COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 863
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 32 190
Маска и шлем пък тези?? Мислех, че може само шлем в самолета. Дори се надявах да е така....

В началото на епидемията в Европа се чу, че може да се заразим от повърхности, след това излязоха изследвания, че дори и да го има по повърхността, вирусът просто не е достатъчно "концентриран" там, че чак да ни зарази.
 Лично аз никога не съм слагала ръкавици, а точно при пикът на заразата в Германия ходех и без маска до магазина, не бяха задължителни тогава.

Няма нужда дори от "женички- чистачки" из фитнесите, в нашите тук треньорите чистят и дезинфектират, те са персонала, всичко друго е разхищение и излишно плащане.
Клиентите също трябва да си дезинфектират уреда след ползване.

# 32 191
Ronald,
Hа 4.06 СЗО пусна първата оценка на действащите стратегии на страните.

https://apps.who.int/iris/handle/10665/311184

Какво общо има грипът, превенцията му и пр. с коронавируса? Това е общата стратегия за грипа, между другото, не оценка на стратегии на страните.
Ето общото:
СЗО е контролен орган който обявява пандемия и оценка на ниво на риска.
Точно година преди да обяви коронавирус пандемия, СЗО говориха за превенция при грип и обяви, че неизбежна пандемия ще има и предложи стратегията си за справяне, като част от 13 ата работна програма.

# 32 192

Уважавайте чуждия труд.
Не се знае дали вашия шеф няма да дойде утре и да каже "Преквалифицирайте се!".

Оцеляват само тези, които успяват да се приспособяват - основно правило в природата.
Много професии и бизнеси изчезнаха и хората се приспособиха. Като дете си спомням, че всеки втори отваряше видеотека, компютърен клуб, гаражно магазинче - какво се случи с тези хора - преквалифицираха се. Евентуално само малка част гаражни магазинчета, които смениха бизнеса оцеляха, защото разбраха, че не могат да се конкурират с моловете за дрехи, но пък могат да покрият ценни ниши като плод-зеленчук или малки хранителни стоки, ако наблизо няма супермаркет.

Големите вериги също се налага да правят промени за да оцелеят, бизнеса е такъв.

# 32 193
Ще пускам нова тема. Ако измислите въпроси мога да включа анкета.

# 32 194
Да, моля да пуснеш въпрос за маските - дали да останат задължителни в закрити обекти  за обществено обслужване /без заведения/ и транспорта. А също и в болници и медицински центрове. Защото, доколкото разбирам и там ще се разхлабват нещата...

# 32 195
Скрит текст:
Скрит текст:
Мисля, че на 15.06 няма да отпаднат маските. И това трябва да бъде заявено съвсем скоро, защото народа съвсем се развърза. В деня в който Бойко каза, че всичко ще отпадне в близкия магазин почнаха да се мотат хора без маски. Доста несериозно. Все си мисля, че носенето на маски в закрити обществени места, без тези с консумация не би навредило на икономиката и на пчеличките.

Напротив. Примерно не ходя в мола, защото трябва да съм с маска, а пък не ми е приятно да пазарувам дрехи и да съм с маска. За другите магазини, които не са хранителни, важи същото. Та аз лично съм намалила до минимум пазаруването точно заради маските. Съмнявам се да съм единствената. Предполагам, че и Борисов го знае това.
Неудобно ти е да се разходиш за 1 час в мола с маска? Защо? Убива ли ти? А по-удобно ли ще се чувстваш, ако си заразна и в мола заразиш други, които пък заразят трети и част от тях починат? Не мисля.

Не че ми е неудобно, не ми доставя удоволствие, свързвам маската с работа, а не с шопинг. В мола и в магазините трудно ще се заразиш, в ресторант на открито също. Вече барове и дискотеки са друга работа, там е сложно наистина. Твърде дълго стоиш с едни и същи хора в затворено помещение. И дистанция няма.
И видинският възрастен невролог по някакви причини не спазваше необходимите предпазни мерки и ходеше заразен и болен на работа. Зарази цяло отделение, два старчески дома, много хора починаха от тях, и след повече от месец престой в болница, накрая в София, почина.
Винаги съм си мислила, че поне лекарите, които знаят повече от нас, би трябвало да се пазят и да пазят околните. Все пак сте давали хипократова клетва.

Може анкета - например дали да се носят маски на затворени места и в градския транспорт (естествено без заведенията).

