COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 170
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 385
  • MI
Ясно е, че до възстановяване на нормалността така, както я разбирахме преди, ще мине много време. Поне на мен носене задължително на маски, забрана за събиране на много хора на едно място, промени дори в транспорта и училищата с цел по-голяма дистанция не ми влизат в представите за нормално. Просто ще отворят фабрики, ресторанти при определени условия, вероятно по-късно и училищата. Това близките месеци. Надали забраните за свободно движение например ще се премахнат толкова бързо, нито ще позволят концерти и подобни веднага. Докато няма лекарство И ваксина можем да забравим предишния живот.

# 2 386
Да, да не забравяме, че една пломба при зъболекар ни струва доста парици, те са си частници хората, сега ще калкулират и това в услугата. Аз не ги жаля ама хич тях. Няма начин да не търсим такава услуга и да замре бизнеса им.
Вие замисляли ли сте се, поне сега покрай тази епидемия, на какви рискове са изложени точно зъболекарите? Близък контакт с пациента, почти са се гушнали, и хвърчане на аерозол от кръв и слюнка, тоест, източник на всякакви зарази и Ковид е най-малкия проблем. СПИН, хепатит - каквото си пожелаеш. И тия хора трябва да е опитват някак си да предпазват себе си и пациентите. Следващият път като седнете на стола, помолете ги да ви работят без предпазни средства за по-евтино.
Ама чакайте малко, всеки като е ставал някакъв професионалист си е преценявал рисковете и това, което работи. Още малко и трябва да им се извинявам, че им се налага да си вършат работата. И къде съм писала, че искам да ми е по-евтино, откъде е това умозаключение? Просто си плащам цената, която ми искат, никак не е ниска впрочем. Аз също работя с хора, не съм оставала вкъщи но не се оплаквам, това ми е работата. Впрочем в тези дни особено гадно се чувствам, когато усетя, че например лекар изпитва страх или отвращение от това да си върши работата, защото предполага близък контакт с пациент. Видяхме докъде води виртуалното здравеопазване по телефон и Вайбър.....

# 2 387
  • Bulgaria
Че те зъболекрите работят ли?Не мисля!В моя квартал има поне 7 и всички са затворени.

Няма как да не работят всички. За спешните случаи - работят. Представяте ли си сега да ви заболи зъб и да няма къде да отидете? Ако искате да отидете да ви махнат зъбния камък сигурно няма да ви приемат.

# 2 388
За тези, които се интересуват и четат:

https://www.lentata.com/page_17144.html

И благодаря на тези, които публикуват интересна информация, разсъждават трезво и споделят опит и знания! Heartpulse

Между другото тези, които "умират от глад" (във всякакъв смисъл) в бюрата по труда има и обяви за работа, както и не само там. На много места се търсят шофьори и хигиенистки. В крайна сметка срамна работа няма.

А бъдете сигурни, че едно 70% от регистриралите се в бюрата по труда ще се върнат на работа след като обстановката се нормализира, паднат всякакви ИП и каквото и там друго има.

А тези работодатели, които не могат да се възползват от каквито и да е мерки, не само сега, а и от най-различни субсидии, то е защото са така да кажа - нередовни. А относно фризьорките, маникюристките и таксиметровите шофьори, те си работят...да не говорим, че не само, че не работят за без пари, ами са едни от най-добре платените.
И зъболекарите работят с предварително уговорен час.
И много други магазинчета различни от хранителни и аптеки работят.

Единици са тези, с малкия бизнес, честните, трудолюбивите, знаещите и можещите, за които наистина мисля, че може и да им е трудно. Дано успеят да се справят! Flowers Four Leaf Clover

А относно излизането от града....и въпросните декларации....е сега ще видите от Цветница до след Великден, какво чудо ще настане ако не се вземат мерки. Ама до тогава ще отчетем спад в заболелите и починалите и мерките временно ще паднат.

# 2 389
И аз не виждам шанс за нормалност скоро. Дори и да ни пуснат да си щъкаме пак на воля вече сме супер наплашени и никой няма да стъпи примерно на театър, кино или концерти в скоро време, заведенията също няма да са за предпочитане, на работа ще се ходи с маски, шлемове и т.н. и постоянно ще треперим какво пипаме, с кого коворим...

# 2 390
Че те зъболекрите работят ли?Не мисля!В моя квартал има поне 7 и всички са затворени.
Някои може да не работят, други - да. От зъб се умира, само да ви кажа. Grinning

# 2 391
  • София
А ти rorik колко езика научи докато копаеш градината на село и още ли си караш с дивана наследство от баба ти? Иначе говори ли се вече с колко се гласят да се вдигат осигуровките, за да изплащаме държавните заеми и пенсиите след като се изгърми целия бюджет на НОИ?

Аз по соца съм сменила 10 работи. Повтарям 10 работи .10 пъти  съм учила нова и нова работа . През прехоода съм получавала заплата  2 пъти по висока  от един директор , но съм си изкарвала  заплатата с моя си труд  като работник . Макар че имам едно полувисше и едноо више образоваие и съм учила  задочнично . .  Английски език съм знаела технически преди 50 години .
И сега мога да започна пак нещо което се търси , само че се разболях .
ННаправи ли сметка кога е било преди 50 години и колко хора в България  тогава са знаели английски??

Е ще се научите казах по трудния начин .

Започни от българския, но не от виШето, а от основното. Базово образование ти липсва.

# 2 392
  • София
Работят си зъболекарите, има указания на Български зъболекарски съюз как да става това. Поне така пише на сайта на моята зъболекарка - приема пациенти, освен такива със симптоми на ковид и под карантина.

