни работници, или болници, или ще ги е страх да отидат до болница. Това вече се случва, но ако тръгнем да се разболяваме всички, ще трябва да умножите тези жертви по много. За това неговата теза мълчи. Нормално. То няма какво да каже, че да я защити.
Стадният имунитет колко години пази? Или пък месеци? Как изкарват хора с имунитет повторно заболяване? На никои от тези въпроси няма отговор и няма и как да има все още. Това обаче не го притеснява доцентът.
Лъжата - стадния имунитет в Китай. Първо, че Китай не е Ухан. В Пекин и други големи градове регистрираните заболели са под 1000 за цялата епидемия. И не растат. Защо? Заради стаден имунитет? Пълни глупости. И в Ухан ако се пуснат тестове, ще се види, че много малък процент имат антитела, но айде, това няма да го споменавам, защото е толкова недоказуемо, колкото и приказките на Мангъров (макар много по-логично)
Това, заради което е изолацията, е да се спечели време. Време за лекарство и за ваксина. И изолацията работи, не колективният имунитет. Уви, трябва да се налага с потъпкване на демокрацията. Можеше да е различно: информационни кампании и реклами, вместо глоби, например. Да няма забрани на ходенето в паркове, а да се разчита на съзнанието и здравословната преценка на хората. Във всички северни европейски страни, в Америка и Канада навън в парковете може да се ходи, в южните - не. Дали защото в парковете наистина можеш да се заразиш, или защото южните народи от всяко излизане в парка, си правят сбирка с бирка.
Най-страшното на изолацията даже не е икономическата криза, а социалната такава. Вирусът го разбирам, разбирам как се разпространява и как да се предпазя, но не разбирам начина по който мислят хората. Страх ме е от това, на което ще заприличат след още 1 месец изолация, а след 3, а след 10, не дай боже да се налага. И не мисля, че правителството ни се справя, даже не мисля, че се вземат каквито и да било мерки, или да се мисли за такива. Хората трябва да виждат предвидимост, а не да са в непрекъснато чакане на неясно какво. Трябва да се вземат решения, съобразени с новата обстановка, които да са валидни поне за краткосрочното бъдеще, а не да се снишаваме, защото светът на 13.05 ще бъде по-различен и няма да може да продължи все едно е бил спрян 2 месеца на пауза. Защото когато на 13.05 изведнъж светът не тръгне от там, от където е спрял, сътресението за много хора ще е голямо. И тогава ще стане като в приказката: хем сол ядох, хем бой ядох, хем накрая си платих.
Абсолютно!
Те хората вече започнаха да гледат като зомбита...а са минали само три седмици.
Макар че, икономическата страна никак не е за подценяване.
Супермаркетите вече са суперзаредени.Т.е., потреблението дори на храна, е спаднало рязко.А ББ и сие рекоха, че сме в началото.....А след още три седмици?Или месец?Или повече?
До тук безработните са десетки хиляди.А какво ще прави ББ, като станат няколкостотин хиляди?Или милион?
Откъде пари за обезщетения?
Защото от някои постове тук, оставам с впечатлението, че едни хора си кютат сега по диваните, получавайки заплата.С надеждата, че дори да ги съкратят-което почти сигурно ще стане, щото няма бизнес/държава, която да плаща с месеци/години заплата за нищоправене, "Е, какво толкова, отивам на борсата за една година!Пък дотогава най-вероятно ще има ваксина/лечение, аз ще си намеря работа!".
Да де, ама за да се плащат обезщетения на огромен брой безработни месеци/година, трябва да има работещи бизнеси, които да осигуряват тези пари.А масово бизнеси фалират....
Или се надявате ББ да вземе милиардите заеми от ЕС, за да ви плаща обезщетенията?
Как пък за три седмици фалираха всички?

# 2 401
  • София
Мен силно ме вълнува следния въпрос. Установяват че някой е носител на вируса без симптоми. Дариткова и другата депутатка например. Ако те не развият никакви симптоматика за целия период на карантината /пожелавам им го от сърце/ ще е наистина доказателство, че има и такова прекарване на инфекцията. Много ценна информация ще е това. А не само бляновете на Мангъров че всички сме го минали и не сме усетили даже.
Искате да кажете, че Дариткова ще ви е доказателство, а не десетките статии и мнения по въпроса, на лекари, епидемиолози, инфекционисти и пр.? И съотв. ако Дариткова развие какъвто и да е симптом, вие ще решите, че тезата не струва, защото Дариткова не е останала безсимптомна??

