COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 448 463
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 32 175
  • Там,където се събуждам щастлива.
Калинка, по какъв различен начин да се организират нещата? При нас училищата са пренаселени, учи се на две смени в най-желаните училища или просто защото няма място. Сега виждаме с детските градини - някои родители се чудят какво ще стане, когато групите се напълнят, и там ще стане пренаселено. По-вероятно е да стане така, че ще започне учебната година нормално, после вместо грипна ваканция - дистанционно обучение, а ако се случи пак нещо с короната - пак дистанционно. И сега родителите пищят, че няма кой да гледа децата, а ако направят учене през ден или през два, то съвсем няма да има кой да ги гледа при това разкъсване на ученето. Затова пак ще се мине на дистанционно. През лятото колко маси трябва да се изнесат навън? А като започне да вали?

Всяко училище на място си оглежда възможностите. С директива отгоре няма как да стане. При нас казаха само, че на 2 юни трябва да сме отворени. Директор и шеф на всеки сектор (ние сме на сектори) даде план съобразен с бройка ученици и преподаватели, ниво, бройка стаи и т.н. Може да не действа този план, но ще се анализира на 21 юни. И ако не е ок, ще се напасне според опита. Никой не вярва, че на 16 август ще започнем, като миналата година.

За средното училище има безброй възможности. По-лесно е дори да се измислят нови неща.
За основното до 4 клас е по-трудно, но не невъзможно да се измисли нещо.
Нашите класни стаи в моето основно училище бяха много по-големи от класните стаи, в които работя сега. С някакъв принцип може да се преподава наполовина.

Въобще се изисква нов начин на работа, в който има доста доста положителни неща за децата в средното образование. Имаше изследване сред учениците и се оказа, че голяма част постигат същите резултати с 50% по-малко време прекарано в учебен процес (нашите ученици ходят на училище от 8.30 до 15.10-16.00 часа)

Интересно ми е как се планира цялата 2020/2021 учебна година.

# 32 176
  • София
Калинка, усещаш ли как пишеш "да се измисли нещо" и "всяко училище"? За мен това означава, че се прилага принципът "парЕ нЕма - действайте" - казват "отваряме, оправяйте се измеслете нещо,  не ни интересува какво, но трябва". А тези неща не може да се решават всеки за себе си, а трябва да има една централна директива, нали затова са толкова експерти горе, да седнат и да си свършат работата. Ако на мен началник ми каже "ми, оправяй се, измислИ нещо", тогава ще си кажа "а ти тогава за какво си, щом аз трябва да го измислям, и то за теб - по-добре да си работя самостоятелно, щом аз ще решавам и ще мисля кое как".

# 32 177

Да, СЗО има стратегия за грипа, която съдържа мерки, приложими и при други пандемии  - така, както противоепидемичните мерки от нашия пандемичен план бяха приложени сега. Това не е новина.

Въпросът ми е има ли оценка на СЗО на действащите стратегии на страните.

Hа 4.06 СЗО пусна първата оценка на действащите стратегии на страните.

Не се заяждам, ако има, искам да я прочета. Ако е недоразумение, добре.

# 32 178
Калинка, усещаш ли как пишеш "да се измисли нещо" и "всяко училище"? За мен това означава, че се прилага принципът "парЕ нЕма - действайте" - казват "отваряме, оправяйте се измеслете нещо,  не ни интересува какво, но трябва". А тези неща не може да се решават всеки за себе си, а трябва да има една централна директива, нали затова са толкова експерти горе, да седнат и да си свършат работата. Ако на мен началник ми каже "ми, оправяй се, измислИ нещо", тогава ще си кажа "а ти тогава за какво си, щом аз трябва да го измислям, и то за теб - по-добре да си работя самостоятелно, щом аз ще решавам и ще мисля кое как".
Не е само при Калинка и не е само в Холандия така. Само че при нас(друга чужбина) никой не казва "ти за какво си горе", нито пък началникът казва "сядай и измисли нещо". Хората работят заедно, сядат и мислят заедно, с респект към всики участник. Парите навсякъде сега са по-малко, така че и това не е основен критерий.

# 32 179
  • София
Е, да, казват го с витиевати корпоративни фрази, но в действителност точно това означава - "не знам, оправяйте се" и "ти защо си там, само заплата ли да вземаш". Simple Smile

# 32 180

Прощавайте,  не е това препртката. След малко ще пиша.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 15:02 от Анонимен

# 32 181
  • Там,където се събуждам щастлива.
Калинка, усещаш ли как пишеш "да се измисли нещо" и "всяко училище"? За мен това означава, че се прилага принципът "парЕ нЕма - действайте" - казват "отваряме, оправяйте се измеслете нещо,  не ни интересува какво, но трябва". А тези неща не може да се решават всеки за себе си, а трябва да има една централна директива, нали затова са толкова експерти горе, да седнат и да си свършат работата. Ако на мен началник ми каже "ми, оправяй се, измислИ нещо", тогава ще си кажа "а ти тогава за какво си, щом аз трябва да го измислям, и то за теб - по-добре да си работя самостоятелно, щом аз ще решавам и ще мисля кое как".

