COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 190
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 275
Може ли линк къде да проверяваме как върви заразяването всеки ден? Дано пише поне къде са новите случаи и в бъдеще.

Всеки ден ги проверявам във фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.  Пише ги по градове.
Отделно тук някой беше писал, че РЗИ София ги обявява само за града. Например в гр.София вчера има само 1 случай. Пише и колко души идват със самолети, около 500 - 800 на ден.

https://srzi.bg/bg/post/spravka-covid-19-za-gr-sofiya-2774

# 31 276
  • София
Аз също не харесвам журналиста от 7/8, по-скоро поведението му.
Но за мен, за моята скромна личност, остана неясно твърдението, избухването на Генерала в онова интервю с мисирката Бенатова, че ще "умират, яко ще умират". Без да съм психолог, това беше изтървано гневно изказване, баш в момента, в който почнаха да разхлабват мерките. Това за мен означава, че няма особен синхрон във вижданията на началник щаба и Бойко Борисов. Какво е имал предвид Мутафчийки, от какво се опасява? И защо пък ни хвали и казва, че всичко минава и си заминава? Нали, такъв човек, на такъв пост, не бива да си позволява шезофренни изказвания. Ето ти един Тенгеле, не е прав, ама е сравнително последователен в изказванията си.

Ако някой може интелигентно да разтълкува конкретно онези му думи пред Бенатова, ще ми е интересно да прочета.

# 31 277
Важи ли още времевият прозорец за пазаруване от 08:30 до 10:30ч?

И ,аз да попитам , важи ли още това ?
Важи.. вчера в 10:15 не ме пуснаха във ФФ.

# 31 278
Тоя от 7/8 е отвратителен. Много се изкефих как една журналистка хубаво го постави на място.
Отвратителен е меко казано,прост и нагъл до N-та степен..да се извини щаба начело с Мутафчийски
че няма хиляди трупове, хладилни камиони натоварени с чували,масови гробове и претъпкани болници със заразени болни, включени на апаратно дишане..само едно ми идва на устата но съдбата си знае работата,
бави но не забравя..
Аз ли грешно схванах думите на журналиста от 7/8 тв или вие незнам ... Човека ясно попита генерала дали ще се извини за ДУМИТЕ/ЗАПЛАХИТЕ , а не , че няма трупове . За мен също беше странно защо бяха всички тези заплахи , сумати хора живееха в страх , че ще има камиони с трупове ( някой даже все още го правят ) Но дори и да има такъв бум , то не трябва ли да излизат и да ни успокояват . Аз до сега не съм чула страха да усилва имунитета и да ни предпазва от вируси .

И как да те успокояват? Днес има бум на нози заразени, сума народ измря, ама спокойно. Щом сте чули това значи не сте от тях. Поне до утре. На Ганьо все успокоение му трябва, щото като го плашат не може да ходи на кръчма и в мола. А това е по-лошо и от смърт !:joy:
ГанЮ най-обича да е на въпреки и наопаки. И сега, щото сме много ербап ще ни оставят да се самоконтролираме. Няма да забравя как дъщерята на внеслия инфекцията в Иван Рилски се жалваше по 7/8, че бащата болен, майката с температура и на легло в къщи, и никой не идва да я изследва. И понеже са три сестри и всички са си контактували и са си правили квото си искат в началото на ИП, щото явно са били противници и на мерките и на щаба, се оказва, че 20 души рода са контактни. Ми като знаеш, че имаш болен родител го ограничаваш откъм контакти и не си правиш родови срещи по Цветница. Та на тая, не знам починаха ли родителите или не, но вероятно вече разсъждава по друг начин. Но така е, като няма акъл да си направи верните изводи навреме.

# 31 279
Не да се извини че няма трупове, а да се извини, че преувеличаваше заплахата. И то я преувеличаваше умишлено от един момент нататък. Да, аз смятам, че трябва да се извини. Ама няма да го направи, разбира се.
Въпросът на 7/8 си беше съвсем основателен. Вместо да генерираме гняв към управляващите кризата, които са неадекватни на моменти, ние се гневим на журналистите, че задават критични въпроси. Без думи съм просто...Scream
Всеки иска нещо,Аз искам Мангъров да се извини ама няма да го направи..
към управляващите кризата имам друго виждане,съжалявам но не изпитвам гняв.

# 31 280
Не съм чела назад, но да попитам, има ли някой, който е получил тази прословута помощ от 375 лв и такива, които са се възползвали от схемата 60 на 40, че днес на брифинга останах с впечатлението, че всички пари са отишли за тях?

# 31 281
Тоя от 7/8 е отвратителен. Много се изкефих как една журналистка хубаво го постави на място.
Отвратителен е меко казано,прост и нагъл до N-та степен..да се извини щаба начело с Мутафчийски
че няма хиляди трупове, хладилни камиони натоварени с чували,масови гробове и претъпкани болници със заразени болни, включени на апаратно дишане..само едно ми идва на устата но съдбата си знае работата,
бави но не забравя..
Не да се извини че няма трупове, а да се извини, че преувеличаваше заплахата. И то я преувеличаваше умишлено от един момент нататък. Да, аз смятам, че трябва да се извини. Ама няма да го направи, разбира се.
Въпросът на 7/8 си беше съвсем основателен. Вместо да генерираме гняв към управляващите кризата, които са неадекватни на моменти, ние се гневим на журналистите, че задават критични въпроси. Без думи съм просто...Scream

Този пък "журналист", както и всичко 7/8 е пълна пародия
Как пък веднъж не зададе конструктивен въпрос, да информира коректно хората .... а все да е на въпреки, да е контра.
Същи Радев !!

