COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 340
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 3 300
Две видеа,които провокират много въпроси.
https://thebulgariantimes.com/%d0%98%d0%b7%d0%bc%d0%b0%d0%bc%d0% … 9_3kWzaMo3uTe23Hk

# 3 301
Откъде е инфото, че 3к са тестовете за антитела?  И пак попитах защо вадиш тестовете от частните лаборатории? Те да не би да правят тестове на марсианци? Това, че не ги е платила държавата, не означава, че са невалидни и не добавят към общата картина. Хайде малко по-сериозно. Да, със сигурност можем да тестваме повече, но и това, че не правим тестове не отговаря на реалността.
Вадя ги, защото се пита в задачата колко тестове е направила държавата. Да, в предния ми пост съм сгрешила бройката, тестовете за антитела са 1250, в по-преден пост я бях дала коректно.

И още един въпрос...тези новите лаборатории с какви тестове ще работят? И пак: кога и от къде са поръчани и кога ще дойдат? Защото ако ще дойдат след три месеца, за какво се оборудваха сега лаборатории? Или казваш, че като са поръчвали оборудване не са мислели с какво ще правят тестове?
Откога функционира този щаб? Ако се бяха сетили в началото да поръчат тестове, досега за два месеца все щяха да дойдат!

Ама защо да се напрягаме като просто можем да заплашваме с пълни морги и да разчитаме на страх, а не на съдействие от разумни хора.

# 3 302
Да разрешат училището.
Училището трябва да бъде едно от първите възстановени неща.
Тъй като и аз съм с вас - двама ученика у нас от няколко седмици, искам да споделя моята вътрешна борба в момента с мисълта, че при нас училището може би няма да отвори врати в предишната си форма този семестър. Не е официално. Официално е затворено до средата на май, но за университетите вече е факт, а и го подхвърлиха в една конференция с тукашния здравен министър като вариант и за другите степени на образование. На мен също не ми липсват барове и молове, но със сигурност те ще отворят преди училищата.

# 3 303
Добре, защо държави, в които пандемията взе много повече жертви не смеят да обявят ИП за повече от края на април, а нашите още от сега бързат да го удължат до 13.05?
Бащицата каза, че бързат, защото ако се разболеят много депутати, няма да могат да свикат Народното събрание и да си останем без удължено извънредно положение. Затова го удължаваме предварително.

Скандалното с тестовете е, че Бойко твърди, че тестове няма, а тестове има във водещите частни лаборатории. Както и Хеликаза попита - те откъде ги взимат, като няма тестове? Айде да не бъдем толкова наивни. По някакви причини правителството няма желанието и волята да тества. Аз подозирам, че не им се дава пари, друга причина не мога да намеря.

Предполагам, че частните лаборатории купуват тестовете на по-високи цени, които не устройват правителството. Надявам се някой журналист да зададе въпроса, кога ще получат тестове, защото те могат да ги чакат до септември, а държавните лаборатории да лежат само на дарения до тогава...

# 3 304
  • София
Въобще не е вярно, че освен затворените молове, ресторанти и хотели, останалите бизнеси си вървят на 100 процента. Ето аз например работя във фирма, свързана със строителството и ремонтите, плюс частично и търговия. От 13.03 не работим почти. Та такива като нас са много и разчитат на порасхлабване на мерките.

# 3 305
В края на учебната година да отворят за 2-3 седмици училищата е неразумно. Само ще се изпозаразят децата, там контактуват с хиляди, а и ползват градски транспорт. Като обяви СЗО край на пандемията, тогава. За 7 и 12 клас да се проведат матурите през юни и това е.

# 3 306
В някакъв бъдещ момент ще ни изпратят и авиган, имаше голям интерес към него в темата https://trud.bg/%d1%8f%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b … -covid-19-%d0%bd/

# 3 307
На вниманието на Хеликаза, която ме обяви за звездоброец и нарушител на биологичните закони, защото изразих мнението си, че социалната изолация спомага да се преболедува вируса по-леко, тъй като ще ограничим предаването на вируса един на друг.

академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България:
Цитат
Наистина, маските сто на сто не могат да бъдат преграда за проникването на вируса. Разбира се, в никакъв случай.
Но те намаляват значително вирусното съдържание, което приема човешкият организъм. Ако без маска дишаме свободно въздуха вън на улицата и приемаме 10 единици от вируса, когато сме с маска, ще приемем 5 или 2 единици от него. Т.е. ще има много по-малко вирусно натоварване на нашите организми и оттам - много по-малък шанс да прекараме заболяването тежко. Ще го направим по-леко.

Академикът, днес при Неделя Щонова, каза същото като Мангъров, че вирусът ще зарази 60-80 % от населението, но идеята на мерките е не да се спре заразата, защото това е невъзможно, а да се намали тежестта на преболедуването.

https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdrave … na-pandemija.html

Отново се говорят неща от лица с титли, които (нещата) не са медицински коректни.
Има маски с различна задържаща способност.
Различно е маска в болница и маска на улица.
Маските може и да не осигуряват абсолютна защита, НО НАМАЛЯВАТ хоризонталното разпространение и вирусният товар, което едно лице ще получи. Следователно, ако едно лице е с маска, и спазва мерките за дезинфекция, с малкото к-во вирусен товар ще е лесно да се "справи". Отколкото БЕЗ МАСКИ, когато някой "напълни" дрехите му с вирусни частици, които после стават сами източник на инфекция.

