COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 619
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 960
  • Linz
Скрит текст:
Недоумявам как някой може да смята, че маската ще го предпази след като толкова вирусолози от цял свят алармират не само, че са неефективни, а и опасни.
А тези вирусолози защо носят маски! Сигурно те самите да не заразят пациентите си.
Никой никого не задължава да носи маска, освен в закрити места като магазини. Явно е много сложно да се разбере. Дано поне миенето на ръцете не изсква сложни разсъждения.
Носят маски и ръкъвици когато се налага- в операционната и при някои прегледи и манипулации. И когато ги задължават. Но са против маските на обществени места.
Маските са задължителни на всички закрити места- малко ли е?
Пп Не коментирам задължението да се носят маски, а тяхната ефективност. А за хигиена нищо не съм споменала. Сложно викаш за разбиране, а?
Няма единно мнение в лекарските среди относно ефективност/неефективност от носенето на маски свързано с коронавируса. Все пак, маската е вид предпазно средство, две мнения тук няма. С отварянето на закритите площи на заведенията и маските ще отпаднат. Къде е този огромен проблем, в носенето на маска към момента в закрито място и колко време човек прибивава в такова, че маската да се превърне в опасност за живота му.
Извинявай, но критиката ти е крайно дребнава и необоснована.
Огромен проблем и опасност за живота? Дребнава и необоснована критика?... И това за коментара ми, че вирусолози ги считат за неефективни и дори опасни. Защо е това преекспониране и търсене на повод за дразги?
А хората, които трябва да ги носят на работните си места?

# 30 961
Иначе не съм следил какви са точните препоръки на СЗО в исторически план, февруари май обявиха пандемията и ако трябваше да ги следваме май още тогава трябваше да правим пълен lockdown а още в Италия не бяха се карантирали ... та нещата не са прости и явно има закономерност в действията.

Всъщност, доколкото помня, СЗО от самото начало бяха скептични към пълен локдаун и казваха, че мерките трябва да са динамични и съобразени с конкретната ситуация на място.

Иначе ето препоръките им от средата на април.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/covid-strat … fvrsn=29da3ba0_19

# 30 962
Нова Зеландия планира до следващата седмица да свали всички ограничителни мерки, въведени заради коронавируса, единствено границите ще останат затворени.

Страната успя почти да елиминира вируса на нейна територия, премиерката Джасинда Ардърн споделя, че решението  да действат твърдо и веднага е било изключително успешно, чак надхвърлило очакванията им.

https://www.mediapool.bg/nova-zelandiya-skoro-shte-premahne-vsic … a-news308089.html

# 30 963
Най-правилната стратегия се оказа стратегията на бързата реакция и недопускане на това нещо да се разпространи. Всички други стратегии се оказаха сметки без кръчмар.
Абсолютно. И в интерес на истината, в нашата държава случайно или не се реагира точно по този начин. Заради което сега едни мангъровци тук, в темата вадят от девет кладенеца вода, за да изкарат мерките и думите на щаба хем пресилени, хем неефективни. Абсолютни неблагодарници.

Спрете да гледате телевизия, добре е за вашето критично мислене.
Не знам какво въртят по телевизията. Ориентирам се според ситуацията около мен. Знам за три жени, които починаха. На 51, 58 и 72 години. Едната от тях работеше в близкия магазин. Около мен, в квартала знам за още 4 случая на заразени. Според една съседка е имало още 5 от въпросния магазин . Същата съседка е от отбора "това е просто грип", въпреки, че и тя познава продавачката, която почина. Живея в Надежда, не си мислете, че кварталът ми е Факултета. Да, знам и за мъж с позитивен пср, който така и не разви симптоми, но за някои други, включително и за някои от  прескочилите трапа нещата хич не се развиха благоприятно, а аз за тях не съм научила от телевизията. Вие явно сте от късметлиите, около които подобни драми не е имало, за което откровено казано ви завиждам.