# 2 402
  • София
Мен ме вълнува защо всички цитират 12 месеца на борсата. Да, среднатя възраст на пишещите е 40, но това не значи, че няма много хора, които ще са и 4 месеца, и 6 месеца.
Мен лично не ме притеснявя стандарта, а един момент, изтеглен в бъдещето, когато може и работа да няма, и запаси, и обезщетение. И мисля, че повечето хора от това се страхуват, не от стесняване на потреблението.

А това с махалата от семейства. Ами, не всеки има рода, каято да му плаща ипотечните. Всеки гледа от камбанарията си.

# 2 403
Да ви питам... Пътят за детската кухня на детето минава през парка... Как трябва да постъпим? Да прехвръкнем ли или за по - голямо удобство да заобиколи по улицата, където ще се разминем с в пъти по - голям брой хора?

Ти пък и кухня ли ще взимаш.? Аз не бих дала на детето нищи, което не е проготвено от мен. Така и така съм си вкъщи, изобщо не си и помислям за кухня

# 2 404
  • София
А ти rorik колко езика научи докато копаеш градината на село и още ли си караш с дивана наследство от баба ти? Иначе говори ли се вече с колко се гласят да се вдигат осигуровките, за да изплащаме държавните заеми и пенсиите след като се изгърми целия бюджет на НОИ?

Аз по соца съм сменила 10 работи. Повтарям 10 работи .10 пъти  съм учила нова и нова работа . През прехоода съм получавала заплата  2 пъти по висока  от един директор , но съм си изкарвала  заплатата с моя си труд  като работник . Макар че имам едно полувисше и едноо више образоваие и съм учила  задочнично . .  Английски език съм знаела технически преди 50 години .
И сега мога да започна пак нещо което се търси , само че се разболях .
ННаправи ли сметка кога е било преди 50 години и колко хора в България  тогава са знаели английски??

Е ще се научите казах по трудния начин .

Започни от българския, но не от виШето, а от основното. Базово образование ти липсва.

Това беше доста грубо и заядливо, без никаква информативна стойност

# 2 405
Да, да не забравяме, че една пломба при зъболекар ни струва доста парици, те са си частници хората, сега ще калкулират и това в услугата. Аз не ги жаля ама хич тях. Няма начин да не търсим такава услуга и да замре бизнеса им.
Вие замисляли ли сте се, поне сега покрай тази епидемия, на какви рискове са изложени точно зъболекарите? Близък контакт с пациента, почти са се гушнали, и хвърчане на аерозол от кръв и слюнка, тоест, източник на всякакви зарази и Ковид е най-малкия проблем. СПИН, хепатит - каквото си пожелаеш. И тия хора трябва да е опитват някак си да предпазват себе си и пациентите. Следващият път като седнете на стола, помолете ги да ви работят без предпазни средства за по-евтино.
Сега е препоръчително зъболекарите да не използват торбината.....за да го няма аерозола,затова сега на зъболекар само по спешност!

# 2 406
  • Bulgaria
Явно има безсимптомни, но вероятно са малък %. Вчера от коя държава имаше информация за 1%? За мен лично по-важно е колко от хората успяват да го прекарат без да развият пневмония? Дали ще имат хрема и ще са отпаднали или ще се чувстват напълно здрави през цялото време, не е от съществено значение, ако и в двата случая нямат усложнения.

# 2 407
Пневмонията не минава от антибиотици, приемани перорално. Само вливане.

Другото има силвър лайнинг- радиацията би изтребила вируса Joy
Това въобще не е вярно!!!!

Вярно е, аз не съм чула при развита пневмония на някого да му е минало от нормални АБ, все ги приемат в болница и вливат. Питай майка си.