Не е въпросът, какъв процент от населението "ще преболедува".
От значение е да преболедува по начин, по който няма да умират ненужно голямо число хора, и да умират безпомощни.
"Безпомощни"  в смисъл, че бързият ръст на числото на нуждаещите се от интензивно лечение, не може да бъде покривано от съществуващата медицинска база.

Това е министър-председателят на Япония, Шинзо Абе

Простете, защо е с маска? В Япония са кретени? олигофрени? несведущи??
Това е Японският Парламент:

Защо в Бг парламент ходят всички като уплашени зайци с маски, но не налагат масова и задължителна употреба  на маски

Япония обяви извънредна ситуация защото има, внимание, вчера +77 нови случая.
Нещата, които днес говорят в Бг хора с титли, само убеждават публиката, че с редки изключения, в Бг НЕ ОСТАНАХА на отговорни места знаещи и способни персони.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 15:39 от Birdie

# 3 308
Общата европейска поръчка за тестове не е пристигнала още, в Европа тестват ударно с тестове, поръчани преди това.
Направо е плашещо, ако нямаше обща поръчка, ние щяхме да си кютаме с онез 600 теста ли?
Предстои епидемия и държавата България купува шепа тестове, предполагам за депутати, министри и семействата им, защото те горе-долу за толкова стигат. Вероятно изобщо не са имали намерение да тестват населението.

# 3 309
  • София - Рим и обратно
Цитат
Цитат
Бащицата каза, че бързат, защото ако се разболеят много депутати, няма да могат да свикат Народното събрание и да си останем без удължено извънредно положение. Затова го удължаваме предварително.

После пък, като се разболеят много депутати, няма да могат да го отменят:grinning:
Ох....не мога Joy хиля се с глас....ох.

# 3 310
  • Sredets/Burgas
По някакви причини правителството няма желанието и волята да тества. Аз подозирам, че не им се дава пари, друга причина не мога да намеря.
Причина номер 1: за да дадеш пари, трябва да ги имаш, 
 но пари няма нито в здравната каса, нито във фондовете, нито никъде.
Причина номер 2: ако изобщо останат някакви пари те са за крадене на "висше" ниво,
не за простолюдието.

# 3 311
"Здравната ни система не е под натиск. Други са причините за извънредното положение" - Д-р Стойчо Кацаров
https://czpz.org/treatment/professionals/12438-2020-04-03-09-35-46
"При развитие на Италианския сценарий в България, за период от 2 месеца ще се наложи 2683 пациенти да бъда настанени за болнично лечение. Ако приемем, че средният им престой е 15 дни, то ние бихме имали нужда от 670 легла за тяхното лечение. Тъй като заразяването няма да става равномерно, нека направим допускане, че в пика на епидемията ще имаме нужда от два пъти повече легла от средното – 1340.
Както беше посочено по-горе, здравната ни система разполага с 53 хиляди легла, от които 40 хиляди за активно лечение. Максималният брой легла, които биха ни били необходими за лечението на болни с COVID-19 се равнява на 3% от разкритите легла за активно лечение (2,5% от всички легла).
Възможно ли е леглата да не стигнат защото са заети от хора с други заболявания? Според данните на НЦОЗА, използваемостта на леглата в болниците през миналата година е била 66.2%, тоест 1/3 от леглата за активно лечение или 13300 легла са били свободни така или иначе, което е 10 пъти повече от необходимите в пика на епидемията 1340 легла."

На сайта има и много други интересни статии. Ако не друго, поне дават различна гледна точка, тази на лекарите.
Всеки има право да вярва в каквото си иска. И както обичам да казвам, истината е някъде по средата.

# 3 312
  • София - Рим и обратно
В края на учебната година да отворят за 2-3 седмици училищата е неразумно. Само ще се изпозаразят децата, там контактуват с хиляди, а и ползват градски транспорт. Като обяви СЗО край на пандемията, тогава. За 7 и 12 клас да се проведат матурите през юни и това е.
Министърчето каза, че може да удължат учебната година до края на юли, ако трябва.

# 3 313
https://en.yna.co.kr/view/AEN20200406006751320

Вирусът се реактивира, съобщават от Южна Корея.

51 обявени за излекувани, след два негативни теста, са болни отново.

Не съм сигурна, че се реактивира, по-скоро са недоизлекувани. Изхождам оттам, че има пациенти с двустранна пневмония със същата лабораторна и клинична картина, тестовете са отрицателни. Но това предстои да се изясни.

# 3 314
По някакви причини правителството няма желанието и волята да тества. Аз подозирам, че не им се дава пари, друга причина не мога да намеря.
Причина номер 1: за да дадеш пари, трябва да ги имаш, 
 но пари няма нито в здравната каса, нито във фондовете, нито никъде.
Причина номер 2: ако изобщо останат някакви пари те са за крадене на "висше" ниво,
не за простолюдието.
Не мисля че липсата на пари е причината за малкото тестване. Дарения имаме доста, по скоро не могат да намерят

Общи условия

Активация на акаунт