# 30 964
Скрит текст:
Цитат на: Wagabunga
Как се прилага 15 годишен план при липса реформа в ЗС? Е не се прилага частично! Едва ли знаете препоръките на СЗО. От обосновката на Ананиев нищо не става ясно, тъй като никога не е имало обществен дебат.  
Скрит текст:
 "Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)"
Не ми е ясно за каква реформа в ЗС става дума? Че трябваше да направят ковид-отделения и да се изпразнят болниците или нещо друго? Всъщност в болниците се борят само с последиците от заразата всичко останало са действия на държавните институции съгласно препоръките на щаба. Дебат нямаше как да има след като експертите казват, че трябвало да се действа бързо, т.е. "своевременно и ефикасно прилагане на притивоепидемични мерки". В плана от 2006 се вижда, че голяма част от заложените мерки се приложиха, разбира се не 1/1 - примерно кой да е зам.председател на щаба и ред други подробности. В крайна сметка изпълнителната власт взема и прилага решенията, щабът е консултативен орган. Иначе не съм следил какви са точните препоръки на СЗО в исторически план, февруари май обявиха пандемията и ако трябваше да ги следваме май още тогава трябваше да правим пълен lockdown а още в Италия не бяха се карантирали ... та нещата не са прости и явно има закономерност в действията.
pehoko, Не знаеш за какво говориш човече, не само ти и много други тук.
Необходимите рефрми в здравната система се отнасят за източването на НЗОК (което ти наричаш успешно), и биха подобрили адекватното функциониране на здравната ни система - за електронизацията иде реч, проекти  финансирани от ЕС, изпълнението им се отлага няколко пъти от 2018 по заповед на Ананиев, който в същото време подкрепи 13ата програма СЗО.
http://m.clinica.bg/5158-Министър-Ананиев-пред-асамблеята-на-СЗО

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 20:33 от Анонимен

# 30 965
Иначе не съм следил какви са точните препоръки на СЗО в исторически план, февруари май обявиха пандемията и ако трябваше да ги следваме май още тогава трябваше да правим пълен lockdown а още в Италия не бяха се карантирали ... та нещата не са прости и явно има закономерност в действията.

Всъщност, доколкото помня, СЗО от самото начало бяха скептични към пълен локдаун и казваха, че мерките трябва да са динамични и съобразени с конкретната ситуация на място.

Иначе ето препоръките им от средата на април.
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/covid-strat … fvrsn=29da3ba0_19
На сайта на WHO има цялата история на решенията и препоръките като timeline. Мисля, че Тръмп е прав да ги вини, че са закъснели с "по-ясните" препоръки към държавите от по-ранен етап, чак март месец започват да се раздвижват нещата, ето го четивото:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/ … ts-as-they-happen
Скрит текст:
7 March 2020   Marking this sombre moment, WHO reminded all countries and communities that the spread of this virus can be significantly slowed or even reversed through the implementation of robust containment and control activities.  Every effort to contain the virus and slow the spread saves lives. These efforts give health systems and all of society much needed time to prepare, and researchers more time to identify effective treatments and develop vaccines.   Allowing uncontrolled spread should not be a choice of any government, as it will harm not only the citizens of that country but affect other countries as well.   We must stop, contain, control, delay and reduce the impact of this virus at every opportunity. Every person has the capacity to contribute, to protect themselves, to protect others, whether in the home, the community, the healthcare system, the workplace or the transport system.
ние общо взето около 1 седмица след "по-твърдата препоръка" правим lockdown.
Цитат на: Wagabunga
Не знаеш за какво говориш човече, не само ти и много други тук.
Необходимите рефрми в здравната система се отнасят за източването на НЗОК (което ти наричаш успешно), и биха подобрили адекватното функциониране на здравната ни система - за електронизацията иде реч, проекти  финансирани от ЕС, изпълнението им се отлага няколко пъти от 2018 по заповед на Ананиев, който в същото време подкрепи 13ата програма СЗО.
http://m.clinica.bg/5158-Министър-Ананиев-пред-асамблеята-на-СЗО
Toва има по-скоро косвена връзка с пандемията. У нас болниците с изключение на водещите страдат от липса на персонал и са задлъжнели, това не е от вчера или от година. Тая реформа няма как да се случи без хора - а младите бягат и ред други неща, но това е друг дебат. Факт е, че болниците въпреки ограничения си капацитет и ресурси успяха да се организират за да лекуват болни от ковид и слава богу издържаха, нямаше "месомелачки". Италия със супермодерното си здравеопазване мереща се с немското а и Франция с колко "трупа се отчетоха"?