И откъде накъде някой в Хага ще ми казва как точно трябва да е при нас? Та този експерт дори не е стъпвал в училището. Много по-лесно се работи, когато ти е дадена някаква крайна цел и ти извървяваш пътя до нея според начин, който е валиден за мястото,където си и за /с хората, които са заангажирани. Пример с Ковид: отмениха матурите, но имаше централни изпити, които за всеки предмет и дори училище са различни.
Например целта при дадено ниво е да могат да говорят на немски език според европейските нива за чужди езици. И всеки определя по какъв начин трябва да го докажат това ниво децата. Едни избраха разговор онлайн индивидуално, Други разговор по двама. Трети записано видео. Четвърти индивидуално в училище. Добре, че няма директиви спуснати от Хага , защото тогава си лек роб на системата. Пускат ти какво трябва да правиш и изпълняваш. Тук дори няма право да се меси моят шеф или директорка по какъв начин се преподава или изпитва, ако има добри реузлтати.

А за пари въобще не става въпрос. Правителството дава Х за година. Сега с Ковид отпуснаха допълнително и училището ги изразходва по свое усмотрение и нужди, а не според усмотрението на министъра и нуждите на всички останали хиляди училища.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 15:07 от Kalinka

# 32 182
Vapor,

Тук е оценката на СЗО към всички за това как се справят спрямо наложените политики.. дойде на 04.06.

COVID-19 STRATEGIC PREPAREDNESS AND RESPONSE PLAN

Country Preparedness and Response Status for COVID-19
as of 4 June 2020
https://www.who.int/publications/i/item/updated-country-prepared … as-of-4-june-2020

Да, СЗО има стратегия за грипа, която съдържа мерки, приложими и при други пандемии  - така, както противоепидемичните мерки от нашия пандемичен план бяха приложени сега. Това не е новина.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 15:17 от Анонимен

# 32 183
В Бразилия скриха данните за заразените и починалите от коронавирус

Но официалния сайт вече може да се види само информация от последните 24 часа.
Решението за скриване на информацията беше взето, след като 4 дни подред Бразилия регистрира по над хиляда смъртни случая на денонощие.
Според властите общата картина от данни не отразява актуалното състояние на заразата в страната.

https://btvnovinite.bg/svetut/v-brazilija-skriha-dannite-za-zara … -koronavirus.html

# 32 184
Вчера и днес вече няколко души, летели от Дания се похвалиха в групата във ФБ, че са без карантина. В Дания им дават декларациите, те пък пишат, че летят от Дания и на българското летище само предават лъжливите декларации.

Летищните власти със сигурност знаят, че се прави така. Нали няма полети от Швеция. Със сигурност има начин да установят кой откъде идва-ако искат. Преди десетина години съм летяла до Копенхаген с България  еър- пряк полет, но спираше в Стокхолм. Не помня дали и на връщане беше така.

# 32 185
Vapor,

Тук е оценката на СЗО към всички за това как се справят спрямо наложените политики.. дойде на 04.06.

Ясно, благодаря. Тези излизат редовно. Мислех, че е нещо друго.

# 32 186
  • Mostly in my mind
Нали нямаше доказани случаи на заразени от повърхности или аз греша? Thinking

# 32 187
  • София
по този въпрос замлъкнаха окончателно, но не са казали, че не е възможно. Продължават да ни съветват да си мием ръцете и да не си пипаме носа, устата и очите.

# 32 188
Индийската авиокомпания IndiGo раздава защитни шлемове на своите пътници.

# 32 189
Призивите всички частници да си затворят бизнеса, който са създавали десетки години и с който изхранват своите и други семейства, за да почнат да шият маски и да стават куриери, са умилителни, но са тотално неприложими в реалността.

Колко производители на маски, производители на дезинфектанти, куриери и онлайн доставчици на храни може да имат работа в България?

Нали са давате сметка, че във всеки бранш си има добри професионалисти, инвестирали десетилетия в това да станат това, което са.

Уважавайте чуждия труд.
Не се знае дали вашия шеф няма да дойде утре и да каже "Преквалифицирайте се!".

И от ресторанти има нужда, и от фитнеси, и от зали за танци, и от детски занимални, и от хотели, и от кафенета.
Ако нямаше, пазарната икономика щеше да ги е погубила отдавна.

И от уважение да вземат да ни подкарат под строй да им спасим бизнеса. Те не искат да си изпълнят изискванията, добре. Значи почва да прави друго щам това не му е присърце. И на ресторантите казаха -работите , но дезинфекцирате. Познай дали масичката в  кафене в центъра на курортния град Варна се забърсва поне с мръсен парцал, а за дезинфекция девойката- сервитьорка не беше чувала и даже не направи опит да махне кръгчетата  лепкави петна от чаши и бутилки. Утре като ги затворят пак някой ще им е виновен. Ами някои няма да имат клиенти. И на хотел и с безплатен "ваучер някои няма да отидат.

Общи условия

Активация на акаунт