Аз няма какво да питам майка си. Знам, че ММ изкара тежка пневмония у дома, с два АБ перорално! Малката ми дъщеря също е лекувана вкъщи от пневмония с дълъг курс на Зинат! И двамата с допълнителни сиропи за кашлица, малката и на Урбазон, с инхалации и т.н.
Но щом ти твърдиш, че ЕЖК е по- достоверен източник от собствения опит, ок, вярвай си!

Обикновено "тежките" пневмонии се лекуват в болница. Синът ми беше с пневмония преди две години, на третия ден постъпи в болница, където вливаха два антибиотика и остана там 10 дни. Няма такава практика пневмония да се лекува в къщи, особено пък тежка, с висока температура, която не спада с дни и с продължителна кашлица. Имат значение и други неща, като стойностите на ЦРП и други кръвни показатели.

# 2 408
  • Mediterraneo
Да ви питам... Пътят за детската кухня на детето минава през парка... Как трябва да постъпим? Да прехвръкнем ли или за по - голямо удобство да заобиколи по улицата, където ще се разминем с в пъти по - голям брой хора?

Ти пък и кухня ли ще взимаш.? Аз не бих дала на детето нищи, което не е проготвено от мен. Така и така съм си вкъщи, изобщо не си и помислям за кухня

Абсолютно! Чак пък да се чудя как да стигна до кухнята! Хората казаха да не се излиза без належаща нужда. Сигурно детската кухня е точно такава нужда, не знам.

Не знам за практиката, знам какво сме преживели с пневмониите на близките ми хора. Толкова. Не обобщавайте, на никого не прави услуга подобно обобщаване.

# 2 409
Шведите много зле днес...дано по-бързо обърнат и те палачинката, не ми се струва добре тяхното. Какво ще правят след месец, когато останалите започнат да се съвземат и Европа бъде затворена за тях?
Надявам се, поне като се поуспокоят нещата с останалите страни, да им помогнат с лечението.

# 2 410
#БЦЖ ъпдейт:
Association of BCG vaccination policy with prevalence and mortality of COVID-19
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20048165v1

# 2 411
  • София
Явно има безсимптомни, но вероятно са малък %. Вчера от коя държава имаше информация за 1%? За мен лично по-важно е колко от хората успяват да го прекарат без да развият пневмония?

И мен, но така и нито един журналист не зададе този въпрос.....

# 2 412
  • Варна

Абсолютно! Чак пък да се чудя как да стигна до кухнята! Хората казаха да не се излиза без належаща нужда. Сигурно детската кухня е точно такава нужда, не знам.
Естествено, че ще вземам! Защо да не вземам? Кухнята си работи нормално, купони се продават, всички майки вземаме. Дайте да не ядем тогава, щото и върху сиренето в Кауфланд продавачката може да е кихнала, да го е пипнала, а и хляба дето го ядем не се знае при пакетирането...
И редовно гледам детето ми да изкарва поне час навън с мен. Не знам кой ще го пипне Корона вирус, но децата и без това са кекави и вечно навлечени с ескимоси и зимни шапки в пролетното време, чак се чудя на майките в ред ли са, та след извънредното положение очаквам бум на вирусни заболявания и болници.

# 2 413
Трябваше да ни налази короната, че да му светне на имащия само права и никога задължения потребител защо не трябва да пипа стоки, които няма намерение да закупи. Надявам се и да сгреят, че не е приемливо и завирането на носа в плодове и зеленчуци. Ако не сгреят, ще го напишат и това на табели. Носенето на калцуни в офиси,  дом.....дано не е все старата екзотика. Също така се радвам, ако се спазва дистанцията, но и след короната. Изобщо повечето мерки за физ и соц хигиена са в идеалното ми разбиране за нещата.

# 2 414
  • София
Шведите много зле днес...дано по-бързо обърнат и те палачинката, не ми се струва добре тяхното. Какво ще правят след месец, когато останалите започнат да се съвземат и Европа бъде затворена за тях?
Надявам се, поне като се поуспокоят нещата с останалите страни, да им помогнат с лечението.
Те са на принципа "Какво тук значи някаква си личност" и ще си правят каквото и преди – комунизъм. С цялото ми уважение, разбира се, имам приятели шведи, но те са друга вселена просто.

Общи условия

Активация на акаунт