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 20:08 от pehoko

# 30 966
W, ok. Така е за предпазването. Но аз прочетох мнения на съфорумци, които се предпазват, носейки маски.
Аз се предпазвам носейки маска.

# 30 967
Скрит текст:
Скрит текст:
Недоумявам как някой може да смята, че маската ще го предпази след като толкова вирусолози от цял свят алармират не само, че са неефективни, а и опасни.
А тези вирусолози защо носят маски! Сигурно те самите да не заразят пациентите си.
Никой никого не задължава да носи маска, освен в закрити места като магазини. Явно е много сложно да се разбере. Дано поне миенето на ръцете не изсква сложни разсъждения.
Носят маски и ръкъвици когато се налага- в операционната и при някои прегледи и манипулации. И когато ги задължават. Но са против маските на обществени места.
Маските са задължителни на всички закрити места- малко ли е?
Пп Не коментирам задължението да се носят маски, а тяхната ефективност. А за хигиена нищо не съм споменала. Сложно викаш за разбиране, а?
Няма единно мнение в лекарските среди относно ефективност/неефективност от носенето на маски свързано с коронавируса. Все пак, маската е вид предпазно средство, две мнения тук няма. С отварянето на закритите площи на заведенията и маските ще отпаднат. Къде е този огромен проблем, в носенето на маска към момента в закрито място и колко време човек прибивава в такова, че маската да се превърне в опасност за живота му.
Извинявай, но критиката ти е крайно дребнава и необоснована.
Огромен проблем и опасност за живота? Дребнава и необоснована критика?... И това за коментара ми, че вирусолози ги считат за неефективни и дори опасни. Защо е това преекспониране и търсене на повод за дразги?
А хората, които трябва да ги носят на работните си места?
Може ли да посочиш тези вирусолози, които считат че маските са неефективни и дори опасни или поне линк с такава информация.
Без доц.Мангъров, неговото мнение го знаем.

# 30 968
Най-правилната стратегия се оказа стратегията на бързата реакция и недопускане на това нещо да се разпространи. Всички други стратегии се оказаха сметки без кръчмар.
Абсолютно. И в интерес на истината, в нашата държава случайно или не се реагира точно по този начин. Заради което сега едни мангъровци тук, в темата вадят от девет кладенеца вода, за да изкарат мерките и думите на щаба хем пресилени, хем неефективни. Абсолютни неблагодарници.

Спрете да гледате телевизия, добре е за вашето критично мислене.
Не знам какво въртят по телевизията. Ориентирам се според ситуацията около мен. Знам за три жени, които починаха. На 51, 58 и 72 години. Едната от тях работеше в близкия магазин. Около мен, в квартала знам за още 4 случая на заразени. Според една съседка е имало още 5 от въпросния магазин . Същата съседка е от отбора "това е просто грип", въпреки, че и тя познава продавачката, която почина. Живея в Надежда, не си мислете, че кварталът ми е Факултета. Да, знам и за мъж с позитивен пср, който така и не разви симптоми, но за някои други, включително и за някои от  прескочилите трапа нещата хич не се развиха благоприятно, а аз за тях не съм научила от телевизията. Вие явно сте от късметлиите, около които подобни драми не е имало, за което откровено казано ви завиждам.

Живея в София, в Хаджи Димитър.
Работя във фирма с над 2000 човека персонал.
По вчерашни данни имаме двама позитивни колеги, безсимптомни, от офис в провинцията, изследвали са се поради контактност.
Нямам познати, роднини или приятели с Ковид. Една колежка познава треньора на Буба баскет, който бе позитивен.
Това е.

Наистина не знам къде ги срещате тия толкова болни и починали, те в София не са ли общо 100?

# 30 969
На сайта на WHO има цялата история на решенията и препоръките като timeline. Мисля, че Тръмп е прав да ги вини, че са закъснели с "по-ясните" препоръки към държавите от по-ранен етап, чак март месец започват да се раздвижват нещата, ето го четивото:

Не знам, аз и в плана/препоръките от 3 февруари не виждам нищо неясно. Но Тръмп,  че ще си ги вини - това е политика. Иначе вирусът беше обявен  от СЗО за заплаха в световен мащаб /международно извънредно положение/PHEIC още на 30 януари. Но това не значи, че е последвала бърза реакция.