# 31 282
  • Пловдив
Не съм чела назад, но да попитам, има ли някой, който е получил тази прословута помощ от 375 лв и такива, които са се възползвали от схемата 60 на 40, че днес на брифинга останах с впечатлението, че всички пари са отишли за тях?

Една позната получи към 300 лв по 60/40 миналия месец, сега не знае дали ще ѝ преведат нещо. Но се е осигурявала на минимална заплата, та няма ка да получи повече. Малка семейна фирма.

# 31 283
  • Bulgaria
Има само едни хора за които тези щети от „плашенето” ще останат завинаги. Защото за тях не са заплахи, а реалност. За хората загубили близките си, за децата загубили родителите си. Невръстното дете на лекарката от Сливен, която почина дали психически е пострадало от заплахите или от това, че за него заплахите са се оказали реалност?

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 11:00 от MK_

# 31 284
Аз ли грешно схванах думите на журналиста от 7/8 тв или вие незнам ... Човека ясно попита генерала дали ще се извини за ДУМИТЕ/ЗАПЛАХИТЕ , а не , че няма трупове . За мен също беше странно защо бяха всички тези заплахи , сумати хора живееха в страх , че ще има камиони с трупове ( някой даже все още го правят ) Но дори и да има такъв бум , то не трябва ли да излизат и да ни успокояват . Аз до сега не съм чула страха да усилва имунитета и да ни предпазва от вируси .
Между  ЗАПЛАХА  и  ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ  има някои съществени разлики. Да не би Мутафчийски или Балтов, Ангелов и т.н. да са хората, които могат да контролират сами ситуацията! За да няма камиони и трупове, за да не решават лекарите кой да живее и кой не, ПРЕДУПРЕДИХА - моля, останете си вкъщи. Това беше преди Великден. Реакцията на Мутафчийски беше предизвикан афект от въпросите и поведението на журналист.
Лесно е да се правят сензационни новини, обективността не носи слава и пари.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 14:20 от Mama_Nana

# 31 285
  • Немция
Не видях да е постнато, но прочетох новина за 34-годишния поп музикант Chris Trousdale, че е починал от усложнения от ковид, може би вчера. Изпълнител е на "Dream Street".
Sad

https://www.msn.com/de-de/unterhaltung/celebrity/chris-trousdale … amp;ocid=SK216DHP

# 31 286
Цитат на: Блю
Дано поне децата се завърнат в училищата.
Силно съмнително е за новия сезон как точно ще стане. В UK USA примерно още от сега казват, че ще има сериозни промени за септември и догодина най-вече за университетите с кампусите. Основни притеснения има за преподавателите защото много от тях са на сериозна възраст.
Дано дотогава тая гад се е изкоренила.
Иначе как ще се спазва дистанция в класните стаи, и каква ще е дезинфекцията на повърхности не зная.
Сега за матурите бяха взети нужните мерки, но ако това трябва да е всеки ден? То сигурно един клас ще трябва поне на две "да се раздели", което физически няма да е възможно, както и персонал и средства за непрекъсната дезинфекция.
 А пътуването до училищата?  Сега, макар и разреден в ГТ, потокът от хора не спазва добре мерките - с маски на брадата смъкнати, а като се напълни с деца с големи раници, човек до човек, дето няма място да се обърнеш, и дето хората дишат един в друг...

# 31 287
Пред медиите в Русе доц. Атанас Мангъров - началник на Детската клиника към Инфекциозна болница в София, каза, че не очаква втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост - "в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна". "По начало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002 - 2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове", заяви доц. Мангъров и добави, че обстановката в момента се нормализира.

Въпреки че Мангъров очевидно вече е сменил плочата с друга, той отново казва само половината истина. Този вирус не "тлее" и не изчезва от самосебе си или защото така му е хрумнало, той тлее заради нашето поведение и мерките, които предприемаме срещу него. Мерки, които той не е спрял да саботира от самото начало. Това ли е "експертизата", от която сме имали нужда? Един опортюнист, който месеци наред единственото, което прави е да подтиква хората към опасно поведение на всяка цена и да дава една и съща рецепта за справяне с кризата всеки път - да не правим нищо. Дори шведският Тегнел не е чак такъв екстремист.
Струва ми се, че за колегиална завист става въпрос и кой да води бащина дружина. Мило, родно ... Така е било от край време и така ще бъде. Чудя се каква ли стратегия щеше да поддържа ако го бяха сложили начело на щаба. Със сигурност нямаше да е точно това, което говори по медиите от началото на ИП, защото в противен случай тези, които сега го поддържат, щяха да го замерят с камъни. Иначе отстрани е лесно да оплюваш, когато не ти се  налага да вземаш отговорни решения в условията на много неизвестни, да налагаш непопулярни ограничителни мерки и да береш негативите от това с ясното съзнание, че каквото и да направиш и каквито и да са резултатите от стореното, хората все ще са недоволни.

# 31 288
Някой запомни ли какъв смс е пратил Мангъров на премиера? Нещо като;„Когато войната свърши, всеки иска да е герой”, но не точно това.
Хем ми се иска да му вярвам, че войната свърши, хем не мога.

# 31 289
  • Bulgaria
Някой запомни ли какъв смс е пратил Мангъров на премиера? Нещо като;„Когато войната свърши, всеки иска да е герой”, но не точно това.
Хем ми се иска да му вярвам, че войната свърши, хем не мога.
Това казва всичко относно приключването на войната:

"Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

Общи условия

Активация на акаунт