# 32 196
  • София
Фабриката в Девин, в която е плъзнала заразата, е „Наталия ММ“ - за детски играчки и е поставена под карантина след извънредното заседание на Общински кризисен щаб в Доспат. от ТУК

# 32 197
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Мисля, че на 15.06 няма да отпаднат маските. И това трябва да бъде заявено съвсем скоро, защото народа съвсем се развърза. В деня в който Бойко каза, че всичко ще отпадне в близкия магазин почнаха да се мотат хора без маски. Доста несериозно. Все си мисля, че носенето на маски в закрити обществени места, без тези с консумация не би навредило на икономиката и на пчеличките.

Напротив. Примерно не ходя в мола, защото трябва да съм с маска, а пък не ми е приятно да пазарувам дрехи и да съм с маска. За другите магазини, които не са хранителни, важи същото. Та аз лично съм намалила до минимум пазаруването точно заради маските. Съмнявам се да съм единствената. Предполагам, че и Борисов го знае това.
Неудобно ти е да се разходиш за 1 час в мола с маска? Защо? Убива ли ти? А по-удобно ли ще се чувстваш, ако си заразна и в мола заразиш други, които пък заразят трети и част от тях починат? Не мисля.

Не че ми е неудобно, не ми доставя удоволствие, свързвам маската с работа, а не с шопинг. В мола и в магазините трудно ще се заразиш, в ресторант на открито също. Вече барове и дискотеки са друга работа, там е сложно наистина. Твърде дълго стоиш с едни и същи хора в затворено помещение. И дистанция няма.
И как реши че е трудно да се заразиш в мола? Това, че ще се контролираш и няма да кашляш, кихаш или плюеш в лицето на хората, не означава, че няма да го направиш в ръката си и да се хванеш после за перилото на ескалатора и след теб още десетки други. Ок, щом е за удоволствие - ти ще изпиташ ли такова, ако знаеш, че си довършила няколко души? Моля ви, време е да спрем с тесногръдите и егоистични наглади, и да мислим вече и за хората около нас, нищо, че дори не ги познаваме.

Леле, каква драма! Ще съм довършила още 10 сигурно. Мога и с още инфекциозни заболявания да ги довърша, и то доста по-успешно, отколкото с корона. Joy

Между другото не си пипам лицето като пипам нещо навън.
И е трудно да се заразиш в мола, защото нямаш толкова близък и интензивен контакт с някого, за да стане заразяване. Със същия успех може да паднеш по ескалатора и да умреш.

Лолита, да, почти невъзможно е да се заразиш от повърхност.

Недоволна, сигурно го казвам за стотен път: едно е лекар да ходи да работи в болница с пациенти часове наред, да има интензивен контакт с тях, да има и такъв с останалия персонал. Съвсем друго е да се разходи в мола. Знам, че за вас разлика няма, но всъщност има и е от земята до небето.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 16:50 от Gabito1504

# 32 198
Добре де, вие четете ли изобщо? Габи казва, че не ходи в мола, защото не й се носи маска, а вие се изредихте да я ковете защо не носи маска в мола Joy
Не носи, щото не ходи, не ходи, щото не й се носи, толкова е просто Grinning

# 32 199
Вярно ли, че за Без маска на закрито не глобяват?

# 32 200
Има и лекари мърлячи, вие все едно падате от Марс. Лекарите не са извънземни и нищо човешко не им е чудно, а и много хора са такива не защото не са информирани.

# 32 201
Вярно ли, че за Без маска на закрито не глобяват?
Ами не знам, но масово на закрито са без маски хората(и клиенти, и обслужващи). И в заведения за хранене(особено тип купи и яж с неизмити ръце по улицата), и в обществени/държавни  сгради/институции/учреждения, магазини, пазари, офиси. Навсякъде. Тук таме се мъдри по бутилка с дезинфектант и това е.

# 32 202
  • Пловдив
Глоби има, но няма кой да глобява.

# 32 203
  • София
"Само шест от десетте новозаразени с коронавирусна инфекция се намират на територията на Сливенска област, останалите са открити от РЗИ София, там ще им е карантината, но по лична карта адресите им са в Сливен и затова се водят към бройката за нашата област, съобщи за Slivenpost.bg директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балулова."
За първи път срещам хора, които са открити от дадено РЗИ и ще бъдат карантинирани в съответния град да се водят към друга област. Не съм обръщала внимание до сега. Дали е нормална практика? Това повишава реалната бройка за София и изменя картината.

# 32 204
tays,
Отвориха моловете и всички големи магазини още преди 2 седмици. Поне в повечето провинции, а може и във всички. Свалянето на мерките е дело на провинциите, а не всеобщо решение от Берлин.
Навсякъде се носят маски.

Общи условия

Активация на акаунт