# 30 970
Наистина не знам къде ги срещате тия толкова болни и починали, те в София не са ли общо 100?
Ето колко са потвърдените случаи в София https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f

# 30 971
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.
От което следва, че е по добре да се надцени отколкото да се подцени ситуацията, изходът от която е измерим с брой човешки живота.

# 30 972
Ето колко са потвърдените случаи в София https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f

Благодаря, не знаех за възможностите на картата на Джон Хопкинс по градове. Simple Smile

Ами добре, 59. Значи Mmm75 познава 5% от починалите с коронавирус в София. Невероятно.

# 30 973
Как се прилага 15 годишен план при липса реформа в ЗС? Е не се прилага частично! Едва ли знаете препоръките на СЗО. От обосновката на Ананиев нищо не става ясно, тъй като никога не е имало обществен дебат.  
Скрит текст:
 "Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)"

Малка корекция - пропуснато изречение, според мен съществено.
Скрит текст:
България разполага с национален пандемичен план, който надгражда необходимите мерки според тежестта на епидемията и степента на опасност за общественото здраве. Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)"

Иначе наистина не знам препоръките на СЗО /извън очевидната - тестване и проследяване, която не спазваме в частта "тествайте, тествайте, тествайте"/, но виждам, че приложените противоепидемични мерки са като в плана от 2006-та.

Vapor,
Да абсолютно си прав, съществено е. Няма как да имаме собствен приложим план - частично? От 2006 ако се зачетеш
Този план е изготвен в съответствие с актуалните препоръки на ЕС и Глобалната
програма на СЗО за надзор и контрол на грипа и капацитета на българското здравеопазване в
настоящия момент и подлежи на периодично оценяване и актуализиране.

До тук.
Подвеждащи са думите на Ананиев. Плана е неприложим в пълния си текст,  защото има нова стратегията за действие на СЗО при възникване на грипна пандемия и е от март 2019. Всъщност, в споразумението за сътрудничество (подписано от Ананиев тази година при вече обявена пандемия) отразява 13ата работна програма на СЗО. Самото споразумение Доста като обем четиво, но разяснява и действията предприети по време на пандемия и бъдещи такива..
Дано съм ти била полезна, Поздрави!

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 20:52 от Анонимен

# 30 974
Каква ново е казал Мангъров? Той иронизираше някого, който е казал, че се забавлява. Кой е той и с какво се е забавлявал?

На Мангъров много му е забавно. Я да излезе пак да обясни как половин милион българи са изкарали вируса и да се готвим за стаден имунитет... Много съм разочарован от него и не виждам много разлика с предозирането на Мутафчийски. Лика-прилика са си двамата в двете крайности - опиянени от медиен интерес, подкрепяни от стотици хиляди в интернет и категорични, че тяхната версия е правилната.

И накрая какво?

Нито мрем яко или неяко, нито имаме изгледи за стаден имунитет следващите два века.

Това от своя страна показва колко е безсмислено да се правят стратегии - няма нито една страна, която да налучка точните мерки - или надцениха, или подцениха ситуацията.
От което следва, че е по добре да се надцени отколкото да се подцени ситуацията, изходът от която е измерим с брой човешки живота.

Със същия успех при следващата епидемия можем да разстреляме всички, родени на четна дата или всички, чийто имена започват с гласна. В крайна сметка какво толкова, превантивна мярка срещу разпространение на зараза.

Надценяването е приемливо само когато ти е ясно, че положението ще бъде страшно и просто ще се опиташ да минимизираш щетите, но нямаш възможност за точна преценка.

Но да се появи нов вирус, да се развилнее по неясни причини в определени области на Западна Европа, с които нямаш много допирни точки и да приложиш седене с маска, докато си сам на улицата и забрана за ходене в парка, докато на Майн хората си правят пикник... това е предозиране.

Както виждаме през последните дни, брифингите на НОЩ могат да бъдат доста спокойни, информативни и полезни, без да се създава впечатление за Апокалипсис.

Затова и не приемам етикета "Бъдете благодарни!" и "На Мутафчийски дължим живота си!".

Дължим живота си на множество фактори, които тепърва ще се изследват, основния от които е липсата на т.нар. суперзаразители у нас. Което само по себе си е хубаво да се проучи.

Общи условия

Активация на акаунт