# 2 393
  • София
Втора вълна в Азия няма. И Мутафчийски като ги дрънка тези работи да назовава държавите, а не да пльосва глупости с които отново единствената цел е да се всява страх и паника. Явно така му е наредено/спуснато отгоре... Азия е огромен континент, ние тук трева не пасем.
Единствено в Япония виждам покачване на новите случаи, но това не е втора вълна, защото Япония никога не са излизали от първата, защото там заради Олимпиадата доста се замиташе, а и не се тества достатъчно.
И стига с тези нелепи сравнение със Сърбия. Сърбите се издъниха това е истината. 2 седмици по-късно реагираха в сравнение с България и за това сега са на този хал. За това  мерките там са по-строги, няма и как да е иначе. И ние щяхме да сме сега като тях ако не и по-зле ако се бяхме забавили с 2 седмици. Освен това в Сърбия тестват малко ако може да се вярва на СЗО и процентът им на открити случаи спрямо направени тестове е ужасяващ. Нещо сбъркано има на запад от нас. Дано се оправят колкото се може по-бързо и те.

# 2 394
Днес в пощенски клон 1618 служителката на колетно гише беше без маска! През това гише са минали поне 50-70 души днес до 2 часА. Колко ли хора е заразила?
Длъжни ли са работодателите да осигурят маски на работещите? Аз утре съм в офиса и се чудя.
Скрит текст:
Сега вече в т.н. развити страни, хората се препитават с туризъм, услуги, селско-стопанство (отворете и ще видите графики на заетостта по сфери на икономиката), все неща, които още Бай Тошо беше разбрал, че не водят до никъде и за това радееше за индустриализация....
ха .... при бай Тошо  е имало развито селско стопанство - по-малко като количество, но по качествено. имало е и услуги. нямаше развит туризъм тогава. и индустриализация май е имало.
Това не е вярно. Точно обратното.
Селскостопанската продукция беше повече като количество, изнасяха за СССР, но по- лошо качество. Лошото качество сега тук е от внос.
И за индустрията тогава мога да говоря, но не е по темата. Индустрия има и сега, и то каква! въпреки стореното от комунизма и селяндурщината и мутрите.
Чак ми е жал да чета толкова слабо информирани хора.

# 2 395
Мен силно ме вълнува следния въпрос. Установяват че някой е носител на вируса без симптоми. Дариткова и другата депутатка например. Ако те не развият никакви симптоматика за целия период на карантината /пожелавам им го от сърце/ ще е наистина доказателство, че има и такова прекарване на инфекцията. Много ценна информация ще е това. А не само бляновете на Мангъров че всички сме го минали и не сме усетили даже.

# 2 396
Май не е време за излизане...
На кой сайт се следеше нивото на радиация в Европа?
Пожар в Чернобил
https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Pozhar-v-Chernobil- … -s-16-puti-953363
Писах и по нощите. Абсолютно излишна паника. Пожарът е горски, в забранената зона до централата. Поредният.
Ето линк към гама фона в София и на вр. Мусала. В реално време се предават данните, може да се видят и старите естествено.
Само не се стряскай те, че на Мусала обикновено са по-високи - атмосферата спира част от космическото лъчение.
http://beo-db.inrne.bas.bg/moussala/mainnew.php?action=radiation … p;rand=1586176674

# 2 397
  • Варна
Да ви питам... Пътят за детската кухня на детето минава през парка... Как трябва да постъпим? Да прехвръкнем ли или за по - голямо удобство да заобиколи по улицата, където ще се разминем с в пъти по - голям брой хора?

# 2 398
  • в страната на чудесата
Защо нашите шивашки фирми шият защитни облекла за износ? Успяхме да подсигурим нашите лекари и вече изнасяме?
Незнам какво имаш предвид под подсигуриМ. Лекарите извън болниците си купуват всичко сами на баснословни цени.

И после си го приспадат като разход:wink: Да не забравяме, че все пак са търговски дружества, както и болниците, там шефа на болницата купува и раздава. А крайната сметка обикновено я плаща пациента.
Да, така е, приспада го. 23 лв е цената на 1 направление. От кое да приспадне. И да ще го плати пациента. За добро или зло такава е нашата здравна с-ма.

# 2 399
  • Bulgaria
Втора вълна в Азия няма. И Мутафчийски като ги дрънка тези работи да назовава държавите, а не да пльосва глупости с които отново единствената цел е да се всява страх и паника. Явно така му е наредено/спуснато отгоре... Азия е огромен континент, ние тук трева не пасем.
Единствено в Япония виждам покачване на новите случаи, но това не е втора вълна, защото Япония никога не са излизали от първата, защото там заради Олимпиадата доста се замиташе, а и не се тества достатъчно.
И стига с тези нелепи сравнение със Сърбия. Сърбите се издъниха това е истината. 2 седмици по-късно реагираха в сравнение с България и за това сега са на този хал. За това  мерките там са по-строги, няма и как да е иначе. И ние щяхме да сме сега като тях ако не и по-зле ако се бяхме забавили с 2 седмици. Освен това в Сърбия тестват малко ако може да се вярва на СЗО и процентът им на открити случаи спрямо направени тестове е ужасяващ. Нещо сбъркано има на запад от нас. Дано се оправят колкото се може по-бързо и те.

Дали сбърканото е на запад или у нас - тепърва предстои да разберем. Нашите мерки не са достатъчни, за да успеем да излезем възможно най-скоро и най-безболезнено от тази епидемия. С тези мерки най-много да се продължава до септември, както каза вчера лекар от Пирогов - за съжаление не си спомням името му. Дългата агония не е по-добро решение от по-краткосрочни, но много по-строги мерки. Икономиката и в двата случая ще страда, дори при дългата агония - повече ще пострада. Важни са спасените животи!

Общи условия

Активация на акаунт